Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » NYÁK-lap készítés kérdések
A témában nincs helye a nem szakmai indíttatású vitáknak, ezért a szabályszegést elkövetők azonnali figyelmeztetés nélküli kitiltásban, vagy némításban részesülnek. Ugyan így járunk el azokkal szemben, akik "blog"-nak nézik a fórumot. Ezt mindenki tartsa szem előtt!
Lapozás: OK   1376 / 1394
(#) Remci válasza morgo hozzászólására (») Jún 26, 2023 /

Tőlem még egyszer sem kérdezték hogy van-e engedélyem. 35%-os.
(#) morgo válasza Remci hozzászólására (») Jún 27, 2023 /

Nekem nem sikerül vásárolni, pedig fodrász ismerőssel is próbáltam beszereztetni:
A hozzászólás módosítva: Jún 27, 2023
(#) Ge Lee válasza morgo hozzászólására (») Jún 27, 2023 /

Igaz hogy már van pár éve, de pesten az Azúr-ban literszám adtak, mondtam hogy maratni kell, de nem is akadékoskodtak. Viszont az ilyen és ehhez hasonló vegyszereket érthető okokból nem postázzák, csak személyesen az üzletben tudod megvenni.
(#) morgo válasza Ge Lee hozzászólására (») Jún 27, 2023 /

Pár éve még én is tudtam venni. Helyi üzletekben meg már nem is árulják, mert az idióta rendelet miatt a nyakukon maradna.
(#) tdi75 válasza morgo hozzászólására (») Jún 27, 2023 /

Szia! Nem tudom mennyire vagy budapestközeli.
Én a körúton szoktam venni az azúr vegyszerboltban a 12 százalékosat ami nem adalékolt semmivel.
Obinál veszek háztartási sósavat és működik a reakció, csak kicsit több kell a peroxidból és kicsit lassabb az egész reakció, de működik.
Tudsz venni 30 százalékos hidrogénperoxidot is, csak akkor kell hoznod egy igazolást hogy a vállalkozásodhoz kell, pl nyákmaratás. Onnantól már viheted is.
(#) Epu2 válasza tdi75 hozzászólására (») Jún 27, 2023 /

Az első peroxidomat literre vettem. Háztartási boltban. Billentő állványon lévő 50l-es ballonból. Aztán me is csináltam. Összekevertem tömény sósavval. Néhány mp alatt ki is marta a panelt. A többi meg felforrósodott és szana-szét szaladgált az udvaron. Mindezt néhány Ft-ért.
A hozzászólás módosítva: Jún 27, 2023
(#) elactrofan válasza Epu2 hozzászólására (») Jún 28, 2023 / 1

Erzsébeten a templomnál van egy fodrász kellékes ott vettem ilyen hab állagú nem sok bizodalmam volt hozzá, de működik a dolog.
(#) kameleon2 válasza HA3GX hozzászólására (») Jún 30, 2023 /

Lehet sós vízzel is maratni egyenárammal, én is próbáltam. De folyamatos galvanikus kapcsolat kell a fóliával, mert amint megszűnik a vezetés, megszűnik a folyamat is.
(#) Ódenka hozzászólása Júl 4, 2023 /

Üdv!
Tudja valaki, SP-ben hogyan lehet definiálni, felrakni úgy feliratot, hogy megmaradjon a gyártásnál fényesón kivitelben? Jelenleg a színezés lefedi és nem valami elegáns így...
(#) Suba53 válasza Ódenka hozzászólására (») Júl 4, 2023 /

Mit értesz színezésen? A lötstop réteget?
Elvileg az is szerkeszthető.
(#) Ódenka válasza Suba53 hozzászólására (») Júl 4, 2023 /

Nem tudok pontos műszakiul. Azt szeretném, hogy a bármelyik oldalon készített feliratomat ne vonja be a kért színezés - maradjon meg fényesón, mintha forrasztani akarnék erre a feliratra. Persze nem akarok.
(#) Lamprologus válasza Ódenka hozzászólására (») Júl 4, 2023 /

Mi az a "fényesón"?
(#) Ódenka válasza Lamprologus hozzászólására (») Júl 4, 2023 /

Abból ered a meghatározás, amikor a legolcsóbb kivitelt kérem a honi gyártótól, akkor a rézfóliázást ónbevonattal szolgáltatja. Semmi festés esetenként, mert nem éri meg.
Amikor jobb kivitelt, pl. kínai gyártó, a választott színben gyártja le a nyákot, forrasztásgátolt a forrszemen kívüli felület. Így a feliratot is "lefesti", ami jó lenne, ha nem tenné. Nem tudom a gyártás adataiban mit és hogyan kéne módosítani, hogy megmaradjon fényesón kivitelben.
Ezt a megnevezést a honi Gyártó határozta meg, az helyett, hogy "nem kell lötstop, csak az ón bevonat, tudod, vidékre lesz..." A fényesón ennek a haladós változata...
(#) Alkotó válasza Ódenka hozzászólására (») Júl 4, 2023 / 1

Kijelölöd a szöveget, és a Solder mask paranccsal "kitakarod", aminek hatására a forrasztási pontokhoz hasonlóan nem kerül rá maszk.
A melléklet egyik feliratával ezt megtettem a szemléltetéshez.
(#) Ódenka válasza Alkotó hozzászólására (») Júl 4, 2023 /

Köszönöm! Tudtam, hogy számíthatok Rád...
Megspóroltam a leírásban ezután kutakodást, sokat segítettél.
(#) Suba53 válasza Ódenka hozzászólására (») Júl 4, 2023 /

Korrekt a "fényesón" kifejezés. A lötstop = solder mask ( forrasztásgátló lakk bevonat ) nélkül készült nyákok felületét értik ez alatt, amikor a nyers réz felület csak egy ón bevonatot kap. Ez lehet galván ón, meg tűzi ónozás is. A tűzi ónozás a szebb, fényesebb.
A hozzászólás módosítva: Júl 4, 2023
(#) Lamprologus válasza Suba53 hozzászólására (») Júl 4, 2023 /

Ja, hogy fényes ón!
(#) Ódenka válasza Lamprologus hozzászólására (») Júl 4, 2023 /

El tudom képzelődni, mennyit tépelődtél, hogy egybe van írva mi az ördög lehet. Nézted a Magyar értelmezőben, semmi, maya kerek naptárkő...majdnem. Aztán egyszer csak lőn világosság. Ilyen ez.. Megrendeltem, de még nem jött meg a magyar helyesírási kézitáska, így a Gyártó szóhasználatot alkalmaztam. Ugye már könnyebb...?
(#) BZoli94 hozzászólása Aug 8, 2023 /

Sziasztok! Egy prototípuson dolgozom NYÁK gyártatás előtt. Készítettem egy panelt vasalásos technikával, de a végeredménnyel nem vagyok elégedett. Több vasalást is csináltam, illetve nem ez a legelső panelem, de szerintem még lehetne jobb is.
A vezetősávok 0.7 és 1mm-esek, de a bemarások miatt valójában ezek keskenyebbek is helyenként. A legkisebb vez.sáv távolság 0.5mm kb.
A kérdésem az volna, hogy ezen hogyan lehet javítani, mi a következő szint? Pl. 0.7mm-es vagy keskenyebb sávok gyártása hibák nélkül.. érdemes a vasalásos technikát erősíteni, vagy levilágítás, vagy egyéb irányba indulni?

Ez egy digitális áramkör egyébként, legalábbis a keskeny vezetősávokat illetően.
A hozzászólás módosítva: Aug 8, 2023
(#) madzagos válasza BZoli94 hozzászólására (») Aug 8, 2023 / 1

Nem volt kellően megtisztítva a panel, vagy nem eredeti a toner, nem elég melegen volt vasalva. Vagy túl erős volt a marószer. Ez csak egy hirtelen össze csapott panel, prototipus. 0,6-os vezetősávokkal. Nem 101-es de próbára kell.
(#) pont válasza BZoli94 hozzászólására (») Aug 8, 2023 / 1

Nem tudom mivel marattad, de a túl hosszú maratás is szokott ilyen hibákat okozni. Ha nem tökéletes a vasalás nem érdemes maratni, inkább le kell törölni és újra vasalni, szóval jól át kell nézni maratás előtt, és természetesen gondosan előkészíteni vasalás előtt is.
(#) BZoli94 válasza madzagos hozzászólására (») Aug 9, 2023 /

Reggel csinálok még egy panelt. A vasalás + áztatás utan a sávok meglepően jónak tűntek számomra, így a maratásra tudok gyanakodni. Való igaz, hogy egy telefonhívás miatt jóval később vettem ki a panelt, az egyébként gyenge, nátrium-perszulfát + vízes maratószerből. Köszönöm a válaszokat!
(#) BZoli94 válasza pont hozzászólására (») Aug 9, 2023 /

A mai eredmény mellékelve. A rajzon módosítottam kicsit, plusz sósav+hidrogen-peroxiddal martam, így gyorsabb volt, és figyeltem, hogy ne maradjon tovább a folyadékban. A vasalást, tisztítást szándékosan ugyanúgy csináltam, a különbség pedig szemmel látható. Nem mondom, hogy tökéletes, de lenyegesen jobb, mint a tegnapi. Szóval túl sokáig volt tegnap a marató szerben a panel, - ez volt az oka... Szerintetek is elfogadható most már?

Még ami hiányzik, hogy nem találok nitró-hígítót Finnországban (itt élek), így csiszolással tisztítom le a nyomtatást, ami annyira nem tetszik, mert akár a rézből is leveszek igy...
Köszi a segítséget!
(#) Gafly válasza BZoli94 hozzászólására (») Aug 9, 2023 /

Teljesen jó.
Szigeteket ezen miért hagytad meg?
Körömlakk lemosót (lánykori nevén aceton) próbáltad már? Tudom, ott még az is "bőrbarát", de lehet kevesebbet kell smirglizni.
(#) BZoli94 válasza Gafly hozzászólására (») Aug 9, 2023 /

Köszi! Még nem próbáltam az acentont, de megpróbálok venni, de az is lehet, hogy a feleségemnek van.
Amúgy igen, itt sok mindent korlátoznak, és bár nem akarok dicsekedni, de sikerült 50%-os hidrogén-peroxidot vennem online webshopból. Elég nehezen, de rátaláltam. (Kicsit le vannak maradva a jogszabályokkal annál a cégnél )

A szigetek alatt a sávok közötti kitöltőre gondolsz? Nincs funkciója, csak így esztétikusabbnak tartom a panelt, illetve szerintem vasalásnál / áztatásnál is kevésbé tud felpuklisodni a papír, ezzel feltépve néhány sávot. (még a legelején jártam így is)
(#) tufatofu válasza BZoli94 hozzászólására (») Aug 9, 2023 / 2

Féktárcsa tisztító spray is lehozza egy törlésből, csak gyorsan kell, mert hamar elillan.
(#) kameleon2 válasza BZoli94 hozzászólására (») Aug 11, 2023 / 1

Ha nincs nitrohigító, más észter alapú is jó szerintem.
(#) Marty McFly hozzászólása Aug 14, 2023 /

Sziasztok

Olyan gondom lenne hogy újabban nem tudok elég jó minőségben nyomtatni kicsit szitázva nyomtat a nyomtatóm és ez vasalásnál és maratás után is meglátszik a nyákon. A nyomtató azt írja ki hogy még félig van festékkel mégis olyanok a tünetek mintha fogyóban lenne. Valaki találkozott már ilyesmivel?
(#) Bakman válasza Marty McFly hozzászólására (») Aug 14, 2023 /

Milyen nyomtatóról van szó? Nekem éppen ezt csinálta múlt héten a Samsung nyomtatóm. A szintjelző azt mutatta, félig van, miközben üres volt a toner.
(#) lelkes amatőr válasza Marty McFly hozzászólására (») Aug 14, 2023 /

Érdemes kivenni a tonert és 2x 3x megrázni /megforgatni több irányban, így még egy darabig használható.
Következő: »»   1376 / 1394
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem