Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés
 
Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   659 / 962
(#) freddyke hozzászólása Jan 4, 2019 /
 
Mosógéphez kellene egy kábelt vinnem fali külső konnektorral a végén.

A falban van egy kihasználatlan furat, így nem kellene mégegyszer átfúrni a falat. A mosdó alatt, a kádtól 10-15cm-re jönne ki a kábel a falból. Valami tiltja a kábelt ezen a vizes helyen elvezetni? A fal túloldalán lévő becsatlakoztatáshoz és biztonságos helyen elhelyezett konnektorhoz nem kerülhet víz.

Mivel ragaszthatnám a kábelt a csempére, hogy ne kelljen a csempét kifúrkálni és később könnyen eltávolítható legyen a ragasztóval együtt? A sziloplaszt túl erős és makacs. Palmatex megfogja vagy tudtok jobbat?

Mosógépet elvileg nem üzemeltethetek hosszabbítóval. Jelen esetben a csatlakozásokat és a fixen felszerelt konnektort nem érheti víz, minőségi dugalj és dugvilla lenne 3*1.5mm-es merev rézvezetékkel. Rendben van így vagy inkább kössek fixen a kötődobozba, amelyből kijön a lengő dugalj a fal túloldalán? A kötődobozt villanyszerelő csinálta a konyhához. Nem szívesen nyúlnék bele, az ő felelőssége.

Ha a 2.1-2.4kW-os mosógép és a 7.4kW-os elektromos főzőlapba bekötött egyik fázis megosztozik ugyanazon a 16A-es kismegszakítón (2.5mm2-es vezetékekkel), rendben lesz az úgy? A főzőlap 2 vagy 3 fázisra van kötve (16A-es kismegszakítókkal), nem tudom pontosan melyikekre, ez akár lehet az egyik közülük. A többi fázison a többi konyhai gép osztozik a főzőlappal (2.4kW-os sütő, 2.1kW-os mosogatógép). Villanyszerelő csinálta így, eddig még nem volt gond belőle. Ha lecsapja a kismegszakítót akkor átkötöm máshova, de a vezetékeket vagy kötéseket túlterhelni nem szeretném. Máshova nem tudom kötni a mosógépet (bojlerre lehetne, mégrosszabb).
A hozzászólás módosítva: Jan 4, 2019
(#) gyuszo válasza freddyke hozzászólására (») Jan 4, 2019 /
 
A bojler javítása témakörben már 8 oldalt teleírtunk, most itt folytatod, de szerintem mér mindig nem érted a lényeget. De legalább jó helyen kérdezel.
Vannak nagyfogyasztóid : mosógép, villanybojler, mosogatógép, villany főzőlap, villanytűzhely.
Ezeknek mindnek külön vezeték, külön kismegszakítóra van szükség.
A fogyasztói elosztótáblán kell ezt szétosztani, nem a fürdőszobában és nem máshol kötözgetve, kapcsolgatva.
Ha esetleg úgy tűnik mivel többet szeretnél egy időben használni, hogy kevés a bejövő 3 x 16 A, akkor ezen kell változtatni, bővíteni. ( Akár a bojlernek külön vezérelt, vagy a bejövőt 3 x 20 A-re bővíteni.)

Amit leírtál, annak minden fejezete, kérdése szabálytalan.
A hozzászólás módosítva: Jan 4, 2019
(#) (Felhasználó 116638) válasza freddyke hozzászólására (») Jan 4, 2019 /
 
Egy ilyet tudok adni, lehozom a padlásról ha kell.
Keveset fogyaszt, meg nem kell neki villany
(#) yulo5310 válasza (Felhasználó 116638) hozzászólására (») Jan 4, 2019 /
 
De sok kolbászt,hurkát bekevertem már ilyenekben!
(#) freddyke válasza gyuszo hozzászólására (») Jan 4, 2019 /
 
Te azt nem érted, hogy a társasházban lakásonként van 40A (valószínűleg nem bővíthető vagy horror összegért). Teljesen egyértelmű, hogy a 16A-esek helyett 10A-esekkel szétoszva is kevés a gépek egyidejű használatához. Léteznek más szempontok is, amelyeket teljesen figyelmen kívül hagysz. Például nem akarom magamra szétveretni a fél lakást vagy a tulajdonossal hadakozni arra a kevesebb, mint egy évre amíg itt lakom és ez alatt - egyesekkel ellentétben - nem megyek vissza a középkorba vékában mosni. A villamos hálózatot lehet ésszel használni. Nem kapcsolom fel egyszerre a gépeket.

Már sokszor leírtam, hogy nincs másom mint a bojler köre és a három konyhai 16A-es kismegszakító. De nem tudom, hogy a főzőlap pontosan melyik fázisokat használja. Csak eggyel kapcsol be. Létezik olyan, hogy több fázist használ de csak az egyikkel kapcsol be? Mindenképpen meg kell nézni a fizikai bekötését?

Egyetlen helyen sem láttam vezérelt áramot. Senki sem a drága nappali árammal használná a bojlert ha lenne más lehetőség is.

Lehet, hogy szabálytalan, de a lakással egyetemben nem verem szét a fél fürdőszobát azért, hogy elvezessek egy kábelt. Miért nem írod akkor hogyan szabályos?
A hozzászólás módosítva: Jan 4, 2019
(#) gyuszo válasza freddyke hozzászólására (») Jan 4, 2019 /
 
Már mindent leírtunk, többen és többször is.Bővebben: Link
A 3 x 16 az nem 40, senki nem mondta, hogy 16 A helyett 10 A-est kell feltenned.
A hozzászólás módosítva: Jan 4, 2019
(#) (Felhasználó 116638) válasza freddyke hozzászólására (») Jan 4, 2019 / 1
 
Nem vékában, teknőben.
A probléma az, hogy már ezerszer leírták szakemberek, korrektül hogy hogyan tudod megoldani,
Te meg két hét után ugyanott tartva, sza..kodsz mindennel.
Állj neki, csináld meg. 2 óra alatt fix und fertig lehet minden.
Nem itt kéne reszelni a fi..got, hanem meg kéne fogni a szerszámokat.
(#) gyuszo válasza freddyke hozzászólására (») Jan 4, 2019 / 1
 
Idézet:
„Mindenképpen meg kell nézni a fizikai bekötését?”

Idézet:
„mosógép, villanybojler, mosogatógép, villany főzőlap, villanytűzhely.”

Idézet:
„Ezeknek mindnek külön vezeték, külön kismegszakítóra van szükség.”

Ha ezt megérted, akkor meg tudod oldani a problémádat. Ha nem akkor egy jó villanyszerelő megoldja.
A hozzászólás módosítva: Jan 4, 2019
(#) gyuszo válasza gyuszo hozzászólására (») Jan 4, 2019 /
 
Ezt valószínűleg egy jó villanyszerelő kötötte be. Számold meg, hány fogyasztó van bekötve :
https://www.youtube.com/watch?v=3dc4L4v94z0
A hozzászólás módosítva: Jan 4, 2019
(#) gyuszo válasza freddyke hozzászólására (») Jan 4, 2019 /
 
Egy fontos dolog : ha a bejövő, mint például most 3 x 16 A, attól még lehet nálad 20 db kismegszakító is az elosztóban, legfeljebb a nagyfogyasztókat nem tudod egyszerre egy időben használni.
(#) vottokar válasza gyuszo hozzászólására (») Jan 4, 2019 /
 
Épp "megnyertem" egy háromszintes sorház villamos felújítását idénre. (saját tulajdonunk). Azt hiszem ezt a kis szösszenetet meg kell nézetnem az asszonnyal okulásként!
(#) freddyke válasza gyuszo hozzászólására (») Jan 4, 2019 /
 
Láttam, olvastam, megértettem és megjegyeztem ezt a hozzászólásod, mint ahogyan az összes többit is (nem értem miért ismételgeted hányszor írtad le). Pont ilyen csöveket rendszeresen látok élőben. Esztétikai szempontból alagsorba, garázsba, műhelybe elmennek, de nem lakásba. Akkor már inkább kábelcsatorna vagy vésés. A társasház lépcsőházában vannak a kismegszakítók és mérőórák, lakáson kívül. A lakás belső folyosójának a túloldalára esik a mérőóraszekrény. A két szomszédos lakás mérőórái és kismegszakítói két oldalról közvetlenül mellette vannak. Ha falat kellene bontani, ha nem, a kábelezést valószínűleg csak épület fenntartója végezheti. Úgy tudom a falba egyáltalán nem lehet nyúlni semmi miatt (víz, szennyvíz, áram), csak a fenntartó szerződéses partnerei nyúlhatnak bele a fenntartó engedélyével. Valószínűleg az elektromos hálózat bővítéséhez is engedély kell.

Értem, hogy hiába csinálta szakember és adott róla papírt, tákolás az egész. Megértettem, hogy már rég nem szabályos és nem is lesz, amíg nincs újravezetékelve. Itt kint sok százezres tétel lehet egy ilyen "kis" bővítés ha cégek csinálják. Remélhetőleg csak nyolc hónapra kellene megoldás, hogy addig ne gyulladjon rám és ne vágjon agyon. Eddig négy hónapból négy felújítással telt, minden további műszaki munka az én idegeimet őrli, számomra érdektelen előnyökkel jár. Tudom nem egyidőben, ésszel használni a gépeket, nem túlterhelve a hálózatot.
A hozzászólás módosítva: Jan 4, 2019
(#) Teaway válasza vottokar hozzászólására (») Jan 4, 2019 /
 
Azért légy előrelátó, hogy legalább 20 évig ne kelljen komolyabban hozzányúlni.
(#) freddyke válasza gyuszo hozzászólására (») Jan 4, 2019 /
 
Idézet:
„Ha ezt megérted, akkor meg tudod oldani a problémádat. Ha nem akkor egy jó villanyszerelő megoldja.”
Azt gondoltam, hogy aki ezeket bekötötte, jó villanyszerelő. Ha neki a mosógép jó a bojleren, akkor már tényleg nem tudom kit hívjak.
(#) yulo5310 válasza Teaway hozzászólására (») Jan 4, 2019 /
 
Mihez?,a vezetékekhez,vagy az asszonyhoz?!
(#) Teaway válasza yulo5310 hozzászólására (») Jan 4, 2019 /
 
A vezetékekhez.
(#) freddyke válasza gyuszo hozzászólására (») Jan 4, 2019 /
 
Idézet:
„Egy fontos dolog : ha a bejövő, mint például most 3 x 16 A, attól még lehet nálad 20 db kismegszakító is az elosztóban, legfeljebb a nagyfogyasztókat nem tudod egyszerre egy időben használni.”
Erre gondoltam én is. Ha a saját lakásom lenne, biztosan így csinálnám...

A főzőlap alatt a bekötő rész fedelének egyik csavarja bútorlapon van, elérhetetlen helyen. A főzőlapot a konyhások beragasztották a munkalapba, nem merem kivenni. A főzőlap alján van bekötési rajz. 1, 2 és 3 fázisra is köthető (kép). A vezeték másik vége a kötődobozban található. Mind az öt vezeték (nulla, három fázis és védőföld) WAGO 221-es kötéseken keresztül jön a hálózat felől... A kötődoboz felől a WAGO-s kötések megbontása nélkül meg lehetne biztosra állapítani, hogy melyik fázisok vannak a főzőlapba kötve?
A hozzászólás módosítva: Jan 4, 2019
(#) Gabó válasza freddyke hozzászólására (») Jan 4, 2019 /
 
Meg. Ha van megfelelő műszer. De a kérdést olvasva, kétlem, hogy van olyanod, meg a témába se igen vagy jártas... A youtube meg nem jó mester. Ne onnan akarjunk már villanyszerelők lenni!
(#) freddyke válasza Gabó hozzászólására (») Jan 4, 2019 /
 
Milyen műszer kellene? Sima multiméterem van, amivel ellenállást tudok mérni a fázisok között. Ha az ábra szerint kötötte be a szakember, akkor látni fogom melyik két fázis van összekötve (ha össze van egyáltalán). De ahhoz nem lenne jobb széthúzni a WAGO-os kötéseket? Vagy biztonságosan mérhetek lekapcsolt megszakítókkal, a kötődobozból kijövő dugaljakról leválasztott fogyasztókkal?
Végső esetben ide tudom hívni a villanyszerelőt, aki csinálta.
(#) Gabó válasza freddyke hozzászólására (») Jan 4, 2019 /
 
Ebből a hozzászólásból is a fenti mondatom megerősítést nyer...
Van ennek más módja is... Beterheled az egészet, és rámérsz lakatfogóval...
Ilyen esetben az ellenállás mérés, mint halottnak a ragtapasz...
(#) freddyke válasza Gabó hozzászólására (») Jan 4, 2019 /
 
Sajnos lakatfogóm nincs és kölcsönkérni sem tudok. A fázisokon feszültséget mérni a fogyasztó ki-be kapcsolása közben nincs értelme?
(#) Gabó válasza freddyke hozzászólására (») Jan 4, 2019 /
 
Szerintem ebben az esetben maradjunk ennél:
Idézet:
„Végső esetben ide tudom hívni a villanyszerelőt, aki csinálta.”

És ha ott van, csináltasd vele meg rendesen!
(#) freddyke válasza Gabó hozzászólására (») Jan 4, 2019 /
 
A szakember az ősrégi bojler körére kötötte a mosógépet WAGO 221-el, a bojler minden vezetékét megszakítva (a védőföldet is) a bojler fedele alatt megcsinálva a kötéseket. Az áramot (fűtést) lekapcsolva (szerencsére csak akkor) szivárogni kezdett a bojlerből a víz az alaplapnál, rá az elektromos részekre (bele a WAGO-ba is). A bojler ki lett cserélve és feljebb került. Most azért nem ér el a bojlerig a három vezeték (kötések nélkül), mert lecsípett belőlük. (Csinált mégegy problémát.) Mivel a mosógépet nem tenném a bojlerrel egy körre, illetve lehetőleg semmivel, ezért kellene kimérni melyik fázist használja a főzőlap. Valószínűleg hetek múlva érne rá kijönni (addig mosnom kellene a géppel) és lakatfogót kapok a munkadíjból... Esetleg tudnál ajánlani lakatfogót?
A hozzászólás módosítva: Jan 4, 2019
(#) granpa válasza freddyke hozzászólására (») Jan 4, 2019 /
 
Egyszerűsíts: Mivel állandóra van kötve a bojler (tehát akármikor fűthet), lekapcsolod egy (16 A) kétsarkúval, míg mosol. A wago-s kötés megfelel. Megy rajz nélkül, úgy-e?
(#) gyuszo válasza freddyke hozzászólására (») Jan 4, 2019 /
 
Idézet:
„A bojler ki lett cserélve és feljebb került. Most azért nem ér el a bojlerig a három vezeték”

A bojler vezetéke a falban fentről jön lefelé . Mi a gond ?
(#) freddyke válasza granpa hozzászólására (») Jan 4, 2019 /
 
A bojler állandóra van kötve (akármikor fűthet). Igen, tudom hogyan kell bekötni, de inkább 1-0-2-es Ganz váltókapcsolót tennék fel (bojler vagy mosógép). Végül azért nem akartuk a bojlerre kötni, mert rengeteget mosunk (gyakran reggeltől estig megy a gép) és állandó kapcsolgatás lenne a vége, a melegvíz előállítása sem lenne feltétlenül gazdaságos (kifogy a melegvíz, teljes utánfűtés). A konyhával való kompromisszumokkal könnyebb megalkudni.
A hozzászólás módosítva: Jan 4, 2019
(#) freddyke válasza gyuszo hozzászólására (») Jan 4, 2019 /
 
Mennyire biztos, hogy fentről lefelé megy? A csempéből teljesen vízszintesen jön ki. Ki kellene ütni legalább két csempét és nincs odaillő tartalékcsempe.
(#) granpa válasza gyuszo hozzászólására (») Jan 4, 2019 /
 
Már, ahol! Nálam, az exemnél, a régi lakásunkban (meg ahol eddig jártam), mindenhol oldalról, alulról jött a bojler vezetéke (direktben, -addig ferdén, vagy másik falon levezetve; régi szerelések-, kétsarkú, ökölnyi, porcelán kapcsolókkal a "guman" tábla mellett). Ha felülről jönne, akkor meg ki (fel) kéne vésni addig a falból.
A hozzászólás módosítva: Jan 4, 2019
(#) freddyke válasza granpa hozzászólására (») Jan 4, 2019 /
 
Ez egy nagyon régi (felújított) épület. Az a gyanúm, hogy inkább lentről jön, mint fentről. Fém vagy kábelkeresővel kellene megnézni, mielőtt leverem a csempéket a falról.
(#) granpa válasza freddyke hozzászólására (») Jan 4, 2019 /
 
Ne verj le semmit! A toldást megcsinálod szabályosan (volt itt néhány jó ajánlat), és kész. A konyhából meg odaviszed (fehér) műcsatornában a mosógépnek a villanyt.
Következő: »»   659 / 962
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem