Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok! Valamelyikőtök vásárolt mostanában valami nagyon olcsó kis cnc-t, ami tudja a 200x100-as méretet maximum? Van nagyobb acél gép, de szeretnék egy olyat is amivel a 2mm-es műanyag előlapjaimat tudnám megmunkálni. Semmi másra nem kell, csak pontos legyen és bírja a folyamatos üzemet. 3,2mm-es marót kell vinnie.
Ilyet vettem egyelőre elégedett vagyok vele, bár még csak ismerkedünk.
Ennél kisebb 180EUR körül van, de annyival gagyibbnak tűnt, hogy inkább rászántam egy kis plusz zsetont. Folyamatos üzemre mondjuk kérdéses, de ezt legalább van értelme fejleszteni.
Szia!
A 1610 nekem jól működik ER11 befogóval. 16mm vastag MDF lapokat marok vele nagyobb gond nélkül. Persze oda kell figyelni az előtolásra és a marás mélységére (a biztonság kedvéért én csak 1mm-t engedem be egy lépésben), de alapvetően működőképes szerkezet. A súlya miatt viszont le kell fogni valami nehézhez, különben az aluszerkezet simán elmászik! A hétvégére vettem tervbe egy doboz elkészítését, amibe majd beteszem az enyémet, hogy elég nehéz legyen és a hangja is elviselhetőbb legyen. A stabilitásához egyedül az kellett, hogy a motorvezérlők kapjanak egy ventilátort, ami hűti őket - onnantól kezdve nem dobta el a kapcsolatot a géppel. Véleményem szerint műanyag előlapokhoz egy hasonló szerkezet működőképes lenne neked is.
Szia! Attól félek a 160mm-es előlapot nem tudja körbejárni a fej. a 1610-esnél. 160x50mm mindenképpen kell, amit teljesen, kényelmesen körbe tud járni. Úgyhogy sajna az kiesett szerintem. A sablont is saját magán kell megcsináljam, amibe az előlapokat rögítem, hogy mindegyik egyforma lehessen. 200x300meg már majdnem akkora mint a mostani 320x180-as gépem. A kettő között lenne jó valami. Mélységre sem kell többet tudnia, mint 10mm.
A hozzászólás módosítva: Márc 1, 2019
Ezt kivetted a dobozból és bekapcsoltad vagy kit-ben érkezett? Mit értesz folyamatos üzem alatt? Néhány gravírozás 1-2 óra. Mivel vezérled?
Kb. 170mm a szerszám közepe végállástól végállásig. Nekem ennél kisebb munkadarabokhoz kellett, s a 160*100mm-es darabok elférnek rajta vígan.
Ha gondolod, hogy átküldöd ezt az előlaptervet, akkor megnézem mit tud vele kezdeni. Ezeknek a gépeknek van több mérete, a 1610 talán a második legapróbb, s pár lépcsőként megy feljebb ugyanazzal a felépítéssel. Az egyik ilyen köztes lépcső a 2020, és a 2418.
A léptetőmotorokat kellett felszerelni és összedugni, meghúzni pár csavart, ilyesmik. Planetcnc klón vezérlő van benne, így az USBCNC progival megy.
30-40 perc volt eddig, amit max. ment, az x tengely motorja kb. 60°C-ra melegedett közben, ez nem tudom mennyire elfogadható, nekem soknak tűnik, de lehet, hogy még be kell kopnia, nem tudom. Fura, mert az Y-on nagyobb terhelés van elvileg, az mozgatja az egész hidat az X+Z-vel és az meg 40°C maradt, irányban kb. ugyanannyit mozgott mindegyik. Mindegy, vannak már eggyel nagyobb léptetőim hozzá, majd megnézem bírja-e a vezérlés.
Rákeresek, hogy mit tudna a planetcnc. Eredetileg linuxcncvel akartam, de ez is van linuxhoz. Köszönöm az infót!
Ha ez így van akkor teljesen jó lehet a 1610, mert nézegettem a többit is, de vagy nagyobbak, vagy pont jók lennének, de nagyon drágák a 1610-hez képest. Ilyen szabvány műanyag előlapokba kell hátulról led lyukakat bemarni és fúrni. Azaz ennek meg kell tudni csinálni egy külső habsablont, amiben gyorsan lehet cserélni az előlapokat. Aztán hajrá. Nem 1-2 darab kell, kisszériás gyártás 100-500db-ok. Ha nem találok építenem kell - amit szívesen tennék, csak az időm kevés rá.
Szia!
Kicseréltem a 2 siklócsapágyat a Z tengelyen a rövidről "Machifit LM8LUU 8mm Long Type Linear Motion Ball Bearing Slide Bushing CNC Part"-ra. Ez 45 mm hosszú, a kb 20 mm-es helyett. A gép pontossága majdnem tökéletes lett. Igaz vesztettem ~ 1 cm-t Z-tengely szabadságából. Most nagyon örülök. Csak azt nem tudom, hogy kicsi sárgák miért nem ezzel rakták össze. A két csapágy majdnem 4$. Fizettek 5000 Forint visszatérítést és 20x elnézést kértek. Sajnos majdnem 1 hónapig váltogattuk a leveleket. "BBB" szerint a 1610 jó. Lehet ez a gép is jó, bár ER11-es adaptert nem találtam ehhez a motor tengelyhez, és a legközelebbi méret is 6000 Ft+eszterga munka. Vettem a gépet hivatalosan számlával 50000 Ft+ kb 1000 vám+ÁFA(27%)+vámügyintézés (12000 Ft) Forintért. Mindenki eldöntheti megéri-e. Én nem beszélnék le róla senkit, mert a fém masszív. Ez a gép 30x18-as méretű. A gyári befogó egy vicc a 2 gravír tű is. A motor elég gyenge, de tűvel kb 0.5 mm-es fogással 50-100 mm/min előtolással rétegelt lemezbe látható eredményt produkál, és nem hangos. Megveszem az ER11-es befogót és patront, és veszek rendes marót párat. Rendbe teszem azt, amit a gyártónak kellett volna. Aztán megosztom a tapasztalatokat. Relief maráshoz milyen alakú maró fejet ajánlotok?
Az asztal, amire fel tudod fogatni a munkadarabot az 180x100mm extrudált alu. A zip fájlban ami legnagyobb méretet találtam az 156,4mm, ezt biztosan be tudod fogni rajta. A habsablonon kell csak gondolkodni majd, hogy hogyan teszed rá. Magasságban még az ER11-es befogóval is szerszámhossztól függően van akár 25mm mozgástered Z irányban.
Arra kell odafigyelni összerakáskor, hogy tényleg pontos legyél, mert még véletlenül sincsenek jelölőpontok rajta, hogy mit hol kellene... Csatoltam az összeszerelési útmutatóját, abból láthatod a méreteit.
Nem rossz, de még ott van a motor a felfogatásával együtt. Mire ezt kicserélem a többivel együtt, addigra ott vagyok, mint a 3020T nagyjából és még nem dolgozott
Igaz, nem egyszerre kell annyit kiadni...
Ugyan nem CNC, de igen impozáns: Rocketronics-ELS
Most nézegetem az oldalukat itt. Kérdés, hogy nyújt-e többet vagy kevesebbet ez, mint egy BBB-vel felépített CNC? Hmmm... Überlege noch
Ez nekem is jól jön
Még gondolkodom, hogy mi legyen a céleszközöm ![]() Köszönöm én is, bár nem nekem írtad!
Ja.. unbedingt.
Érdekes megoldás
Üdv.
LiYCY árnyékolt kábel,mennyire jó megoldás CNC -hez,használható?
Unitronic FD CP plus-t vettünk, az az átmérő x 7,5-et tudja hajlítási sugárban, az Unitronic LiYCY pedig átmérő x 15-öt, az nekünk nem volt jó.
Ilyen téren nem lesz gond,úgy alakítom ki a káb.vezetőt ,hogy megfeleljen.Ha már volt a kezedben,szerinted mennyire viseli jól az állandó igénybevételt,gondolok itt arra,hogy mennyire elasztikus a külső műanyag burkolat?
Az FD CP plus 5 és 10 millió közötti ciklust (hajlítást) bír láncba téve, a LiYCY-re nem találtam erre vonatkozó adatot a katalógusban. Pedig ez a legbővebb kábelkatalógus, amit ismerek (1200 oldalas).
Nincs mit!
Amúgy meg ezek (LiYCY és FD CP plus) az adatkommunikációs kategóriába tartoznak a katalógus szerint, ennek ellenére simán betettem egy 3 eres változatot a motor és vezérlő közé, mint tápfesz. kábel, és köszöni szépen, semmi baja!
Leadtam a rendelést.majd kiderül. Elég sok vdeót megnéztem ,épített gépekkel kapcsolatban,sok helyen sima 5 eres kábelt használnak árnyékolás nélkül ,még a marómotornál(frek.váltó+motor) is.
Használattól függően pár év múlva kuka! Megszakadnak az erek, macskásodni fog a kábel!
Energialáncba van direkt oda szánt speckó kábel, Igus, Helukábel gyárt pl, persze az ára is olyan. Nem feltétlen éri meg hobbi célra.
Lenne egy apró kérdésem, mert elakadtam.
5 motorral kéne mozgatni marót. Melyik a jobb megoldás? A.) 5 motoros vezérlő X1,X2, Y1,Y2,Z B.) 3 meghajtós shield és a kábelezéssel megoldani az X2, Y2 motor meghajtását. ??? Szóba jöhet 3D nyomtató meghajtós vezérlője is, pl az MKS-GEN L v1.0? Használja valaki az Estlcam szoftvert? megéri az 50 Eurót? Nem merem lecserélni a grbl-t a vezérlőmön. Gyakorlati tapasztalat érdekelne. Köszönöm.
Ha egy tengelyt kell több motorral mozgatni akkor ugyan azt a step-dir jelet kell több motormeghajtóra kötni. A motorok párhuzamos kötése csak nagyon kis motoroknál megoldás.
Nyomtatóban olyat láttam hogy 3 motvez. volt és 3 extrudernek is volt hely. Az egyik extruder helyére volt kötve a második Z motor. A firmvare-ben volt kiküldve két kimenetre ugyanaz a step dir jel.
Idézet: „Ha egy tengelyt kell több motorral mozgatni akkor ugyan azt a step-dir jelet kell több motormeghajtóra kötni. A motorok párhuzamos kötése csak nagyon kis motoroknál megoldás.” Véletlenül ma javítottam egy Alfawise U10-es 3D printert, ahol a z-tengely 2 motorja egy vezérlőről jött. Igaz a kínaiak elegánsan egy kis panelen oldották meg a Z-ből Z1, Z2 kábelezését. NEMA 17 max 4A motrokra gondoltam.
4A motoronként??? Az rengeteg. Nekem van 3Nm motorom ami ennél kevesebbet eszik. Ilyen kis méretű motorokhoz a 3D nyomtatókban A4899 vagy hasonló meghajtót szoktak alkalmazni. Ezek max 2A-t tudnak. Ha két motort teszel egyre akkor illik max 1A-es motorokat használni. Szerintem nézz másik motort vagy brutál meghajtót és tápot kell majd alkalmaznod.
A hozzászólás módosítva: Márc 6, 2019
Ha pár évent kibírnak, elégedett leszek.
Igazad van a 4A nagyon sok, a motor azonosítója KL17H248-15-4A, ez max 1,5A. Nem tudom milyen meghajtó van a RAMBO V1.4 integrált vezérlőbe, de motoronként 1 db van, így 5 db. Elsőre 1.5-2A motorokkal szemezgetek.
Ha nem integrált lapot veszek, akkor nézegetem TMC21XX vezérlőit, esetleg a A4899 helyett. Tápon nem akarok spórolni, nem érdemes. Lehet, hogy rossz irányba indulok, de először a mechanikát akarom jól megcsinálni és beállítani. Motor, driver, vezérlő elsőre kínai is lehet, ezek a vázhoz képest nem drága dolgok, aztán lehet fejleszteni... Valahol 1000 Euro alatt kéne maradni a végén. |
Bejelentkezés
Hirdetés |

Igaz, nem egyszerre kell annyit kiadni...
Még gondolkodom, hogy mi legyen a céleszközöm