Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » NYÁK és elektronika vízállóvá tétele
Lapozás: OK   1 / 1
(#) szgabor hozzászólása Jún 13, 2019 /
 
Sziasztok! NYÁK-ok vízállóvá tételéhez mit ajánlanátok? Több helyen felvetik pl. a körömlakkot és a ragasztópisztolyt - mindkettő praktikusnak tűnik, de egyik sem "egészen" erre való, és adja magát a kérdés, hogy vajon hosszú távon, és nagy hőingásnak kitéve is megállják a helyüket? Van valakinek tapasztalata a témában?
A NYÁK maga képes vizet felvenni (hosszú távon)? Érdemes a (fűrészelt) szélét is lekenni, vagy fölösleges?

(Tudom, persze, ahol lehet, ott jobb távol tartani a vizet a paneltól, de ez nem mindig megoldható, most pl. az amúgy tök jó kínai kapacitív talajnedvességmérő modulok elektronikáját kéne leszigetelnem, ami pár mm-re van az aktív mérőfelület végétől, és bizony kinti cserepekben, illetve később ágyásban akarom használni, hosszú távon és komoly célokra, nem pedig gondosan felállított körülmények között egy iskolai demonstráció vagy jutyúb-videó erejéig, ahogy azt a gyártó elképzelte...)
(#) Cavalier hozzászólása Jún 13, 2019 /
 
Plastik 70 vagy Urethan 71 spray, esetleg kétkomponensű műgyanta, az levegő nélkül is megköt.
Egyébként mi akadálya, hogy a szenzor és a nyák közé drótot rakj, a nyákot meg védett dobozba?
(#) superuser válasza szgabor hozzászólására (») Jún 13, 2019 /
 
Én megmártanám műgyantában a szigetelni kívánt részt.
Ha valamit ténylegesen vízállóvá akarnak tenni, akkor a kiöntés az egyik leghatékonyabb módszer.
(#) szgabor válasza Cavalier hozzászólására (») Jún 13, 2019 /
 
Köszi a tippeket.
A második felvetésedre, ez kapacitív érzékelő, ha az érzékelőfelület és az elektronika között drót lenne, akkor az is szenzorként működne, és annak a környezetét is hozzámérné. Talán ez az oka annak is, hogy olyan közel van az elektronika az aktív felülethez. Mindegy, le kell szigetelni

(Miért használok kapacitív szenzort? Mert a klasszikus, ellenállásmérésen alapuló talajnedvességmérők szolgáltatta értékek nagyon függenek a föld ásványianyag-tartalmától, ráadásul az elektródák is korrodálódnak, szóval az iskolába való, nem kertbe )
(#) spectraman hozzászólása Jún 13, 2019 /
 
Két komponensű Silorub, lehet be-őnteni vagy be-mártani és kiemelni majd kötni hagyni.
(#) szgabor hozzászólása Jún 18, 2019 /
 
Köszi a tippeket! A panel lakkozatlan részei amúgy hosszú távon képesek vizet felszívni?
(#) elektrorudi válasza szgabor hozzászólására (») Jún 18, 2019 /
 
Minden képes vizet felszívni. Furcsán hangzik, de még az üvegbe is bediffundál.
Amúgy nem annyira a felszívott vízzel van a gond, hanem a felületen kicsapódó víz vezetésével, ami teljesen megbolondíthatja az elektronikát.
(#) szgabor válasza elektrorudi hozzászólására (») Jún 18, 2019 /
 
Sőt, még a poliamidnak is van víztartalma, de attól még háztartási feszütségeken dielektrikumként viselkedik. Engem az érdekelne, hogy ha a szenzorpanel aktív részét beledugom a földbe, akkor a fűrészelt, nem lakkozott szélein nem fog-e idővel annyi vizet felvenni, ami már legalábbis zavarja a mérést. Vagyis: érdemes ott is lekenni valamivel?
(#) elektroncso válasza szgabor hozzászólására (») Jún 18, 2019 /
 
Én lekenném a biztonság kedvéért. Urethan-t ajánlok én is, a jelzett Plastik lakkot felejts el, sok gond volt vele a cégnél, mert gyengébb minőségben beforrasztott SMD alkatrészeket hajlamos volt "felfeszíteni" száradás közben. Egy kínából rendelt panelen, pedig csúnya munkát csinálhat. Az urethan nagyon bevált, még bakelit alkatrészek impregnálására is használjuk (a bakelit ugyanis nedvszívó). Kapható belőle hagyományos kenhető lakk is, nem csak a spray.
Jelenleg szilikonlakkot használunk, de kis tételben nincs hazai forgalmazó (tudtommal) ráadásul drága mint a bűn.
Nem tudom, hogy a szenzorod ki lesz-e téve közvetlen napsugárzásnak, de lakkozás ide, forrasztásgátló maszk oda a tapasztalat azt mutassa, hogy kültéren pár év alatt szétrohad a NYÁK (az üvegszálig szétporlad az UV sugárzástól). Erre is érdemes odafigyelni.
A hozzászólás módosítva: Jún 18, 2019
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem