Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Vitatkozzunk! / Beszéljük meg!
Moderátorok által fokozottan megfigyelt, és moderált topik! Kulturáltan, egymást észérvekkel meggyőzni vágyók témája!
Lapozás: OK   1 / 109
(#) sonajkniz válasza Laslie hozzászólására (») Okt 18, 2016 / 2
 
Ez a bútorsínes áramátadás ötletes. Szépen kivitelezted.
Én még megfejelném annyival, hogy tennék rá egy gyenge rugót, ami lefelé tolja, egy modellszervót pedig ami felemeli. A szervó csak engedné lefele, hogy ne törjön el a fúró.
Egy potival lehetne állítani a szervót, hogy leengedje a fórót csaknem teljesen a panelra, de azért a panel mozgatható legyen alatta. Egy gombnyomásra pedig elengedné a szervó teljesen. Ha a gombot felengeded, a szervó visszaemeli a beállított helyzetbe.
(#) Zoli_bácsi válasza sonajkniz hozzászólására (») Okt 20, 2016 /
 
Az ötleted a következő képen nézne ki:

Amikor a szervo elengedi a fúrót, az úgymond nekizuhan a NYÁK-nak. ezzel a fúró vagy eltörik, vagy nem. De azt gyanítom, hogy inkább eltörik, főleg ha keményfémről van szó. Szerintem ez nagyon rossz ötlet. Én semmiképpen sem javaslom. A kézi vezérlés a jó megoldás.
(#) sonajkniz válasza Zoli_bácsi hozzászólására (») Okt 20, 2016 /
 
Idézet:
„Amikor a szervo elengedi a fúrót, az úgymond nekizuhan a NYÁK-nak.”


Miért tenné? Én ezt írtam:
Idézet:
„Egy potival lehetne állítani a szervót, hogy leengedje a fúrót csaknem teljesen a panelra, de azért a panel mozgatható legyen alatta.”

Innen a fúró már nem "zuhan". Még egy rugó is kell, hogy tolja lefelé, mert a saját súlya valószínűleg nem elég. Kézi előtolással sokkal nagyobb erő kifejthető, mint ami így érné a fúrót.
Tehát kézi vezérléssel nagyobb a fúrótörés valószínűsége.
(#) morgo válasza sonajkniz hozzászólására (») Okt 20, 2016 /
 
Ennek semmi értelme. Kézi előtolástól nincs jobb megoldás.
(#) Zoli_bácsi válasza morgo hozzászólására (») Okt 20, 2016 /
 
Egyetértek. A kézi előtolás nagyon finom "szabályzást" tesz lehetővé.
(#) sonajkniz válasza morgo hozzászólására (») Okt 20, 2016 2 /
 
Huh!
Ezek szerint az összes panelgyártó cég, de mindeki más is, aki ipari robotokat, cnc gépeket használ, rossz technológiát alkalmaz.
De akkor a fúrógép álvány, sőt, maga a fúrógép is jeges borzongásra ad okot.
Hiszen két ujj között forgatva a fúrószárat lehet a legfinomabb mozdulatokkal fúrni.
Ugye ti sem gondoltátok ezt komolyan!?

Elnézést a moderátortól, de erre muszáj volt válaszolnom.
A hozzászólás módosítva: Okt 20, 2016
(#) Zoli_bácsi válasza sonajkniz hozzászólására (») Okt 21, 2016 / 2
 
De. teljesen komolyan. Te kevered a szezont, a fazonnal. Ipari gépekkel és CNC-vel teljesen jó a nyák fúrás. Amit Te javasoltál, az véleményem szerint nem egy elegáns módszere a technológiának. Gyakorlatilag azt javaslod, hogy a szervo motor engedje szabadjára a fúrót, ami egy rugó még lefelé húz, és majd a rugó kifúrja a nyákot. A gombot elengedve meg a szervo visszahúzza. Ha ezt jól értelmezem akkor ez nagyon nyakatekert megoldás.

(Kérem a moderátort, helyezze át a megfelelő topikba, és ott folytatjuk.)
A hozzászólás módosítva: Okt 21, 2016
(#) fufuka válasza Zoli_bácsi hozzászólására (») Okt 23, 2016 / 1
 
Alapból a probléma ott gyökerezik, hogy a forgácsoló eszközöknek meghatározott vágó sebességük van. Ez a CNC gépeken is szigorúan meghatározott érték. ( ha az ember jobb minőségű fúrót vásárol, ott rá van írva a max. vágósebesség) Ezt a "vágósebességet" egy rugóval igen nehéz pontosan beállítani, már csak azért is, mert a rugó ( még ha előfeszített állapotból indítom is ) nem állandó erővel húzza a nyákra a fúrót. Már pedig a fúró, maró, stb. eszközök élettartamát a helyesen beállított vágósebesség biztosítja!!! ---nem; nem lesz hosszabb az élettartam, ha túl alacsony a vágósebesség--- mielőtt ezt gondolnánk!!!!

...nincs szakmai viták topic??? menjünk át oda!
(#) sonajkniz hozzászólása Okt 23, 2016 /
 
Sokszor alakulnak ki különböző viták az egyes fórumokon, melyeket a moderátorok leállítanak, mert zavarják a topik működését. Pedig néhány esetben tanulságosak ezek a viták. Ezért ezeket mindíg helyezzük át ide. Itt nem zavarunk másokat, de akit érdekel az adott vita, itt figyelemmel kisérheti.
(#) sonajkniz hozzászólása Okt 23, 2016 /
 
Válasz fufuka-nak.
Ez mind igaz, amit leírtál. Csakhogy itt most az képezi a vita tárgyát, hogy Zoli_bacsi szerint kézzel adva az előtolást sokkal pontosabban beállítható a vágósebesség. Ezért veti el ezt a rugós megoldást. Pedig a helyesen megválasztott rugóerő csak akkora nyomást ad a fúróra, amitől az még nem hajlik ki, de megfelelő módon nyomódik az anyagnak. Így a vágási sebesség pont akkora lessz, amekkorát a kifúrandó anyag és a fúró éle megkíván. Ha a fúró már kopottabb, és nem visz megfelelően, úgy az ember hajlamosabb nagyobb nyomást kifelyteni rá, amitől már eltörhet a fúró.
Egy robot, vagy egy cnc gép képes ezt érzékelni, és ezért leáll. Mivel az én javaslatom nem egy cnc gép előállításáról szólt, ezért ajánlottam a rugót, mint működőképes köztes megoldást.
(#) krisz69 válasza fufuka hozzászólására (») Okt 23, 2016 /
 
Ne haragudj .,De itt olvasom a rugos előfeszités .Az előtolás ,és nem vágolósebesség. Vágosebességet fordulatban adják meg pl :600-1200m/s .vwgy fúroknál csak az ajánlótt fordulat szám van megadva és az atól való eltérési határ .
(#) Buvarruha válasza sonajkniz hozzászólására (») Okt 23, 2016 /
 
Működhet a rugó, de az nem tud olyan dinamikusan előtolni, mint az ember aki érzi, hogy valamiért nem akar annyira menni, vagy túl könnyen megy stb. Nem rosz az ötleted, de az ilyesmit lehet precízebben is megcsinálni, viszont az komolyabb munka már.
(#) Robin2 válasza sonajkniz hozzászólására (») Okt 23, 2016 /
 
Gondolj bele, hogy fúrsz kézi előtolásnál? Ezt, hogy valósítod meg rugóval. Az anyagot lassan érinted, majd nőveled az előtolás erejét. Közben érzékeled, hogy mennyire nyomhatod. Ezt egy rugó nem tudja.
(Kötheted az ebet a karóhoz, de vannak ötletek amik nem jók. Lehet ezen is vitázni )
(#) Alkotó válasza fufuka hozzászólására (») Okt 23, 2016 /
 
Kevered a vágósebesség és az előtolás fogalmát.
Szerk.: Már látom, más is jelezte ezt neked.
A hozzászólás módosítva: Okt 23, 2016
(#) Zoli_bácsi válasza Buvarruha hozzászólására (») Okt 23, 2016 /
 
Én változatlanul azt mondom, a "rugós előtolás" eretnekség. Még ötletnek is rossz. Úgy gondolom nem vagyok egyedül ezzel a véleménnyel.

Ezen topikot teljes mértékben támogatom, helye és létjogosultsága van.
(#) Topi hozzászólása Okt 23, 2016 /
 
Azt végiggondoltátok, hogy üzemszerűen miképpen fér meg egy topikban mondjuk 10 vitázás párhuzamosan? Vagy, hogy a személyeskedésbe torkolló vitákat jogosan törlő moderátorok miképpen kerülhetik el a hőbörgést?
(#) kaqkk válasza Zoli_bácsi hozzászólására (») Okt 23, 2016 /
 
Idézet:
„"rugós előtolás" eretnekség.”
Ha jobban átgondoljuk tényleg nem a legjobb megoldás ! Ha életlen a fúró elkezded nyomni a rugó tárolja az energiát amikor végre átér a fúró akkor a rugó kiadja magából a tárolt energiát és átlövi a fúrót a nyákon (csapódik a tokmány törik a fúró)
(#) kaqkk válasza Topi hozzászólására (») Okt 23, 2016 / 2
 
A vitázzunk cím tényleg nem takarja a témanyitó törekvését , inkább "beszéljük meg" lenne a reális ha marad a téma .
(#) Robin2 válasza Topi hozzászólására (») Okt 23, 2016 / 1
 
Így legalább a felek egymásra haragszanak majd, nem a moderátorokra
(#) nagym6 hozzászólása Okt 23, 2016 /
 
Nekem kézzel gyorsan megy, egy szervós rugós kapcsolgatás mozgatás biztosan lassabb. Ezenkívül nálam a nyák forrszemben a luk helye is ki van maratva, ez megvezeti a fúrót a jó helyre, de ezt igazán csak kézzel érzéssel lehet jól kihasználni. Először enyhe nyomóerővel fúróhegy érinti nyák lukhelyet, ez bevezeti fúrót (pár tized milliméterről van szó) helyére, utána nyomom erősebben.
Ezt rugó szervó nem csinálja meg, sok lenne a kissé melléfúrás.
A hozzászólás módosítva: Okt 23, 2016
(#) sonajkniz válasza nagym6 hozzászólására (») Okt 23, 2016 /
 
Az eddigi összes ellenvéleményből egyedül kaqkk meglátásával nem tudok vitatkozni. Azt a részét, hogy amikor átér a fúró, a rugó lecsapja a szerkezetet, nem vettem figyelembe. Tehát meg vagyok győzve.
Rugó elvetve. Ettől még a szervo változatlanul működöképes szerintem, de ez már vezérléstechnika.

Keves Topi!
Máris volt értelme ennek a topiknak.
(#) fufuka válasza krisz69 hozzászólására (») Okt 23, 2016 /
 
Nem haragszom! A komolyabb fúróknál a vágósebesség van megadva!!!! A megfelelő vágósebesség anyagonként változik, és a vágósebesség elérése mondjuk a fúrónál a fordulat és az előtolás függvénye!!!! Persze ez gyakorlatilag a forgó mozgású forgácsoló eszközökre igaz. Tehát ha egy rugó adja az előtolást, aminek ráadásul változik az "ereje", akkor a fordulatszámot kéne hozzáigazítani!

( hogy ezt a vágósebesség dolgot mennyire komolyan veszik, a legjobb példa: a profi cnc esztergák már igen régóta még a munkadarab forgácsolt kerületi sebességét is figyelembe veszi, és az átmérő csökkenésével változtatja a munkadarab fordulatszámát az ideális vágósebesség fenntartása végett. Különösen igaz ez pl. a leszúrásnál! )
A hozzászólás módosítva: Okt 23, 2016
(#) fufuka válasza Alkotó hozzászólására (») Okt 23, 2016 /
 
Valóban keveritek a kettő fogalmát!!! A vágósebesség előtolás és fordulatszám függvénye... tehát, egy rugóval beállított előtolással igen nehéz lesz állandó és optimális vágósebességet elérni! Arról már nem is kívánok előadást tartani, hogy minekutána a rugó képes "rugózni" így a forgácsoló szerszám pattogni tud a munkadarabban, ami nagyban fogja a vágóél élettartamát csökkenteni.
(#) kaqkk válasza sonajkniz hozzászólására (») Okt 23, 2016 /
 
Ne is vitatkozzunk, beszéljük meg
A hozzászólás módosítva: Okt 23, 2016
(#) Alkotó válasza fufuka hozzászólására (») Okt 23, 2016 /
 
A "vita" szó tőled itt most határozottan fura, mert az elfogadott műszaki nézetekkel próbálsz szembe menni. Konkrétan összemosol két eltérő fogalmat. Hangsúlyozottan kihagynám ebből a rugót, mint az előtolás tompításának eszközét, mert az egy egészen más kérdés.
DE!
A vágósebesség nem az előtolás és a fordulat függvénye, hanem kizárólag a fordulaté (forgó vágóél esetén.
Minden ajánlás ami erre vonatkozik, szigorúan csak ajánlás, és szinte kizárólag a forgácsolási idő minimalizálására van kihegyezve. Tehát az a maximum, ahol még nem ég el a szerszám. A tényleges hatékonysághoz kulcsfontosságú az előtolás jó megválasztása. (Sok esetben, a mai jó minőségű szerszámokat felhasználva, minimális forgácsoló sebesség, és maximális előtolás is rendkívüli termelékenységet tud eredményezni, miközben a szerszám élettartama megnő. Persze ilyenkor a forgácsolt felület minősége romlik, de ez sok esetben lényegtelen.)
Említetted a különböző fúrandó anyagokat korábban, ami valóban egy lényeges tényező, de legalább ilyen fontos a forgácsoláshoz használt "hűtő-kenő" folyadék.
Pl. a csigafúró egy olyan szerszám, ahol az él különböző pontjainak erősen eltérő a sebessége, attól függően milyen távol esnek azok a forgástengelytől. Kívül a maximum, és a tengelyhez közel pedig egészen minimális is lehet.
A hozzászólás módosítva: Okt 23, 2016
(#) krisz69 válasza fufuka hozzászólására (») Okt 23, 2016 /
 
