Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » TV-antenna kábelezés
 
Témaindító: MyCroft, idő: Aug 1, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   8 / 11
(#) kerepesibalazs válasza Massawa hozzászólására (») Júl 4, 2017 /
 
Más alternatíva nincs? Nem akarom elhinni hogy anélkül nem lehet megoldani. Hisz, csak az árnyékolás kavar be..
(#) kadarist válasza kerepesibalazs hozzászólására (») Júl 4, 2017 /
 
Mik azok a HD-adások, amiket vételezel? Egyáltalán alkalmas DVB-C-re ez a régebbi Sharp készülék?
A hozzászólás módosítva: Júl 4, 2017
(#) Massawa válasza kerepesibalazs hozzászólására (») Júl 4, 2017 /
 
Nincs, amit te árnyékolás nélkül fogsz az nem a kábelTV-böl jön, hanem az éterböl. Ilyen fajta jelek a kábelben nincsenek.
A hozzászólás módosítva: Júl 4, 2017
(#) kerepesibalazs válasza kadarist hozzászólására (») Júl 4, 2017 /
 
https://www.whathifi.com/sharp/lc-37d65e/specs
M1 M2 és társai, este tudom pontosan megmondani.
(#) eyess hozzászólása Júl 4, 2017 /
 
Azért tisztázzuk egy kicsit a félre értések elkerülése végett a dolgokat.Ha sima bedugós antenna aljzat van a tévén , akkor képes a földi analóg , vagy , ha a tévé tudja , akkor a digitális tévé jel vételére . Ha csavaros F típusú csatlakozó aljzat van a tévé hátulján az általában SAT vételre alkalmas csatlakozási lehetőség.Egyébként a sima bedugós aljzat alap feltétel általában egy olyan tévénél , ami tévé antenna jel vételére alkalmas . Tehát nem monitor , és más egyéb.
(#) Massawa válasza kerepesibalazs hozzászólására (») Júl 4, 2017 /
 
Láthatod az utolso részen a Digital Tuner fejezetben, hogy csak DVB-T tuner van benne, a kábelhez DVB-C kell.

Ennyi
A hozzászólás módosítva: Júl 4, 2017
(#) Inhouse válasza Massawa hozzászólására (») Júl 4, 2017 /
 
Ne már...F csati csak a műholdas vételhez kell, ezen keresztül csatlakozik a fej (DVB-S). A kábelTV jele is a sima koax aljzaton kerül a TV-be, mint a földi digitális (ill. analóg ahol van) jel. Az más kérdés, hogy tud-e a TV DVB jelet fogadni, azon belül pedig csak T, vagy C (ill. manapság már T2, C2...) jelet is.
(#) Massawa válasza Inhouse hozzászólására (») Júl 4, 2017 /
 
Elég baj ez, de itt már minden világos nincs mit tárgyalni.
(#) kadarist válasza kerepesibalazs hozzászólására (») Júl 4, 2017 /
 
Na, tehát te is láthatod és már meg is mondták a megoldást. Igényelj egy set top boxot a szolgáltatódtól és nézd azon keresztül a kábeles HD-adásokat.
(#) kerepesibalazs válasza kadarist hozzászólására (») Júl 4, 2017 /
 
Köszi. Esetleg a szabadon fogható földfelszíni adásokat nem tudom összekombinálni a kábelen fogható adásokkal?
(#) Massawa válasza kerepesibalazs hozzászólására (») Júl 4, 2017 /
 
Nehezen, mert a kábel rendszerint tele van jellel és nem igen fér bele az éter jele. Csak dugaszolás segithet vagy bonyolultabb átkapcsolo.
(Ezért irtam Inhouse kollégának, hogy elég baj az, hogy egy csatlakozo van csak a TV-n).
A jobbakon szépen el van különitve, igy lehetne keverni. Egy csatlakozoval ez inkább nem megy.).
Az STB segithet, mert azzal nyersz egy extra bemenetet a kábelre.
A hozzászólás módosítva: Júl 4, 2017
(#) kerepesibalazs válasza Massawa hozzászólására (») Júl 4, 2017 /
 
Köszi, utána járok mennyiért lehet bérelni.
(#) Gafly hozzászólása Aug 31, 2017 /
 
Mivel telepít mostanában a Digi?
Milyen kábel és STB?
(#) Inhouse válasza Gafly hozzászólására (») Szept 1, 2017 /
 
Szerintem a STB a Kaon HD1000 valamelyik verziója. A kábel miért érdekes? Vagy te nem a műholdas Digi-re gondolsz?
(#) Gafly válasza Inhouse hozzászólására (») Szept 1, 2017 /
 
Én a pesti kábelesre
(#) Inhouse válasza Gafly hozzászólására (») Szept 1, 2017 /
 
Akkor legközelebb írd oda légyszíves! Pesten kívül is van élet...
(#) Gafly válasza Inhouse hozzászólására (») Szept 1, 2017 /
 
Igazad van
Mellesleg optikai, mióta megnéztem...
(#) lenkei.peter hozzászólása Okt 26, 2018 /
 
Sziasztok!

Kábeles UPC van behúzva nálunk koaxon és 3 helyiségben van tv kiállás. A rendszer maga úgy áll össze, hogy bejön a főkábel a modembe, onnan ki van küldve egy koax elosztóba és innen mennek a szobába a kiállások (csillagpontos).
Jelenleg direktben lógnak a kábelek a falból, ezeket szeretném berakni egy fali aljzatba (1,5 Db-es Legrand aljzatot néztem) de nem túl jókat hallottam/olvastam ezekről. Nem kimondottan a Legrandról, hanem úgy általában. Van esetleg valakinek tapasztalata, hogy mennyire rontja a jelet egy ilyen fali csati? Érdemes ezeket berakni, vagy inkább költsem a pénzemet hasznosabb dolgokra?

Köszi
P.
(#) pucuka válasza lenkei.peter hozzászólására (») Okt 26, 2018 /
 
Olyat vegyél, amelyiknek van F csatlakozója. Van olyan is, ahol 2 DIN + F, de jobb lenne csak F csatlakozóst. Azt bekötöd, és akkor már csak a TV antenna csatlakozójához kell egy átalakítós kábel.
(#) lenkei.peter válasza pucuka hozzászólására (») Okt 26, 2018 /
 
Ez nem jó?
Legrand
Ebből is ki tudom húzni a tv-hez a kábelt.
Van valami okat amiért F csatisat javasolod?
(#) lenkei.peter válasza pucuka hozzászólására (») Okt 26, 2018 /
 
Vagy ilyenre gondoltál?
Bővebben: Link
(#) pucuka válasza lenkei.peter hozzászólására (») Okt 26, 2018 /
 
Igen, ilyenre (utóbbi) gondoltam, ez egy korrekt csatlakozó, és ha megnézed, az átmeneti csillapítása is kisebb. Nem véletlenül van az elosztón is ilyen csatlakozó.
(#) lenkei.peter válasza pucuka hozzászólására (») Okt 27, 2018 /
 
Szuper! Köszönöm a segítséget.
(#) pls hozzászólása Feb 5, 2019 /
 
Üdvözlök Mindenkit!

Vettem az OBI-ban a mellékelt képeken látható TV-rádió-SAT fali konnektort. Valószínűleg vég konnektor, mert mechanikusan ugyan megvan a kábel leszorító, de a továbbvezetéshez nincs lehetőség kábel bekötésre. Gyártóként az OBI van rajta feltüntetve. Valószínűleg gyártatja valamilyen céggel a saját neve alatt. Amikor szétszedtem, meglepődtem a benne lévő sok alkatrészen. Először is, mekkora egy ilyen eszköz csillapítása?

Egy TV-hez szeretném használni, amin van egy TV bemenet és egy SAT bemenet. A SAT bemeneten ráadásul feszültség jön ki, ami a parabola fejet vezérli. (és talán a forgatómotort is vezérli, de ez a funkcióra nincs szükségem).
A problémám: csak egy kábelt lehet rákötni, tehát valahogy előtte közösítenem kell a szolgáltatótól jövő analóg, DVB-T, DVB-C jeleket vivő kábelt, és a saját parabola fejtől jövő kábelemet. Hogyan, milyen eszközzel lehet ezt úgy megtenni úgy, hogy a közösítés ne zárja rövidre a SAT fejhez menő hangoló feszültséget, és az csak a fejhez tudjon továbbmenni? Ráadásul lényeges, hogy ne legyen ne legyen számottevő csillapítás egyik jelre sem.
Egyáltalán, már ez a konnektor nem zárja-e rövidre a hangoló feszültséget, ennélfogva eleve alkalmatlan? Van valakinek róla kapcsolási rajza?

Vagy jobban járok, ha kihajítom belőle a sok bigyót, (tekercsek, ellenállások, kondenzátorok) átvágom a fóliát ahol kell, és direktben bekötöm a megfelelő csatlakozóra a szolgáltatótól és a parabolától jövő kábeleket? (A rádió kimenetre nincs szükségem)
(#) alex0 válasza pls hozzászólására (») Feb 6, 2019 /
 
Ezt úgy hívják, hogy diplexer. Nézz utána, hogy hogyan működik. A lényeg az, hogy egy kábel jön le, ami a rádió, tv, sat jelét vezeti. A másik végére is kell egy ilyen, persze nem fali dobozos, hanem kis téglatest. Nekem is van ilyen, de nem kötöttem be, mert minden külön kábelen jön le.
(#) llax válasza pls hozzászólására (») Feb 6, 2019 /
 
A TV-SAT diplexerek a közös kábelen átvitt vezérlő/tápfeszültséget (nem hangoló, csak átkapcsoló) és alacsony frekvenciás vezérlőlelet (22kHz, kell!, nem csak forgatómotorhoz/átkapcsolóhoz, hanem a "fejhez" is) és kb. 1GHz feletti frekvenciákat a SAT - közös csatlakozások között, a kb. 5MHz-1GHz frekvenciákat a TV-közös között engedik át. Ezek közül sok univerzális (kétirányú), a közös kábel mindkét végén használható, de némelyek egyirányúak (vagy közösítő, vagy elosztó - amiben nincs félvezető, gyak. mind univerzális).

Te egy ilyet vettél (+rádiót is kezeli), ennek kell egy párja a kábel másik végére. Rádiót tudnia nem szükséges, ha nem használod. Nem is szokták külön tudni: ha kell a rádió is, a "fenti" diplexer tévé bemenetén kell bevinni (ha jön a kábeltévén is, az simán átmegy rajta). "TV SAT diplexer" néven találod a kereskedelemben, ha nincsenek jelerősség problémák, akkor az 1500- 2000Ft körüliekkel sem lesz gond.
(#) pls válasza llax hozzászólására (») Feb 7, 2019 /
 
Talán rosszul magyaráztam. Nem a nagyfrekvenciák közösítése a problémám, hanem a TV SAT bemenetéről kijövő13-16V közötti egyenáram. Nem tudom, hogy a lefényképezett aljzat mit csinál vele. A TV-ből bemegy az aljzat SAT csatlakozójába. Tovább kell mennie a bejövő kábelen, és nem záródhat rövidre.
A közösítéshez használt eszköznek meg olyannak kell lennie, (azon felül, hogy a nagyfrekvenciákat a közös kimenetre teszi), ami ezt az egyenfeszültséget csak a SAT fej felé ereszti ki, a szolgáltató felé menő kábelre nem. Azaz a parabola felé nullától kell áteresztenie, míg a szolgáltató felöl megfelel a szokásos 5MHz-től 1GHz-ig, de az egyenáramot nem eresztheti át. Es természetesen nem zárhatja rövidre.
További megszorítás, hogy nem lehet túl nagy csillapítás a szolgáltatótól bejövő jeltől a TV-ig, mert nem túl erős a bejövő jel. Ezen ugyan egy erősítővel segíthetnék, de ha egy mód van rá, el szeretném kerülni.
Ezért érdeklődtem, hogy tud-e valaki ilyen készen kapható eszközről, (gyártó, típusszám) hogy ne kelljen házilag bütykölni. A képen látható aljzatról meg azért lenne jó egy kapcsolási rajz, hogy ellenőrizni tudjam, mi történik a belsejében az egyenfeszültséggel. Bár ezt egy ohm mérővel meg tudom vizsgálni, de jobb lenne egy kapcsolási rajz.

Az egész probléma abból indul ki, hogy nem árulnak olyan fali aljzatot, amibe simán bemegy a két kábel, és mindenféle hókusz-pókusz nélkül megjelenik a fali aljzat csatlakozóin, csillapítás nélkül. Két kábelen jön a két jel, és a TV-n is két bemenet van. Nem sok értelme van a közösítésnek, majd a szétválasztásnak, de a boltokban csak ilyen aljzatot találtam.
Azt kell megoldani, hogy ne két kábel lógjon ki a falból, hanem valami nők által is elfogadható gusztusos megoldás legyen. Állandóan azt hallom az asszonytól, hogy nem lehetne-e szebben megcsinálni!
(#) kadarist válasza pls hozzászólására (») Feb 8, 2019 /
 
Szia!
Akkor jársz a legjobban, ha nem használsz semmilyen fali aljzatot, hanem a bejövő kábeleket direktben bekötöd a tévéd megfelelő bemeneteire. Túl nagy esztétikai hátrány nem ér és biztos a siker.
(#) llax válasza pls hozzászólására (») Feb 8, 2019 /
 
Korábban leírtam, mit tud a TV SAT diplexer. Pont azt amit kell. LNB tápot és 22kHz-et, kb. 1GHz feletti frekit SAT irányba/ból engedi. A többit a tévé/rádió felé/felől. Ha jól van megcsinálva, minimális a csillapítása az átviteli sávokban.
A többi csatlakozást dc elválasztás szempontjából bőven elég ellenállásmérővel ellenőrizni. Ha szakadást mérsz a SAT-TV és SAT-rádió meleg pontok között, és rövidzárat a bemenet-SAT között, nyertél.

A készen kapható párjára is írtam tippet: "TV SAT diplexer" néven keresd a kereskedelemben, webshopokban. (2eHUF alatt már kapsz)
A hozzászólás módosítva: Feb 8, 2019
(#) pls válasza kadarist hozzászólására (») Feb 9, 2019 /
 
Most így van, lóg a falból a kábel, már vagy 10 éve. Most rájött a feleségemre a rapli, és naponta szövegel, hogy nem igaz, hogy ne lehetne szebben megoldani, mert nekem mnden jól van, ahogy van, már fél évszázada éve nem vagyok képes megcsinálni. Biztos ismeritek ti is ezt a női szöveget.
Következő: »»   8 / 11
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem