Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektromos fűnyíró probléma
 
Témaindító: Vadmagyar, idő: Jún 28, 2009
Témakörök:
Lapozás: OK   13 / 24
(#) VIM válasza rascal hozzászólására (») Máj 22, 2018 /
 
Szia! Mennyi idős a gép, hány évet használtad? A féknek működnie kell ha elengeded a kapcsoló karját, mert a piros gomb az csak egy retesz amit be kell nyomni a kapcsolókar működtetéséhez. Ha sűrűn leold vagy kikapcsol az lehet érték csökkent kondenzátor vagy hibás fék is. A tekercselésbe már szokás beépíteni bimetálos hőkapcsolót, hogy esetleges túlmelegedéskor kapcsoljon ki, még mielőtt leégne a motor. Ezt a túlmelegedést okozhatja a kondenzátor értékcsökkenése vagy az elkopott, félrekopott, rugó törött fék ami nem engedi felpörögni a motort.
(#) kaqkk válasza Massawa hozzászólására (») Máj 22, 2018 /
 
(#) Massawa válasza kaqkk hozzászólására (») Máj 22, 2018 /
 
Miattam lehet, megnéztem otthon, a motorosban van, az elektromos gépekben egyikben sincs. Szoval ha valaki eldöntötte, hogy kell beléjük fék akkor legyen. Nekünk már robot gépünk van, igy már nem igen lesz szükség másra. Az értelmét ennek ellenére kétlem.
(#) rascal válasza VIM hozzászólására (») Máj 22, 2018 /
 
Nem nálunk kezdte a pályafutását, de kb. 12 éves lehet. (2002-es, vagy 2003-as modell, ezért 16 évesnél semmiképp nem lehet idősebb.) A telek gyepe sem egy golfpálya minőség, megyünk vele árkon bokron keresztül. Ezt a típust ismered, tudod, hogy van benne fék? Mielőtt még kérdeztem volna már olvasgattam és írták, ahogy Massawa is említette, hogy ez típusfüggő dolog. Ha nincs benne fék és mégis szorul, akkor biztos baja van a motornál is. Csatolok még egy képet, hogy mit találtam a burkolat alatt. (A kerekek pedig állandóan kiestek, de megoldottam.) Palackos sűrített levegővel megfújkáltam a motort, de onnan túl sok minden nem jött ki. Kapcsolóból már vettem újat, de még nem cseréltem ki. Ha az, ahogy írtátok nem tartalmaz semmi védelmet, pl. túlterhelés vagy borulás ellen, akkor valamilyen kopás lehet benne, ami miatt képes akár akkor is kikapcsolni, amikor a kapcsoló fülét hozzászorítom a fogantyúhoz. Össze-vissza csinálja, mitől függ nem tudom. A kondenzátort még nem néztem meg, még a névleges értékét sem. Legközelebb lemegyek, megmérem azt is.
(#) Massawa válasza rascal hozzászólására (») Máj 22, 2018 /
 
Amikor kikapcsol mi történik pontosan?
Azok a kapcsolok univerzálisak azaz szinte minden gépen egyforma van. Védelmet még egyben sem láttam. A nyomogomb lenyom egy kulisszát amit a fogantyuval az elektromos kapcsolohoz nyomsz. Ennyi az egész cirkusz. Ha elengeded a fogantyut akár egy pillanatra is a gomb kiugrik és kirántja a kulisszát is. Azaz az inditáshoz ujra el kell engedned teljesen a fogantyut, be kell ujra nyomni a gombot és ujra meghuzni a fogantyút. Az egész elég vacak konstrukcio és hajlamos a szétesésre.
(#) kaqkk válasza rascal hozzászólására (») Máj 22, 2018 /
 
Ha elindítod felemelkedik pár millimétert a ventilátor ? Ha igen akkor maga a forgórész a fék ,amikor áramot kap felemelkedik -amikor nem akkor leesik és megszorul .
(#) rascal válasza Massawa hozzászólására (») Máj 22, 2018 /
 
Semmi extra, olyan mintha én engedném el. Kattan egyet a kapcsoló és megáll a gép. Ilyenkor pont ez a bosszantó, hogy akkor el kell engedni, benyomni a gombot és meghúzni a kart. A gomb meg persze kívül van ezért kezet is kell váltani oda-vissza.

Kaqkk:
Bekapcsoltam a felső burkolat nélkül is, de nem vettem észre, igaz nem is figyeltem. Viszont kést is cseréltem, és annak felszerelésekor nem tapasztaltam, hogy a tengely irányában bármerre elmozdult volna. Elvileg akkor kézzel is fel kellene tudnom emelni, vagy alulról megnyomni és úgy érezném, hogy könnyebben fordul. Az én gépem úgy saccra 1 - 1.5 mp. alatt pörög fel, a szomszédét szoktam hallani (valami más típus), kb. 0.5 mp. kell neki.
(#) kaqkk válasza rascal hozzászólására (») Máj 22, 2018 /
 
Idézet:
„Kattan egyet a kapcsoló és megáll a gép.”
Vagy megkopott-elgörbült kar vége vagy rossz a kapcsoló, a komplett kapcsolóház cseréjével javítható.
(#) Massawa válasza rascal hozzászólására (») Máj 22, 2018 /
 
Az belül szét van esve. Lehet, hogy a kulissza egy része le van törve, és igy a kar rosszul nyomja a kapcsolohoz. Már olyan esetem is volt, hogy a kapcsolo is szét volt törve. Elképesztöen vacak konstrukciorol van szo. Szinte már mindegyik gépen legalább egyszer elromlott.
(#) rascal válasza Massawa hozzászólására (») Máj 22, 2018 /
 
Már meg van a kapcsoló, csak ki kell cserélni. Köszönöm a tanácsokat!
(#) Massawa válasza Massawa hozzászólására (») Máj 23, 2018 /
 
Kösz a javitást, de ez készakarva volt, mint valamikor a Pál utca fiúkban a név kisbetüvel irása. (Ennyire tartom az ilyen döntéshozok munkásságát)
(#) Torro1980 hozzászólása Júl 6, 2018 /
 
Sziasztok. Van egy agrimotor fűnyíróm, tegnap füvet vágtam vele és rámentem egy földből kiálló fém darabra amit nem láttam és a késtartóból letört egy darab ami miatt nagyon rezonál a fűnyíró és nem lehet használni. Próbáltam leszedni a kestartót de nem tudtam. De valahogy le lehet szedni csak nem jövök rá hogy kell leszedni és kicserélni, nagyon megköszönném ha valaki leírná hogyan is kell leszedni.
(#) zolika60 válasza Torro1980 hozzászólására (») Júl 6, 2018 /
 
Nem tudom milyen a te masinád, de a legtöbb fűnyírón kiveszed a csavarját és lehúzod a tengelyről. Ha nem jön erősebben kell húzni. Esetleg csapágylehúzóval.
A hozzászólás módosítva: Júl 6, 2018
(#) zamatőr válasza Torro1980 hozzászólására (») Júl 6, 2018 /
 
Üdv! Ha levetted a kést csak bátran erősen húzd kissé oldalra feszegetve. Valószínű elfordult a tengelyen és megszorult , lehet még ki is tört egy darab. Cseréld ki ujjra.
(#) zolika60 válasza zamatőr hozzászólására (») Júl 6, 2018 1 / 1
 
Inkább újra. Ujja csak húsz van az embernek és az másra kell.
(#) Epu2 válasza zolika60 hozzászólására (») Júl 6, 2018 /
 
Ha már eltört, durvább szerszám is számításba jöhet. A melegedéstől kissé rásült a tengelyre.
(#) zolika60 válasza Epu2 hozzászólására (») Júl 6, 2018 /
 
Ha műanyag le is lehet törni, de sajnos nem tudom milyen az adott masina. Egy fém késtartónál a legjobb a csapágylehúzó.
(#) golem hozzászólása Júl 22, 2018 /
 
Sziasztok!
Van nekünk egy elektromos fűnyirónk.
Minap vágtam vele a füvet és el kapot egy vakond durást és megált azóta nem óhajt el indulni.
Szétszedtem kitakaritottam de csak hangosan búg kondit cseréltem rajta a szitu ugyan az maradt.
Kiszedtem a féket is a hejzet változatlan. Szerintem egyik tekercs az elszált.
1300w fünyiró nincs rajta hűtő ventilátor.
(#) ferci válasza golem hozzászólására (») Júl 23, 2018 /
 
Szia!
Ha búg, akkor a főáramkör valószínűleg megmaradt.. mérd ki a segédfázis áramkörét, nem szakadt-e meg a tekercs, vagy abban a körben bármi csatlakozás, ami nem engedi érvényesülni a kondenzátort. Simán egy 60 wattos izzót sorbakötsz velük és egyáltalán világít-e valamennyire ( addig kösd le a főfázis egyik végét ).
Azt nem tudom, milyen a fékrendszer, hogy áram alatt engedi-e a forgást vagy sem, tehát ha az szakadna meg, megfogja-e a motort - ezt neked kell kiderítened szintén.
A hozzászólás módosítva: Júl 23, 2018
(#) golem válasza ferci hozzászólására (») Júl 23, 2018 /
 
Köszönöm közbe elvitem a szervizbe a motor kuka uj motort kell a gébe venni menet zárlatos lett
(#) BADBOY33 hozzászólása Aug 27, 2018 /
 
Üdv. Kérdezni szeretném,mi lehet a baja a motornak ,ha induláskor nehezen akar felpörögni . Egyre töbször csinálja.
(#) granpa válasza BADBOY33 hozzászólására (») Aug 27, 2018 /
 
Megnyúvadt a kondenzátora. Ha melléakasztasz egy másikat, és javul a helyzet, akkor biztosan.
(#) erbe hozzászólása Márc 22, 2019 /
 
BLACK & DECKER D33 fűnyíró (EVIG). Kissé zajosak a csapágyai. Hegesztett lemez motorháza van, csak roncsolással bontható. Csapágyak, mint a kerékpárnál, sajtolt lemez fészekben futó golyók. A felsőt még be tudnám olajozni, befolyik a résen, de az alsóhoz nem férek hozzá. Próbáltam a késfelfogató menetek segítségével hosszabb 6-os csavarokkal lehúzatni, de kezdett hajlani a tányér, eltörni meg nem akarom.
Ismer-e valaki a késfelfogó tányér roncsolás nélküli lehúzására módszert, vagy ez már a "Vedd meg és dobd el!" kategória? Huszon... éves.
(#) erbe válasza erbe hozzászólására (») Márc 24, 2019 /
 
Úgy látszik, most van a szezonjuk.
budget BEM932. Segédfázis egyik tekercse fekete. A motort szét lehetne szedni, de a bekötés alulról megy be a motorba. A kötőelemet nem csavar, hanem szegecs fogja. Valamivel biztosan hozzá lehetne férni, hogy kihúzzam a csúszósarukat. A késfelfogató tányér itt sem akar lejönni. Gyengébb 8-as csavarról simán lehúzta a menetet, ahogy ki akartam ütni. Erősebb meg a tengelyt tenné tönkre.
Ráadásul a szokással ellentétben a segédfázis tekercse van alul, tehát mindenképpen az egészet cserélni kell.
(#) jmarcell hozzászólása Ápr 20, 2019 /
 
Sziasztok!
Van egy jópár éves MTD 40-15 ECH elektromos fűnyírónk és tegnap félig-meddig megadta magát. A jelenség az volt, hogy 2-3 méter használat után (az már nincs előttem, hogy működés közben vagy újraindítva) a motor nem tudta felvenni a fordulatot, olyan hangja volt, mintha le lenne terhelve és nyilván így melegedett is, mint a veszedelem, emellett pedig elég "csörgő" hangja is volt. Szétkaptam, kitakarítottam, mivel kézzel nehezen lehetett forgatni a motort, meg a csapágyak se tűntek már a legjobbnak, ezért újracsapágyaztam, de a probléma továbbra is megmaradt. Utána jobban belemenve, van egy serleg alakú pofa rugó ellenében a forgórészen, ami a két kis fékpofán(?) fut, és ennek van ilyen csörgő hangja valószínűleg. Van egy gyanúm, hogy ennek üzemi állapotban, mint egy mágnesszelep esetében a rugó ellenében el kéne mozdulnia, de talán nincs meg hozzá a kellő áram és lent marad ezért csörög, viszont ebben nem vagyok biztos.
A másik meg, hogy a 20 µF-os kondit lehúzva és csak úgy a "levegőben" hagyva a vezetékeit a jelenség tök ugyanaz, nem tudja felvenni a fordulatot a motor. Az is gyanús, hogy a segédfázist nem tudja esetleg kapcsolni.
Volt már valakinek tapasztalata hasonlóval?
Előre is köszönöm a segítséget!
(#) kadarist válasza jmarcell hozzászólására (») Ápr 20, 2019 /
 
Szia!
Azt a kondenzátort nem kapcsolja semmi sem és ha lecsökkent a kapacitása, akkor cserélni kell, mert így lecsökken az indítókészség és a motorteljesítmény. Az elektromágneses fék pedig abban segít, hogy a motor gyorsan megálljon az áram lekapcsolásakor.
(#) Busz hozzászólása Máj 2, 2019 /
 
Több órás fűnyírásra 1800W-os fűnyíróhoz kellene 150 méteres kábel. A vastag kábel azonkívül hogy nagyon drága még nem is bírja a hajlítgatást, tapasztalat hogy megtörik és kiég.

1mm2-es vezeték 150 méteren mennyire lenne megfelelő vagy nem is érdemes megvenni?
Gondoltam veszek ilyet 3-at és rendben is vagyunk:
http://www.celon.hu/haz-es-kert-1404/kabeldobos-univerzalis-hosszab...8.html
(#) granpa válasza Busz hozzászólására (») Máj 2, 2019 /
 
Többlépcsős megoldás kell. A fővezeték, ~70, +70 m-ig-, legyen vastag (min. 2.5-mm2), utána lehet ~1.5 mm2-es.
(#) gulyi88 válasza Busz hozzászólására (») Máj 2, 2019 /
 
Talán érdemesebb lenne egy benzinessel próbálkozni, venni vagy bérelni.
(#) granpa válasza gulyi88 hozzászólására (») Máj 2, 2019 /
 
Ennyi kábel árából még tán ki is jönne egy benzines.
Következő: »»   13 / 24
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem