Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Rádió javítás
 
Témaindító: Jancsika, idő: Jan 8, 2008
Témakörök:
Lapozás: OK   43 / 68
(#) Maximo hozzászólása Márc 23, 2019 /
 
Üdv.Javìtok egy rádiót aminek az FM része le van halkulva és kicsit zúg is halkan.Az AM része szép hangerön szól.Lecseréltem a kerámia kondenzátorokat is mindet.A két tranzisztort is ugyanolyat tettem bele.A forgókondenzátor okozhat teljesìtmény csökkenést ha az egyik trimmer rossz benne?Ahol bekarikáztam az FM részhez tartozik.
A hozzászólás módosítva: Márc 23, 2019
(#) pucuka válasza Maximo hozzászólására (») Márc 23, 2019 / 2
 
Mondjuk, a kerámia kondenzátorokat felesleges volt mindet lecserélni, elég lett volna a hibásat, már ha volt olyan. Most már biztosan utána kell hangolni. Az érzékenység a KF szűrő hangolásán múlik nagyrészt, a hangerő a demodulátor aránydetektor hangolásán. Ez utóbbi elég kényes dolog, pontosan behangolni csak műszerrel lehet. (előbb kérdezni, aztán tüzelni, el kéne felejteni ezt a kondicserélgetős javítási szisztémát, ez nem javítás, ez gányolás)
A forgókondenzátor tetején levő trimmerkondik közül kettő kettő az AM, és az FM részhez tartozik, az egyikkel az oszcillátort tudod a helyére húzni, a másikkal a bemeneti rezgőkör pontos frekvenciára az érzékenységet.
A hozzászólás módosítva: Márc 23, 2019
(#) gaben62 válasza Maximo hozzászólására (») Márc 23, 2019 / 1
 
A forgó kondenzátoron lévő trimerekből kettő, az FM sávot szolgálja, pontosabban az egyik az oszcillátor kör frekvencia átfogását, míg a másik a modulátor-kör, rezgőkörnek a sávátfogását állítja be.
A két kondenzátor értékének finom beállításával, szakemberek fülre is be tudták állítani,/amikor még sok adót lehetett fogni/ a két kör együtt futását, mindazonáltal,a legjobb érzékenységet, is el lehet érni.
De ha sokat tekergeted, akkor a csillám kikopik.megsérülhet/ és átfog vezetni, a forgórész, az álló-lemezekre, úgy leáll az oszcillátor..
A hozzászólás módosítva: Márc 23, 2019
(#) Maximo hozzászólása Márc 23, 2019 /
 
Köszönöm a hozzászólóknak a segìtséget!Még utánna nézek az aránydetektorról részletesebben van-e infó valahol.
(#) pucuka válasza Maximo hozzászólására (») Márc 23, 2019 / 2
 
Az URH FM KF utolsó árnyékolt trafója, két dióda található mellette. Azt kell ügyesen úgy hangolni, hogy a trafónak az átviteli görbéje olyan "S" formájú, és szimmetrikus legyen.
(#) Attila5959 hozzászólása Márc 24, 2019 /
 
Hali mindenki. Kérdésem érdekes,akár fantaztikumokba illene. :
Van több rádiókészülékem,és mindegyik elkezd sércegni,ha közeledek feléjük. Az egyik egy akkus készülék,néha igy amikor nemtudok aludni , halhatom. Mivel a sávkeresője autómatikus,igy abban bizok,hogy nem a vétel mellett rögzül az állomás.A hang jelenség sáv melléhajtásához hasonlit. Figyeld a jelenséget : Bekapcsolom,és sistereg,egészen addig,még lenem rakom,és elnem távolodom. Ha távolab lépek a sistergés megszűnik,és szép tiztán szól. Most jön a FANTAZTIKUM ! Egyik nap anyu elment mellette,és esetében nem sistergett. Mondom neki,fogd meg,emeld a közeledbe. A sistergés még mindég kimaradt ! A kérdésem a tisztelt tagtársaimtól .: Mi a jelenség oka ? Van mobiltelóm,ugye ez igényli a fülhalgatót,mármint antennát. De a készüléket kihangositva is lehet hallani, a jelenség ugyanigy megjött,vagyis sistereg,mármint tőlem,vagy a testemtől. Anyutól nem !!! Légyszi mondjatok valami választ,mert ez olyan fantaztikum előttem. Sőt...........ezt a zavaró jelenséget láthatóvá lehet e tenni,itt gondolok olyan monoszkóp szerűségre(bocs,én nem értek e téren semmihez sem,vasmunkás vagyok),vagy pl számitógép monitorra,ami által pl a hang rezgései is láthatók. Létezik e ilyen kontrol ?
(#) oriza hozzászólása Márc 27, 2019 /
 
Üdvözlet Mindenkinek!
Kaptam egy RM 5642 Videoton rádiót. Meglepően jó a külső és belső állapota! Nem recsegnek a potik, működik a magnó rész is! Ám nem szól sztereóban - nem gyullad ki a sztereó LED! Néha ugyan felvillan ez a LED, de akkor az adást erős sistergés kíséri, igaz ilyenkor pillanatra sztereó a hangja. Sztereó kazettát szépen játszik le! Merre keresgéljek?
(#) pucuka válasza oriza hozzászólására (») Márc 27, 2019 /
 
Érzéketlen a rádiód. Sztereó vételnél nagyobb bemeneti jelszintre van szükség, nagyobb a sávszélesség is. Ezért lesz zajosabb, ha átvált. Újra kéne hangolni az FM részt. De műszer nélkül ne állj neki.
(#) Sebi válasza oriza hozzászólására (») Márc 27, 2019 /
 
Ha olyan jó állapotban van, talán nem piszkálták...
Gondolom az U-helyi jelű kapcsoló nincs benyomva...
Az első (T14) tranzisztor lehet esetleg gyenge, ha gyakran kapott az antennán keresztül statikus kisülést (pl. műszálas pulóverből bújtak ki mellette).
(#) oriza válasza pucuka hozzászólására (») Márc 27, 2019 /
 
Nincsenek hangoláshoz szükséges műszerek és gyakorlat sem! Ha külső antennát csatlakoztatok rá nem változik a jelszint, a hangjában sem észlelni semmit! Ha leforrasztom a teleszkópantennáról a nyákra menő 10 centis vezetéket, mintha nem is csinálnék semmit! Vállalna ilyesmit valaki?
A hozzászólás módosítva: Márc 27, 2019
(#) oriza válasza Sebi hozzászólására (») Márc 27, 2019 /
 
Tényleg kívül-belül érintetlen! Megmerjem kísérelni a T14 cseréjét?
(#) pucuka válasza oriza hozzászólására (») Márc 27, 2019 /
 
Inkább ne. Ha cseréled, és minden jól sül el, akkor is hangolni kell. Először hangolni kellene, (műszerrel) és csak utána cserélni tranzisztort, azt, amelyiket szükséges.
(#) morell válasza fecameca hozzászólására (») Ápr 5, 2019 /
 
Egy kis időre eltűntem. A kondenzátorokat most tudtam beszerezni egy kivételével.
Két 8 µF/350V elko van a kapcsolásban. Ehelyett betettem 47µF/400V az egyik helyre. Kipróbáltam és már most jobban szólt. Maradhat ez így?
A tápba 50µF/350V van, ehelyett tehetek két 100µF/200V kondit sorba?
A többi értékem az megvan, összesen 10 elkot cserélek.
(#) morell válasza küzmös Gergely hozzászólására (») Ápr 5, 2019 /
 
Most cserélem a kondenzátorokat.
Gondolom az akciós készlet már elfogyott.
A ECL86 helyett lehet betenni RFT ECL82-t? Vagy még ECL84-t? Mennyiben változna a hang?
(#) gkari válasza morell hozzászólására (») Ápr 5, 2019 /
 
A tápban csak azonos tip. elkót köss egymással sorba, és akassz mindegyikre 1-1 db. 100kohm - os ellenállatot párhuzamosan. Az ECL 86 helyett lehet próbálni pl. -82-t, de a kettő egymással nem azonos bekötésű!
(#) Edem631 hozzászólása Ápr 6, 2019 /
 
Helló.Mi okozhat zúgást és adás halkulást az FM sávon?Ha valaki tud segìteni.
(#) mustang74 hozzászólása Máj 3, 2019 /
 
Sziasztok! Pacsirta rádióra csatlakoztattam az orsós magnót. Nagyon gyenge a hangerő, viszont a csatlakozó érintésére hangos a brumm. Ennyire gyenge lenne a magnó kimenete? A magnó egy Grundig TK 545. Van esetleg valami ötletetek?
(#) aslani hozzászólása Máj 3, 2019 /
 
Üdvözlök mindenkit! Mivel nem vagyok hozzáértő örülök, hogy megtaláltam ezt az oldalt ahol remélhetőleg választ fogok kapni. Van egy kb 30 éves Proxima 408-as stereo rádionk. Nagyon régen volt használva és a fiam bekapcsolta pár napja. Az első probléma az volt, hogy a csatorna jelző nem akart menni de azt amikor szétszedte a rádiót megoldotta. Viszont csak a Kossuth rádiót és egy pár román adót tud befogni vele. Kérdésem az lenne hogy szükséges e hozzá külön antenna? Vagy a rádiónak van valami más problémája? Ha kell hozzá antenna akkor milyen lenne a legjobb vétel, hogy a tudjon minél több adót fogni? Válaszokat megköszönve egy laikus
(#) Sebi válasza aslani hozzászólására (») Máj 3, 2019 /
 
Nem írod hogy URH-n, vagy középhullámon próbáltad a vételt?
URH-hoz mindenképp megfelelő antenna kell (nem tudom a vétel helyét), középhullámon a ferrit antenna beépített, de manapság nem sok adó van arrafelé.
(#) Gafly válasza aslani hozzászólására (») Máj 3, 2019 /
 
(#) Sebi válasza Gafly hozzászólására (») Máj 3, 2019 /
 
Úgy tűnik... Nekem a Ramovill gépkönyv van meg, dehát laikusnak az nem segít...
A hozzászólás módosítva: Máj 3, 2019
(#) pucuka válasza aslani hozzászólására (») Máj 3, 2019 / 1
 
Középhullámon A Kossuth (540 kHz), kívül Szolnokot (1188 kHz), és Pécset (872 kHz) -en tudod fogni. Mindkettőn nemzetiségi adások vannak. Szegeden természetesen dübörögnek a román adók, egyébként nem nagyon vannak fogható adók. Ha kertes házban laksz, érdemes magasan kifeszített minél hosszabb antennát használni, az esti, és kora éjszakai órákban lehet nem magyar adókat hallani.
Az URH vétel gyárilag az OIRT sáv (66 MHz), a most hallható adók a 100 MHz -es sávban vannak, azok vételéhez előbb át kell hangoltatni a rádiót, ha már eddig nem történt meg.
A hozzászólás módosítva: Máj 3, 2019
(#) Sebi válasza pucuka hozzászólására (») Máj 3, 2019 /
 
Igen. Eredetileg CCIR sávosnak készült szerintem csak a plusz kondikat kell kicsípni és a trimmerekkel behúzni.
(#) aslani hozzászólása Máj 3, 2019 /
 
köszönöm az eddigi válaszokat! Ha Sebi esetleg egy nőnek érthetően leírná mire gondolt válaszában hálás lennék.
(#) pucuka válasza aslani hozzászólására (») Máj 3, 2019 /
 
Arra célzott, hogy van a tuner dobozában három kondenzátor, aminek eltávolításával történik az áthangolás. De jobb, ha szakemberre bízod.
(#) aslani hozzászólása Máj 3, 2019 /
 
Szegeden tudnatok valami szakembert ajálani vagy esetleg Hódmezővásárhelyen valaki foglalkozik ilyennel?
(#) gkari válasza mustang74 hozzászólására (») Máj 3, 2019 /
 
A Pacsirta tuchel bemenete csak mono, tehát csak az 1.sz. lába aktív, A TK 545 stereomagnó, tehát, ha minden eredeti, akkor így csak az egyik csatorna szól, vagy (és) eleve kevés jel jön ki a magnóból, mert kopott a fej, vagy koszos, stb.
(#) mustang74 válasza gkari hozzászólására (») Máj 4, 2019 /
 
A magnónak semmi baja, az RA6363S-sel gyönyörűen szól. Ha a stereo jel csak egyik oldala kerül a rádióba akkor is hangosabbnak kellene szólnia mint hogy a potméter teljes hangerőre állítva épp hogy hallani. Viszont a vezetéket érintve meg olyan brumm szól hogy besz*rás.
(#) Gafly válasza mustang74 hozzászólására (») Máj 4, 2019 /
 
Az is lehet, hogy az átjátszó kábel bekötése nem olyan. Próbáld meg a másik oldalra kötni...
Valamint ahogy gkari is sugalta, érdemes két ellenállással (mondjuk 47k) közösíteni a két csatornát.
(#) gkari válasza Gafly hozzászólására (») Máj 4, 2019 /
 
Na meg persze lehet hibás a Pacsi bemeneti köre is, pl. megnyúlt 1Mohm, kapcsoló - csúszka kontakthiba, egyebek. A brumm szerintem nem mérvadó, mert annak jele lehet több 10V is.
A hozzászólás módosítva: Máj 4, 2019
Következő: »»   43 / 68
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem