Fórum témák

» Több friss téma
Lapozás: OK   1 / 5
(#) szikorapéter hozzászólása Márc 26, 2016 /
 
Üdv. A témát speciálisan a Primo Magyar gyártmányú számítógépek számára hoztam létre. Minden ami Primo jöhet ide (típusok,fejlesztési ötletek, tápegység,rgb színmegjelenítés,kazetta olvasó kapcsolások,portbővítő,). Személy szerint a témát a Primo pc tápja miatt indítottam el-mivel van egy ilyen típusú (Primo A64)-es gépem,de sajnos nem ismerem a tápjának kapcsolását.
A másik ami miatt a témát indítottam: Szeretnék a Primo gépből RCA jelet kivenni. Ez lehetséges valahogy? A válaszokat előre is köszönöm.
(#) eyess válasza szikorapéter hozzászólására (») Márc 26, 2016 /
 
Szerintem nyugodtan keresgélj a Google ban , mert minden megtalálható amire kíváncsi vagy.
Nem beszélve arról , hogy nem sok értelmét látom .Ma egy pc le emulálja az egész gépet , akkor meg minek már ezzel foglalkozni .És még sok program/példaprogram is található Basic nyelvre.Tehát aki keres az talál.
(#) szikorapéter válasza eyess hozzászólására (») Márc 26, 2016 /
 
Nem emulálni szeretném a gépet (akkor csak egy másik topicba írtam volna),hanem magával a géppel szeretnék foglalkozni mind szoftveresen mint pedig hardveresen.
(#) eyess válasza szikorapéter hozzászólására (») Márc 26, 2016 /
 
Értem , de tényleg nagyon sok minden információ meg van a neten úgy mint programozás, mint a gépről sok minden.
(#) szikorapéter válasza eyess hozzászólására (») Márc 26, 2016 /
 
Már az elején OFF-ba kell íronom. Tudom hogy mik vannak a neten,de nem ezért készítettem a topicot. Bárkinek akinek hibás a gép,vagy fejleszteni akarja,és valami rosszul sül el,netalántán hiányos a gép ide tudja írni a hibát,és keresünk rá megoldást.
(#) eyess válasza szikorapéter hozzászólására (») Márc 26, 2016 /
 
Sok siker hozzá.
(#) benko_balazs válasza szikorapéter hozzászólására (») Márc 26, 2016 /
 
Szia, itt megtalálod a tápegység kapcsolását. Ha elakadsz a javításában, kérdezz nyugodtan.
(#) szikorapéter válasza benko_balazs hozzászólására (») Márc 26, 2016 /
 
A gépből megoldható valahogy a kompozit jel kivétele? Sajnos a kapcsoláson nem találtam hogy mégis milyen jel megy be a modulátor "kockába" ,viszont legalább a hangot tudom honnét vegyem le.
(#) nemgyuri válasza szikorapéter hozzászólására (») Márc 27, 2016 /
 
Szia! Kinyitod a gép dobozát és találsz benne egy ónozott dobozt aminek a kimenete megy a TV antennabemenetére. 3 drót megy bele a táp, föld és a kompozit jel. ( dominó csatlakozó 2-es pontjára is kivezethették) Valószinű, hogy túl nagy a jel, ezért célszerű leosztani pl. 1k trimmerrel. Ha megvan az eredeti kapcsolási rajzod a jobb alsó sarokban "Vo" jelölést keresd.
A hozzászólás módosítva: Márc 27, 2016
(#) szikorapéter hozzászólása Aug 28, 2016 1 /
 
Újra a témánál. Keresném Primo bármely változatának (leginkább A64) kapcsolási rajzát! Sajnos a primo.homeserver böngészése közben nem találtam meg.
(#) szilva válasza szikorapéter hozzászólására (») Aug 28, 2016 /
 
Pedig ott van: Dokumentáció/Könyvek, Primo füzetek Hardver, de alatta van külön link csak a kapcsolási rajzra is.
(#) Istuuu hozzászólása Máj 17, 2019 / 1
 
