Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Időrelé
 
Témaindító: steve25, idő: Aug 9, 2012
Témakörök:
Lapozás: OK   2 / 2
(#) proli007 válasza matek hozzászólására (») Okt 7, 2015 /
 
Hello! Ez elég gáz. Mert a működése pont azon alapul, hogy ha egyenáramon meghúz egy tirisztor, onnantól nem enged el. Közben a működését invertálni kellene.
(#) matek válasza proli007 hozzászólására (») Okt 7, 2015 /
 
A tirisztor az időzítés letelte után húz meg. Nekem addig kellene húzni a relének. A tirisztor begyújtása ejtené el a relét. Igen invertálni kellene. A további működésével nincs gond, mert a relé elejtésével a tápellátás is megszakad.
(#) kiccsavo81 hozzászólása Nov 1, 2016 /
 
Hello, tudna valaki segíteni abban,hogy ezen az időrelén mire valók a zölddel bekarikázott kapcsolók?

cats.jpg
    
(#) Bakman válasza kiccsavo81 hozzászólására (») Nov 1, 2016 /
 
Alsó: A potméter végállása 6-ot vagy 60-at jelent. Bal oldali állásnál pl. 4 perc az időzítés, jobb oldalinál pedig 40.
Felső: Csak tippelek. Külső potmétert is lehet rá csatlakoztatni, a kapcsolóval választható ki, hogy melyiket vegye figyelembe.
(#) proli007 válasza kiccsavo81 hozzászólására (») Nov 1, 2016 /
 
Hello! Nem ismerem a relédet, de a kép alapján az látszik, hogy váltani lehet a látható időbeállító poti és egy külső poti (EXT POT) között. A másik pedig a poti skála végét módosítja 60-ról 6-ra. Vagy is "tizedeli" a beállított időt.
(#) kiccsavo81 hozzászólása Nov 1, 2016 /
 
Az ex pot hoz ezt az ábrát mutatja a leírása.

cats.jpg
    
(#) proli007 válasza kiccsavo81 hozzászólására (») Nov 1, 2016 /
 
Ez teljesen egyértelmű, egy 1Mohm-os potival szabályozható ellenállásként lehet az időt kívülről is állítani. Ez pld. akkor hasznos, ha nem a relé beépítési helyén állítanád az időt (vagy fix az idő), hanem pld. egy folyamatszabályozás esetén egy vezérlőpultról.
(#) kiccsavo81 válasza proli007 hozzászólására (») Nov 1, 2016 /
 
köszönöm a segítséget
(#) erbe hozzászólása Márc 18, 2019 /
 
ERN bekapcsolás késleltető
Került hozzám egy ilyen szerkezet. Az IC-n SBIK 02-es jelölés, a relén szintén SBIK. Egyelőre működik, de feladná a leckét.
Ez éppen Schiele gyártmány, de ugyanilyen van AEG jelzéssel is.
A hozzászólás módosítva: Márc 18, 2019
(#) proli007 válasza erbe hozzászólására (») Márc 20, 2019 /
 
Hello! "Került hozzám egy ilyen szerkezet." Oké, de mi a kérdés?
Merre dobd el? A hátad mögé, akkor nem fog zavarni a látványa..
A hozzászólás módosítva: Márc 20, 2019
(#) erbe válasza proli007 hozzászólására (») Márc 20, 2019 /
 
Először csak mint érdekességet tettem be a "Milyen alkatrész... " témához.
A tulajdonos arra panaszkodott, hogy csattog és szikrázik az egyik mágneskapcsoló. A cseréje nem segített. Bár mondtam neki, hogy ennek oka van, de ragaszkodott hozzá. Alaposabb odafigyeléssel kiderült, hogy a csillag-delta váltásnál ez az időrelé átkapcsol, majd hirtelen vissza. Elhoztam, áttanulmányoztam, forrasztásokat ellenőriztem, IC lábait újracineztem. Itthon soha egyetlen alkalommal nem sikerült produkálni a hibát.
Ez volt a korábbi hozzászólásomig, amíg még azt hittem, minden rendben.
Teljes lelkinyugalommal visszavittem, beszereltem.
Néhány kapcsolás után újrakezdte a csattogást. A viselkedése ellentmond a működési módjának.
1. A tápfeszültség megjelenésekor világít egy LED és indul a "visszaszámlálás".
Az idő leteltével meghúz a relé és világít a másik LED. Ez a relé tekercsével párhuzamosan kap feszültséget.
2. A hiba jelentkezésekor a tápfeszültség folyamatos, mégis a két LED gyorsan felváltva villan fel, ennek megfelelően hol a csillag, hol a delta kapcsoló húz be.

Próbánál a táp megszakítása mindig a várakozási idő újraindulását okozta. Itthon próbáltam DC oldalon is a táp megszakítását, az is ugyanezt produkálta. Gondoltam rá, hogy az eszközön belüli huzalvezetés okozhat téves működést. 10-15 cm-es vezetékek össze-vissza begyűrve kis dobozba, vegyesen a kisfeszültségű (potméter, méréshatár váltó áthidalás, ...) és a nagyfeszültség (betáp, relé szálai). Akkor a vezetékek elrendezése látszólag megszüntette a jelenséget. Sokszori próba és néhány órás munka után se volt panasz. Másnap reggel előlről kezdődött.
Nem rajzoltam le az IC bekötését, de gyanítom, reménytelen is lenne. 2 irányból kap tápot. Egyik szűretlen ~27 V DC, másik 22 V szűrt. A csökkentett feszültséget soros 6,8 V-os Zenerrel éri el. Semmi más stabilizálás.
Gyanúm szerint az IC-ben lehet kötési hiba, így nem szórakozok tovább vele, cserélem az egészet.
(#) proli007 válasza erbe hozzászólására (») Márc 21, 2019 /
 
Hello! Érdekes volt a leírásod, köszönjük hogy megosztottad. A soros zéneres feszültség csökkentés legfeljebb egy relének való. Egy a hálózat visszaesése (ami biztos hogy van egy csillag-delta átkapcsolásnál) okozhat gondot egy motor indulásakor. Minden estre a pufferkondinak lenne feladata ezt az időt "átvészelni".
Anno én is folytattam tesztet készülékeken, egy számgéppel generáltam programozható feszültség kimaradásokat, hogy van-e érzékeny tartománya a "kimaradási időnek". Iparban átlagos feszültség kimaradás valahol 120ms körül van, míg átkapcsolás megtörténik. Persze ezek nem időrelék, hanem távadók jelváltók kijelző és jelfeldolgozó egységek voltak. Csak azért írom mert ilyesfajta jelenség azért nem ismeretlen számomra. De ettől még lehet számtalan oka a jelenségnek, alkatrész/gyártási/tervezési hiba. Minden estre egy gyári készüléket, általában alapos teszteknek vetik alá, mielőtt kiadnák a kezükből, mert súlyos anyagi következménye lehet egy ilyesfajta hibának..
(#) proba válasza erbe hozzászólására (») Márc 21, 2019 /
 
Vagy mivel már régiek, azért ott is elkezdtek az elektrolit kondenzátorok meghalni.
(#) erbe válasza proba hozzászólására (») Márc 22, 2019 /
 
"Őskőkorszaki" téglavörös bakelit tokos 22 µF-os elkó van benne. Azzal kezdtem, hogy kivettem és mértem. 30uF, 1,5 Ohm ESR.

A Zenerrel csökkentett szűrt DC 22 V, sima és nem ingadozik a relé meghúzásakor. A relén lüktető DC (szkópon), 22,5 V mérhető. 2 db párhuzamosan kötött 1 kOhm-os ellenállás van előtte. Az tehát biztos a 27 V szűretlen felől kap táplálást.
A gépben az időrelé tápjával párhuzamosan kötött próbalámpa nem villant a téves működésekkor.
A hozzászólás módosítva: Márc 22, 2019
Következő: »»   2 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem