Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Li-Po - Li-ion akkumulátor és töltője
 
Témaindító: yokesz, idő: Máj 30, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   231 / 312
(#) rockersrac válasza Kovidivi hozzászólására (») Jún 5, 2019 /
 
Nem cserélhető akksis fúró, beépített(nyélbe van elhelyezve-lásd képen) a 4db cella.
(#) rockersrac válasza Kovidivi hozzászólására (») Jún 5, 2019 /
 
Ez fúró/ütvefúró, nem csavarozó.
(#) Patópali válasza rockersrac hozzászólására (») Jún 6, 2019 /
 
Szia!
Annó én is vettem egy ( igaz nem fúró-vésö) hanem kézi csavarozó gépet amire rá volt írva, hogy LI-ION akkus. Egy év után megdöglött az akku.
Szétszedtem és NiCd vagy NiMh akkuk voltak benne, adapterrel, előtét ellenállással töltve. Most két darab párhuzamosan kötött 18650-es LI-ION akkuval működik. Persze a hozzávaló töltővel töltöm.

Én a helyedben megnézném az akkukat és hogy van e töltőelektronika az akkuk körül vagy a töltőben. LI-ION akkukat nem lehet egy áramkorlátozó ellenállással tölteni. A csatolt képeden szerintem az sima dugasz táp.
Üdv.
A hozzászólás módosítva: Jún 6, 2019
(#) rockersrac válasza Patópali hozzászólására (») Jún 6, 2019 /
 
Van benne bms panel, van fent egy video neten, az alapján szétkaptam, picit megtakarítottam, mert belül a motor körül poros volt, és 4db 18650 cella van benne: kettő közvetlen az elektronikán, kettő meg a nyél másik részében. Mellékeltem egy képet egy afféle szétszedős videoból, remélem ez segít! Ez sajnos/nem sajnos csak fúró-ütverúró, véső funkciója nincs. Anno 2 vagy 3 éve megvettük, fúrtam vele cca szerintem 15 lyukat, és el lett pakolva, mert nem volt szükség rá, most meg majd használva lesz, és édesanyám azt mondta hogy nekem adja.
(#) Patópali válasza rockersrac hozzászólására (») Jún 7, 2019 /
 
Szia!
Akkor lehet, hogy a hosszú ideig állás alatt mély kisüléses lett az akku. Akkor sokáig tart a töltés míg az akku a teljes töltést eléri. A dugasztáp teljesítményét keveslem. Az én csavarozómban töltés közben van mikor 1 Amperrel is tolja az energiát a szabályzó.
Üdv.
(#) rockersrac válasza Patópali hozzászólására (») Jún 7, 2019 /
 
Nem lett mélykisüléses az akku, semmi baja. Fullra töltve lett eltéve, minden akksit full töltve teszek el ha épp nem használom. A post írásának napján próbáltam ki a készüléket, hibátlanul működött.
A hozzászólás módosítva: Jún 7, 2019
(#) Firefighter1 hozzászólása Jún 9, 2019 /
 
Sziasztok!

Szerintetek ez lehetséges? Vagy a LiitoKala-m szünt meg normálisan mérni
A cella laptop bol bontott.. 1.92V megtalált... nállam 7 hónapot állt. Most rámérve 2.67V volt benne

A cella "tipusa"
SF US18650 GR
T G711JOA23X

Kapacitására 2100-2600mAh találok

Mondjok a Most a LiitoKala ban lévő összes cella 3500 felett van már
A hozzászólás módosítva: Jún 9, 2019
(#) Kovidivi válasza Firefighter1 hozzászólására (») Jún 9, 2019 /
 
Az a töltő, ami 62fokC-ig melegíti a cellákat, balesetveszélyes! Ne használd. Vagy a cella nagyon gyenge (magas belső ellenállás, az egekben lehet), de akkor a töltő miért tölti ilyen nagy árammal? Nem is tudna sok áram folyni, mivel a belső ellenállás korlátozza az áramot, normális töltő 4.2V-nál nagyobb feszültséget nem ad ki. Az én véleményem, hogy a töltőd kuka, 4.2V-nál nagyobb feszültséget ad ki, és túltölti minden celládat (tönkreteszi őket), ezért forróak, és ezért ír ki 5Ah kapacitást egy 18650-es cellára. Vigyázz, ez így veszélyes!
(#) Firefighter1 válasza Kovidivi hozzászólására (») Jún 9, 2019 /
 
138mohm volt... most ujra indítottam most 42 mohm al indulz... mert lekapcsoltam mindemt... megvártam hogy a cellák visszahüljenek..
(#) Kovidivi válasza Firefighter1 hozzászólására (») Jún 9, 2019 /
 
Korábban néztem már ennek a töltőnek a belsejét, egyből rátaláltam, hogyan lehet javítani rajta. De ha hibás, akkor mindegy. Azt kellene először kiderítened. A mért mOhm érték hogy mennyire korrekt. azt nem tudom, nincs ilyen műszerem, hogy leellenőrizzem.
(#) rockersrac hozzászólása Jún 9, 2019 /
 
Szóval itt vagyok ismét. Kérdés: hány voltos ,,töltő" adaptert használjak az ikea-s fúróhoz hogy feltöltődjön rendesen?
(#) pipi válasza Firefighter1 hozzászólására (») Jún 10, 2019 /
 
(#) Firefighter1 válasza pipi hozzászólására (») Jún 10, 2019 /
 
Igen! Énis éppen erre gondoltam. Hogy nem mér töltő áramot... hanem a beállítottal számol..

Viszont ugye ha a nagy belső ellenállás korlátozza a töltőáramot ő meg számol az eredetivel akkor kb kijön a csillámporos varázs(póni)cella titka!

A normálnál ha jól tudom előbb teljesen feltölt majd lemerit co stans árammal és ujra visszatölt... ott szerintem reálisabb értéket kap az embet!

Mi lenne a következő lépcső aminek a vásárlásán gondolkozni lehetne?? Mert van még vagy hatezer cellám amit tesztelni kellene!

Vagy vegyek egyszerűen 20 darab -ilyet-
Aztán a kapacitást ezzel nézzem??? Tölteni meg TP4050 okkal?

Mert vannak fain 1-2 slotos töltők 30-50 dollcsiért, de hogy produktív legyen ahhoz sok kell belőle .... ugy meg drága!
A hozzászólás módosítva: Jún 10, 2019
(#) pipi válasza Firefighter1 hozzászólására (») Jún 10, 2019 /
 
Szerintem ez a teszter jó, van nekem is, igaz hogy nem konstans árammal merit, De a cellék tesztjéhez, összehasonlitásához szerintem tökéletes.
A 4050-et nem ismerem, vagy 4056-ot gondoltál? Nekem a tp5100 szimpatikusabb nagyobb bemenő feszt elvisel, és kapcsolóüzemű... Két cellára ne használd, nincs benne balanszer.
(#) mukika11 hozzászólása Jún 12, 2019 /
 
Üdv mindenkinek! Segítségre lenne szűkségem***

Az apróhirdetésnek nem a Fórum a helye, van saját rovata!
A hozzászólás módosítva: Jún 12, 2019
Moderátor által szerkesztve
(#) nedudgi válasza pipi hozzászólására (») Jún 12, 2019 /
 
Azért nem merít konstans árammal, mert ellenálláson keresztül süti ki az akkumulátort. Egy LM317, vagy hasonló típusú IC-vel készített áramgenerátor javítana a helyzeten.
Ez a kisütő alapos válogatást igényel, tapasztalatom alapján elég nagy a szórás a mért áram értékében (4 darab van belőle).
(#) D_Zsolt hozzászólása Jún 15, 2019 /
 
Rendeltem 50db Li-ion 18650 Samsung 35E cellát amik 3,5-3,75V feszültséggel érkeztek és most töltögetem őket, hogy azonos feszültséggel hegesszem őket pakkba. A töltő opus bt-c3100 és már 16db-ot 4,2Vra töltött. Tegnap délután itt hagytam az asztalon és a benne lévő 4-et felnyomta 4,55V-ra. Beletettem 4 valami bontottat az éjszakára, hogy lássam meddig tölti, ezeket is 4,2-re töltötte. Kérdésem, hogy ez a 4 cella ezzel a feszültséggel tönkrement? A töltő miért csinálhatta ezt?
(#) rockersrac hozzászólása Jún 25, 2019 /
 
Sziasztok! Kis segítséget kérnék! Adott egy Pmax 80w ecigi, ha feltolom maxra akkor ,,battery weak" fogad. Gyárilag 2db párhuzamosan kötött akksi van hozzá, burkolat kuka, mert átment rajta egy autó(én így kaptam, tisztában voltam vele mi történt a készülékkel,2doboz sör árába fájt, szóval nem volt drága). Nem teljesen eredeti funkcióban szeretném felhasználni. A készülèk max 10mp egyhuzamban törtènő használatot enged, de ezen nem is szándékom módosîtani. A kérdés milyen akksit ajánlanátok amivel a gyárit tudnám helyettesíteni? 2db akksis megoldást szeretnék de 4db lesz párhuzamban, de számoljunk 2db akksira, 30mp üzemidőt, hogy ne legyenek annyira leterhelve az akksik. Tudtok ebben segíteni esetleg? Ja, és nem, nem akarok új készüléket venni! Egyik fb csoportban màr megkaptam, hogy márpedig én mindenképp vegyek új készüléket!
(#) Römi hozzászólása Júl 2, 2019 /
 
Kedves FórumTársak !
2db ilyen elekrtonika köthető párhuzamosan (minden pontja, vagy?) áram-duplázás érdekében? :
Link
(#) Römi válasza Römi hozzászólására (») Júl 2, 2019 /
 
Vagy inkább ezeket alkalmazzam? Itt simán összekötöm a B1-2-3.. és a +- pontokat? :
Link
Link
(#) nedudgi válasza Römi hozzászólására (») Júl 2, 2019 /
 
Inkább iIyesmit vagyél
(#) Andrew-V hozzászólása Júl 2, 2019 /
 
Kedves Fórumozók!

Keresem az ideális, legkisebb méretű megoldást egy egy cellás LiPo akku töltésére/merülés védelmére ami képes 5V-ot és 2A-t leadni. (modellbe lenne építve)

Eddig Power Bank elektronikával kísérleteztem, de a leadható árama túl kevés (kb 600mA). Külön töltő/védőáramkörrel és DC Step Up modullal megoldható lenne de úgy már a méret lenne túl nagy...

A neten találtam ezt a modult, de ez külföldi - jobb lenne magyar beszerzési forrás (esetleg számlás)

Ötlet?
Köszönöm!
(#) morgo válasza Andrew-V hozzászólására (») Júl 2, 2019 /
 
Szerintem jó lehet a linkeden lévő cucc is, ha nem gond a 6 V-os kimenet. Ha az áram kevés lenne, párhuzamosan kapcsolhatsz kettőt. Modellbe talán több gondot okoz egy védelmi áramkör, mint amennyi haszna van. Nem tudom milyen modellről van szó, de gondolj bele, ha egy repülőmodellnél gondol egyet a védelem, és lekapcsolja az akkut. Hajónál sem túl kellemes beúszni, csak mert alacsony az akkufeszültség. Hasznosabbnak gondolok egy egyszerű villogó ledet ami jelzi, hogy merülőben az akku, és írány a dokk.
(#) Andrew-V válasza morgo hozzászólására (») Júl 2, 2019 /
 
Vasútmodell mozdony - szóval a "leállás" nem olyan nagy probléma ha végképp lemerül, inkább az akkut védeném mert az be lesz építve.

Korábban már csináltam ilyet, ott még 18650-es akkut használtam és power bank áramkört, de elég harmatos volt a leadható maximum áram miatt, ráadásul az ha töltött akkor nem is adott le közben áramot, tehát vagy állt a mozdony és töltődött a sínről, vagy ment és akkor akkuról - jobb lenne ha ez automatikus lenne, tehát ha van áram a sínben akkor onnan megy és tölt, ha nincs akkor megy akkuról megy..

Most Li-Po akku adná a delejt mert az lapos és jobban elhelyezhető, viszont "illene" kb 1,5 A - 2A-t leadnia 5V-on (6 sem baj), hogy határozottabban tudjon megindulni. Persze PWM vezérlés, H-híd, Wifi-s proci stb.. - ezek már megvannak és beváltak, "csak" az áramellátás a bajos.
(#) Kovidivi válasza Andrew-V hozzászólására (») Júl 2, 2019 /
 
2S talán jobb lenne, step down konverterrel? Kevesebb áram folyna az akksiból is. Inkább töltésnél kelljen egy step up pluszba, mint a terhelésnél.
(#) Andrew-V válasza Kovidivi hozzászólására (») Júl 2, 2019 /
 
Sajna 2 cella sehogyan sem férne el, mindenképp 1-el kell megoldani.
(#) Römi válasza nedudgi hozzászólására (») Júl 3, 2019 /
 
Köszi, találkoztam vele, de ennek a fő bűne hogy nem tud töltés-balanszolni.
Ez szinte ugyanaz mint a második szólásom https://www.hobbielektronika.hu/forum/topic_post_2278775.html#2278775
első linkje, ott is a kérdés: hogyan kell összekötni a balansszal: második link.
(#) Firefighter1 hozzászólása Júl 6, 2019 /
 
Sziasztok!

Méretben mekkora különbseg van egy olyan panel között ami csak abtulmerülés ellen véd és egy olyan között ami felügyel töltést is!
A kérdes apropója az hogy nagyon korlátozott a helyem.
2S1P és 3S1P (1-3A) "rendszerekre" keresek valamit. De jelen pillanatban nem tudom hogy kivehető akssisra tervezzem (18650-es cella) és csak tulmerülésvédelem legyen vagy menjen rá egy Jack dugó és fix akksis, "belső" töltéssel!
(#) morgo hozzászólása Júl 10, 2019 /
 
Sziasztok!
Milyen tötlőt javasoltok 3,8 V-os névleges feszültségű LiPo akkuhoz? A töltési végfeszültség 4,4 V. A "hagyományos" (TP4056 és társai) töltők 4,2 V-ját kevésnek találom, így hamar lemerül az akku. Tudom, az a 0,2 V nem sok, de az is jelentene valamit.
(#) Directors hozzászólása Júl 12, 2019 /
 
Sziasztok!

TP4056 lehet tölteni Li-Po akkumulátorokat ?
Következő: »»   231 / 312
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem