Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » 19 voltbol 16volt hogyan?
Kérdésem a következö van egy toshiba 19 v adapterem de nekem 16 volt kellene és nincs ötletem hogy csináljam .
segítségetek köszönöm elöre is. Suhanc
19 volton most 3,42a van, nekem lehet hogy jó lenne mert a laptophoz kellene és a laptopnak a rá írt 4,5 a akkor kell ha aksit is töltenie kell .én igy tudom szoval olyan 3,5- 4 a közöt maradjon
Szerintem legegyszerubben a tapegyseget szetkapni es a feszultsegosztot atrakni vagy becsapni egy parhuzamosan kotott potmeterrel.
én egy elenálásra gondoltam de sajnos a müszerem meghalt és nem tudom kimérni sehogy.ha mondanál egy számot pl 1kOhm akkor keresek egy olyan elenálást hátha van ithon. vagy ez hülyeség?
hirtelen nem tudom a szinezést de mondjuk egy barna fekete narancs barna az jó lenne? üdv: Suhanc
Szia!
sajna műszer nélkül --NEM IS ÉRDEMES ! ! -----elég a 800Ft os Digitmérő is.... túl nagy a kockázat / laptop halál? / akku puffadás ..... + ismerni kellene a másik 2-t ellenállást is....
A masik ket ellenallas nelkul nem tudom megmondani, igazabol azt sem tudom, hol van rajta a feszoszto.
A valasz elmeleti valasz volt. Egyebkent hott egyszeruen tedd ra kozvetlenul a toltore. 3V tobbletet a kapcsuzemu szabalyzok siman elbirnak, a kondik pedig ugyis 25V-osak. Az az ellenallasos otlet nem jo, mert a laptop valtoztatja az 'ellenallasat'. Inkabb nehany nagyaramu dioda sorbakotve.
Az net televan ellenállás színkód táblázatokkal, ha műszer nincs!
Helló!
Lehet hogy jó lenne egy emitterkövető kapcsolás amin csak egyszer bekéne állítani a feszt és már jó is. Holnap felszkennerem a kapcsolást.
Az ellenálás csak az áramot korlátozná a fesz ugyan akkora maradna, és 3-4 amper menne át rajta ami azt jelenti, hogy valami nagyonnagy ell. kéne ami fűtene rendesen.
Vegyél 4 db, minimum 5A-es diódát, kösd sorba őket. Ezeken egyenként 0,7V esik az áramerősségtől függetlenül, így a végén lesz 16,2V feszültséged.
Szia!
használj LM317-et, azzal bebírod állítani 1,2V-37V-is a feszültséget, bekötöd az IC-t és beállítod egy potival a 16V-ot. Ja és műszerrel méred a feszültséget, majd ha megvan a 16V, úgyhagyod.
Szia!
Beütöd a keresőbe "voltage regulator ic" akkor jópár találatot kapsz. :google: Bármelyik szabályozható kimenetű jó lesz Neked, csak az a lényeg, hogy nagyobb terhelhetőségű legyen ( 5A ). A standard tipusoknak általában 2-3V különbségre van szükségük a be- és kimenet között. Mindegyikhez kell pár kondi, ellenállás és poti a beállításhoz. Ne feledkezz meg az IC hűtéséről sem! Egyébként az előző hsz-ban szereplő LM317 is teljesen hibátlan a célra, csak azért írtam, hátha a fiókban valamelyik más megfelelő tipus ott fetreng, vagy a boltban éppen nincs 317. Nekem így séróból az LM 2940 jutott eszembe.
Itt a kapcsolás.
Kell egy feszmérő amivel beállítod a feszt, utána teszi a dolgát. A tranyó valamilyen teljesítmény legyen,(szerintem a 2N3055 is jó, vagy rossz pc tápegységből kibányászott tranyó) amit hűteni kell, magyarul egy alumínium lapra vagy ha van egy hűtőbordára ráteszed és kész. A poti értéke nem annyira van megkötve, kb 10kohm-os jó is lessz, de ha van nagyobb az sem baj.Jó mulatást!
Hosszútávon jobban jársz egy új táppal ,(max 5-6 E forint a laptophoz képest nem egy nagy összeg) és nem melegszik nincs zárlatveszély kényelmes .
Vagy bbalázsra hallgatsz és keresel valakit aki át tudja alakítani a te tápodat igényeid szerint.
Köszi a sok segítséget majd keresek LM tipusu icket mert volt sok.Azzért nem veszek mert csak iddeiglenesen kllene kb 3 honbapra ja és az erredetii táp használtan 10e és az után gy. is újonan....
De köszönöm szépen a segítséget .
Az LM IC-k nem jók neked, mert 1A-nél többet nem tudnak(A TO3as tokosak is csak 3-at!)! Meg aztán az a tápegység sem jó neked, mert a laptop többet fogyaszt, mint 3,5A, ebben biztos lehetsz! Ha akkor fogyaszt 4,5A-t mikor töltöd, akkor töltéssel és működéssel együtt akát 5-6A-t is felvehet! Jobb Einstein kapcsolása(de zenerrel kellene megoldani inkább a fesz beállítását, mert nem lesz stabil soha!), de még azt is hűteni kéne rendesen. Persze lefogadom, hogy az a 19V-os tápod simán összezuhan terhelésre, tahát ezért se lesz jó.
Vegyél egy odavalót, olcsóbb lesz, mint laptopot cserélni!
hali
nekem a motoromba kellene valami bazi egyszerű megoldás ,hogy a 12V-ból 3V legyen.A PC tápból kiszedem a tranyót meg egy poti és kész is???kicsit egyszerűen hangzik.
Ha pici a terhelés, elég két ellenállás, vagy 1 potméter, mert azt ugye nem írtad, hogy mit akarsz üzemeltetni vele.
De akkor inkább nagyobb értékűekkel csináld az osztót!
Szerintem az igazán jó megoldást ezen az oldalon találod. Keresd meg az 555-ös időzítővel felépített áramkört! Részletes teszteket és tippeket ír a kollega. Leírja pl., hogy a BD140-es tranzisztorral csak 1A-ig jó a kapcsolás, de az IRF530-as változat akár 14A-t is tud. Bár annak kicsit húzós az ára (500 Ft körül). Tegnap akartam venni, de csak IRF540-es volt, ami viszont már 28A-t tud (nekem pedig jelenleg az 5A is túlzás).
Van ott egy kapcsolás LM324-el is nekem az is tetszik, de bátran böngészd át az egész honlapot, mert sok ügyes ötletet közöl! Az ne zavarjon, hogy eredetileg a PC hűtőventillátor zaját akarja csökkenteni ezekkel a kapcsolásokkal, mert ez csak méretezés kérdése.
hali
tök igazad van nem írtam hogy mire kell. nos... a motorom 12 Vról üzemel ,robogó! a sisaktartóba egy számítógéphangfalpár került ,ami szól is rendesen MP4-ről ,csak amikor jár a motor ,gondolom én ,zavart jel érkezik a hangfalon keresztóül a MP4-re ,és az ettől indulgat újra és újra. Lehet hogy egy feszstabilizátorral kiküszöbölhető lenne ,de az MP4 em nekem sokat ér! Ezért próba képp beleraktam egy walkman-t ,ami rendesen szól ,csak amikor merül az ellem ,ami ugye nem energizer ,és nem bírja tovább mint 30-40 perc...szóval gagyi ellem. Ezért arra gondoltam ,hogy a akku 12V-ját meg kellene csatolni ,és előállítani közel 3V-ot. Azért írom hogy közel ,mert ugye a discman elektronikája szerintem 20% tűréshatárt simán megenged ,nem mint az MP4. Szóval a walkman oldalán van egy DC+3V jelöléssel egy tépcsatlakozó. Csatlakozóm akad ,csak a motortól kellene DC+3V... Erre kellene egy fesszabájozó.... Mórickarajzot elfogadok ,mert ez hogy ,,elég két ellenállás, vagy 1 potméter" nem épp sokat mondd... pont azt akarnám megtudni hogy a poti lábait hova kössem ,szükség van e feszIC-re ,meg STB STB... szóval egy mórickarajz a jó öreg painttal ,és azt beilleszt ,és pisti nagyon hálás érte előprre is köszi
Láttam, hogy ebben a hozzászólásban megoldást kerestél a 3V-os eszköz működtetésére 12V-ról.
Ha még aktuális akkor próbáld meg az Einstein által javasolt kapcsolást de úgy, hogy a tranzisztor bázisára ne a potit kösd, hanem húzd fel a pozitívra egy 10k-s ellenállással és egy 3,6V körüli Zener-diódával kösd a negatívra ugyancsak a bázist. Ez 3V-ot kell, hogy a kimeneten adjon. Ha továbbra is gondjaid vannak a gyújtás okozta zavarokkal, akkor tegyél elé egy mezei 7805-öt, a bemenetére minimum 470µF-os kondival, a kimenetére pedig 100nF-os kondival. Szerintem ez a hűtés szempontjából is előnyösebb, mert a 7805 diszcipálja a hő egy részét és a második "fokozatra" sokkal kisebb feszültség jut. Másrészt stabil 5V-ról járatod a 3V-os részt, tehát ennek a kimenete is stabilabb lesz. Ha kell még, írj! Próbaképpen összedobom és le is rajzolom Neked. |
Bejelentkezés
Hirdetés |