Ez mind igaz de csak is CNC - nél hagyományos esztergán már nem ilyen egyszerűba dolog. Meg fúrógépek esetében sem. És szerintem ő nem cnc fúrót használ . Hanem általánost (cnc fúróval nem lehet furni csak cnc gépben. Mert ripityomra robban a kezedközött. Anyíra kemény az anyaga. Bár vannak speciális fúrószálak amik elviselnek nagy igénybevételeket is . De ebbe nem folynék bele ..)
(#) sonajkniz válasza kaqkk hozzászólására (») Okt 23, 2016 /
 
Benne vagyok. Nevezzük át. Csak nem tudom, hogyan kell.
(#) fufuka hozzászólása Okt 23, 2016 /
 
Forgácsolásban aránylag nagyobb jártasságom van...
Urak!
A kézi előtolás is egy igen kiváló megoldás, sőt vannak adott esetek amikor gyakorlatilag teljesen képes a kézi elvégezni azt amit a gép. Természetesen ez igaz fordítva is, DE... az a célgép, ami már az előtolást és a fordulat számot is vizsgálja nagyon komoly szerkentyű! Pont TI elektromos emberkék teszitek egyre profibbá, precízebbé ezeket az eszközöket, azokkal a mérő, figyelő, érzékelő elektronikákkal, ami miatt képesek az embert kiváltani. Tehát, lehet nyákfúrót készíteni... én is csináltam magamnak egy kézit; mert végig gondoltam, hogy az az eszköz, ami megbízhatóan csinálja a dolgát, adott esetben (fél-) automatizálva, azt mire elektronikával ellátom, mire olyan hüvelyes vezérorsót és még "marhasokmindent" veszek, amit egy profi megbízható készülék igényel ahhoz, hogy az 1500.-ft-os PCB fúrókat ne nyírja ki percek alatt; na ahhoz marha sok pénz kell. Azt már nem is említem, hogy amennyi nyákot fúrok én otthon.... ...persze, ha meg annyit kéne fúrnom, akkor lenne (vennék) automata nyákfúróm, ami a terv alapján kifúrja, amíg megiszom a kávém...

Szóval... a rugós megoldás nem jó!
1. nem állandó az előtolás mértéke.
2. a fogácsoló él fel tud pattanni a munkadarabról.
3. nem szűnik meg az előtolás a nyák végeztével.
4. nem változtatható rendesen az előtolás mértéke a fúrószár átmérőjéhez.
5. oda veri a fúrószár keresztélét a panelhoz.
6. stb
7. stb

És még sokáig sorolhatnám...

Utószónak: Amit meg végképp nem értek?!?!?! Szerepel a projectben egy jól vezérelhető motor!!! Miért nem az van egy profi elektronikával levezérelve, hogy végrehajtsa a fúrást, a rugó pedig egy segéd a fúrószár visszahúzásához.
(#) fufuka válasza Alkotó hozzászólására (») Okt 23, 2016 /
 
Kedves Alkotó!

Minden bizonnyal van olyan téma ahol biztosabban mozogsz...

Minden forgácsoló eszköznél a vágósebesség a mérvadó. Bármennyire is meglep, a fúrásnál sem csak a fordulatszám a lényeges! A fordulatszámhoz tartozik egy előtolás is!!!!!!!!! Ezen viszonyból adódik a vágósebesség.A forgácsoló szerszám anyagminősége ( HSS vagy HSSE és még sorolhatnám) határozza meg a vágósebességet!!! ( Pl. a nyák fúrásához használt precíziós pcb fúró az kimondottan nagy vágósebességhez van gyártva!) Viszont a megfelelő vágósebesség több módon érhető el! Lassú fordulat- nagy előtolás, nagy fordulat- kis előtolás... Na itt jön be a képbe, hogy mi a munkadarab anyaga, és mi a megmunkáló szerszám anyaga. Mert hiába lehet nagy vágósebességgel fúrni a plexit, tehát nagy fordulat- nagy előtolás; mégsem lehet nagyon nagy a fordulatszám ( még hűtve sem!) mert elolvad a munkadarab anyaga.
Tehát kérlek fogadd el, hogy a forgómozgású forgácsoló gépeknél a vágósebesség az alap ( mm/ford ) (Megnyugtatlak ez igaz a lineálisokra is!) ami az előtolásból is következik!!!!!!!!!!!
(#) nagym6 hozzászólása Okt 23, 2016 / 3
 
A nyákfúrás otthoni hobbi szinten-mennyiségben nagyon egyszerű dolog. Túlfújjuk az egészet. Forog a fúró kitapasztalt jó fordulatszámmal, érzéssel előtolás, ennyi.
Következő: »»   1 / 109
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem