Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikus szulfátoldó (Akku aktivátor)
Lapozás: OK   66 / 83
(#) Chipmunk1960 válasza szsrobert hozzászólására (») Dec 29, 2018 /
 
Igazad van! Nem akartam annyira ecsetelni a kémiát. Vízbontás történik, mivel egy térben, így durranógáz jön létre, vagyis H2 + O, szintelen szagtalan. Nagyon kicsi szikra kápes begyújtani, s baromi gyorsan ég, nagy térfogatnövekedéssel, így egy pillanat alatt szétkapja az akksit.
(#) Georgee válasza fastaction hozzászólására (») Dec 31, 2018 /
 
Nem úgy látszik, teljesen le van zárva, a kupakok helyei látszanak, cimke nincs rajta, ha a csavarhúzót a műanyag alá tolom, látszik hogy feszíti az alsó és a felső műanyagot. Tehát egybe van fröccsöntve. Ezért is filozofálok, hogy érdemes-e elengedni 14Voltig, fölé semmiképpen nem akarok menni. Esetleg két töltési periódust rátolni max 14 voltig. Csak a szellőzése a kérdés. Nem szeretném ha a lakásban pukkanna el.
(#) fastaction válasza Georgee hozzászólására (») Dec 31, 2018 /
 
Az autóban is töltődik , csak a párolgást csökkentik , hogy ne fogyjon el az elektrolitból a víz . Néha rá kell nézni , esetleg teraszra kivinni .
(#) küzmös Gergely válasza Georgee hozzászólására (») Jan 1, 2019 / 1
 
Az a baj, hogy egy normális akku is 14,4V.-nál van feltöltve. Tehát 14V.-nál az sincs 100%-ra töltve. Egy gyengébb, öregebb, szulfátos akku esetén ez a töltési végfeszültség 15,6V (nem hiába van így a régi akkutöltőknél sem, hogy kb ott kapcsol le!). Én zárt rendszerűnél is elmentem 15,5V-ig, és ott kapcsoltam le. Igen, ott már pezseg rendesen. De jó lett. Később megfúrtam a cellákat és tettem bele desztvizet (vagyis sajna ioncseréltet, desztvíz helyett). De a vége így is mindig ugyanaz.. a tizedik télen már nem mertem játszani vele, így csere lett. De 5-6 éves korában kezdtük a "játékot", úgy hogy volt amikor tolni kellett.
A hozzászólás módosítva: Jan 1, 2019
(#) Georgee válasza küzmös Gergely hozzászólására (») Jan 2, 2019 /
 
Azzal tisztába vagyok, hogy 14Volt még nem tölti fel teljesen. Nem is az a gond, hogy hol van feltöltve rendesen, hanem panelházban lakom, és nem szeretném ha a konyhába robbanna fel az akku, mert felpezsgett. Ezért kérdéses hogy a zárt doboz miatt merjek-e kísérletezni, vagy inkább ne.
(#) Ge Lee válasza Georgee hozzászólására (») Jan 2, 2019 /
 
Több akkut szulfátoldóztam már, nálam mindegyik megállt 13,6V körül, és sosem kellett vele tovább mennem, nem is ment feljebb órák múlva sem. Betettem a helyére és indított. Most épp a számat tátom, mert van egy akku aminek ez a harmadik tele a szulfátoldózás után. Felkészítettem rá a tulajt hogy idén télre biztosan új akkut kell vennie, de nem kellett mert még indít. Igaz, hogy nagy mínuszok még nem voltak.
(#) Chipmunk1960 válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 2, 2019 /
 
Biztosan elég erős volt a trafód? Én fel tudtam nyomni 15,6 ig a potit állítva. Igyaz előtte a tetőt lerobbantottam róla, s savszintmérővel teszteltem. meg utántöltöttem, de jó lett. Az más kérdés, hogy baromi nehéz visszaragasztani, így legközelebb a " Gergely" féle megfúrásot technikát próbálom ki.
(#) Ge Lee válasza Chipmunk1960 hozzászólására (») Jan 2, 2019 /
 
Nem az a lényeg hogy milyen erős, de van vagy 250VA-es. A feszültség adott, ha meg kevesebb áramon megy akkor legfeljebb lassabban jut el a végéig. De itt még a trafó belső ellenállása sem nagyon szól bele, mert az áramimpulzus az elkóból van kivéve.
(#) küzmös Gergely válasza Chipmunk1960 hozzászólására (») Jan 2, 2019 /
 
Én is 15,6V.-ig mentem vele, semmit nem pattintottam le, garázsban volt, nyilván nem gyújtogattam mellette semmit (csak a villanyt a garázsban. ) Kárpitos patent.. nagyon patent.. Cupp, és kész.
A hozzászólás módosítva: Jan 2, 2019
(#) fecus hozzászólása Jan 3, 2019 /
 
Erről a töltőről hallottatok már?
12V 5A Pulse Repair LCD Battery Charger
Sokféle néven fut. Szabad használni?
(#) pimpoka hozzászólása Jan 4, 2019 /
 
Szervusztok! Van egy Smart Box 5 inditás és töltő szettem. Csak az indításrásegítőt rákapcsolom tölt rajta valamit?
(#) mohinger válasza fecus hozzászólására (») Jan 4, 2019 / 1
 
Gyanús, hogy ez a Lidl Richard-Aldi Meola-ban kapható töltők egyik variánsa.
(#) szsrobert válasza mohinger hozzászólására (») Jan 4, 2019 /
 
(#) fecus válasza alex0 hozzászólására (») Jan 5, 2019 /
 
Manapság mit szól egy mai modern autó ahhoz, hogy pl. egy éjszakára kikötöm az aksit?
Annyit nem ér, hogy a regenerálás után nem indul a kocsi valami tiltás miatt és szerviz legyen belőle.
(#) Ge Lee válasza fecus hozzászólására (») Jan 5, 2019 /
 
Autója válogatja, van amelyik semmit, de olyat is hallottam már hogy konkrétan mindent elfelejtett. A rádió a kódot, nem működött az ablak, tanítani kellett a távirányítót és ilyen nyalánkságok. Egyszerűbb megelőzni a bajt arra az időre egy másik akkuval vagy labortáppal. A labortáp azért necces mert egy ilyen mutatvány 3 nap, és lehet közben áramszünet. De egy szünetmentes akkuja vagy valami hasonló rádugva addig a szivargyújtóra éppen megteszi, csak arra kell figyelni hogy az autó nehogy áramtalanítsa a szivargyújtó csatlakozót. A műhelyekben az akkucserét ugyanígy, egy kis akkuval oldják meg.
(#) Georgee válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 7, 2019 /
 
15 voltán kapcsoltam le, de tovább is ment volna, viszont már erős volt a gázképződés, így jobbnak láttam ha leállítom. Az egyik akksit egymás után 2szer szulfátoldóztam (Feltölt kisüt feltölt). Két hét után a-6 fokban már nehezen teker.
(#) oatis válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 8, 2019 /
 
Üdv!
Milyen dióda(hidat) használsz egyenirányításra? Próbáltam KBPC1510-es híddal és 15SQ060 diódákkal is. Mindkettő tönkrement. Kb 15másodpercet bírtak. A trafó 270VA-es. A fet STP75NF75-ös.
(#) Ge Lee válasza oatis hozzászólására (») Jan 8, 2019 /
 
Fogalmam sincs, de megnézni sem tudom, mert olyan idióta dobozban van hogy külön művészet szétszedni, de ha szét is szedném sem látnám, ki is kellene a helyéről forrasztani, mert nem nyákon van hanem a trafó oldalára van forrasztva. De szerintem valami KBPC vagy GBPC mert más nem nagyon volt itthon csak kisebb áramúban.
Az biztos hogy úgy fél óra után az enyémből is jön már egy enyhe alkatrésszag, mert a kerámia ellenállás az brutál melegszik, meg jó meleg a trafó is egy idő után. A fetem az az alu doboz előlapjára van felcsavarozva pasztával, az épp csak langyos.
(#) oatis válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 8, 2019 /
 
Köszi!
Esetleg valaki másnak tipp?
Nem igazán értem a dolgot. A trafó kb 12A-t tud leadni. A diódák meg 15A-osak voltak.Az áramkör biztosan nem zárlatos, mert mindkét esetben ment a kapcsolás valameddig. A diódák komolyabb melegedés nélkül szálltak el.

Hol használsz Kerámia ellenállást, és mekkorát értékűt/teljesítményűt? Az én nyákrajzomon nincs.

Most nézem csak a rajzot, talán a R8 jelűre gondolsz? 0,51ohm/5W? Az nem csak a mérőműszerhez kell?
(#) gulyi88 válasza oatis hozzászólására (») Jan 8, 2019 /
 
Szia!
Nem, a trafó nem 12A-t tud leadni hanem sokszorta többet (jelen szakaszos üzemben) pláne, ha netán torroid trafód van.
Márpedig jó erős fetet tetél bele, amivel lényegében rövidrezárod a trafót az egyenirányításon keresztül, ezért kell az R8 (0.2-0.5 ohm), hogy az áram ne emelkedhessen olyan nagyra, ami a leggyengébb alkatrészt (jelenleg a diódahidat) kivégzi.
Mondjuk nem szerencsés a source körbe tenni, inkább a drain fölé tedd be.
A hozzászólás módosítva: Jan 8, 2019
(#) Ge Lee válasza oatis hozzászólására (») Jan 8, 2019 /
 
Az enyémben szerintem 25 vagy 35A-es diódák lehetnek, meg 0R22/5W a sönt. A diódáknak nem nagyon kellene megmurdelni, mivel az impulzusáram elsősorban az elkóból jön. Néztem a szkópon a jelalakot amikor összeraktam de már nem emlékszem rá.
(#) oatis válasza gulyi88 hozzászólására (») Jan 8, 2019 /
 
Igen, toroid trafó.
Akkor nézek ellenállást bele, meg nagyobb diódákat. Remélem jó lesz. Köszi az infót!
(#) fastaction válasza oatis hozzászólására (») Jan 8, 2019 /
 
Szia ! A cikkben az szerepel , hogy a trafó után érdemes beilleszteni az említett ellenállást .
Idézet:
„Újabb próbák alkalmával kiderült, hogy az R12 0.51 ohm, szépen visszafogja az impulzusokat, így aki gondolja, hogy erősebb impulzust szeretne, az nyugodtan ki is hagyhatja belőle, de a FET melegedni fog, így a hűtése nem maradhat el.

Az előbbi kijelentésemet elsiettem! ... A helyzet az, hogy minél kisebb a kör belső ellenállása, annál nagyobb áramok folynak, így szükség van az R12 re, csak a legjobb helye változik, jelesül a trafó után az egyenirányító előtt van a legjobb helyen. Persze nagy 50-60 A/h ás akkuknál nem kell, de a kisebbeknél akár arányosan növelve az értékét, jól jöhet áramkorlátozás gyanánt.

Így kíméli a trafónkat, az egyenirányítót és a FET-tet is.”
(#) Georgee válasza oatis hozzászólására (») Jan 8, 2019 /
 
Egyenirányító adatlap KBU6M ő volt a fiókban, nekem eddig bírja
A hozzászólás módosítva: Jan 8, 2019
(#) Georgee válasza fastaction hozzászólására (») Jan 8, 2019 /
 
Most akartam ezt írni. Nekem is ott van a trafó és az egyenirányító között (váltóáramos rész), és működik szépen. Annyi, hogy az ellenállást 2 darab 1r2 5W párhuzamos taggal oldottam meg, és azt is hűtőbordára tettem, így nem jelent nagy gondot a melegedés. Mellette dolgozik a dobozban egy ventilátor is a biztonság kedvéért. Sajnos emiatt, hogy az ellenállás átlett téve, villog a polaritás led is amikor az impulzus is dolgozik.
A hozzászólás módosítva: Jan 8, 2019
(#) Ge Lee válasza oatis hozzászólására (») Jan 8, 2019 /
 
A toroidnak a belső ellenállása is kisebb mint egy EI trafónak, meg a szórása is, így jóval nagyobb áramimpulzust tud leadni a puffer felé, amit aztán vagy tolerál a dióda vagy nem. Nekem egy ezer éves EI trafó van benne, valami több fokozatú akkutöltő egységet táplált fénykorában.
(#) oatis válasza Georgee hozzászólására (») Jan 9, 2019 /
 
Üdv!
Cseréltem a graetz-et 50A-esre. Betettem párhuzamban a híd és a trafó közé 2x1ohm 5w ellenállást, de ez még így sem jó. Kb 5 másodperc után az ellenállások tűzforrók. Nem élnének túl még 1percet sem. Nem értem, hogy nektek hogy bírják ezek az ellenállások. Nem lehet hogy túl erős a FET?
(#) Georgee válasza oatis hozzászólására (») Jan 9, 2019 /
 
Írták előttem a toroid lesz a hunyó (szerintem is). Nekem szintén EI vasmagos trafó pumpálja a kondit. A Fetnek nem sok köze lesz a dologhoz.
(#) Ge Lee válasza oatis hozzászólására (») Jan 9, 2019 /
 
Ne csodálkozz rajta, hogy az 1 ohmos ellenállásod melegszik, el is égne ha tovább hagynád menni. Azon közel ötször annyi disszipáció van, mint nekem a 0R22 5W-os ellenálláson. Ha az enyém 5W-tal fűt, akkor a tiéd lehet hogy 25W-tal. Tegyél bele 0,22 ohmot, vagy cseréld ki 25W-osra az ellenállást.
(#) Georgee válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 9, 2019 /
 
2x1ohm 5wattot írt gondolom párhuzamosan. Nekem párhuzamosan van 2x1. 2 ohm 5w, fűt de nem égett még szét. Bár a biztonság kedvéért utólag bordára szereltem. Kb 8órája dolgozik az egyik akksimon. Szerintem ott a toroid lesz a ludas.
Következő: »»   66 / 83
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem