Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » JLH erősítő
Lapozás: OK   175 / 218
(#) Orbán József válasza Toth Attila hozzászólására (») Dec 4, 2018 /
 
Van nekem megfelelő toroidom!
Ha érdekel, jóval olcsóbb...
(#) Toth Attila válasza Orbán József hozzászólására (») Dec 4, 2018 /
 
Szia! Az szuper lenne! Kereslek privátban.
(#) Toth Attila hozzászólása Jan 3, 2019 /
 
Sziasztok!
Lassan eljutok a dobozolásig az erősítővel kapcsolatban, egész eddig teszt üzem volt. Felmerült bennem egy újabb kérdés, a hangerő potméterrel kapcsolatban. Mekkora minimum értékű, hangerő potméter ajánlott a JLH erősítőhöz? Mellékelem a nyák tervet, ami alapján elkészült. Tesztek alatt 50k ohmos logaritmikust használtam.
(#) Orbán József válasza Toth Attila hozzászólására (») Jan 3, 2019 /
 
Szia!
Teljesen jó az oda.
(#) Toth Attila válasza Orbán József hozzászólására (») Jan 3, 2019 /
 
Szia! Köszönöm a választ! Sajnos soha nem igazán értettem, és ezt eddig nem is kérdeztem, mi alapján kell ezt eldönteni? Ha jól értelmezem a dolgot akkor jelen estben az erősítő bemeneti ellenállása 47kohm + a féltáp beállító potméter összege. Mi alapján kell megválasztani a hangerő potméter értékét? Mindezt azért szeretném megérteni, hogy legközelebb más típusú erősítő kapcsolásoknál ne kelljen újra megkérdeznem.
(#) tothbela válasza Toth Attila hozzászólására (») Jan 3, 2019 / 2
 
Szia!
A hangerő potméter a forrás szemszögéből nézve akkor jobb, ha minél nagyobb az értéke, így nem nagyon terheli azt. Ezzel együtt nem kell erőlködnie a meghajtásnak, kisebb lesz a torzítása.

Az erősítő szemszögéből pedig a minél kisebb értékű lenne a megfelelő, mert azt nem terheli az erősítő bemenete annyira. A végfok, jelen esetben JLH bemeneti tranzisztorának bázisához kapcsolódó elmék terhelést jelentenek a potméter csúszkájára. Ehhez még hozzájön a bázisáram nem lineáris összetevője, ami nagy ellenállású forrásról meghajtva szintén torzítás forrása lehet.

Ha a forrás 600-1000 Ohm meghajtására képes, akkor 10kOhm jó érték. 47kOhmot már nem szívesen alkalmaznék. 1kOhmos forrással egy 10kOhmos hangerő poti kimeneti ellenállása 55% állánál éri el a maximumot, 2,75kOhmot. Ugyanezzel a forrással a 47kOhmos 50% körül 12kOmot. Alatta, felette alacsonyabb.
(#) gordonfreemN válasza tothbela hozzászólására (») Jan 4, 2019 /
 
Szia.

Megtennéd nekem, hogy alaposabban kivesézed ezt az "55%-nál 2.75kOhm -ot" ? Tehát az utolsó bekezdésedet. Nem teljesen világos minden része, úgy érzem itt van némi lemaradásom. Köszi.

hm. Régebben nem ugy volt a hobbielektronika oldalon, hogy ha leirom hogy Ohm akkor annak jelét szúrta be a szövegbe az oldal?
A hozzászólás módosítva: Jan 4, 2019
(#) tothbela válasza gordonfreemN hozzászólására (») Jan 4, 2019 / 2
 
Megpróbálom. Az erősítő bemenete mekkora ellenállást (impedanciát) lát, ha 10 kOhmos a potenciométer, valamint a jelforrás 1kOhm kimeneti ellenállású?
Először is ha egy nulla Ohm kimeneti ellenállású jelforrás éppen nem ad ki jelet, villamos szempontból a kimenete megfelel egy hidegpontnak, vagyis akár virtuális GND-nek is nevezhetjük.

Egy 1 kOhmos kimeneti ellenállású jelforrás megegyezik egy nulla Ohm kimeneti ellenállású jelforrással, aminek a kimenete egy 1kOhm ellenálláson keresztül csatlakozik a potméter meleg pontjára. A poti csúszkáján az állástól függő ellenállás mérhető. Nullára tekerve természetesen nulla Ohm. Minden más helyzetben két ellenállás párhuzamos eredője adja az értéket. Egyik a csúszka és a nulla közötti szakasz, másik a jelforrás és a csúszka közötti. Ennek a két ellenállásnak a párhuzamos eredője akkor a legnagyobb, amikor a két érték egyenlő. Esetünkben a 10 kOhmos potihoz sorosan kapcsolódik a jelforrás 1 kOhmja, tehát ez együtt 11 kOhm. Ennek a közepe 5,5 kOhmnál van. A csúszkához képest mind a föld, mind a forrás felé 5,5 kOhm az ellenállás, aminek az eredője 2,75 kOhm.
A 10 kOhmos potméter a földhöz képest 100%-os állásban éri el a 10 kOhmot, az 5,5kOhmot értelem szerűen 55%-nál. Itt most nem mechanikai, hanem elektromos állást kell figyelembe venni, mert például logaritmikus potméternél az elfordulás nem lineáris arányban áll az ellenállás változással.
(#) reloop válasza gordonfreemN hozzászólására (») Jan 4, 2019 / 1
 
Szia! Lazán kapcsolódik a kérdésedhez, de mivel nálam remekül bevált, leírom hogyan szabályozom a JLH69 hangerejét.
A szabályzó rész egy 250 kHz-es alulátresztővel kezdődik. A lineáris poti csúszkájára kötött ellenállástól válik arányossá a tengelyelfordulás a hangosságérzettel.
A szabályzóra egy 3x erősítésű NE5532-t kötöttem és annak a kimenetére kapcsolódik a végerősítő bementi csatoló kondenzátora.
Az aluláteresztő, a poti és a műveleti erősítő sorrendje más megfontolások szerint ettől eltérhet, számomra a fentiek szerint adja a legjobb eredményt.
Egy kísérlet során teljesen véletlenül botlottam bele, milyen jót tesz a JLH69-nek az egészen alacsony impedanciás meghajtás, aztán ezt az eljárást el is kezdtem általánosan használni.
(#) Karesz 50 válasza reloop hozzászólására (») Jan 5, 2019 / 2
 
Próbáld ki egyszer az NE5532 helyett az MC33272-őt, vagy az MC33078-at. Nekem az utóbbi tetszik inkább, de szerintem mindkettő lemossa az OPA2134-et is (és mindössze 300 Ft körüli kapható).
(#) tothbela válasza reloop hozzászólására (») Jan 5, 2019 /
 
Szia!
Tetszik ez a karakterisztika módosítás, egy kis mindenes erősítőmben hasonló megoldást alkalmaztam. Viszont aggodalomra ad okot, hogy így a potenciométer leszedő érintkező és az ellenálláspálya közötti átmeneti ellenállás terhelést kap. Ha kopás, zsír, vagy por miatt bizonytalanná válik a kontaktus, hallható szintkülönbséget okozhat a két csatorna között. Ha lehet, megpróbálok minél kevésbé terhelő fokozatot illeszteni a potméter csúszkájára. Jó minőségű potméterrel viszont ilyen probléma biztosan nem merül fel. Vagy nem szabad ezer évig használni őket, vagy nem kell folyton tekergetni. Nekem mánián, hogy mindig letekerem a hangerőt ha valamit változtatok. Lemezcsere, ki-be kapcsolás, jelforrás váltás.
(#) Orbán József válasza Toth Attila hozzászólására (») Jan 5, 2019 /
 
Rossz hír:
Nem tudtam volna ezt olyan ügyesen levezetni, mint Kollégáink.
Jó hír:
Én is megértettem...
(#) tothbela válasza Karesz 50 hozzászólására (») Jan 5, 2019 /
 
A 33078 egy faék bonyolultságú valami. Az adatlap szerinti torzítása sem egetverően alacsony. De valóban nagyon nyugodt hangú.

Ha már a potméteres hangerő szóba került, tudom hogy a relés attenuátor minősége és pontossága nem kérdőjelezhető, de mennyire vad gondolat huzalpotival hangerőt, vagy tudományosabban megfogalmazva jelszintet változtatni. Persze huzalpotiból nincs sztereó, meg a tekercselt pálya miatt kvantált a leosztás, viszont nagyon jó a leszedő érintkező, és az ellenállás pálya közötti kontaktus, ezért a reloop féle karakterisztika módosítás jól érvényesülhetne.

Bár kissé talán off, de én konkrétan 10 fordulatú huzalpotitival szeretném megoldani a problémát. Persze csak azért, mert éppen van itthon. Úgy gondoltam, valami mechanikával szinkronban tekerek három ilyen potit. Ebből egy csak jeladó, ami megmutatja a többi helyzetét. Szervó, távirányítás, stb.
(#) mek-elek válasza Karesz 50 hozzászólására (») Jan 5, 2019 /
 
Érdekes darabok.
Én most épp a kipróbált LM49710-ről tudnék jót mondani 150 óra után.
A hozzászólás módosítva: Jan 5, 2019
(#) Karesz 50 válasza tothbela hozzászólására (») Jan 5, 2019 /
 
Ezt a tíz fordulatú helipotot kipróbáltam egyszer (még gyerekkoromban) amikor két monó végfokot csináltam külön dobozban... és, hogy szemre is pontosabban be lehessen állítani a két csatorna hangerejét, ezt használtam. Ne tudd meg milyen idegesítő amikor hirtelen le akarod halkítani és... a többit tudod
(#) Karesz 50 válasza mek-elek hozzászólására (») Jan 5, 2019 /
 
Az LM49710-et én is használom kivonó áramkörként, de ehelyett meg ott van még az LT1360, ami szintén érdekes kis szerkezet.
(#) gordonfreemN válasza reloop hozzászólására (») Jan 5, 2019 /
 
Ha már ez a téma is felbukkant...
Mit gondoltok Nelson Pass B1 előfokjáról?
Bővebben: Link
Vagy az ebay-es relés szabályzókról?
Melyik irányba lenne megfelelő elmozdulnom?

Tothbela: köszönöm a tippeket még emésztem. Kérdés: mitöl lesz a forrás kimeneti ellenállása 1k? Amit én épitettem ott 120 Ohm-ot tettem be a kimenetre. Adatlap szerint. De akkor ez nem elég? Gondolom köze lesz a dolognak ahhoz, hogy ha rövidzárat kap a kimenet.
Aztán: a forrás mindig a potméter 10-20 vagy 50k-ját látja ha jól gondolom. Amit te mondasz az az lenne amit az erősitő bemenete lát a forrásból?
(#) tothbela válasza Karesz 50 hozzászólására (») Jan 5, 2019 /
 
Úgy gondoltam, hogy motoros meghajtást választanék. Az előlapon egy 270 fokos sima poti lenne, e helipotokat meg egy szervó tekergetné. Csak a hangja miatt kérdeztem.
(#) tothbela válasza gordonfreemN hozzászólására (») Jan 5, 2019 /
 
Az említett 1 kOhm csak példa volt. Lehet akár 10 Oh is. Minél alacsonyabb, annál jobb, viszont nem kell azért egy erőművet építeni hogy egy potméter legyen a terhelés. Na meg a túl alacsony kimeneti impedancia ha nem jár együtt erős meghajtással, csak erős negatív visszacsatolású erősítővel valósítható meg. Annak pedig elég lehet az interkonnekt kábel kapacitása is egy alapos gerjedéshez.

A jelforrás akkor látja csak állandó értékűnek a potmétert, ha annak csúszkájára semmi, vagy igen nagy impedanciájú terhelés csatlakozik. Minden más esetben a poti feltekerésével egyre nagyobb mértékben terheli. A reloop féle kapcsolás esetében letekert potinál 51 kOhm feletti, teljesen feltekertnél 10kOhm alatti terhelést lát a forrás.
(#) gordonfreemN válasza tothbela hozzászólására (») Jan 5, 2019 /
 
Valamit rosszul tudok amikor arra gondolok, hogy egy fokozatnak a kimeneti impedanciája tulajdonképpen a tápegysége kimeneti impedanciája? Hiszen a táp sorba van kötve a terheléssel. Tehát alacsony imoedanciás kiementhez elég ha a táp tudja azt, nem kell még a visszacsatolást is túl nagyra venni.

Az erősítők 50-100k bemenővel rendelkeznek. Ez még nem az áltaad említett elég nagy impedancia gondolom?
A hozzászólás módosítva: Jan 5, 2019
(#) tothbela válasza gordonfreemN hozzászólására (») Jan 5, 2019 / 1
 
Az első kérdésre most nem tudok gyorsan válaszolni, viszont a másodikra igen.

Egy erősítő fokozat bemeneti impedanciája sok MOhm is lehet, viszont ha ez a bemenet nem egy belső fokozathoz (például potméter) csatlakozik hanem hozzáférhető pontra mint RCA aljzat, akkor nem szokták nagy impedanciájúra hagyni, egy ellenállással leterhelik. Így lesz például egy jfet bemenetű több GOhmos MC lemezjátszó bemenet 120 Ohmos. Ha nem így lenne, akkor folyton búgna ha üresen hagynánk a csatlakozót. Vonal szintű szabványos lezárás 10 kOhm, de van szimmetrikus szabvány is, ahol a forrás, a fogadó erősítő, de még az összekötő kábel hullámimpedanciája is 600 Ohm.
(#) reloop válasza tothbela hozzászólására (») Jan 5, 2019 /
 
Az eljárást Rod Elliott-tól vettem át. Nagyon megszerethető ez a karakterisztika.
A sercegés valós probléma, a ritkán állítgatók közé tartozva nem zavar feltűnően.
(#) tothbela válasza reloop hozzászólására (») Jan 5, 2019 /
 
A karakterisztika az tényleg nagyon eltalált. Nekem saccra került 10 kOhm az 50 kOhmos potihoz, de úgy látom nem nagyon lőttem mellé.
(#) gordonfreemN válasza reloop hozzászólására (») Jan 5, 2019 /
 
Ugye azt említetted, hogy némely erősítöknél gondod volt a kivezérléssel, ezért kezdtél el ilyen kapcsolással kisérletezni.
Mi volt a gond pontosan a kivezérléssel és hogyan javitott rajta ez a megoldás?


tothbela: tök jó egy része igy mar világos! Meg valami:
Idézek
Idézet:

Az erősítő szemszögéből pedig a minél kisebb értékű lenne a megfelelő, mert azt nem terheli az erősítő bemenete annyira. A végfok, jelen esetben JLH bemeneti tranzisztorának bázisához kapcsolódó elmék terhelést jelentenek a potméter csúszkájára. Ehhez még hozzájön a bázisáram nem lineáris összetevője, ami nagy ellenállású forrásról meghajtva szintén torzítás forrása lehet. 


Ezt nem értem még annyira. Miért lesz kisebb a terhelése a potméternek, ha aza potméter kisebb értékü? Megköszönöm ha ezt még elmagyarázza nekem valaki szájba rágósan
A hozzászólás módosítva: Jan 5, 2019
(#) CT-3 hozzászólása Jan 5, 2019 /
 
Sziasztok!Megtennétek,hogy belinkelitek nekem ide a JLH kapcsolási rajzát?Valamiért nem akarja megnyitni ami az elsö oldalon van.Szeretném megépiteni az erösitöt,lenne valaki aki nyákot tudna adni,megkeresem privátban.
Köszönöm!
(#) tothbela válasza gordonfreemN hozzászólására (») Jan 5, 2019 /
 
Ha egy 1kOhmos potmétert követ egy 10kOhmos terhelés, az hallhatóan nem befolyásol semmit, de ha ugyanez a 10kOhmos terhelést egy 10MOhmos potira tesszük, igen csak a visszaesik a jel.
(#) gordonfreemN válasza tothbela hozzászólására (») Jan 5, 2019 /
 
Ez világos a forrás felől nézve értem. De erősítő felől azt írtad, minél kisebb annál jobb. Ha a 10MOhm-ot terhelem 10k-val vagy 1k-val, akkor az 1k-n méginkább visszaesik a jel, nem?
(#) reloop válasza gordonfreemN hozzászólására (») Jan 5, 2019 /
 
Mindössze arról van szó, egyes jelforrások után erősíteni kell a jelet, hogy a végerősítő a clippelés határáig kivezérelhető legyen.
(#) Karesz 50 válasza tothbela hozzászólására (») Jan 5, 2019 /
 
A szervó az jó ötlet, de nem lesz kicsit bonyolult? A helipot hangjára már nem emlékszem, legalább 30 éve történt ez próbálkozás. Ha kipróbálod írd meg bevált-e.
(#) Karesz 50 válasza gordonfreemN hozzászólására (») Jan 5, 2019 / 4
 
A tápegység belső ellenállása nincs hatással egy erősítő kimeneti impedanciájára, ha az erősítő tápelnyomása megfelelő. Pl. egy "A" osztályú komplementer emitterkövetős kimenetű előfok kimeneti ellenállását a nagyjelű erősítő kimeneti ellenállása és a végtranzisztorok bétájának eredője határozza meg, plusz hozzá jön még néhány Ohm. Tehát ha nagyjelű erősítőt mondjuk 100 kOhm-mal zárjuk le, akkor /béta (ami legyen 300) = saccperkábé 350 Ohm a fokozat kimeneti ellenállása. Ha a visszacsatolási tényező 40 dB akkor ez a 350 Ohm kisfrekvencián lecsökken 3,5 Ohm-ra. Tehát a kimeneti ellenállást lényegében a kimenettel sorba kötött áramkorlátozó ellenállás fogja meghatározni. (Majdnem ilyen egyszerű.)

A végfok elé kötött hangerőszabályzó potit azért érdemes a lehető legkisebb értékűre választani, mert minden végfok egy bemeneti fokozattal kezdődik. Ennek a bementi fokozatnak a torzítása fogja meghatározni a komplett végfok torzítását. (Megint csak durván közelítve a lényeghez.) Ha feszültség generátoros meghajtást alkalmazunk, akkor kapjuk a legnagyobb sávszélességet és a legkisebb THD-t, TIM-et, IMD-t, anyámtyúkját. Minél nagyobb a hangerőszabályzó poti ellenállása annál inkább közeledünk az áramgenerátoros meghajtás felé, ami senkinek sem jó. Minden potinak a -6 dB-es állásában a legnagyobb a kimeneti ellenállása (a 10 kOhm-osnak 2,5 kOhm, mert 5 kOhm / 2). A két végállásban közel nulla, ill. max hangerőnél a meghajtó fokozat kimeneti impedanciája.
Következő: »»   175 / 218
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem