Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Ráz a kültéri medence vize
Lapozás: OK   1 / 4
(#) Gergely05 hozzászólása Júl 16, 2019 /
 
Sziasztok,
Segítséget szeretnék kérni, az idén elkészült medencében ráz ( csíp) a víz.
3 villanyszerelőn túl vagyok, sajnos eredménytelenül, elvileg minden tökéletes, bekötések, motorok, vezeték ellenállás stb.
Ennek ellenére 10 volt mérhető műszerrel is és kézzel is érezhető, akkor, ha a medence szélén van nedvesen az egyik kéz, a másik a medencében.
Szakmailag én nem vagyok hozzáértő csak elkeseredett és gondoltam hátha jön valami ötlet merre keresgéljek esetleg járt már így valaki.
Előre is köszönöm!
(#) Bakman válasza Gergely05 hozzászólására (») Júl 16, 2019 /
 
Idézet:
„elvileg minden tökéletes”
Ha az lenne, nem rázna. Kb. annyit lehet ebből a történetből kideríteni, hogy egyik villanyszerelő sem találta meg a hibát.

Első lépésként azt kellene kideríteni, hogy a medencéhez kapcsolódo elektromos eszközök okozzák-e a feszültséget vagy a villamos hálózat felöl jön-e.

Gondolom Fi-relé (ÁVK) nincs a házban.

Apropó, amíg nincs meg a hiba, inkább ne használjátok a medencét.
A hozzászólás módosítva: Júl 16, 2019
(#) lóri válasza Bakman hozzászólására (») Júl 16, 2019 / 3
 
Hát mindenki nem érthet a szakmájához.
(#) pittti válasza Gergely05 hozzászólására (») Júl 17, 2019 / 1
 
Szervusz!

Pedig a védőföldeléssel lesz ott valami gond, ha megfelelő lenne akkor a keringető szivattyú fém házával együtt a medencében lévő víz is földelve lenne. Elég, ha van benne egy nem szakszerű toldás, vagy egy kicsit kilazult bekötés - ez már az átmeneti ellenállás megnövekedését okozza. És ugye a legszebb az egészben, hogy ez a hiba egyszerűen nem mérhető ki (egy egyszerű multiméter például tökéletesnek mutatja!), speciális védőföld vizsgáló műszer kell hozzá ami alacsony feszültséggel és nagy árammal (több Amper) mér. Ez kimutatja a legcsekélyebb ellenállás növekedést is. Azt már meg sem kérdezem, hogy az említett villanyszerelők ilyen műszerrel mértek-e.
(#) elektrorudi válasza pittti hozzászólására (») Júl 17, 2019 / 1
 
Helló!

Szerintem nem a védőföld vagy a Fi relé megléte, vagy nem megléte a probléma. Ezek mind védő készülékek, és nem azért vannak, hogy levezessék a folyamatosan jelenlévő hibaáramot. A védőföld és az É.V. relé is csak akkor működhet, ha hibaáram lép fel. A nevében is benne van a hiba szó.
Ezzel nem azt mondtam, hogy ezek a nem kellenek, hanem azt, hogy először máshol kell a hibát megtalálni. Persze az is lehet, hogy a hiba "kívülről jön", ezen csak a szonda segíthet.
Tehát először meg kell keresni a hibás készüléket, kábelt. Ez türelemjáték, és időigényes, ezért általában nem olcsó. A fogyasztókat darabonként le kell választani, először a legegyszerűbbel kezdve (amit dugaljból csak ki kell húzni), majd a kikötendő készülékek jönnek, végül (ha eddig nem volt eredmény), jönnek a vezetékek, kábelek.
Eset:
Egyszer egy villanyszerelő kollégával, két napig kerestük, hogy miért old le egy Fi relé, mikor "eddig minden jó volt"? Szó szerint majdnem minden lekötöttünk már, mikor azt láttuk, hogy a földelő szondán folyamatosan 10-250mA közötti áram folyik, pedig a villanyórán kívül már semmi sem csatlakozott a hálózathoz. Tehát ez a hibaáram, a közüzemi hálózat irányából jön és a földelőszondán keresztül megy a föld felé. (Kínunkban, már a villanyórát is lekötöttük, plombabontási engedély kérése után.) Az eredmény: nulla.
Végül a tulaj megunta, hogy a kollégám már kiitta a kávékészletéből, és több hamutartót megtöltött cigarettacsikkel, ezért kibökte, hogy "nemrég járt itt egy villanyszerelő, aki egy falikart szerelt fel neki a szobában. Ha jobban belegondol, azóta vannak itt problémák."
A falikar talplemeze becsípte és megsértette a fázisvezeték szigetelését, ami kismértékben, néha kicsit átvezetett. Ez okozta a kismértékű hibaáramot, ami a Fi relét időnként leoldotta.
A hozzászólás módosítva: Júl 17, 2019
(#) pittti válasza elektrorudi hozzászólására (») Júl 17, 2019 / 1
 
Szervusz!

Érdekes eset, bár itt akár a mezei logika is segíthetett volna. Hiszen egy falikart általában kapcsolóval működtetnek, és ha hozzáértő kötötte be, akkor az minden esetben a fázisvezetéket kell megszakítsa - ergo, ilyenkor nem léphet fel hibaáram. Ha pedig a falikar felkapcsolása után rövid idővel leold a Fi relé, akkor meg is van a gyanusított...

Nekem is volt tavaly egy problémás eset, bár itt pillanatok alatt kiderült mi a hiba. Szomszéd egy kis átépítést végzett, egy használaton kívüli helységből mosókonyhát alakított ki, és áttette oda a mosógépet hogy ne foglalja a helyet a fürdőszobában. Este jön át „Pista, ráz a mosógép!”. Megnéztem egy próbalámpával, jól láthatóan világított ha a mosógép házához volt csatlakoztatva. Persze nem zárlat volt (hiszen ekkor a kismegszakító leoldott volna), hanem a szivárgó áram okozta - mivel nem kettős szigetelésű készülékről van szó. Másnap megnéztem a fali csatlakozót és kiderült, hogy bár védőföldes konnektor volt beszerelve, a földelővezeték egyszerűen hiányzott! Mondjuk ezt a konnektort egészen addig nem használták. A védőföldelés bekötése után a hiba azonnal megszünt.

Ezért írja elő a szabvány, hogy nem kettős szigetelésű készüléket csak megfelelő védőföldeléssel elátott konnektorról szabad üzemeltetni!
A hozzászólás módosítva: Júl 17, 2019
(#) VIM válasza Gergely05 hozzászólására (») Júl 17, 2019 /
 
Szia!
Idézet:
„az idén elkészült medencében ráz ( csíp) a víz.”
Idézet:
„elvileg minden tökéletes, bekötések, motorok, vezeték ellenállás stb”
Ha mondanál valamit a kialakított rendszerről a felhasznált szivattyú típusáról stb. Az uszodatechnikában speciális szivattyút és egyéb víztisztító berendezéseket alkalmaznak. Ha nem ilyen létesítményhez való vízforgató szivattyú lett telepítve akkor abból előre nem látható súlyos problémák lehetnek. Az nem biztos, hogy a villanyszerelőn múlik hogy ráz a víz hanem attól, hogy megfontolatlan elgondolás alapján készült el a medence és annak kiegészítő elektromos része. Csak remélni tudom, hogy tévedek ha azt gondolom, hogy "mezei" szivattyúval és csatlakozásokkal van megoldva a rendszer. Ha ILYEN szivattyú(k) van(ak) telepítve akkor pedig nem volna szabad a medence vizének "csípnie".
(#) Uviktor hozzászólása Júl 17, 2019 /
 
Üdv!
Engedjétek meg hogy megosszam a tapasztalatom.
Nálam a bekötés szabályos,van földelés,és érintésvédelmi relé,ahogy ez előírás.
Nálam le is oldott folyamatosan,a furcsa az volt,hogy klórozás után.
A klór és egyéb uszodavegyszerek hatással vannak a víz vezetőképességére.
A szivattyút szétszerelve kiderült,hogy mindössze egy zsír réteg (igen,hagyományos kenőzsír)választja el a szűrőteret a szivattyút magába foglaló tértől.
Az elfogyott zsírt pótolva a hiba megszűnt.
Persze azóta már lecseréltem azt a papírszűrős hulladékot egy normális homokszűrős gépészetre.Aki megteheti,sok mérgelődéstől kímélheti meg magát ha hasonlóan jár el...
(#) gyuszo válasza Gergely05 hozzászólására (») Júl 17, 2019 / 1
 
A medence mellett nagyon hasznos egy helyi földelés is és egy 10 mA-es hibaáramú FI-relé.
Ezek megléte biztosabb védelmet nyújt .
Jelenleg ezek egyike sincs meg szerintem.
A hozzászólás módosítva: Júl 17, 2019
(#) Gergely05 hozzászólása Júl 17, 2019 1 /
 
Nagyon, köszönöm az eddigi segítő szándékot.
Összefoglalva: a medence megfelelő uszodatechnikával, véleményem szerint hozzáértő szakemberekkel készült.
Azóta, minden motor egyesével át lett mérve, földelések átnézve több ponton fi relé védelem stb.
A legérdekesebb, hogy teljes áramtalanítás, mellett vagyis a 3 fázis mérő óránál történő lekapcsolása után is ráz a víz!!!
Teljes a tanácstalanság. Érkezhet elvi szinten ez az áram valamelyik szomszéd felől?
Elképzelhető, hogy az áram "tárolódik" valameddig a klóros vízben és mégis nálam van a hiba?
Bocsánat, ha hülyeséget kérdezek, de keresem a magyarázatot.
Köszönöm.
(#) Inhouse válasza Gergely05 hozzászólására (») Júl 17, 2019 /
 
Tárolódni biztosan nem tárolódik. Rakj már fel egy pár képet, hogy is néz ki ez a medence, meg a gépészet. Bár ha az óránál le van kapcsolva az áram, akkor hogyan is rázhat a víz?
(#) Cavalier válasza Gergely05 hozzászólására (») Júl 17, 2019 /
 
A nullák is meg vannak szakítva amikor lekapcsolod, és akkor is ráz? A földelést kimérték rendesen?
Ha meg van szakadva a földelőszonda felé a vezeték, vagy csak rossz, nincs elég mélyen, stb. és az óránál össze van kötve a nullával az FI előtt, ahogy kell, akkor az így megemelkedett nulla/földpotenciál okozhat bajt, nálam is pl. ezért rázott a vízcsap. Miután megcsináltam a rendes földelést, megszűnt. Ha hosszú a vezeték a medence felé, lehetne ott is leverni egy földelőszondát és rákötni a meglévő földelésre, ezt mondjuk nem tudom szabályos-e...
(#) Uviktor hozzászólása Júl 17, 2019 /
 
Egyre érdekesebb.
Ha minden le van kapcsolva...a csípés egyenfeszre jellemző, A felhasznált fémek?
Lehet hogy elemként viselkedik a medence?
Egyen vagy váltóban mérted a 10V-ot?
Tényleg jó lenne kép.
Merevfalú vagy épített medence?
A merevfalúaknak horganyzott lemezből készül a palástjuk,mi az a másik fém,amivel megindulhatna az elektronvándorlás?
De ennek némileg ellentmond,hogy a belső medencefólia viszont szigetel,szóval...

Vagy egyszerűen ha nem jó a pH-ja a víznek,de az leginkább a szemet csípi.
(#) Tasznka válasza Gergely05 hozzászólására (») Júl 17, 2019 / 1
 
Szerintem menj biztosra. Cavalier jó irányba terel .Kapcsold le a mérődet,és kösd ki a nulládat,és a földet is,így kizárható,hogy tőled jön -e bizsergető érzés,vagy mástól. Van 1 tippem,hogy mi is lehet nálad: A mérődnél ugyebár közösítették a nullát a védőfölddel,és utána van nálad is szétválasztva. Ha van szondád leütve,akkor nem elég jó az értéke,és a nulla(ami kintről jön ) el van mászva,de a szondád nem tudja teljesen földpotenciálra vinni.Ezért lehetséges,hogy a földelés megléte esetén is harap a védőföld. Itt az ÉV -relé nem fog reagálni,csak azért ne tegyél be még egyet,de ha nincs,akkor azért kell.
(#) Gergely05 hozzászólása Júl 17, 2019 /
 
Sajnos a feltett kérdésekre, ötletekre nem tudok válaszolni, a felvetéseket megbeszélem a villanyszerelővel hátha neki ezek alapján jön a megvilágosodás és kipróbáljuk a javaslatokat.
Amire tudok válaszolni:
-porocell, épített, fóliás medence, körülötte vasbetonon terkő ragasztva, medencén szegélykő körbe.
(#) nedudgi válasza Gergely05 hozzászólására (») Júl 18, 2019 /
 
Létra van? Milyen egyéb felszerelés van még a medencéhez? Gondolok itt például az UV szűrőre, vegyszeradagolóra, sóbontóra, világításra, keringető/szűrő szivattyúra.
Nekem gyanús a 10V feszültség, ami csíp(ráz). Ki, milyen műszerrel, egyen, vagy váltó feszültséget mért? Tudtommal ekkora feszültséget bőrön keresztül nem érez meg az ember.
(#) ronin75 hozzászólása Júl 18, 2019 /
 
Laikusként pár dolgot nem értek.

Ha van egy medencém és felszerelem elektromos dolgokkal, akkor a víz nem rázhat, akár rossz a földelés; védővezető; eltolodott a nulla potenciál; stb. Semmilyen esetben ezt nem érezhetném, hacsak az a bizonyos elektromos dolog elektromos potenciál szempontjából is kapcsolatban van a vizzel. Az pedig egyenlő az alkalmatlanságával...

Ha mégis előfordul valamiféle hiba, akkor a hibát kellene megszűntetni, nem extra földeléseket, stb. beépíteni, mert mi van akkor, ha ezzel pillanatnyilag megoldódik a hiba, de idővel nő a hiba, majd egyszercsak megszakad az extra földelés, stb. Akkor nem csak csípni fog, hanem rossz esetben mondjuk az egész csalàd a medencében marad...

A medence körüli vizes föld, a medence fóliàja, a medence vize engem egy kondenzátor vezető-szigetelő-vezető rétegeire emlékeztet...
(#) Ge Lee válasza ronin75 hozzászólására (») Júl 18, 2019 /
 
Laikusként jól látod a dolgot. Nekünk ugyan csak piciben van ilyen, felfújható medence és a hozzávaló forgató. Ez mondjuk eleve törpefeszültségről megy, vagyis van egy trafó a motor előtt, viszont így sem érintkezik a víz semmilyen fém alkatrésszel csak a műanyaggal.
Másik. Nem tudom milyen elgondolás szerint épülnek a medencék, de szerintem ott az lenne az alap, hogy a lépcső, vagy akármi fém felület úgy lenne bebetonozva azon túl is, hogy eleve földelőnyársként is funkcionáljon. A másik ami alap, hogy olyan valamit (medence) amiben az ember gyakorlatilag meztelenül van tetőtől talpig, eleve csak kettős szigeteléssel ellátott eszközről táplálnék, hogy semmilyen körülmények között a vízbe a fázis ne kerülhessen bele, akkor sem ha minden lehetséges hiba egyszerre következik be.
Konkrétan egy villanybojler is potenciális életveszély, ezért (is) szerettem a gázbojlert, amíg el nem lehetetlenítették nálunk a használatát. Hiába volt jó évtizedekig, kitaláltak valamit hogy inkább villannyal, gazdaságtalanabbul fűtsük a vizet.
(#) elektrorudi válasza Tasznka hozzászólására (») Júl 18, 2019 /
 
Jó, jó de, hogy kerül a vízbe a feszültség? A "megemelkedett föld" feszültsége?
Ez akkor lehetne igaz, ha a vízbe belógatnák a kintről jövő elmászott földet, és a medence széle pedig a valódi föld poteciálon lenne (van). Akkor a kettő között valóban feszültség különbség lépne fel. De nyilván nem lógatják a medencébe a "virtuális földet".
Már tényleg kíváncsi vagyok a megoldásra.
A kérdezőből úgy kell kihúzni az információkat, mi pedig pörgünk a válaszon.
Még mindig nem tudjuk miből van a medence?
Lehet, hogy tévút, de azt is eltudom képzelni, hogyha nagyon jó szigetelő anyagból lenne a medence fala, akkor a víz sztatikusan valahogy feltöltődik (nem tudom hogy) és tényleg egy kondenzátorként viselkedne. Furcsa lenne, de a képzelőerőm hatalmas.
A Galván elem ötletet sem vetném el, amit Uviktor mondott.
Egy megoldás lehetne, egy rozsdamentes lemez belógatása a vízbe, amit össze kellene kötni a medende mellé leütött földelő szondával. A földelő szonda legyen 3 méter hosszú, ahogy kell ! Ezzel tuttira rövidre zárnánk a medence vizét és a talajt.
(#) VIM válasza Gergely05 hozzászólására (») Júl 18, 2019 /
 
A PE vezeték az nem kapcsolódik le a villanyóránál, tehát amikor lekapcsolod az automatákat a védővezető az "kinn" marad mindenhol és ha nálad nem jól van kialakítva a földelés és az EPH az okozza a védővezetőn fellépő a hálózaton működtett fogyasztók feszültségeséséből eredő potenciál különbséget. Rossz a földelésed. Ha áramtalanítás után lekötitek a lakáselosztónál a szolgáltatótól kapott PE szálat földelő sínről akkor nem lesz kapcsolata a PEN hálózatoddal, így kiderül, hogy fellép e még a potenciál különbség a medence széle és a víztükör között. Bővebben: Link
(#) Tasznka válasza elektrorudi hozzászólására (») Júl 18, 2019 /
 
A hálózati földelésen keresztül(gondolom a szivattyú testélesén keresztül) ,és mivel a tiszta víz rossz vezető,a medencén keresztül nem tudja letolni földpotenciálra.De itt csak tippelések,ötletelések vannak.Ameddig tényleg nem tudunk minden tényt,addig így is marad .
Ezért is írtam,hogy előbb zárja ki,hogy nála van -e gond,leköt mindent,ha akkor is csíp,akkor a két szomszéd az ő medencéje alatt viszi át a villanyát .
(#) proba válasza Tasznka hozzászólására (») Júl 18, 2019 /
 
A szonda lehet akár milyen jó, ha az utcában van néhány KW fogyasztás, jut a te szondádra is belőle. A legjobb esetben 2-3 ohmos ( már nagyon jónak számító) szondán is ,ha tetszik ha nem esik feszültség. Így a helyi tényleges földpont, meg a mérőnél lévő PEN feszültsége el fog térni.( Az összes védőföld meg ugye erre van kötve...) A rend akkor áll helyre, ha az egész mérőt függetleníti a hálózattól. ( a nullát is ) Ennek hiányában már csak az marad, amit javasoltak is, helybe egy szonda, és ahhoz minden összekötve: vízcső ,lefolyó, minden gépészeti elem fémrésze, korlát, lépcső.... Ha lehet még a medence vasbeton szerkezete is. Így minden egy potenciálon lesz, biztosan nem rázhat.
A hozzászólás módosítva: Júl 18, 2019
(#) Tasznka válasza proba hozzászólására (») Júl 18, 2019 /
 
Igen,a teljes függetlenítés a legbiztosabb(bár necces is,ha valamely oknál fogva megszakad,ha van ÉV,akkor már jó). De ha ennyire el van mászva,akkor kell szólni a szolgáltatónak,hogy bibi van valamelyik oszlopánál.
A hozzászólás módosítva: Júl 18, 2019
(#) VIM válasza Tasznka hozzászólására (») Júl 18, 2019 /
 
Nem a szolgáltatói oldalon van a probléma hanem a tulajnál, mert nem jó az ingatlan villamos földelése, földelési értéke. A helyi EPH erősítené a szolgáltatótól kapott PE vezetőt és ez nincs azonos potenciálra hozva az az rossz az értéke és ezért érvényesül a PE szálon a hálózaton működtetett fogyasztók áramának feszültségesése oda, mert azt a rossz földelést is használná az áram útja, ez helyet a vízhálózatot használja. A KPE csövek nem de a benne lévő víz az kapcsolatban van a közmű hálózatán keresztül a földdel és az áram keresi a rövid utat. Ha a víztükör és a medence széle között 10V potenciál különbséget lehet mérni akkor ott nagy az ellenállás a két potenciál között de az ember vizes bőrén már elegendő áramot tud keresztül hajtani, hogy érezhető legyen.
(#) proba válasza Tasznka hozzászólására (») Júl 18, 2019 / 2
 
Mielőtt valaki félreértené , a teljes függetlenítés ott kezdődik hogy levágod az oszlopról a betápot. Az ÉV ebben az esetben roppant felesleges, Meg a medence összes elektromos berendezése is.
(#) mindenes válasza lóri hozzászólására (») Júl 18, 2019 /
 
Ugye nem viccnek szántad. Ha nem értesz a szakmádhoz akkor ne foglalkozz vele,a hálózati feszültség érintése életveszélyes is lehet, itt nem lehet kontárkodni!!!
(#) sany hozzászólása Júl 18, 2019 /
 
Csak egy ötlet.
Földkábel esetleg nem mehet a medence alatt?
(#) Tasznka válasza VIM hozzászólására (») Júl 18, 2019 /
 
Ezért is írtam,hogy előbb ellenőrizzen le mindent,addig csak megy a találgatás.Azért ha magas a PEN,akkor azért ott lehetnek gondok,írnak is róla itt-ott.
(#) lóri válasza mindenes hozzászólására (») Júl 18, 2019 / 3
 
Valamit félreértettél, nem közöltem/ajánlottam semmit, csak ténymegállapítás, hogy három szakiból egy sem tudta megoldani a hibát. Ma sok ilyen van sajnos.
(#) Tasznka válasza proba hozzászólására (») Júl 18, 2019 /
 
Nem fogok most belemenni 1-2 szó értelmezésébe(de mivel a nulla-földről volt szó),így szerintem érthető voltam,az ÉV-is ide értendő.
Következő: »»   1 / 4
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem