Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   2172 / 2487
(#) Kovidivi válasza opelt hozzászólására (») Júl 8, 2019 /
 
Ha szállítás alatt sérült meg, akkor komolyabb tudás lesz a javításhoz szükséges (nem távjavításra). Hogy ilyenkor kié a felelősség, jó kérdés. Vagy a vevő tette tönkre? Nem lehet tudni sajnos.
(#) Resi hozzászólása Júl 8, 2019 /
 
A bemeneti csatolókondit kicseréltem 2.2µF-osra az ellenállással sorosan lévő kondit 22µF-osra és egy 100k-s ellenállást 47ks-ra. Javult sokat a mély. Köszönöm a segítséget.
(#) opelt válasza Kovidivi hozzászólására (») Júl 8, 2019 /
 
Szia!

2001 óta hibátlanul működött eddig. (javítva nem volt!) Még itt nálam a próba során is szépen működött úgy ahogy kell. Recsegés mentes potik, szépen reagált mindenre, magas, mély és a két hangerő potira is. Egy dolog szemet szúrt az, hogy a gyerek állandóan maxra állított mindent. Analóg kijelző mutatója állandóan a piros mezőben volt. De működött itt nálam végig! Rá kellett szólnom,hogy ez nem így működik. Ez normális így? Szerintem nem. Én úgy gondolom, biztosíték hiba lehet. Vagy attól komolyabb a baj? Amúgy beszéltem a készítőjével, a mai napig készít erősítőket és más elektronikai dolgot. De táv javítani ő sem tud!
A hozzászólás módosítva: Júl 8, 2019
(#) mek-elek válasza opelt hozzászólására (») Júl 8, 2019 /
 
Nem feleltél a kérdéseimre, persze a továbbiak miatt. A jósolgatásoknak nincs értelme, tények kellenének. meg amit írtam.
Persze az is lehetőség, hogy azzal javíttatod meg, aki csinálta, és a körülmények hátterével szerintem a költségvállalás közösen a vevővel, célszerűnek tűnik.
(#) Szabi1 hozzászólása Júl 8, 2019 /
 
Sziasztok! Van egy ElectroVoice ELX115P erősítő modulom, melyben három UCD erősítő modul van, kettő hidalva az LF hangszóróra és a harmadik a HF hangszóróra kötve. Bizonyos hangerő felett elkezd random gyakorisággal kattogni, de utánna ha leveszem a jelforrást továbbra is kattog. A bemeneten egy ADAU1702 DSP modul van.
Cseréljem ki az összes elkót az erősítő modulon és a tápba?
(#) opelt válasza mek-elek hozzászólására (») Júl 8, 2019 /
 
Szia!
Nos. Én írtam,hogy nem vagyok műszerész! Nem is értek hozzá, annyit,hogy össze rakom a szerelést és ezzel kifújt az én elektronikai szerelő tudományom. Jó épen egy kábelt megforrasztok mert van pillanat forrasztóm, de egy erősítő javítása meghaladja az én tudományom. Itt nálam 2001-óta hibamentesen működött, és a kipróbálásakor sem volt semmi gond. Szépen működött az erősítő, reagált szépen mindenre. Itt volt végig, engedtem neki a potik kezelését is. El nem tudom képzelni,hogy a vevő az otthonában mit csinált vele. Én nem tudok belső képet készíteni mert az erősítő nincs nálam. Csak azért érdeklődöm itt,hogy talán valami támpontot kapok és ezzel tudok a gyereknek segíteni. Bár írtam neki,hogy keressen műszerészt, ő ne nyúljon bele.
(#) opelt válasza mek-elek hozzászólására (») Júl 8, 2019 /
 
Így van, nincs értelme a jósolgatásnak. Igen, beszéltem is a készítővel. De a gyerek aki megvette az erősítőt nem reagált semmit a válaszomra. Hosszú éveken át hiba mentesen látta el a feladatát az erősítő,hogy mit tudott vele csinálni azt nem tudom, de szerintem valamit csúnyán elszúrt. Szépen el lett neki mondva minden,hogy mit és hogyan kössön be. Tudta,hogy 2x100W-os erősítőről van szó. Én gondolom,hogy talán túl terhelte, mert itt a próba során, egyfolytában maxon járatott mindent. Az erősítő analóg kijelzője a pirosban volt szinte végig. Ez normális dolog? Szerintem nem. A hiba okát a kezelőben kell keresni én úgy gondolom!
Nálam sosem érte el a piros szint a mutató, max a közelében járt.
A hozzászólás módosítva: Júl 8, 2019
(#) Alkotó válasza zotya1983 hozzászólására (») Júl 8, 2019 1 / 1
 
Az eszem megáll rajtad. Évek óta ajánlom a céget, de csak rinyálsz, hogy miért nem lehet beszerezni. Aztán mikor a sajátomat ajánlom, akkor felháborodsz, hogy drágább mint ha közvetlen onnan veszed ahonnan én is. Mert ugye nekem se ingyen hozza a futár, és nekem is idő a darabolás, így nyilvánvalóan drágább.
Ha meg tudod venni, nyilvánvalóan ott kell ahol jobban megéri. Ha nem tudod, akkor áldozni kell a viszont-kézből való megvételre.
(#) pinyó39 válasza opelt hozzászólására (») Júl 8, 2019 /
 
K. István megjavítja, Ő követi el a Sternumokat a mai napig, Kaposvár környékén lakik. Megbízható cuccokat épített mindig.
(#) transzformátor hozzászólása Júl 10, 2019 /
 
Sziasztok!
Videoton R5932 végfokkal akadtam el, és nem tudok rájönni a hibára. Már a második ilyen gép kerül hozzám ugyanazzal a hibával, és kifogott rajtam...
A hibajelenség a következő:
Tápfeszültség (+-14,5V) megvan, az egyik oldal hibátlan, a másik teljesen néma. Ha a működő oldalt felhangosítom, akkor a hibás oldal is elkezd nagyon torzan szólni, mintha "beleszólna" a működő végfok a hibásba. A hibás oldalon az AD végtranzisztorok jók, egyenfeszültség nincs a kimeneten. Az összes tranzisztor multiméterrel mérve jó. A hibás végfok áramfelvétele csupán pár mA. Ha a bemenetét piszkálom, akkor sem hallatszódik semmi búgás, tehát semmit nem erősít.
A csatolt képen pirossal bekarikázott két tranzisztor melegszik, de egyik sem forró.
Ránézésre egyik alkatrész sem égett, vagy törött. Merre keressem a hibát? Mérve az ellenállások, kondenzátorok jók, de persze nem forrasztottam ki mindet, hogy megmérjem...
(#) mek-elek válasza transzformátor hozzászólására (») Júl 10, 2019 1 /
 
Mikor cserélted ki utoljára az elektrolit kondikat benne?
1971-75 gyártású a kicsike. Aztán lehet javítani is.
(#) mek-elek hozzászólása Júl 10, 2019 /
 
Kedves Zoltán!
Nem tudom velem van-e bajod, vagy ezzel az elvvel:

"Elektrolit kondenzátor -- a végső stádium
A hagyományos elektrolit kondenzártorok jól meghatározott élettartammal rendelkeznek, így 15-20 év elteltével mindenképp cserélni kell őket. Jellemzően szinte minden audio eszközben találhatunk különböző kapacitású elektrolit kondenzátorokat, melyeknek egy bizonyos kort elérve csökken a töltéstároló képességük, működésük megváltozik, fokozatosan nő az ellenállásuk. A végső stádiumban nem képesek töltéstárolásra, ilyenkor már a berendezés egyéb egységei is károsodhatnak.
A tápegységekben alkalmazott puffer kondenzátorok komoly elöregedésére utaló jel, amikor megjelenik a hangkimeneten a váltakozó áram 50Hz-es alapfrekveniája. A tartósan magas hőmérséklet gyorsítja az öregedési folyamatot, így pl. IC vagy tranzisztor közvetlen közelében néhány évre csökkenhet az élettartam. Bár a nagykapacitású elektrolit kondenzátorok legtöbbjén van biztonsági szelep, azért nem árt óvatosnak lenni és még idejében cserélni őket. Szélsőséges esetben a belsejében lévő folyékony vegyianyag egyre növekvő nyomása robbanásszerűen kilőheti a kondenzátor fedősapkáját. Milyen jelek utalnak a csere időszerűségére? Elsőként érdemes szemügyre venni a kondenzátor fizikai állapotát, ugyanis (az öregedéssel) növekvő belső nyomás feszíti a fedősapkát, ami egyre inkább felpúposodik miközben a folyadék szivárgása megindulhat. A hangzás is megváltozik ebben a stádiumban, a dinamikai csúcsok energiája csökken, a zene sokat veszít lendületéből. Ennek oka, hogy a tápegységben pufferként üzemelő kondenzátorok már nem képesek a szükséges töltésmennyiség átmeneti tárolására, működésük megváltozik, így a dinamikai csúcsokban a végerősítő megnövekedett energiaigényét már nem képesek fedezni."

De szerintem, a javítás szempontjából nem használtál.
(#) CHZ válasza mek-elek hozzászólására (») Júl 10, 2019 /
 
Veled nincs bajom! Már sokszor kibeszeltuk ezt a temá! Nem szeretnem ezzel terhelni ismet a forumot!
(#) CHZ válasza transzformátor hozzászólására (») Júl 10, 2019 /
 
Mérni kell, ellenorizd a végfok feszultségeit! Műkődő oldal feszültségei segíthetnek a hiba behatàrolàsában. Szakadt tranzisztor, ellenallas, stb...
(#) Beringer 600 hozzászólása Júl 11, 2019 /
 
Sziasztok
Meg kérlek titeket lennétek szívesek átnézni ezt a rajzot,hogy működőképes e?
Előre is köszönöm.
(#) reloop válasza Beringer 600 hozzászólására (») Júl 11, 2019 /
 
Szia! A képen a Texas módosítása látható. Működőképes, de a megépítését nem ajánlom, mert nem stabil az áramkör. A NYÁK-terv figyelemre méltóan rendben van.
(#) Beringer 600 válasza reloop hozzászólására (») Júl 11, 2019 /
 
Köszönöm István
Akkor nem èpítem meg
(#) reloop válasza Beringer 600 hozzászólására (») Júl 12, 2019 /
 
Mellékelem hogyan lesz ebből a félvezető struktúrából stabil erősítő. Fáziskorrekciós tagok és a végtranzisztor kollektorok testre kötése kell hozzá. Ennél az elrendezésnél a tápon jelenik meg a kimeneti feszültség.
Érdekessége, hogy míg a PA erősítőket évtizedekig uralta ez a topológia, az amatőr építők egyáltalán nem foglalkoztak vele.
A hozzászólás módosítva: Júl 12, 2019

QSC 1200.gif
    
(#) Laci66 válasza transzformátor hozzászólására (») Júl 13, 2019 /
 
Szia!
Szerintem a bemenetnél lesz gond.
Próbáld áthidalni a szabályzófokozatot.
Ha így szól akkor a 4db 10mikis kondit nézd át.

próba.jpg
    
(#) Laci66 hozzászólása Júl 13, 2019 /
 
Sziasztok!
Szeretném megépíteni az alábbi erősítőt, aminek a beültetési rajzát találom csak a NET-en.
Ha valakinek meg van a (vasalós) NYÁK rajz nagyon megköszönném!
(#) orcika70 válasza Laci66 hozzászólására (») Júl 13, 2019 / 1
 
Már Sprint programmal megnyitottad, nyomtasd ki és vasalhatod.
(#) Laci66 válasza orcika70 hozzászólására (») Júl 14, 2019 /
 
Szia!
Kösz a segítséget! Nem ismertem ezt a Sprint-Layout nyomi programot, azt hittem ezt a szines
képet fogja kinyomtatni. Nincs meg az egész S-L progi, csak ez a megjelenítő, úgyhogy eddig még nem próbáltam, de egyszerű a kezelése és elsőre sikerült kinyomtatni, méghozzá méret pontosan.
Nincs valami trükkje, hogy egy lapon (spórolás) több NYÁK-ot is lehessen nyomtatni?
Van még egy problémám. Egy másik NYÁK rajz JPEG-ben van meg és nem tudom pontos méretben
kinyomtatni. Hiába adom meg a nyominak, hogy NE igazítsa teljes lap kitöltésre, akkor is nagyobbra nyomtatja. Hogy tudnám átméretezni?
(#) urke1111 válasza tothbela hozzászólására (») Júl 14, 2019 /
 
Szia!

Bocsi, hogy így eltűntem de csak ma volt időm, hogy kipróbáljam, amiket írtál. Rövidre zártam, amit írtál, sajnos akkor sem javult a helyzet. A másik tesztet is kipróbáltam, ha csak egy szatellit van bedugva, akkor is ugyanaz a jelenség, vagyis nagyon-nagyon halkan szól.

Csatolom a vezetősávokról készített fotót is.

Hálás vagyok a segítségedért!
(#) antiktelefon válasza urke1111 hozzászólására (») Júl 14, 2019 /
 
Azokat ellenőrizted, amiket én írtam? Bővebben: Link
Illetve a sub teljesen hibátlanul működik? Mert akkor sok dolog kizárható.
(#) urke1111 válasza tothbela hozzászólására (») Júl 14, 2019 /
 
Szia, már helyesbítenem is kell. Rövidre zártam még egyszer és láss csodát, lett hang. Pontosan mi hibásodott akkor meg benne és mit kellene cseréljek?

Köszi!
(#) Laci66 válasza Laci66 hozzászólására (») Júl 14, 2019 /
 
Lehet hogy megoldottam?

nyomi.jpg
    
(#) Laci66 válasza Laci66 hozzászólására (») Júl 14, 2019 /
 
Mégsem, ezt még tükrözni kellene, de azt hiszem megoldható.
A hozzászólás módosítva: Júl 14, 2019
(#) tothbela válasza urke1111 hozzászólására (») Júl 15, 2019 /
 
Szia!
Azt hittem válaszoltam, de nem ment el a hozzászólás.
Tehát a potmétereket tekerd középállásba, és kikapcsolt állapotban Ohm mérő állásban az 5 lábú csatlakozón kellene mérni. A középső lábhoz képest mekkora ellenállás mérhető a maradék 4 lábon. Ebből kiderülhet a hangerő poti hibája.
(#) urke1111 válasza antiktelefon hozzászólására (») Júl 15, 2019 /
 
Szia,

Köszönöm szépen neked is a segítséget! Annyira nem látom át még a fórumot...ezért írok csak most. A sub tökéletesen működik...
(#) martin96 hozzászólása Júl 15, 2019 /
 
Sziasztok!
2SC5200-ra milyen csillámot vegyek innen a hestore-ból? SOT93 a legnagyobb, de ez is kisebb, mint maga a tranzisztor. Ez mennyire baj?
Következő: »»   2172 / 2487
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem