Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kapcsolóüzemű tápegység
 
Témaindító: Rendszer, idő: Feb 18, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   82 / 117
(#) 13_Balu50 válasza zsoltee0001 hozzászólására (») Dec 7, 2018 /
 
Az optocsatolót nem kell működés közben mérni, be se kell kapcsolni a tápot. Leírom, hogy én hogy ellenőrzök le egy optót . Csak kiforrasztott állapotban mérek. Az optó tipusa pc817 az adó oldalát multiméterrel dióda vizsgáló állásban méred ezt könnyü eldöntni, hogy jó -e. Aztán jön a vevő oldal, a két lábára ráteszek egy ellenállásmérőt 20Kohm állásba, na ekkor nem szabad semmit mutatnia. Aztán az adó oldalára polaritás helyesen ráteszek egy 9v-os elemet 1Kohm soros előtét ellenállással, akkor viszont már az ellenállás mérőnek a vevő oldalon 5-10 Kohm körüli ellenállást kell mútani. Lényeg, hogy az előtét ellenállást ki ne hagyd, mert akkor az optónak vége. Remélem érthető amit leírtam, ha valaki másképp csinálja megoszthatja ő is.
(#) deebo válasza zsoltee0001 hozzászólására (») Dec 7, 2018 /
 
A jónak tűnik azt jelenti, hogy mérted is, vagy csak szemmel tűnik jónak?
(#) ColT hozzászólása Dec 7, 2018 /
 
Hello,

Egy Lidl-ös (ULG 3.8B1 ) akkutöltőt kellene felélesztenem... Rokonnál elsötétült a Power led, azóta nem működik.
Kapcsolóüzemű az eszköz. A 220-as pufferig megvan a tápfesz, a nagyfesz oldal trafólábain is megvan. A vezérlő OB2276 IC is kap tápot. Ugyanakkor annak a Gate kimenetén már semmi. A 220 puffer nem sül ki, ha kihúzom a konnektorból.
Mennyire valószínű az IC, vagy a FET halála?
A kisfesz része nagyjából jó lehet, annak a pufferére adtam 12V-ot, és feléledt, legalábbis jelezte a LED, hogy bekapcsolt.
Kisfesz oldalon nem igazán találatam semmit, ami zárlatos lenne... De ott már a trafó lábain sincs semmi, szóval nekem gyanús, hogy már a nagyfesz oldalon sem szaggatja semmi meg a tápfeszt...

Köszi minden ötletet
(#) 13_Balu50 válasza ColT hozzászólására (») Dec 8, 2018 /
 
A Google a barátod találtam egy videót, hátha ugyan az a hibája.https://youtu.be/hJtitHMMuZo
Ott egy kondenzátor látszik hunyónak, de az IC-nek mi a szerepe ???.Találsz még videot hátha támpontot adnak.
A hozzászólás módosítva: Dec 8, 2018
(#) ColT válasza 13_Balu50 hozzászólására (») Dec 8, 2018 /
 
Nem, ebben a videóban (van még egy ilyen) azt oldja meg, hogy a 220 csatlakoztatásakor a töltő magától a megfelelő módba menjen (az IC gondolom Arduino, nyomkodja a gombot).
Nem találtam semmit, a Google-el szoktam kezdeni, utána kérdezek
A hozzászólás módosítva: Dec 8, 2018
(#) 13_Balu50 válasza ColT hozzászólására (») Dec 8, 2018 /
 
Bocsi, csak segíteni akartam, nem mindenki olyan alapos mint te.
(#) ColT válasza 13_Balu50 hozzászólására (») Dec 8, 2018 /
 
Azé' köszi, benne volt, hogy jól jön
(#) 13_Balu50 válasza ColT hozzászólására (») Dec 8, 2018 /
 
Oké, én még találtam videót, de csak egy nyomógombot cserélt rajta.
(#) zsoltee0001 válasza deebo hozzászólására (») Dec 13, 2018 /
 
Srácok!
Köszi az eddigi segítséget, egyenlőre félre van téve a dolog, mert annyira sok a meló, a gép meg üzemel kölcsön tápról, de nincs elfelejtve.
Szép napot mindenkinek.
Üdv
(#) zsoltee0001 válasza 13_Balu50 hozzászólására (») Dec 15, 2018 /
 
Kipróbáltam kiforrasztva az optokat a módszereddel, szerintem jó, bár kapcsoláskor 09- 4kohm közötti külömböző értékeket produkálnak, nem tudom, ennek mennyire van jelentősége.
Fölcseréltem visszaszereléskor őket, de semmi változás.
Most azt a részét kezdtem vizsgálni ami eredetileg 4db 100ohmos ellenállások voltak párhuzamosan kapcsolva és ki voltak forradva.
Az tulajdonképpen mi lehet?
Mert nem a trafó tekercsével van sorbakötve, hogy a terhelést mérné rajta keresztül, hanem egy 1nF kondival van sorbakötve, olyan furcsa, mintha sehova nem menne.
Megpróbálok valami rajzot összehozni róla.
Üdv
(#) diamik válasza Humeszan hozzászólására (») Dec 24, 2018 / 1
 
Szia!

Nem tudom még mennyire aktuális, de én ezt javasolnám Texas SMPS learning kit.

Van boost, buck-boost és LDO hasonló kivitelben.
A hozzászólás módosítva: Dec 24, 2018
(#) djusee hozzászólása Dec 30, 2018 /
 
Sziasztok. Van egy Sonos Play 5 készüléke a testvéremnek olyan hibával került hozzám hogy teljesen csendben idegesítő hang jön ki belőle.A készülék már sajnos nem garanciás de a fórumokat olvasva elég sok Sonos tulajdonos panaszkodik a jelenségre és sok esetben ahol ez a hiba áll fenn igyekeznek úgy beállitani a dolgot hogy ez teljesen normális, nem hiba. Tanúsitom tényleg nagyon zavaró pár KHz es zaj hallható a készülékből és pediglen a kapcsolóüzemű tápegység a zaj forrása. Elektrolit kondenzátorok voltak az első dolog amit leellenőriztem, rendben vannak. Lehetséges hogy a transzformátor vasmagja rezonál vagy a tekercs? Mit szóltok ha beáztatom lakkba az segithet vagy feloldhatja a tekercshuzalok szigetelését és nagyobb kárt okozok? Esetleg valaki találkozott ilyen hibajelenséggel, sikeresen megoldotta? Sajnos transzformátort nem merném megbontani, ezért is érdekelne a lakkba mártás ötlete.
Köszönöm,
Gyuri
(#) Ge Lee válasza djusee hozzászólására (») Dec 30, 2018 /
 
Ez történik amikor a hozzá nem értés lelkesedéssel párosul, hogy kikerül az egyébként hibátlan trafó a panelből. Megfelelően járt el aki úgy próbálta beállítani a dolgot, hogy ez teljesen normális és nem hiba. Ugyanis valóban nem hiba. Az idegesítő hang az nem más, mint a tápegység burst jellegű üzemmódja. Ezt kapcsolása, elrendezése válogatja, hogy hallható, nem hallható, mekkora, van vagy nincs.
Amikor a tápegységen nincs terhelés, viszont csatlakoztatva van a hálózatra, azaz működik, akkor ő kénytelen előállítani a kimenetre az ott szükséges feszültséget, feltölteni ezzel a kimeneten lévő szűrőkondenzátort. Mivel azonban a feszültség szabályozása pwm-mel (impulzus modulációval) történik, ezért a kondenzátort tápláló feszültség magasabb kell hogy legyen a kimeneti feszültségnél. Na mármost, mivel terhelés nincs a kimeneten, ezért a szűrőkondenzátor feszültsége elkezd emelkedni a névleges fölé. A tápegység szabályozóköre ezt észleli, és beavatkozik, leállítja a működést. Na ezt a leálló, majd adott idő után újrainduló működést hallod rendellenesnek.
Egy ilyen tápegységet nem hagyunk a hálózatra kötve önmagában. Ha rákötjük a hálózatra, akkor úgy kötjük rá, hogy terhelve is legyen, azaz bekapcsoljuk a róla működtetett laptopot, zoknibonygyorítót, akármit.
(#) djusee válasza Ge Lee hozzászólására (») Dec 30, 2018 /
 
Nos köszönöm, kb 2.5 évig működött zajtalanul, ha megnézed ezt nemigen szokták kikapcsolni, mármint áramtalanitani. Ez egy internetre kötött zenelejátszó ami a hálózatunkon megosztott zenéket lejátsza vagy külömböző internetes szolgáltatásokról képes lejátszani a multimédiás tartalmakat(TuneIn, Spotify, SoundCloud...) Ha nincs használva készenléti üzemmódba vált, vagyis lekapcsolja a végfokot. Ugye hangos zene mellett nem hallani a zajt viszont halk zene mellett amikor is ugyebár terhelve van akkor is jelen van az emlitett zaj. Egyedüli kikapcsolás a nagymamás megoldás hogy kihúzom a kábelt a falból és akkor tényleg elmúlik a zaj ,de ez nyilvánvaló csak nem járható mivel akkor a készülék elveszti azt a kényelmi szolgáltatását hogy az illető a karosszékből elinditja a kedvenc internetes rádió csatornáját pl. A vásárlástól számítva mostanáig csendben volt tehát valami 2.5 év után elhasználódott, kilazult kiszáradt. Igen a hozzánemértésemből kifolyólag az elektrolitokat is kiforrasztottam söt vissza is tudtam forrasztani őket miután leellenőriztem az ESR értéküket, kapacitásukat, gondolom a transzformátor is menni fog de azért köszönöm a minősitést
(#) Bakman válasza Ge Lee hozzászólására (») Dec 30, 2018 /
 
Idézet:
„Megfelelően járt el aki úgy próbálta beállítani a dolgot, hogy ez teljesen normális és nem hiba.”
Mondják ezt azok, akik:
A: Nem hallják ilyen - olyan oknál fogva.
B: Nem sípol egyik tápegységük sem.
(#) Bakman válasza djusee hozzászólására (») Dec 30, 2018 / 1
 
Házilag nem nagyon lehet jól impregnálni a tekercset, vákuum kellene hozzá. Volt nekem is ilyen tápegységem, tekercselő ismerősöm impregálta a transzformátort, azóta csendben van. Az itt használt gyanták nem oldják a lakkot.
(#) Ge Lee válasza Bakman hozzászólására (») Dec 30, 2018 /
 
Így van, én süket vagyok oszt nem hallom. Képzeld, hallom, és van is olyan tápom (laptopé) ami új korától fogva ilyen. Csak nem zavar a dolog, mert csak akkor hallani ha ott van fél méterre a fülemtől.
Azért ilyet leírni hogy impregnáljuk a trafót és elhallgat... A működési időtől a trafó paraméterei nem fognak változni, a félvezetőké meg az elkóké annál inkább. Amelyik tápban EE vagy EI mag van, annak természetes hogy zaja van, ha a két fél mag között nincs tökéletesen kitöltve valami rugalmasabb anyagú ragasztóval vagy műgyantával. Szóval magát a trafót hiába impregnálod mert nem az zümmög, hanem a mag, a fellépő gerjesztéskülönbségtől. Tekerd meg gyűrűre, az életben nem fog zümmögni. Lévén hogy nincs benne légrés amihez képest a két fele kalimpáljon, mikrofóniás rezgést adjon.
(#) deebo válasza Ge Lee hozzászólására (») Dec 30, 2018 /
 
Anó a tipikusan vinnyogó fujitsu monitorok tápjait csendesítettem a visszacsatolókör kompenzálását végző kondenzátor (0.47uf ha jól emlékszem) kissebbre, vagy nagyobbra cserélésével. Hol bevált, hol nem.
(#) Bakman válasza Ge Lee hozzászólására (») Dec 30, 2018 /
 
Annyira nem értek a lovakhoz de nálam elhallgatott a tápegység az impregnálástól, nekem több nem is kellett.

Mindezek mellett akkor sem nevezném normálisnak a dolgot. Inkább fogalmazzunk úgy, hogy van akit zavar, van, akit nem.
(#) Ge Lee válasza deebo hozzászólására (») Dec 30, 2018 /
 
Az üzemi, szabályozásból adódó zaj az más, szerintem itt most nem az üzemi, hanem a készenléti állapotról van szó.
(#) Ge Lee válasza Bakman hozzászólására (») Dec 30, 2018 /
 
És le is vontad a téves következtetést, hogy akkor biztos a huzal impregnálása miatt hallgatott el. A huzal akármit csinál sem tud olyan hangot adni a csévén, alapból sem, de fogja még a ragasztó szalag is, meg némelyik még soronként lakkozva is van. Plusz eleve úgy van megtekerve (ha előírás szerint készült), hogy a menetei közé már semmi nem mehet be, az impregnálóanyag sem.
Kíváncsi lettem volna, hogy mit csinálsz ha az impregnálástól sem hallgat el...
(#) Bakman válasza Ge Lee hozzászólására (») Dec 30, 2018 /
 
Egyértelműen a trafóból jött a hang. Ha nem hallgatott volna el, kerestem volna tovább, mi adja a hangot. Legvégső esetben cseréltem volna a tápegységet. Nyílván nem szedtem szét a szemmel láthatóan impregnált transzformátort de könnyen el tudom képzelni, hogy a művelet nem volt 100 %-os. Hallhatóan sípoló hangot valamilyen rezgő alkatrész ad, ami érintkezik levegővel. Innentől kezve a dolog valamilyen módon megszüntethető. Szerintem.

Én arra lennék kíváncsi, hogyan magarázod azt, ha egy tápegység két évig csendben volt majd elkezdett sípolni és mindez szerinted normális. Ez a hiba tagadása/el nem ismerése/forrásának nem ismerése (tetszőlegesen választható opció).
(#) Ge Lee válasza Bakman hozzászólására (») Dec 30, 2018 /
 
Muszáj a hangnak a trafóból jönni, lévén az az alkatrész viszi át a teljesítményt, plusz az az egyetlen mechanikus alkatrész a sok félvezető meg passzív elem mellett.
Olyannal én még életemben nem találkoztam ami 2 évig jól van majd visít. Olyannal igen ami néhány év után hangosabb lett, de annak is dióda és elkó problémája volt, azokat cserélve elhallgatott.
Olyannal találkoztam még, és ez lehet akár a magyarázat, hogy úgy 15-20 év után a nem kielégítően alkalmazott, vagy csak gyengébb minőségű ragasztó-műgyanta az egyik szárnál elengedett, és ha csak század millimétereket is de tudott mozogni a két félmag egymáshoz képest. Ekkor lehet egész jól hallható hangja. Ha ennél többet mozog akkor már nincs hangja, mert elhallgat a táp örökre.
A hozzászólás módosítva: Dec 30, 2018
(#) deebo válasza Ge Lee hozzászólására (») Dec 30, 2018 /
 
Azok is készenlétben vonyítottak, terhelve elhallgattak. De valahogy el lehetett "hangolni" őket (vagy újra normálisra) és akkor csendben voltak. Azért kellett ezzel tökörészni, mert pupos kondenzátorok mellett csendben voltak ugye amíg még mentek, de jó kondikkal készenlétben tényleg borzalmasan sípoltak és visszahozták, hogy valami nem stimmel.
(#) Bakman válasza Ge Lee hozzászólására (») Dec 30, 2018 /
 
Idézet:
„Olyannal én még életemben nem találkoztam ami 2 évig jól van majd visít”
Bővebben: Link.
(#) djusee válasza Bakman hozzászólására (») Dec 30, 2018 /
 
Köszönöm, erre voltam kiváncsi tehát akkor felejtős a dolog mivelhogy ilyen körülményeket nemigazán tudok teremteni(vákum).
(#) djusee válasza Bakman hozzászólására (») Dec 30, 2018 /
 
Igen, ezért is írtam, gondoltam hogy nem jó , ami furcsa volt hogy ugye 2 évig adtak rá garanciát ráadásul ez nem is az eldobható kategóriába tartozó készülék.
(#) djusee válasza Ge Lee hozzászólására (») Dec 30, 2018 /
 
Készenléti illetve üzemi állapotban is alacsony hangerőn megvan a zaj. Nagy hangerőnél a zene elnyomja a trafó zaját. És készenléti állapotban van állandóan ha nem hallgatják mivel ON/OFF gomb hiányában csak a kábel kihúzása az egyedüli megoldás, ráadásul ez erre van tervezve hogy készenléti állapotban müködjön, csendben legyen. Éjjel kimondottan zavaró.
(#) Kovidivi válasza djusee hozzászólására (») Dec 30, 2018 /
 
Lecserélheted a trafóját olyanra, ami nem zümmög. Kijavítani nem hiszem, hogy tudod, habár lehet próbálkozni, kis terhelést rakni a kimenetre, snubbert, szűrőkondikat néhány helyre, talán segít.
(#) djusee válasza Kovidivi hozzászólására (») Dec 30, 2018 /
 
Csere lenne a legjobb de sajnos nem találok ilyent, a számja alapján legalább is.
Következő: »»   82 / 117
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem