Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Labortápegység készítése
Egyéb népszerű labortáp témák:
- SMPS labortáp
- Labortáp javítása
Lapozás: OK   741 / 839
(#) yulo5310 válasza rockersrac hozzászólására (») Jún 21, 2019 /
 
Hali! Ha szerencséd van,akkor úgy tekerték,hogy az első 60 voltnál kihozta a szálat,majd kettőbe hajlítva visszaállt a másik 60 volt tekeréséhez. Akkor csak kettévágod a középső kettes szálat,és máris van két független 60 voltod!
(#) Ge Lee válasza rockersrac hozzászólására (») Jún 21, 2019 /
 
Általában ki szokták hozni a végeket és a csévén kívül sodorják újra össze, ekkor szétbontható. De egy kép nyilván beszédesebb lenne a cséve ezen részéről...
(#) Ktulu válasza Gladiator124 hozzászólására (») Jún 21, 2019 /
 
Rögzítsd azt a 2mp-et tárolós szkóppal és logikai analizátorral is. Hosszadalmas, mivel több helyen is kell mérni, de cserében kiderül a hiba pontos oka.
(#) Gladiator124 válasza Ktulu hozzászólására (») Jún 21, 2019 /
 
Sajnos tárolós szkóp és analizátor nem áll rendelkezésemre. De megcsináltam az egyik panelen amiről eddig szó volt. Semmi eredmény. Ugyanúgy fagy. Az egyik bekapcsolásnál kiírta az offseteket is és csak tána fagyott. Minden alkatrészt kivettem, kimértem, megnéztem mikroszkóppal is nincs-e valami rajta, panelt lemostam, visszaforrasztottam. Kerestem szakadást, mértem a fóliacsíkok között ellenállást. Minen OK. A gyanta ellenállását is megpróbáltam megmérni, de 1GOhm fölött nem tudok mérni. Most már csak két lehetőséget látok: 1, LCD kijelző hiba (még nincs másik amivel ellenőrizhetném), 2, PIC hiba? (no de mind a kettő?)
Most szünet, gondolkodom mit rontottam el. Majd hétfőn folytatás.
(#) Ge Lee válasza Gladiator124 hozzászólására (») Jún 21, 2019 /
 
Ha mindkettő ugyanúgy hibás, akkor ugyanazt a hibát valószínűsíti, azaz valamit elronthattál. Mert így még annak sem sok esélyét látom, hogy mindkettőnél (ha foglalatban van a PIC) ugyanúgy rossz legyen a foglalat. Mert a precíziósnak csúfolt semmire sem való foglalatok között akad néha olyan, amelyiknek ellenállás mérhető a lábai közt. Nekem kettő ilyenbe sikerült belefutnom eddig, 150k illetve 56k körüli ellenállás volt mérhető a 2-es és a 3-as lábuk között.
(#) Attila86 válasza Ge Lee hozzászólására (») Jún 21, 2019 /
 
SOIC28 tokos a PIC.
(#) Gladiator124 válasza Attila86 hozzászólására (») Jún 21, 2019 /
 
Köszönöm az eddigi válaszokat.
Ahogy írtam ez az első PIC-es áramköröm, ezért most egy kicsit pihenek - tanulok a témában. Megpróbálom kideríteni mit csináltam rosszul.
A PIC és az LCD között kétirányú a kommunikáció? Nem lehet, hogy hibás az LCD modulom és az szivat? Olyan lehet, hogy a kijelző nem tudja követni a PIC órajelét vagy leterheli valamelyik lábat, esetleg nem válaszol időben? Ha megjelenít egy karaktert az minden esetben hibátlan. Van valami megkötés a kijelzővel szemben ami elkerülhette a figyelmemet?
(#) kaqkk válasza Gladiator124 hozzászólására (») Jún 22, 2019 /
 
És nem lehetséges hogy kvarc időalapot kér a pic ? Szerintem hibás beállítással égették be ezért nem a belső órája indul .
(#) Attila86 válasza Gladiator124 hozzászólására (») Jún 22, 2019 /
 
Egyirányú a kommunikáció a PIC és a kijelző közt, a kijelző semmilyen hatással nincs a mikrovezérlő működésére.
(#) Attila86 válasza kaqkk hozzászólására (») Jún 22, 2019 /
 
A konfigurációs beállítások a PIC mikrovezérlőknél a hex-be vannak tárolva, így nem lehet őket rosszul beállítani (hiszen egyáltalán nem lehet állítani).
(#) szucsistvan123 hozzászólása Jún 29, 2019 /
 
Heló!

Megépítettem az Alkotó féle labortápot, és az ICL7107-es panelműszert.
Az lenne a kérdésem, hogy áram mérésekor a 2-20A kapcsoló kapcsolásakor hol kell lennie a tizedes pontnak? Jól gondolom, hogy 2A-nál 1.999 20A-nál pedig 19.99 ? (tesztelni nem tudom egyenlőre, ezért inkább megkérdezem) (A műszer 200mV -os alapműszer.)

Köszi!
A hozzászólás módosítva: Jún 29, 2019
(#) Alkotó válasza szucsistvan123 hozzászólására (») Jún 29, 2019 /
 
Igen.
(#) szucsistvan123 válasza Alkotó hozzászólására (») Jún 29, 2019 /
 
Köszi!
(#) rettung hozzászólása Júl 1, 2019 /
 
Sziasztok!

Teljesen kezdőként szeretnék egy "tápegységet" készíteni ebbőlBővebben: Link. Plusz panelműszer, plusz , a potenciométer kiforrasztása után pótméter kivezetés. Ilyet több helyen láttam az interneten....
Csak arra volna szükségem, hogy a kisebb ledes kapcsolásokat ki tudjam próbálni. Van ennek értelme, biztonságos megoldás ez?
Köszönöm!
(#) yulo5310 válasza rettung hozzászólására (») Júl 1, 2019 /
 
Ez arra tökéletes! Két megfelelő poti,műszer,oszt lehet dobozolni,persze egy laptop táp sem ártana hozzá!
(#) rettung hozzászólása Júl 1, 2019 /
 
Igen, én is arra gondoltam..... Valamilyen dc-dc cikkben olvastam, hogy fontos a hűtés, jobb túlméretezni. Érdemes a meglévő hűtőbordát nagyobbra cserélni, és ventilátort beépíteni? Tápfesz(12V-hoz párhuzamosan kötni)

És ha megengeded, még egy kérdés........Van olyan dcdc step down nekem, amin nincs áram szabályozás, annak max terhelhetősége 10A, de ha ezt beállítom Out:3,5V, és rákötök egy fehér ledet, akkor azon a leden hány amper fog átfolyni? (Tudom, ez nagyon alap kérdés......lenne)
Köszönöm!!!
(#) Orbán József válasza rettung hozzászólására (») Júl 1, 2019 /
 
Nagysebességű kamera kell, olyan gyorsan átköltözik a LED az örök vadászmezőkre.
LED-ekhez megfelelő nyitófeszültség és áramkorlátozó soros ellenállás szükséges.
A HE-n találsz előtét ellenállás kalkulációt.
Adj neki 12V-ot és soros 1k-t azzal már nem lehet baj.
A különböző LED-ek nyitófeszültsége, teljesítménye kérdésbe nem is megyek most bele.
Tudni kell hozzá, milyen is az a LED...
A hozzászólás módosítva: Júl 1, 2019
(#) rettung válasza Orbán József hozzászólására (») Júl 1, 2019 /
 
Persze, persze ezt tudom, hogy előtét ellenállásra van szükségem, a kérdésem arra vonatkozott, hogy adott egy dc dc konverter in:12V out:3,5V akkor a kimeneten törvényszerűen a konverter maximális árama folyik keresztűl? Pl. egy fehér leden előtőétellenállás nélkül....., és mi a helyzet egy kis dcmotorral? Annak adott az üzemi feszültsége, és a teljesítménye. Tehát annak megfelelően, fog rajta átfolyni a áramerősség?? Jól gondolom?
(#) pucuka válasza rettung hozzászólására (») Júl 1, 2019 / 1
 
A LED -nek áramgenerátorra van szüksége, a DC motornak pedig feszültség generátorra. (az áramgenerátornak nagy a belső ellenállása, a feszültség generátornak meg kicsi, legalábbis a terheléshez viszonyítva)
A LED előtét ellenállása csak az áramgenerátort "imitálja". Teljesen felesleges a LED -et maximális árammal hajtani, a fényereje sem lesz sokkal nagyobb, viszont az élettartama sokkal rövidebb.
(#) Ge Lee válasza rettung hozzászólására (») Júl 1, 2019 /
 
Hogy érthető legyen a dolog. A kimeneten akkora átlagáram fog folyni, amekkorát a tápon beállítasz. Mivel erre azt írják hogy 200mA és 9A között állítható, egy mezei műanyag ledet nem fogsz tudni róla direktben kipróbálni sem, mivel nem tudod az áramkorlátot 200mA alá letekerni. Egy olyan led pedig nem tudom mennyit visel el, de szerintem 30-40mA-nél többet nem.
(#) Gladiator124 válasza Attila86 hozzászólására (») Júl 4, 2019 / 1
 
Üdv újra mindenkinek!

Úgy néz ki megvan a PIC-es panelmérő II megoldás.
Kicseréltem a két panel között a piceket és ment velük a rájuk jellemző hibasorozat is! Ezután az ICSP csati 1,4,5 kivezetéseket 10kOhmal GND-re húztam. Így semmi varázslat nem indította el az áramköröket. Majd amikor +5V-ra (10k) felhúztam a 3 kivezetést onnantól azonnal elindult a műszer és rendesen mérni kezdett. Az ötletet a leírásából vettem, mert ott kitérnek rá, hogy programozáskor ne legyen bekötve semmi hasonló. Tehát utolsó lehetőségként ki kellett próbáni amit nem ajánlanak.

Bocsi a nem teljesen ide tartozó témáért és köszönet mindenkinek aki segíteni próbált.
(#) alita hozzászólása Júl 27, 2019 /
 
T.Fórumtársak!

Elkészült az LSPU 3A 50 V tápegységem.Minden funkció szépen működik.
A problémám az,hogyha pl.a 24 V-os 50W-os forrasztó pákát akarom
használni 2 perc múlva forró lesz a Fet,
A hűtő borda 5 mm-es mérete 12x8 cm,a rajta lévő 11 db borda 2x8 cm.
A további hűtésről PC ventilátor is rásegít.A Fet szilikon zsírral érintkezik
a hűtő bordával.
Kicsit furcsálom,hogy egy 42 A-os 530 W-os Fet, 2 A 50 W terhelésnél így
viselkedik.Mi lenne 50 V 3 A-nál?
Várom véleményeteket,mi lehet az oka,és mi a tapasztalptok.

Üdv.
(#) Ghoost válasza alita hozzászólására (») Júl 27, 2019 /
 
Szia!
A tapegyseged tud 50V 3A-t
ebbol a pakad felvesz 24V ot durvan 2A-el
Az elfutott teljesitmeny 50-24v * 2A => 52W

Idézet:
„Mi lenne 50 V 3 A-nál?”

Semmi , nem kene mit elfutenie
(#) Alkotó válasza alita hozzászólására (») Júl 27, 2019 /
 
Az "áteresztős" tápok sajátossága, hogy a be és kimenetük közti feszültséget (teljesítményt) hővé kell alakítaniuk. Elfűtik a különbséget.
Például ha a bemeneti feszültség 60 V, a kimeneti pedig 24 V, és ehhez a kimeneti áram 2 A, akkor (60-24) x 2 = 72 W elfűtendő hőteljesítményt kell a félvezető bordájának a környezet felé átadni. Ez közel 1,5 db forrasztópákával egyenértékű, tehát jelentős melegedést jelent.
A nagyobb teljesítményű áteresztő elem szempontjából ez csak annyit jelent, hogy egyedül is képes a képződő hőt kezelni, nem kell több darabot párhuzamosan kapcsolni.
Ha zavar a meleg, akkor valamilyen egyéb (pl. kapcsolóüzemű) megoldást kell választanod, mert az más elvek szerint működik.
(#) alita hozzászólása Júl 29, 2019 /
 
Köszönöm Ghoost és Alkotó Fórumtársak hozzászólását .
(#) jimitek hozzászólása Júl 31, 2019 /
 
Sziasztok!
Egy ideje felfigyeltem, és mára már zavaróvá vált, (mivel éppen egy afféle labortápegységen dolgozom), hogy ha nem is túl sok ideig (1-2 nap) nem használom a fém potmétereket, akkor finom tekerés közben, nagy mértékű pontatlanság figyelhető meg, főként feszültség stabilizátornál.
Egy ideje bújom a netet, de semmi megoldást nem sikerült találnom.
A lényeg most az lenne, hogy egy fesz. stabilizátornak az érték beállítását szeretném a lehető legegyenletesebbé tenni.
Van-e bárkinek erre valami ötlete?
(#) kaqkk válasza jimitek hozzászólására (») Júl 31, 2019 /
 
Kétféle megoldás lehetséges .Helipot használata (ez legtöbbször 10 fordulat alatt ér a pálya végére) És két külön poti használata (finom-durva) a két poti sorba van kötve és általában a finom szabályzó kb 1/10 ed része a durva szabályzó értékének . De legközelebb ha témát szeretnél nyitni nézd meg van e már hasonló téma és ha van inkább oda írd a kérdésed , hamarabb is kapsz választ és nem szaporodnak az egy kérdéses -egy válaszos témák .
A hozzászólás módosítva: Júl 31, 2019
(#) Bakman válasza jimitek hozzászólására (») Júl 31, 2019 /
 
Ha a potikat pár napos pihenés után be kell járatni, akkor érdemes azokat lecserélni jobb minőségűekre, vagy amiket kaqkk is javasolt.
A hozzászólás módosítva: Júl 31, 2019
(#) jimitek válasza kaqkk hozzászólására (») Júl 31, 2019 /
 
A "finom-durva" megoldást alkalmazom, de ettől még nem teljesen kielégítő.
10k és 1k sorba kötésével.
Én valamiféle kondenzátoros megoldásban gondolkozom, csak nem győzöm kitalálni, hogyan.
Azért köszönöm az ötleteket!

Igyekeztem szétnézni a fórum témákban, de még új vagyok, idő mire kiigazodom.
Az érdekelne, hogy miről tudom, hogy minőségi potival van dolgom?
Jelenleg csak ezt a fajtát használom: https://www.hestore.hu/prod_10038336.html
(#) ronin75 válasza jimitek hozzászólására (») Júl 31, 2019 /
 
Idézet:
„Az érdekelne, hogy miről tudom, hogy minőségi potival van dolgom?”

Néha az ára elég árulkodó tud lenni és a gyártója.
Következő: »»   741 / 839
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem