Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kombikazán működési hiba
 
Témaindító: gpepe79, idő: Nov 29, 2009
Témakörök:
Lapozás: OK   414 / 570
(#) zeusmaior válasza balazsgy hozzászólására (») Ápr 3, 2019 /
 
Tisztelt ,,balazsgy,, ! Nem, - annyira azért megy a dolog - nem a ventilátor megy , hanem a k. szivattyú! Ill. fűtési ciklus - ha megfelelően hosszú, min. 1 perc feletti- után biztos, hogy a hőcs. energiáját a HMV. tartályba forgatja, két dolog miatt, egy hallani, hogy a váltószelep motorja dolgozik- átvált HMV körre- ill. pl. télen hiába vennéd le 0-ra a HMV gyártás potméterét, a tartályodban mindig meleg- akár 50 C víz lesz, persze nagy mennyiségű meleg víz kivét nélkül- Amúgy is eme kazánnál prioritás a meleg víz gyártás! Hozzáférés a nyomáskapcsoló tányérhoz megoldott - már behunyt szemmel megy- Mikor tisztítom- bár ez most régebben volt- Akkor teljesen membránig szedem szét, s zsírozom, vízkőmentesítem. Amúgy jelenleg működik a kazánom, csak egy Macgyver megoldással, amit nem akarok hosszútávon megtartani, ill. megszüntetném a hibát!
(#) Pinkk hozzászólása Ápr 3, 2019 /
 
Kedves Mindenki! Korábban írtam a Vaillant VuW 240-3 Pro kombi cirkó problémámról. (kazánleállás - fütéskor és/vagy melegvízvételkor - kivillanó homokóra jel miatt). Szerelőt is váltottam időközben, de igazából nem haladunk előre a problémával. Most ott tartunk, hogy már megint kaptam egy új vezérlést ismét próbaképpen, (ez már szerencsére garanciálisan ment) aztán le, majd vissza lett kötve a termosztát, a hőcserélő elméletileg hótiszta, de a probléma ugyanúgy fennáll. Ami kiderült időközben, hogy a kiegyenlítő tartályt cserélni szükséges, mert nem működik megfelelően. A másik ötlete a szerelőnek, hogy villamossági hiba okozhatja. Bár tegnap bemérte a kazánnál a bejövő áramot, a földelést (nullás volt), valamit átkötött, még a villásdugót is megfordította, hogy fordítva legyen bedugva. De ez nem segített. (korábban VIM ajánlott egy linket Bővebben: Link , azt elolvastam milyen hibák okozhatják ezt a hibajelet. ott is írtak a földelési hibáról)

Kérdésem, hogy a kiegyenlítő tartály hibája, amiatt, hogy ingadozik a nyomás, levegős, rendszeres rátöltést igényel, nem okozhat-e ilyen problémát? Szerelő szerint nem... egyébként sem csak indításkor jelentkezik a hiba, hanem néha használat közben is.
Köszi.
(#) JZoli válasza Pinkk hozzászólására (») Ápr 3, 2019 /
 
Biztos, hogy a kazánod okozza ezt a hibát? A fűtési rendszert is át kellene nézni. A keringtető szivattyúval minden rendben van?
(#) Gombszem válasza jotek007 hozzászólására (») Ápr 3, 2019 /
 
A vízcsapon is van szűrő. Nézd meg azt is.
(#) Obisix válasza zoszka hozzászólására (») Ápr 3, 2019 /
 
Igazad van, köszönöm a helyreigazítást! Ez egy ZW24-2-es.
(#) balazsgy válasza zeusmaior hozzászólására (») Ápr 3, 2019 /
 
Na, ez érdekes! Mert én is gondolkoztam, hogy próbaképpen leveszem a HMV-t nullára, hogy akkor mit csinál a kazán, mert akkor a HMV-t nem lenne szabad fűtenie.
Ha a feleségem nem reklamál, akkor a hétvégén ki is fogom próbálni.
(A próba számomra csak azért lenne célszerű, hogy esetleges HMV-tároló hiba, pld. vízkövesedés esetén csak a fűtési rendszer menjen, mert a HMV-t meg tudom oldani az elektromos bojlerral is.
A fűtési rendszerben pedig ugye a vízkövesedés szinte kizárt.)
Nálam a fűtési ciklus után a kazán leáll, gondolkozik és úgy 5 sec. után a keringtető szivattyú beindul és leviszi a fűtési hőmérsékletet a 60 fokról 50 fokra úgy 30-40 sec alatt. Biztos, hogy a fűtőkört keringteti, mert ott lassan csökken a nyomás is.
Ha a kazán közelében leszek holnap, pontosabban is le tudom mérni, illetve írni a folyamatot.
(#) Pinkk válasza JZoli hozzászólására (») Ápr 4, 2019 /
 
Az első szerelőm utoljára a szivattyút mondta, mint egyik tipp, amin állítgatott is akkor. Igazság szerint megy a szivattyú, tehát hallom, hogy elindul. De aztán ahogy a hibajelzés jön, egy idő után az is leáll. A fűtési rendszer 6 éve volt tisztítva, feltöltve iszaposodás gátló folyadékkal. Gondolom az már régen volt...(akkor volt cserélve a szivattyú is egyébként, mert a fűtésszakiknak sikerült a rendszertisztítással tönkretenniük)
(#) zeusmaior válasza balazsgy hozzászólására (») Ápr 4, 2019 /
 
Csak akkor lehet kivenni 0 állásnál meleg vizet a tartályból, 1. ha mondjuk téli fűtés van, 2. ez a mennyiség max egy mosogatáshoz elég, fürdőkád, forró zuhanynál már kevés lesz... A másik felvetésnél, pedig igen a fűtési ciklus után van egy 5 másodpercnyi idő, ez alatt vált át a váltószelep motorja HMV körre, a nyomást a mindig aktuális váltószelep állásnak megfelelő körben méri.
(#) balazsgy válasza zeusmaior hozzászólására (») Ápr 5, 2019 /
 
Az enyém a HMV nyomást sohasem jelzi, csak a fűtőköri nyomást. A HMV mindig úgy 3 bar körüli érték lehet.
Vagyis a HMV készítésekor látom, hogy megy fel annak hőmérséklete, ezt a kazán hőmérője jelzi is, max. 60 fok.
De a nyomást jelző manométer még akkor is a fűtési nyomást jelzi ki, ami hidegen úgy 1,5 bar körüli érték, melegen felmegy 1,9 bar értékre.
Pumpálnom kell majd a légüstbe, de macerás dolog, ezért majd jövőre tervezem.
Vagyis a HMV készítésekor a kazán kijelző manométere egyáltalán nem mozdul, mert minek is kellene, hiszen az csak a fűtési kör nyomásának kijelzésére szolgál, a HMV-hez semmi köze.
Vagyis, ahogyan írtad:
"váltószelep motorja HMV körre, a nyomást a mindig aktuális váltószelep állásnak megfelelő körben méri"
ez az állítás az én kazánomra nem igaz, mert mindig csak a fűtőköri nyomást jelzi ki a műszer.
Bár, ha neked van külön HMV-tágulási tartály beszerelve, akkor amit eddig írtam, azt tekinsd semmisnek, bár nekem a sorba kötött elekromos bojler szinte azt a szerepet tölti be.
(#) zeusmaior hozzászólása Ápr 6, 2019 /
 
A nyomásmérő a váltószelep állásától függően a fűtési körben vagy a HMV ,,gyártását,, végző, tartályban lévő fűtőcsőspirálban lévő nyomást jelzi ki. Nem a tartályban lévő víznyomást!
(#) zoszka válasza zeusmaior hozzászólására (») Ápr 6, 2019 /
 
Ami természetesen ugyan az, mivel egy a víztere mindkettőnek. Max a szivattyú maradéknyomása miatt változhat.
Ez a vak vezet világtalant tipikus esete..
(#) Réger József válasza Pinkk hozzászólására (») Ápr 6, 2019 /
 
Nálam is csinálta a kombikazán,hogy melegvízvételkor a kazán leáll. Hiba: a használati melegvíz hőérzékelő hibás volt.
(#) zeusmaior válasza zoszka hozzászólására (») Ápr 6, 2019 /
 
Miért én nem ezt próbáltam leírni?
(#) balazsgy válasza zeusmaior hozzászólására (») Ápr 7, 2019 /
 
Ne vitázzatok, mindketten jót akartatok mondani és jól is tettétek.
Bár, most nem értem. Akkor hogyan lehet, hogy a készüléken lévő kijelző manométer fűtés üzemmódnál kijelzi a nyomás növekedést,
de HMV készítéskor meg sem moccan a mutató?
(#) zoszka válasza balazsgy hozzászólására (») Ápr 7, 2019 /
 
Hmv-nél 5l víz melegszik fel, fűtésnél 300+.
(#) zeusmaior válasza zoszka hozzászólására (») Ápr 8, 2019 /
 
zoszka! Amennyiben megbeszéltük eme kazán alapvető működését, a kérdésem az lenne ön felé, mi a véleménye az alap kérdésemhez, mi lehet a hiba oka? Köszönöm előre is véleményét!
(#) zoszka válasza zeusmaior hozzászólására (») Ápr 8, 2019 /
 
Üdv.. Sorrendben...
Mikrokapcsoló, primerköri dugulás, szorulás, membrán, szivattyú, vezérlés.
(#) 444Tibi válasza balazsgy hozzászólására (») Ápr 8, 2019 /
 
"hogyan lehet, hogy a készüléken lévő kijelző manométer fűtés üzemmódnál kijelzi a nyomás növekedést,
de HMV készítéskor meg sem moccan a mutató?"

Mert fűtéskor az egész rendszerben lévő, 50-100 vagy több liter vizet melegíti fel, annak tetemes a hőtágulása, HMV módba meg csak a kazán és a HMV hőcserélőbe lévő pár liter vizet.
(#) balazsgy válasza 444Tibi hozzászólására (») Ápr 8, 2019 1 /
 
Rendben van, de annak is van hőtágulása.
Delta 30 fok hőemelkedéskor 100 liter (fűtési kör) esetén úgy plusz 1,8 liter, 5 liter (HMV kör) esetén úgy 0,09 liter.
Azért illene a nyomásmérőnek megmozdulnia.
Vagy nem értem a fizikát?
A hozzászólás módosítva: Ápr 8, 2019
(#) 444Tibi válasza balazsgy hozzászólására (») Ápr 9, 2019 / 1
 
Példádnál maradva, az első esetben ha tágul 0,5bart, a másodikban 0,025bart. Meg se fog mozdulni a műszer.
(#) Csabika81 hozzászólása Ápr 10, 2019 /
 
Sziasztok! Nekem egy Ariston Class B Prémium kazánom van. A kazán tavaly kezdte kiírni az sp1 és sp3 hibakódokat. Megnéztük a táblázatot ami azt írta, hogy nem megfelelő keringetés vagy dugulás. Szóltunk egy szereplőnek, aki kisavazta a készüléket, de a hibakódot kB 3 hónapra rá ismét elkezdted kiírni. Kérdésem lenne hogy ez normális, mert úgy hallottam hogy nem olyan jó sokszor szavazni. Köszönöm a válaszokat.
(#) ropper hozzászólása Ápr 11, 2019 /
 
Sziasztok!

Adott Renova Star kéményes kazán. 13 éves rendszeresen karbantartott. Már korábban írtam,hogy volt,hogy nem indult. Piros LEDel leállt. De ki-be kapcs után mindig működött. Kihívtam a hivatalos szervizt.Átnézte a Sanier oldal leírás alapján.Azt mondta jó állapotú rendben lévő ,tiszta kazán.Illetve nyomásérzékelőt cserélt. Jó is volt. Eddig. Most,hogy csökken a fűtési idő illetve ,hogy nem kell olyan magas hőmérséklet a lakásban így megint nem ok. A szerelő által belőtt nyomás csökken. 1,5 barra lőtte be ő. Most egynél feljebb nem megy. Két hónap alatt. Folyamatosan apránként csökkent.Volt mostanság,hogy napokig nem is ment a kazán mert nem kellett.A kérdésem,hogy átnézve a rendszert radiátor,csövek, kazán hová megy a rendszerből a víz? Hová csökken folyamatosan a nyomás? Hiába töltöm utána. Bár a nyomás csökken a led visszajelző nem jelzi,hogy kevés neki a nyomás.

Illetve tegnap csinált olyat is,hogy melegvizet adott de a fűtés nem indult. Piros led nem villogott. A termosztát jó..Kazán Ki-bekapcs és ment.Feltöltöttem megint vízzel.Most ok. Mi lehet ez az egész?
(#) madaraszbela válasza ropper hozzászólására (») Ápr 11, 2019 /
 
Szia!

Nekem ugyan ezt csinálja a renova kazánom, csak nekem miután áll a kazán 5-6 órát első induláskor szluttyog a csőben a víz. Nálam is 2-3 hét mire leesik a nyomás és folyást sehol sem találtam.
Kíváncsi vagyok, nálad mi lesz a hiba?
Nálam hideg állapotban nem indul a fűtés, resetelek, aztán ha kinyitom a melegvíz csapot, és folyatom amíg bemelegszik a rendszer, akkor utána már beindul a fűtés is.
(#) ropper válasza madaraszbela hozzászólására (») Ápr 11, 2019 /
 
Már engem is dühít. Hová megy vagy mehet el a víz??? A légtelenítő sem csöpög ami a rendszer legmagasabb pontján van. Mégis szép lassan, de esik a nyomás. Amíg ment a fűtés addig ok volt. De így, hogy annyira nem kell nyomni így esik.A tágulási is rendben van. Úgyhogy passz. Remélem tud itt valaki támpontot adni. Mert a gázos sem igen tudta. Pedig hivatalos szervizes.

Megfigyelés, hogy az analóg nyomásmérő mutatója akkor is remeg ha a fűtés nem megy csak a melegvizet engedem. Ha elzárom rendesen kileng, majd beáll. Most is a másfeles jelzés a kazánon lement egyre mikor elzártam a melegvizet. Úgy visszaugrott az analóg mérő. Egy alá csapott a mutató.
A hozzászólás módosítva: Ápr 11, 2019
(#) haragati hozzászólása Ápr 11, 2019 /
 
Ha már Vaillant, itt is megpróbálok érdeklődni, hátha valakinek van rajza.
Van egy VUW 240-3 kazánom. Két vezérló bemenete van, az egyik a gyári termosztáthoz csatlakozna, (ez buszos, ha igaz) és egy kontaktusos.
A gyári buszos bemenet tönkre mehetett, bár mutat a termosztát digitális kijelzője, a cirkó folymatosan fűt.
A másik bemenet szerencsére működik itt csak egy kontaktus vezérlés van. Lehet így is használni a cirkót, de nincs lángmoduláció.
Van-e valakinek kapcsolási rajza a cirkóban lévő alappanelről? Bízom benne, hogy csak az interfész áramkörben hibásodott meg valami.
(#) bitmixer válasza teglascs hozzászólására (») Ápr 11, 2019 /
 
Szia Csaba! Mi lett a megoldás?
Nekem pontosan ugyanilyen kazánom van, és 4-5 éve ismétlődően csinálja ugyanazt, amit te is írtál. Én legalább 5 alkalommal úgy oldottam meg, hogy rápumpáltam a piros kiegyenlítőre úgy 2 bar-ig. Amikor elkezdett fűteni vagy HMV-t csinálni, a 3 bar-os szelepen kinyomta a felesleges vizet, ekkor újra felnyomtam 2 barra. Utoljára 2 hónapja volt ilyen akció, most hidegen 0,9 körül van a nyomás, HMV közben max 1,5-ig megy fel. A tágulási tartály szelepe nálam is észlelhetően szivárgott, és pár csepp víz is jött belőle, de az szerintem csak kondenzvíz (?).
Szóval konzultáljunk...
Az én kazánom 10 éves, és mostanában úgy érzem, szükség lesz egy HMV hőcserélő tisztításra. Ilyenben van tapasztalatod?
A hozzászólás módosítva: Ápr 11, 2019
(#) vision61 válasza haragati hozzászólására (») Ápr 11, 2019 /
 
Szia!
Rajzot nem fogsz találni (mint ahogyan a többi ilyen vezérlőről sem).
A termosztát csatlakozó és a központi CPU között nincs külön interfész, hacsak nem vesszük annak azt a pár darab smd kondenzátort és ellenállást. A többi ki-, és bemenet is ilyen, illetve kiépítéstől függően lehet 1(3) optocsatoló, csak a váltószelep vezérléséhez van egy L293.
(#) Krisztián 76 hozzászólása Ápr 11, 2019 /
 
Tisztelt hozzáértők!

Nekem van egy Baxi main digit kombi gázkazánom, problémám vele a következő: úgy érzékel random módon, mintha megnyitnám a melegvízet (HMV) és elkezdi felfűteni, persze erről szó sincs. Így, amikor felforr pár másodperc után a víz a kazánba, ugye a hőérzékelő NTC gyors le is tiltják a rendszert, mert ugye felforr a víz. Aztán kis idő múltán ismét. Igy szórakozik amíg ki le nem kapcsolom, vagy amig ki nem hózom a konektorból. A fűtést sem bírom elindítani, mert gyorsan a HMV-re vált és csinálja újra a műsort. Ha a vezérlő panelról lehúzom a vízáramlás kapcsolót,előnykapcsolót (egybe épített) akkor sincs változás. Viszont ha lehúzok a panelről mindent és ujra csatlakoztatom, akkor egy ideig jó. Volt hogy hónapokig semmi, majd újrakezdi. Kérdésem, hogy ez panel hiba vagy ez az egybeépített kapcsoló okozhatja e a hibát? vagy esetleg kinek mi az ötlete? Válaszokat előre is köszönöm! Üdvözlettel: Krisztián
(#) Gombszem válasza Krisztián 76 hozzászólására (») Ápr 11, 2019 / 1
 
Lehetnek a csatlakozók lazák, oxidosak. Lehet a panelen forrasztási hiba, fóliaszakadás, stb. Erről már volt szó. A csatlakozókat alkohollal (nem WD 40!), vagy speciális kontaktspray-el lehet tisztítani. És az összes forrasztást át kell forrasztani (esetleg több részletben), a nagyobb, jobban terheltekkel kezdve. De ezt csak akkor csináld, ha gyakorlott vagy az ilyesmiben, mert hazavághatod a panelt.
Sajnos a kontakt hibát a legnehezebb javítani.
(#) haragati válasza vision61 hozzászólására (») Ápr 12, 2019 /
 
Akkor ezek szerint keressek egy optocsatolót a központi egységben, ami ezt fogadja (bár szerintem opto ritkán megy tönkre), vagy inkább a termosztát kimenete (mikrovezérlő) lehet hibás?
A hozzászólás módosítva: Ápr 12, 2019
Következő: »»   414 / 570
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem