Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » JLH erősítő
Lapozás: OK   179 / 216
(#) kebazsi válasza CIROKL hozzászólására (») Feb 18, 2019 /
 
Ha megjön a trafó és beindul írom a tapasztalatokat lehet, hogy igazatok van és olyan szörnyű lesz a hangja, hogy muszáj megcsináljam NYÁK-osra.
(#) Alkotó válasza kebazsi hozzászólására (») Feb 18, 2019 /
 
A légszerelési előnyöket itt és így nehéz felfedezni. Inkább problémák forrása lehet.
De ettől akár még egészen jól is működhet majd.
(#) reloop válasza kebazsi hozzászólására (») Feb 18, 2019 / 1
 
Átnézve, nem találtam hibát. A 3-as tranzisztor kollektorhuzalát kicsit még a borda felé igazítanám, hogy távolabb essen Q1-től. A kettő közötti kapacitív kapcsolat pozitív visszacsatolást hoz létre, ami gerjedésre adhat okot.
Ami a légszerelésed illeti, volt időszak, mikor a híradástechnikai eszközökben még nem volt nyomtatott áramkör és azok is működtek. Nem ebbe a topicba való, hogy elmélyedjünk ennek részleteiben. Annyit fűznék ehhez a konkrét kivitelhez, a fával ne érintkezzen vezető, mert a fa a környezetből felvett nedvesség miatt nem megbízható szigetelő és legyen lakásbiztosítás arra az esetre ha valamelyik ellenállás felhevül a fa gyulladáspontjára.
(#) CIROKL válasza kebazsi hozzászólására (») Feb 18, 2019 /
 
Viccelsz milyen tapasztalat ?
Van másik működő példányod ami korrekt fölépitmény nyákon ?
(#) adapter válasza reloop hozzászólására (») Feb 18, 2019 /
 
(Esetleg ha van kéznél véletlenül vízüveg, még javíthat is valamelyest a hőállóságon....)
(#) kebazsi hozzászólása Feb 19, 2019 /
 
Megjött a tarfó bele raktam csináltam gyors próbát is még zene nélkül. Igazad volt reloop teljesen rendbe jött. Az áramfelvétel 0,95A. És ekkora árammal egyáltalán nem melegszik.
(#) reloop válasza kebazsi hozzászólására (») Feb 19, 2019 /
 
Az áramfelvétel, a tápfeszültség és a hangszóróimpedancia összefüggésére felállítottam egy összefüggést: Iq=Ut/(2,8*Zh). Ezzel biztosan kivehető a lehetőségek adta legnagyobb teljesítmény. A 0.95 A megfelel ennek?
(#) kebazsi válasza reloop hozzászólására (») Feb 19, 2019 /
 
Igazság szerint még nem felel meg 100%-ban az általam számolt érték így 1.1A re jön ki. Holnap még állítok rajta de már jó úton halad.
(#) kebazsi hozzászólása Feb 23, 2019 /
 
Véglegesen összeraktam nagyon szépen szól teljesen elégedett vagyok vele. Hosszabb kb órás járatás után is max 55-60 fok a borda hőmérséklete. Az áramon is vettem feljebb. Még annyit mondanék, hogy eléggé melegszenek a dióda hidak pedig van rajtuk elég tisztességes borda, de így is közel olyan hőmérsékletűek, mint a végtranzisztorok hűtőbordái (50 fok körül). Ennél már nem nagyon megy feljebb sehol a hőmérséklet. Az lenne a kérdésem, hogy ez normális így vagy vesz-e el az élettartamából?
(#) reloop válasza kebazsi hozzászólására (») Feb 23, 2019 /
 
Szia! Az észlelt melegedés teljesen normális. Jól szellőzzön a doboz, akkor nem lesz baj. Az elektrolit kondenzátorok öregedését gyorsítja a magas hőmérséklet.
(#) kebazsi válasza reloop hozzászólására (») Feb 23, 2019 /
 
Rendben akkor minden oké. A puffer meg egyéb kondiktól is viszonylag távol vannak ezek a meleg részek szóval azokat már nem befolyásolja.
(#) kebazsi hozzászólása Feb 23, 2019 /
 
Még annyit kérdeznék, hogy a bemenetre 0.47µF -os fólia kondi került mert csak ez volt éppen kéznél, viszont az eredeti rajz 1µF-osat ír. Ez nagy baj? Mennyiben befolyásolja a hangját, én szkóp hiányában csak a fülemre hagyatkozva semmi külömbséget nem hallok.
A hozzászólás módosítva: Feb 23, 2019
(#) Cinema válasza kebazsi hozzászólására (») Feb 24, 2019 /
 
Jobb lenne a bemeneti csatolókondenzátornak 4,7uF, vagy legalább 2,2uF.
Szebb mélyhang-átvitel az eredménye és ott kisebb torzítással.

Üdv!
(#) gordonfreemN válasza kebazsi hozzászólására (») Feb 24, 2019 /
 
Idézet:
„fülemre hagyatkozva semmi külömbséget nem hallok.”

Mihez képest?
(#) highand hozzászólása Feb 24, 2019 /
 
Ha már megépítetted, akkor próbáld ki azt is, hogy megfordítod a kimenő kondi polaritását, aminek a hideg pontját ne testre tedd, hanem a tápra. Ebben az esetben kizárólag egyenáram fogja a tápot terhelni és egy nagyságrenddel jobb lesz a hang. Próbáld magad túltenni azon, hogy ezt még sehol sem olvastad.
(#) reloop válasza highand hozzászólására (») Feb 24, 2019 /
 
Idézet:
„kizárólag egyenáram fogja a tápot terhelni”

Ez annyira hihetetlenül hangzott, berajzoltam szimulátorba is. Nem a fix áramgenerátorossal kevered?
(#) kebazsi válasza gordonfreemN hozzászólására (») Feb 24, 2019 /
 
A két kondenzátor között nem hallok külömbséget.
(#) kebazsi válasza highand hozzászólására (») Feb 24, 2019 /
 
A kimenő kondi egyik pontja sincs testre kötve az alap verzióban a pozitív lába a két végtranzisztor közös pontja a negatív lába meg a hangszóró kimenet + pontja.
(#) reloop válasza kebazsi hozzászólására (») Feb 24, 2019 /
 
Különbség érzékeléséhez 220 nF, vagy még kisebb értékű bemeneti csatolót kéne.
(#) gordonfreemN válasza kebazsi hozzászólására (») Feb 24, 2019 /
 
Idézet:
„a bemenetre 0.47µF -os fólia kondi került mert csak ez volt éppen kéznél, viszont az eredeti rajz 1µF-osat ír.”


Ezért nem értelek. Ha nem volt kéznél és 0,47-eset építettél be akkor mihez képest viszonyítottál? Ha előzőleg meghallgattad 1µF-el is akkor tárgytalan. De ha meg sem hallgattad és nagyon érdekel, akkor küldök neked 1µF wima MKS kondenzátort. Csak küld el a postacímed.
(#) reloop válasza gordonfreemN hozzászólására (») Feb 24, 2019 /
 
Szia! Hosszan tárgyaltuk ezt az erősítőt, itt esik szó a cseréről.
(#) gordonfreemN válasza reloop hozzászólására (») Feb 24, 2019 /
 
Szia !
Á, köszönöm akkor már értek mindent.

Már csak erre a kimeneti csatoló bekötésre lennék kíváncsi, hogyan gondolta highand pontosan bekötni.
A hozzászólás módosítva: Feb 24, 2019
(#) kebazsi válasza gordonfreemN hozzászólására (») Feb 24, 2019 /
 
Elnézést nem írtam le világosan tegnap előtt jött a csomag amiben rendeltem 1 µF osat és ki is próbáltam vele így utólag. Ezért kérdeztem, hogy melyiket hagyjam benne.
(#) reloop válasza kebazsi hozzászólására (») Feb 24, 2019 /
 
A 470 nF - 2,2 µF tartományban bármely érték megfelel.
(#) kebazsi hozzászólása Feb 24, 2019 /
 
Most hogy halgatom már két napja arra több dologra lettem figyelmes. Először is szerintem nem megy elég mélyre nincsenek meg az igazi subok (a bemeneten a 0.47µF os kondi van majd cserélni fogom). Aztán az van még hogy az erőteljesebb impulzusoknál főleg magasabb hangerőn finoman de reccsen a magas mintha egy kicsit akadna a zene ilyen törés van benne. A kimeneten a csatoló kondi van csak nincs beépítve a razjon látható MKP kondi. Nincs ötletetek, hogy mitől lehet? Esetleg a mély átvitelt hogyan lehet javítani?
(#) reloop válasza kebazsi hozzászólására (») Feb 24, 2019 /
 
Első kérdés, mi a jelforrásod?
A bemeneti 470 nF, mint felüláteresztő, 7 Hz-en csillapít 3 dB-t, a mély tartomány gyakorlati 30-40 Hz-es alsó szélén már nincs érzékelhető veszteség. A kondi értékének növelésétől nem érdemes csodát várnod.
Kimeneti csatoló 2200 µF és 8 ohm hangszóró esetén a töréspont itt 9 Hz. Ez is elég lenne a maga nemében, de más megfontolások miatt ezt a kondit párhuzamosan duplázni szoktam.
Ebből az erősítőből már hármat építettem, de sem a mély, sem a magas hangok hiánya nem mutatkozott, sőt a sávszéleket erőteljesebbnek hallom más erősítőkhöz képest - Andris ebben megerősíthet, mert elvittem hozzá a Hiragával összehasonlítandó.
(#) gordonfreemN válasza reloop hozzászólására (») Feb 24, 2019 /
 
Igen. A te verziód abszolút erős a mély frekvenciákban. Az általam megépített JLH félkész verzónak sem volt mélyhiányos tónusa, de nem volt olyan impozáns, mint a tied esetében. Persze tegyük hozzá, nagyon kevés ideig hallgatóztunk.
Igazából meg is döbbentett, de jó lett volna még tovább hallgatni, hogy mennyire viselem hosszú távon összességében.
Kérdeztem is volna ez ügyben, csak nem került még rá sor. Fiziológiai hangerősz.-t alkalmaztál esetleg?
Hogyan néz ki a te ezen kapcsolásod? Elejétől a végéig? Tényleg nagyon érdekes volt hallani...
(#) kebazsi válasza gordonfreemN hozzászólására (») Feb 24, 2019 /
 
Ez volna a kapcsolás, talán kicsit elhamarkodott volt amit írtam türelmesnek kell lenni ès óriási változás tapasztalható ha rendesen bemelegszik. Megjön a dinamikája megerősödnek a mélyek. A jelforrás egy laptop volt és semmi hangerő hangszín szabályozó nem volt be kötve csak egyből ráa végfokra. Ez csak teszt jellegű van egy előerősítőm azzal lesz majd használva.
(#) gzu hozzászólása Márc 19, 2019 /
 
Sziasztok! Van egy ilyenem panelon beültetve. Hogyan kell éleszteni? Mit állítok a két potival?
(#) mikldesign válasza kebazsi hozzászólására (») Márc 19, 2019 / 1
 
Ennek az erősítőnek fantasztikus hangja van, de pont ezért nagyon meg kell válogatni, mit, milyen hangforrást hallgatsz. Ha pl. egy mp3 a zene formátuma, akkor szerintem egy TBA810 erősítő is bőven megfelel. A laptopodnál ha nem tetted meg, állítsd át a kimenetet a standard 44.1Khz ről 96 vagy 192Khz/24 bitre, keress ilyen paraméterű flac vagy wav filet, és ezzel hallgasd meg. De az lenne a legjobb, ha analóg LP-t, jó futóművel, hangszedővel RIAA korrektorral hajtanád meg. Na akkor hallanál igazán csodát. Bocsáss meg, de nekem egy laptop hangkimenete nem HI-FI, nem audiofil, főleg ha mp3 a forrás.
Következő: »»   179 / 216
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem