Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Szcintillációs erősítő
 
Témaindító: gubacs, idő: Máj 27, 2008
Témakörök:
Lapozás: OK   1 / 1
(#) gubacs hozzászólása Máj 27, 2008 /
 
Sziasztok!Segitséget szeretnék kérni a fent nevezett dologrol,ugyanis nemtom mi a fene ez és mire használható,de van egy ilyenem!

Kép030.jpg
    
(#) kobold válasza gubacs hozzászólására (») Máj 27, 2008 /
 
Beírtam gugliba (link), és amit felhozott, az alapján van egy gamma-sugárzás mérőd, vagy valami olyasmi...
(#) gubacs válasza kobold hozzászólására (») Máj 27, 2008 /
 
jaja eddig én is eljutottam,de még mindig nemtudom mit is kezdjek vele!eladjam a közel keletre?
(#) kobold válasza gubacs hozzászólására (») Máj 27, 2008 /
 
A Közel-Keleten inkább "termelnék" a gamma-sugárzást, mint hogy mérjék, szerintem ott nem lesz vevőd
Vagy hirdesd meg az aprók között, vagy vidd el a MÉH-telepre, vagy szedd szét, bár azt nem tudom, nincs-e benne valami veszélyes anyag, így inkább ne szedd szét. Nem egy otthoni kellék, az biztos...
(#) gubacs válasza kobold hozzászólására (») Máj 27, 2008 /
 
van benne tizen-egynéhány üvegcsö,mint a régi erösitökben meg egy bazi nagy trafó ami inkább hegesztöbe való! a többire nem emlékszem nagyon rég szedtem szét azota a padláson méri a gammákat!
(#) oldman válasza gubacs hozzászólására (») Máj 27, 2008 /
 
A scintillációs detektor valóban sugárzádmérő eszköz, úgy emlékszem hogy valamilyen kristályban(?) okoz felvillanásokat a beérkező sugárzás. Ezeket a felvillanásokat fotoelektronsokszorozóval érzékelték és számlálták.
Valószínűleg egy csöves impulzus erősítő a bazi nagynak (márhogy a mai cuccokhoz képest) tűnő doboz.
A tulajdonképpeni érzékelőt kábellel csatolták a bemenetre és szintén igy ment tovább az erősített jel a feldolgozó (számláló) egységhez.
Kitermelhetsz belőle jó sok elektroncsövet, foglalatot, táptrafót, jó esetben egy csöves erősítő 70%-a kijön belőle.
(#) masi1 válasza oldman hozzászólására (») Máj 28, 2008 /
 
Itt bövebben is le van irva:Bővebben: Link
(#) Laslie74 válasza gubacs hozzászólására (») Aug 17, 2008 /
 
Nekem van egy fotoelektronsokszorozós szondafejem amihez ez csatlakozott. Gyakorlatilag ns nagyságrendű tűimpulzusok erősítésére való, manapság egy IC-vel helyettesíthető az egész doboz. Kérdezd meg a GAMMA Múzeumot hátha valakit érdekel mielőtt szétbontod vagy felrakod a vaterára. Esetleg egy-két képet belinkelhetnél a belsejéről hogy tanuljanak mások is a technikatörténelemből.
(#) Karoly1970 válasza Laslie74 hozzászólására (») Júl 4, 2013 /
 
Szia!
hozzám került egy olyan szondafej, mint ami az általad felrakott out 100_3495-ös képen van. Gamma system, NS 180 típus, ez van ráírva. De nem tudom, van-e benne valami veszélyes anyag, egy fadobozban van, és úgy tűnik, hogy a szonda fejéből valami sötétbarna dolog kifolyt és átitatta a doboz alját is, jellegzetes szaga is van, nem tudom mi lehet. Nem tudom mit kezdjek vele, kidobni nem merem.
(#) Gafly válasza Karoly1970 hozzászólására (») Júl 4, 2013 /
 
Ki ne dobd.
Nem a sugárzásmérő harap, hanem a sugárzás.
Szerintem itt a "fél micsodáját" odadnák páran érte, függetlenül attól, hogy fura szaga van.
(#) Laslie74 válasza Karoly1970 hozzászólására (») Júl 5, 2013 /
 
Ami kifolyhatott az a folyadék szcintillátor töltet lehetett. Anélkül mint sugárzásmérő semmit sem ér. Ha pótolni akarod elég húzós az ára, nem éri meg.
(#) Karoly1970 válasza Laslie74 hozzászólására (») Júl 14, 2013 /
 
Most szétcsavartam a tetejét, kijött a a fejből egy henger, abban lehet a scintillációs töltet, mert eléggé zöldes-fluoreszkálós színű. Sérülést stb nem láttam rajta, nem tudom, hogy ez folyt-e ki. Viszont, van egy kis üvegcse is immerzós olajjal, lehet hogy csak ez folyt ki? Jól gondolom, hogy a scintillációs henger és a fotomultiplier közé kellett immerziós olajat tenni? Mert akkor az kifolyhatott végül is utána az állás során...
(#) Karoly1970 válasza Gafly hozzászólására (») Júl 14, 2013 /
 
Értem, csak hát gondolom a fotomultiplier sem örök életű benne, nem tudom használható lenne-e még ez valamire is. Persze eszemben sincs kidobni, csak olyan értelemben mondtam, hogy nem merem kidobni, hogy nehogy valami veszélyes anyag kerüljön ki.
(#) elektroncso hozzászólása Júl 20, 2019 /
 
Sziasztok!
Csütörtökön vettem a Vateráról egy ND428-as szcintillációs detektort. Gyártója ismeretlen és az állapota sem volt az. A gyártóra maximum tippelem, hogy a Gamma művek lehetett, de megerősítést nem kaptam, senki nem emlékszik ott erre a fejre. Mivel ez a példány No-01 sorszámú jó eséllyel vagy csak ez az egy, vagy csak pár darab készülhetett belőle. Ez egy analóg fej, nincs benne nagyfeszültségű táp sem, csak a fotoelektron sokszorozó és a hozzátartozó osztóáramkör van a tokban. Szerencsére a műszer lelke, a NaI(Ti) kristály tökéletes állapotban van és a sokszorozó fotokatódja is szép barna szemre jónak tűnik. Ma szétszedtem, megtakarítottam, visszarajzoltam az osztóáramkör rajzát, majd friss optikai csatolóanyaggal újraütköztettem a szcintillátort (természetesen közben össze is szereltem).
A következő lépcső az, hogy egy 1200V-os tápot kell hozzá építenem, anélkül ugyanis üzemképtelen. Aztán kezdődhetnek a mérések.
(#) ronin75 válasza elektroncso hozzászólására (») Júl 20, 2019 /
 
Laikusként, ha beleszólhatok, a tápot állíthatóra készítsd, mert általában két "fotoncsúcs" van az érzékenységi görbén. (Eddig amivel találkoztam, az első mérőerősítő is a tokban volt, a kis jelszint miatt.)
(#) elektroncso válasza ronin75 hozzászólására (») Júl 20, 2019 /
 
Én is arra számítottam, hogy benne lesz az előerősítő. De ha nincs hát nincs.
Egyenlőre valami egyszerű 1200V-os stabilizált tápot építek hozzá, hogy ki tudjam próbálni a PMT működőképességét. Először csak számlálóként szeretném beüzemelni, az energiaspektrum analizálást későbbre hagyom. Ahhoz már mindenképp állítható táp kell, mert a nagyfeszültség szabályozásával lehet beszabályozni a műszert, hogy a Cs137 energiacsúcsa (mint referencia izotóp) a kívánt helyen érkezzen.
Idézet:
„általában két "fotoncsúcs" van az érzékenységi görbén”

Ezt viszont nem értem, mire gondolsz?
Az, hogy hány fotocsúcsot látsz a spektrumban attól függ mit mérsz vele.
(#) ronin75 válasza elektroncso hozzászólására (») Júl 20, 2019 /
 
"energiaspektrum analizálást későbbre hagyom. Ahhoz már mindenképp állítható táp kell, mert a nagyfeszültség szabályozásával lehet beszabályozni a műszert, hogy a Cs137 energiacsúcsa (mint referencia izotóp) a kívánt helyen érkezzen."
Erre gondoltam, I-125-nél, pl. kettő energia/foton csúcs van, egy kisebb és egy nagyobb.
(#) elektroncso válasza ronin75 hozzászólására (») Júl 20, 2019 /
 
Igen mert a jód-125 nem tiszta alfa-bomló. Amúgy valójában három fotocsúcsa van neki, ugyanis valamennyi gamma foton is keletkezik 35,5keV környékén.
De ha pl. a Cs137 spektrumát megnézed akkor látni, hogy szinte teljesen tiszta gamma-bomló izotóp, így csak egy fotocsúcsa van 662keV-nál. Van neki egy minimális szórása alacsonyabb energiákon is (Compton szórás miatt), de ez pl. egy vastagabb rézlemezzel leárnyékolható.
A hozzászólás módosítva: Júl 20, 2019
(#) elektroncso válasza elektroncso hozzászólására (») Szept 27, 2019 /
 
Kevéske szabadidőmben sikerült végre odáig eljutnom, hogy van nukleáris impulzusom. Szép alakú, ezzel már folytatódhatnak a további munkák (erősítés, formázás, A/D stb.)
Nagyfeszültségű tápnak egy NDK EO213 szkóp nagyfesztápját alakítottam át egy kicsit, a későbbiek folyamán meg nagyon, a régi talán szelénpogácsás nagyfesz egyenirányítót kicserélem gyors diódákra, és komolyabb stabilizáló áramkört is kap.
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem