Fórum témák
» Több friss téma |
Holnap reggel csinálok képeket és felteszem.
Van valami ötleted, hogy hol kaphatok ilyet?
Néztem vaterán, és olyan 10ezer nagysegrendben találtam, nekem meg az húzós!
Jah, nekem már elküldted, bocs!
![]() A kuplungokat honnan szerezted?
Hát egy nevesebb barkácsboltban kapható. Nem BauM*xra meg O*I-ra gondolok, hanem csavar és szerszámboltra, nálunk itt Sopronban egész jól felszerelt boltok vannak, de hát nem tudom hova valósi vagy.
Googleöztem: HB-Ferrum Bt., 10-es trapéz 1,5m 3288Ft bruttó. 2,5m meg 5124 bruttó.
Az egyik kuplung az fénymásolóból van a többi az oxigéntömlő + 2 db awab bilincs.
Idézet: „Googleöztem: HB-Ferrum Bt., 10-es trapéz 1,5m 3288Ft bruttó. 2,5m meg 5124 bruttó.” Ezek sajnos kardecsnik, amiket köművesek használnak nem menetes orsók.
Ez a tömlős megoldás mennyire jó?(nagy nyomatéknál nem csavarodik?)
Mivel a tömlő elég erős, 10 bar nyomást is ki kell birnia nem csavarodik el mégis rugalmas indítást ad.
A cnc-m méretéből adódóan nem lépnek fel nagy nyomatékok. Nagyobb gépnél vastagabb tömlő a megoldás.
Merevítheted a kapcsolatot, ha egész rövid rugalmas csőszakaszt használsz. Vagyis, a tengelyek (a bilincsek) legyenek egész közel egymáshoz.
Az indításkori nyomatékot az általam ismert vezérlőprogramokban lehet szabályozni az indítási felfutással. Lassan indítja a motort majd megadott idő alatt éri el a max fordulatot.
Hümm-hümm
Azok inkább csak a sebességet futtatják fel, a kisebb fordulatszámon a léptetőmotoroknak nagyobb a nyomatékuk, igy a dolog fordítva adódik, nagy nyomatékkal indul. Hobby szinten kell is, hogy a tapadó surlódást (slip-stick) leküzdjük. Főleg nálam, ahol bakelit és tefloncsapágyak vannak!
A kitöltési tényező módosításával a nyomatékot tudod szabályozni szerintem. De nem vagyok 100% biztos benne.
Tisztelt Medve kolléga!
Nálad a bakelit csapágyak hogyan váltak be?
Ok, értem, sztem én is ilyennel próbálkozom majd, tetszik az ötletessége!
Nálad az orsók vagy mi van bakelit-teflon csapágyazással?
Az oké, hogy lehet szabályozni a PWM résznél a motor áramát, de egy "szokásos" konfigurációnál a PC-nek ebbe nincs beleszólása, csupán a léptetőimpulzust adja, a nyomatékot az áramfigyelő ellenállásokkal szabályozza egy komparátor.
Nálam a szánok vannak bakelit csapágyakon, Tacsy, hát mit mondjak, olcsó, gyors kényszermegoldás a bakelit, működik... Kifúrod úgy nagyjából, majd egy dörzsárral megpróbálod "húzósra" beállítani az átmérőt. Az a tuti, ha előbb kifőzöd olajban, ha szárazan fúrod, majd olajozod, akkor bedagadhat kissé. De utána már önkenő. A régi öregek szerint az ilyen lassú mozgásokra bevált dolog a bakelitcsapágy. Én egy 5mm-es bakelit lemezzel oldottam meg, mert jobb akkor nem volt...a képen a vezetékekhez csatlakozó 3 furattal ellátott alkatrészekről lenne szó...
Ötletes, holnap kipróbálom, van itthon egy tábla bakelit, kíváncsi vagyok mit tud, egyébként én danamitban gondolkodtam!
A csapágyazást én is így csináltam, annyi különbséggel, hogy a kis lapokat behasítottam, és raktam bele egy átmenő csavart, így meg tudom szorítani a csapágyakat!
A danamid az rosszabb, mert a bakelitben ott vannak azok a szálak, vagy rostok, azok fogják az olajat. Némileg "puhább, rugalmasabb" kapcsolatot adva. Szerintem danamiddal akadósabb lenne, de próbáld ki...
A csavaros szorítás kényelmes dolog, de jó, ha biztosítod közben a hengeres alakhűségét is a szerkezetnek... Most jutott eszembe, talán lehetne, hogy a csapágyat úgy kiképezni, mint egy szorítópatront, és egy menetes gyűrűvel szorítva beállítható a hézag...12 darabot ebből nem kis munka legyártani...
Én irok egy saját vezérlőprogramot is a gépemhez és úgy gondoltam, hogy az impulzus hosszát szabályzom amég a tekercs áramot kap. A teljes léptető impulzus hosszát így az áramalatt tartási idővel és a következő impulzusig hátralévő idővel lehet szabályozni.
A tesztüzemben a fordulatot és a motor erősségét is tudtam állítani. Igaz kézzel fogtam le és így csak szubjektív.
Mikor van szükség a nyomaték csökkentésére?
Brato! egész pofás kis gép lessz! Ha vége lessz a vizsgaidőszakomnak én is szeretnék belefogni az én cnc-be. Valaki itt írta hogy 24V-os robotron motorokat akar
használni? milyen árramal lehet ezeknek a motorok tekercseit terhelni? (nemrég hozzájutottam egy régi elektronikus írógéphez elég olcsón amiben 2 nagyobb és 3 kissebb motor lapul.. )Nem méjedtem bele a különféle vezérlőkbe amiket írtatok, eddig már próbapanelon létezett egy TTL ic-s nekem is de szerintem egy másikat csinálok meg itt a topikon is volt már linkelve két exor kapuból és két flip-flop-ból áll ha jól emlékszem. Ami érdekelne hogy az általatok válsztott vezérlő mit csinál a nyugalomban hagyott tengelyekkel ?(pl megáll egy z magasságba a szerszám és csak x,y tengelyek mozognak, a flip-flop-ok pedig az utólsó kiadott pozíciót tartják a fetek/tranyók pedig vezetnek a tekercsek melegednek).Persze tartónyomaték kell bár szerintem menetes órsón keresztül nem gáz.. eggyes megoldásokban ilyenkor egy bizonyos idő után visszaejtik a tekercs feszültségét a felére stb.. Ti hogy csináltátok? közben míg írtam látom már félig választ is kaptam.. én nem akarok írni saját progi, továbbra is érdekel más mit gondolo erről?
Azért gondoltam erre mert a tekercseket a lehető legrövidebb ideig akartam áram alatt tartani.
A saját programot csak nyákfúrásra írom a sprintlayout programhoz gyakorlásként. Ne jöjjek ki a programozásból
Nem ismerem milyen motorok a robotron irógépé.
ha készlenne én is kb ilyesmi feladatokra szánom a gépet nyákfúrás esetleg marás majd kiderül, én mach3 -at szeretném használni bár rég néztem de ismert elég sok formátumot.. Programozs annyira nekem nem megy
|
Bejelentkezés
Hirdetés |

Azok inkább csak a sebességet futtatják fel, a kisebb fordulatszámon a léptetőmotoroknak nagyobb a nyomatékuk, igy a dolog fordítva adódik, nagy nyomatékkal indul. Hobby szinten kell is, hogy a tapadó surlódást (slip-stick) leküzdjük. Főleg nálam, ahol bakelit és tefloncsapágyak vannak!