Sziasztok!
Szeretném után-építeni primo és homelab 3 gépeket.
Szeretném átélni a 70-80 as évek hcc-s érzését. Akkoriban a homelabosok csak nehezen jutottak alkatrészekhez. Most kb. ugyanez a helyzet pár alkatrésszel amik nehezen beszerezhetőek. Tehát ha van köztünk akit érdekel a téma vagy esetleg tud segíteni mit hol tudok beszerezni esetleg van építési tapasztalata, vagy ha maga is hcc tag volt és van storyja azt szívesen veszem. Primot láttam már, hogy volt aki után-építette illetve homelab hoz is van sok információ.
A hozzászólás módosítva: Aug 6, 2019
Moderátor által szerkesztve
(#) Action2K válasza Istuuu hozzászólására (») Aug 6, 2019 /
 
Szia!
Manapság nem is annyira az alkatrészek beszerzése, mintsem azok minősége a probléma. Sokszor előfordul, hogy a keleti alkatrészeknél 10-ből 1, ha megüti a mércét. Nem azt mondom, hogy a többi rossz, hanem pl. nem bírja azt a frekit már, ami a primóban van, de kisebb frekin megbízhatóan megy.
A bill. mátrix elektonikából a kapacitív elég macerás, a "B"-s, billentyűzetes megoldás stabilabb, de költségesebb.
Van nekem egy gyári Primo 32B és egy HomeLab 3 prototípusom, ami tökéletesen működik.
Jutottál már valamire az eltelt idő alatt?
(#) szikorapéter hozzászólása Dec 12, 2019 /
 
Újfent gépnél. Immáron van egy Primo A64 -esem és egy B64-esem. A kérdés a következő:
Valakinek van esetleg arról információja hogy a B64-nek miből "adaptálták" a billentyűzet készletét?
Sajnos hiányzik 2 billentyűm és szeretném azt pótolni. Gyári tápegységgel rendelkezem a masinához , ugyanakkor szép képet ad.
(#) linx hozzászólása Máj 13, 2022 /
 
Örülök a témának! Én épp egy Primo A64-es géppel küzdök, ami elég mágikusan rossz. Elindul, működik, de ha telik a képernyő, és scrolloz felfelé, elkezdenek alulról a karakterek egyes sorai eltűnni. Vagy ha futtatok egy BASIC ciklust, ami a képernyő memóriába POKE segítségével egymás után 255-öket ír, akkor rendben megjelenik a fehér csík. De ha a POKE CIM, 255 utána rögtön POKE CIM,0 utasítást is kiadok akkor leáll az egész gép.
Más misztikus mágiákat is csinál néha, emiatt memóriahibára gondoltam elsőre. Az érdekessége azonban az, hogy például a PEEK(5) parancs eredménye 95-öt ad, és nem 195-öt. Pedig minden általam fellelt ROM 6. bájtján 0xC3 szerepel. Más ROM memóriacímeket is rosszul olvas, de sokat meg jól.
Tehát a ROM-ot is rosszul olvassa néha, de annyira nem, hogy be ne bootolna, és általában ne hajtaná jól végre az egyszerűbb parancsokat.
Maga az alaplap sértetlennek tűnik, és az olvasott értékek nem mindig ugyanazokban a bitekben térnek el a valóstól. Ráadásul van hogy 1-es helyett 0-át kapok egy ROM biten, és van, hogy 0 helyett 1-et.
Van-e bárkinek tippje, merre keresgéljem a hibát?
(#) szikorapéter válasza linx hozzászólására (») Máj 13, 2022 /
 
Szia.
Elsősorban a tápfeszültség (főleg a -5V!) ellenőrzése javallott.
Ha az egyik memória ic esetleg hibás, hajlamos ezt az ágat "lehúzni" így a feszültséghiány miatt a többi memória sem működik jól.

