Fórum témák
» Több friss téma |
Hali mindenkinek.
Az lenne a kérdésem, hogy 1,5 v max 500mA szeretnék 230v - ból a legegyszerűbben, és lehetőleg biztonságosan. A válaszokat előre is köszi.
Miért baj a trafó? Kapcsolóüzemű hálózati tápot csinálhatsz, de nem javaslom, leginkább életbiztonsági okok miatt. De itt egy tipp, még kapni is lehet TNY IC-t
Bővebben: Link Jobb példa: Bővebben: Link Amugy fogsz egy kész kapcsolóüzemű mobiltöltőt, pl SonyEricsson, és a kimeneti 5V-ot átalakítod 1,5-re, kapcsolóüzemű DC-DC konverterrel, pl 34063 -ral.
Köszi a választ.
Az a bajom a trafóval, hogy nagy, nehéz, kapcsolóüzemüvel még nem foglalkoztam. Amúgy mp3 lejátszóhóz akarok csinálni adaptert, ehez kéne egy kis segítség.
hello!
szerintem is a legegyszerűbb ha fogsz egy telefon töltőt és azt alakítod át, annak a kimenetni feszültségét meg akár ellenállásokkal is le lehet osztani Idézet: „Az a bajom a trafóval, hogy nagy, nehéz, kapcsolóüzemüvel még nem foglalkoztam” -Trafó -saját építésű kapcsüzemű - átalakított gyári Van más lehetőség szerinted?
Igen, van valószínűleg a kondenzátor kapacitív ellenállását kihasználó tápra gondolhatott. Ennek azonban legfőbb baja, hogy nem szereti a változó áramfelvételt (márpedig az mp3nál ez a zenével együtt változik), és egyáltalán nem biztonságos olyan, külső érinthető alkatelemket tartalmazó berendezésnél mint egy lejátszó, mondhatni életveszélyes.
Én is az átalakított mobiltöltő melett tenném le a voksom, kis ügyeskedéssel, külső ÁK nélkül is lejebb lehet vinni a kimeneti feszültséget, de ehhez már konkrét eset kell.
Szintén mobiltöltőt javasolok.
TNY-hez kellene spéci 300 kHz-es vas ... menetszámra nem emlékszem, kb. 200 menet pr., 3-4 menet szek., eltalált légrés. Párat csináltam. kisanderz: ellenállásosztó nem jó...
kipróbáltam, 5V-ot osztottam le 100ohm-os potival 1,9Vra és ment róla az MP3, mondjuk teljes hangerő közelében elhalványodott az LCD, de a zene szólt rendesen...
Idézet: „..5V-ot osztottam le 100ohm-os potival” Hát, lehet játszani ilyeneket, de ha elrontod a lejátszódat, ne minket okolj. Remélem, érted mi a különbség a "működik" és a "korrekt megoldás" között.
Hali.
Rendben hogy életveszélyes, erről azért még szívesen olvasnék vagy egy ilyen rajzot tudnál feltenni, megköszönném
persze, nemis azt mondtam hogy így tessék megcsinálni, egy stab ic-vel természetesen biztonságosabb és jobb, stabilabb stb., csak arra válaszoltam hogy
Idézet: „kisanderz: ellenállásosztó nem jó...”
Üdv!
Szerintem ez lenne a legegyszerűbb: telefon töltő + n darab dióda n=(töltő kimenő fesz - 1,5V)/0,5 Pl.: 3,6V-os Siemens töltő esetén sorosan 4 db dióda.
Köszönöm ezt kipróbálom, erre így nem is gondoltam
![]() Idézet: „száz lónak is halálos!” Száz, sorba kapcsolt lónak! ![]() Elgondolkodtam: 500 mA az 7µF 400V soros kondit igényelne (jól számoltam?) ami nagyobb is, meg drágább is, mint egy kistrafó.
Arra figyelj azért, hogy nagyon kis terhelésnél is más a fesz-esés a diódákon meg tök hangerőnél is; nézd meg a leírást, mi a max. táp.... arról nem is beszélve, hogy a töltő tizedvoltra stabil? Könnyen bukta lehet.
Hogy mennyire igazad van erre meg én nem gondoltam.
![]()
Inkább forditva ha 100 ohmos potival működik akkor 60-100 ohm elenállás vele sorba három dióda igy biztosan nem kap 1,8 voltnál többet.És a diódákkal párhuzamosan táplálod.
Szertintem érdemes lenne egy egyszerü stabilizátort csinálni 1,5v-ra amit pl. egy meglevő adapter (v. mobiltöltő) után kapcsolsz.
Feldobok egy rajzot meg egy táblázatot, csak tanulságnak. A diódákon eső fesz még típuson belül sem állandó sajnos, de pár % elmegy. Az áramtől függően meg az alábbiak szerint esik a fesz. Lehet választani más típust is, mert az eltérések nagyok lehetnek, normál esetekben 0,2 V/db is, schottkyról nem is beszélve.
Az mp3-as lejátszó működési tartományát nem tudom, ha bírja a 3 voltot is, akkor semmi gond. Ha viszont 1-2 tized volton belül kell tartani a feszt, akkor ajánlok "ránöveszteni" egy párhuzamos stabilizátort, ami mindig megeszik pl. max. 200 mA-t, ha üresben vagy minimális fogyasztásnál nagyon felugrana a kimenő... ; 1,4 volt körül tartja így . Megjegyezném, nehogy valaki a + pár tized watt miatt step-down emlegessen... ![]() Természetesen az áteresztő-stab is megépíthető, szabályozva.
Soros stabbal így csinálhatod meg, esetleg pici hűtőlemez a BD-re, tapasztalat után..
4,8-as bemenővel stabilabb, de 3,6 körül is még +/- 50 mV.
Hello!
Én is egy telefontöltőre szavazok!!! Kicsi, egyszerű, és kultúrált a kinézete is. Nekem is van 1 ötletem: 2 zéner , 1 ellenállás meg 1 kondi kell hozzá. A diódák típusát NE NÉZD, mert ex-has, egyébként 1.5V /0.5W zénerre gondoltam. 3,6V -os telefontöltőt, és max. 200-300mA terhelést feltételezve minimum 2 Ohm -nak kell lennie az ellenállásnak, ha 7ohm, akkor már rövidzárral sem tudod kinyírni (de akkor az ellenállásnak 3W nak kell lennie) |
Bejelentkezés
Hirdetés |