Ezekbe a gépekbe szerelt memóriánál pár perc után (óvatos tapogatózással) kiszúrható komoly melegedés a hibás memória ic-nél. Eddig ez a módszer 11 primóból 9x bejött, 10 volt memó hibás, az utolsó 1-nél kiderült hogy a -5V-os stab (mivel nem volt előterhelése) átengedte a teljes negatív tápot kivégezve az összes memóriát a gépben.
(#) linx hozzászólása Máj 14, 2022 /
 
Köszönöm a tippet! Végigmértem az EPROM-ok és a 4116-os RAM IC-k tápfeszültségeit, de sajnos nagyon rendbenlévőnek tűnnek.
Az 5V mindenütt 5.11V. A -5V az -5.10V. A 12V pedig 12.00V.
(#) linx hozzászólása Máj 14, 2022 /
 
Közben a memóriavonalon továbbhaladva kiderült, hogy ha egy BASIC változóba beleteszek egy értéke, például A=200, akkor utána a PRINT A már csak 20-at ír ki. Ha A-val tovább számolok, akkor a 20-szal számol, míg az túl nagy nem lesz ismét.
Vagyis úgy tűnik, a BASIC által használt memóriában van hiba.
Mivel a memóriák nem foglalatban vannak, arra keresek megoldást, hogyan tudnám kideríteni, melyikeket kell kicserélni?
(#) szikorapéter válasza linx hozzászólására (») Máj 14, 2022 /
 
Elsősorban amit írtam , nálam a melegedés vizsgálat vált be, ha az nem akkor meg kell nézni "melyik" memória területre tölti be a basic-et és ott átnézni.
Hirtelen nincs előttem a kapcsolási rajz de hazaértem után előkeresem.
(#) linx válasza szikorapéter hozzászólására (») Máj 14, 2022 /
 
Köszönöm! A RAM térkép alapján BASIC programtár a RAM terület szinte legalja, tehát gondolom, az a rész, ami az A32-ben is fel van töltve. De ahogy ott lehet hiba, feljebb is lehet, ezért - gondolom - az egészet végig kellene tesztelnem.
Közben sikerült a LOAD-dal betöltenem egy BASIC programot, vagyis, ha találnék valamilyen RAM teszt programot, azt is betölthetném, és leellenőrizné. Ilyet azonban eddig még nem találtam.
(#) szikorapéter válasza linx hozzászólására (») Máj 14, 2022 /
 
Lényegében kell egy program ami feltölti az "üres" tárterületet 1-esekkel majd x idő múlva visszaolvassa, és ahol hibát talál arra kiír egy hexadecimális címet, az alapján az ic is megkereshető melyik ic területére esik.

Minden esetre érdemes lehet kivenni az összes chipet és ram testerben ellenőrizni.
(#) linx válasza szikorapéter hozzászólására (») Máj 14, 2022 /
 
A memóriacsipek sorfojtonosan fedik le a memóriát? Tehát az alsó 2KB RAM egy csip, majd a következő 2KB a következő, és így tovább? Ha igen, azt tudod, hogy felülről ránézve az alaplapra a bal vagy a jobb szélső a legalsó RAM blokk?
Sajnos a memória nem foglalatban van. Semmi sincs foglalatban, minden közvetlenül beforrasztva van, így elég nehéz lesz kiszedni még a rosszat is, nem hogy mindet. De megpróbálom valahogy kitesztelni.
(#) szikorapéter válasza linx hozzászólására (») Máj 14, 2022 /
 
Csak megtaláltam az öreg oldalt.
ITT találod a test romot.

Ezen fent van a kapcsolás is , és sok -sok hasznos tudnivaló, de ha nem boldogulsz írj nyugodtan szívesen segítek, egy pár primón átrágtam már magam.
(#) proba válasza linx hozzászólására (») Máj 14, 2022 /
 
Ha 4116 ic-k vannak benne, akkor 16K blokkonként van benne 8 darab. mindegyik IC egy egy bitért felel a byte-on belül, nem 2k blokkonként van egy. Ha ramhibásnak gondolod, akkor a ramba kellene folyamatosan növekvő címekre poke-vel 255-öt beírni, majd vissza olvasni. Ahol nem 255 jön vissza, ott a bit hiba helye dönti el melyik pozíciójú ic rossz. Ha az 0xFF teszten átmegy utána 0x00 beírás visszaolvasás.. majd 0xAA, 0x55. A ramhiba nem tudom mennyire érinti a romból olvasást, arra akkor lehet befolyással, ha egyébként a basic műveleti területét érinti a hiba. Árnyalja a képet, bizonyos részeket nem tesztelhetsz, mert a programod öngyilkos lesz.
A hozzászólás módosítva: Máj 14, 2022
(#) linx válasza proba hozzászólására (») Máj 14, 2022 /
 
Igen, 4116. Köszönöm. Így fogom tesztelni.
(#) oxygen válasza linx hozzászólására (») Máj 15, 2022 /
 
Szia

Primo nem járt még nálam, de pár ősi cucc igen, ott EPROM hiba is előfordult (Lexicon 224x, 10 indításból 8nál hiba, kettőnél indult, néha menet közben megállt). Ha kiadsz egymás után többször PEEK(akármi) parancsot, és van eltérés a visszakapott adatban akkor lehet ez a helyzet nálad is. Újra kellene írni az EPROM-okat. A tápokat pedig szkóppal is nézd meg ha van lehetőséged.
(#) linx válasza oxygen hozzászólására (») Máj 15, 2022 /
 
Mivel hardveresen nem vagyok túl felszerelt, ezért először szoftver oldalról próbálom behatárolni a hibát.
Aztán, ha nem sikerül, akkor jöhetnek a durvább, hardveres eszközök.
Most azon küzdök, hogy egy memóriatesztet magán a gépen tudjak lefuttatni.
Egyelőre sikerült Z88DK-val egy kis programot lefordítanom és WAV-ra konvertálás után LOAD-dal betölteni a Primon a 0xD000 címre, ahol rendben el is indult. Ha ez egy elég nagy és stabil memóriaterület, akkor innen - remélem - végig fogom tudni tesztelni a többi memóriacímet.
Nem ígérkezik egyszerű menetnek, de talán járható.
(#) linx hozzászólása Máj 16, 2022 /
 
Sikerült írnom és betöltenem egy memóriatesztet a D000 memóriacímre, amivel végigteszteltem a 4200 - AFFF memóriatartományt proba ajánlásának megfelelően 00, FF, AA, 55 értékekkel.
A teszt eredménye, hogy a 0. biten nagyon sok hibás értéket mért, de a többi bit esetében 0 hiba van.
Ezek szerint a 0. bithez tartozó 4116-os IC-t kell megtalálnom az alaplapon, ebben kérem a segítségeteket.
Beültetési rajzom nincs, a kapcsolási rajz pedig nekem nem segített.
Az jó módszer, hogy kontaktvizsgálóval megkeresem, melyik 4116-os IC 2-es vagy 14-es lában csipog a Z80 D0 lábával, azaz melyik van a D0 vonalra kötve? Már az is elbizonytalanít, hogy a Z80-nak egy adatvonala van, de a 4116-nak 2.
Ha ez nem jó módszer, akkor hogyan azonosítsam be fizikailag a 0. bithez tartozó 4116-os IC-t?
Annyit gyanítok, hogy a különálló 8-as blokk egyike az alaplapon, mivel az A32 típusú primoban csak ott vannak 4116-os IC-k.
(#) Gafly válasza linx hozzászólására (») Máj 16, 2022 /
 
Szerintem hasznosnak fogod találni.
Ne lepődj meg, ha esetleg össze van kötve a 2-es és 14-es láb...
A hozzászólás módosítva: Máj 16, 2022
(#) linx válasza Gafly hozzászólására (») Máj 16, 2022 /
 
Köszönöm, már régóta nézegetem ezt az oldalt, de sajnos ezt az információt még nem találtam meg rajta.
Következő: »»   1 / 5
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem