Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » USB-soros port konverter
 
Témaindító: tams, idő: Feb 6, 2008
Témakörök:
Lapozás: OK   5 / 6
(#) Norberto válasza zosza18 hozzászólására (») Aug 10, 2014 /
 
(#) zosza18 válasza Norberto hozzászólására (») Aug 10, 2014 /
 
Köszönöm a gyors segítséget, tolmácsolom a tulajának.
(#) pixels válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Ápr 11, 2016 /
 
Épp most akartam ugyanebben témakörben kérdést feltenni...

Nekem is lett egy ilyen PL2303 konverterem. A hibajelenség: megáll a kommunikációs porton az adatok áramlása. Mellékhatásként az egész oprendszer USB vezérlés széthal. Onnantól kezdve, hogy a putty-ban megáll a kommunikáció, nem tud felismerni a gépem újabb USB eszközt. Az addig csatlakoztatott USB eszközök viszont mennek.

Drivert a prolific.com-ról töltöttem le. Egyébként ilyen a modul: http://www.ebay.com/itm/New-PL2303-USB-To-RS232-TTL-Converter-Adapt...850512

Van esetleg valakinek tippje, honnan lehetne hozzá más fajta drivert keríteni? Érdemes egyáltalán ezzel a modullal/chippel foglalkozni? Nem várnék megint egy hónapot rá, hogy jöjjön egy másik modul. Ha meg ennyire szutyok ez a chip nézek valami használhatóbbat inkább.
(#) Bakman válasza pixels hozzászólására (») Ápr 11, 2016 /
 
Nem kell egy hónapot várnod: FT232RL (HEStore). Esetleg másik programmal próbálkozz, hátha a Putty akasztja meg a rendszert.
(#) bbb válasza pixels hozzászólására (») Ápr 11, 2016 /
 
Azt nem írtad milyen oprendszeren használnád. Viszont, hogy boldog legyél, te is egy hamis pl2303 "áldozata" vagy, ne használd az új meghajtó illesztő programot hozzá, keress egy régit, azzal menni fog.
(#) Doky586 válasza pixels hozzászólására (») Ápr 11, 2016 /
 
Nem is értem hogy hihetted hogy ennyi pénzért valódi chipet kapsz.. Ahogy írták próbálkozz az olcsóbb chipekkel szerelt verziókkal (amiket nem hamisítanak)..
A hozzászólás módosítva: Ápr 11, 2016
(#) NickE hozzászólása Szept 3, 2016 /
 
A CH340G USB-soros konverter chipről mi a véleményetek? Van néhány arduinom, működnek jól ezzel a chippel.

Érdemes ilyen chipre tervezni olyan áramkört, amiből évente 1-200 db készülne? Tetszik a tokozása, könnyű forrasztani és az ára 100Ft. Az FT232RL forrasztani is macerásabb és bőven 1000Ft fölött van, szóval nem mindegy.
(#) Norberto válasza NickE hozzászólására (») Szept 3, 2016 /
 
Op-rendszer támogatottsága megfelelő?

Mostanság a Win. 10 kezd felfelé ívelni szép lassacskán. Illetve Linux alatt is célszerű lehet kipróbálni, hogy mennyire stabil, akár hosszabb távon is, pár napig, pár hétig akár.

Egyébként tetszetős, egyszerűnek tűnő. Csak hát kérdés, mennyire kapkodták el ezt Kínában, a driver-ek tekintetében nem túl friss a kínálat és a magyarázatok, revíziókövetés.
(#) Lucifer válasza NickE hozzászólására (») Szept 3, 2016 /
 
Pár POS terminál blokknyomtatóhoz tettem olyan ebayes RS-232 konvertert amiben ilyen tokozott chip volt (nem wire bondolt). 9600 BAUD, semmi extra. 1-2 hónap múlva jöttek, hogy nem nyomtat, hol nyomtat hol nem nyomtat. Kicseréltem Profilic PL2303 alapúra és nincs gond. Teszteltem wire bondolt chippel szerelt kész adaptert is az tesz során is hibázott. Nem tudom mibe kell, de ha van benne MCU akkor próbáld azt lecserélni olyanra amiben van USB és reszeljél bele CDC firmwaret. Az lesz a legolcsóbb.
(#) Doky586 válasza NickE hozzászólására (») Szept 3, 2016 /
 
Dobj össze egy prototípust és nézd meg működik-e Win10 alatt mindenféle drivertelepítgetés nélkül (csak az automatikusan letöltött whql driverrel)

Ha nem megy akkor valami gagyi hamisítvány az. Prolific és a többiből is kapható hamis chip olcsón azonos feliratozással és kinézettel, csak az a bajuk hogy csak XP-vel működőképesek (esetleg driverzsonglőrködni kell). de legalább olcsók..
A hozzászólás módosítva: Szept 3, 2016
(#) NickE válasza Norberto hozzászólására (») Szept 4, 2016 /
 
Igen, ezek a kétségek merültek fel bennem is.
(#) NickE válasza Lucifer hozzászólására (») Szept 4, 2016 /
 
Nekem chip kell, az a baj, hogy a PL2303 chipet kevés helyen árulják. Ami garantáltan eredeti, az nem is túl jó áron adják, a nagyon olcsók meg valószínűleg hamisítványok.

Az FTDI-nek van FT230X chipje, az viszonylag elfogadható áron van, 800Ft bruttó, van is itthon belőle, FTDI támogatottsága az egyik legjobb, lehet, hogy ezt választom.
(#) NickE válasza Doky586 hozzászólására (») Szept 4, 2016 /
 
A CH340G nem hamisítvány, legalábbis nem úgy, hogy FTDI vagy Prolific tokba tettek valami másolatot, saját nevüket teszik rá, de tény, hogy cég egy rendes honlapot és termék adatlapot nem tudott összehozni, szóval a megbízhatóságuk kérdéses.
(#) Syn7h37ic válasza NickE hozzászólására (») Szept 4, 2016 /
 
Nagyon sok dev board CH340G-vel szerelt. Mert extrém olcsó. Viszonylag jól működnek, de nem egy FTDI vagy Profilic stabilitású, ez tény.
(#) Doky586 válasza NickE hozzászólására (») Szept 4, 2016 /
 
Ne nekem mondd, hanem majd a vásárlóidnak így..:
Jó-jó hogy nem működik, de nem azért mert hamisítvány...
(#) mcucoder hozzászólása Dec 19, 2018 /
 
CH340 IC-ét használva USB-TTL átalakítóként a TTL oldalhoz akarok illeszteni egy RS485 meghajtó IC-t.
Az RS485 IC-én az automatikus irányvezérlésnek mi a legyegyszerűbb módja ?
Külön kis lábszámú mikrovezérlőt már használtam automatikus irányvezérléshez, de jó lenne ennél egyszerűbb módszer is.
FTDI USB chip-ek kezelik az automatikus irányváltást RS485-höz, de én most CH340G-vel szeretném megoldani.
(#) vargham válasza mcucoder hozzászólására (») Dec 19, 2018 /
 
Az olcsó modulokat is úgy hirdetik, hogy tudják ezt. "automatic data flow control"
http://www.epanorama.net/newepa/2014/03/21/usb-to-rs485-adapter/
Ha nem találsz kapcsolási rajzot, akkor vegyél egyet, és nézd meg. Nem tűnik túl bonyolultnak.
(#) mcucoder válasza vargham hozzászólására (») Dec 19, 2018 /
 
Kösz a segítséget.Ezt a honlapot megtaláltam, de kapcsolási rajz nincs rajta.
Rendelni tudnék ilyen átalakítót, de az nem ma fog megérkezni.Nekem meg ma kell (most) egy megoldás.
(#) Peter65 válasza mcucoder hozzászólására (») Dec 19, 2018 /
 
Szia!
Régebben én is próbáltam, de korrekt megoldást ezzel az IC-vel tudtommal nem lehet csinálni. Emlékeim szerint úgy hidalható át a probléma, hogy a kimenő jelre invertáltan rákötjük az irány parancsot is, így amikor a kimenő jel alacsony szintre vált, akkor a kifelé hajt a meghajtó IC.
(#) Hp41C válasza mcucoder hozzászólására (») Dec 19, 2018 /
 
Az RS485 meghajtó irányát adásra kapcsolni akkor kellene, ha az illesztő megkezdi az első küldendő adat kiléptetését, sőt egy kis idővel még hamarabb is, hogy a busz vezetékein a feszültségszint beálljon mielőtt az adás megkezdődik. Vételre az adás utolsó adatának kiléptetése (utolsó stopbit) után egy kis idővel kellene visszakapcsolni. Ezeket az időpontokat csak a kontroller tudhatja, hiszen ő kapja az adatokat az USB felől és pontosan tudja, mikor végez az utolsó adattal. Ezért van az FTDI -n egy külön láb. Ha a kiválasztott illesztő nincs, akkor jön a barkács: Az a 74HC00 valami monostabil áramkör lehet. Figyeli a TxD vonalon a jelet. Egy alacsony szint újraindítja, ha elég régen nem volt alacsony szint vételre kapcsolja az RS485 meghajtót. Sajnos a karakter adási ideje Baud függő.
(#) mcucoder válasza Hp41C hozzászólására (») Dec 19, 2018 /
 
Köszönöm a válaszokat.
A CH340 egyszerű módon nem használható irányvezérlésre is.
(Közben találtam a fiókban FT230XS IC-ket, ez már tudja az irányvezérlést is.)
Mégegyszer köszönöm a segítségeteket.
(#) pipi válasza mcucoder hozzászólására (») Dec 19, 2018 /
 
Hali!
Itt egy rajz valahonnan
És itt egy ch340-max485 átalakító amit visszarajzoltam, ezen is a tx a tranyón keresztül kapcsolja az engedélyezést.
Ezt a fajta irányvezérlést nagy távolságra nem javaslom.
(#) glaci hozzászólása Aug 17, 2019 /
 
Sziasztok!
Szeretnék építeni arduino-t mivel a hozzá való atmega8, vagy atmega328 icém van. Találtam is hozzávaló kapcsolást nyáklappal együtt. Azonban kell hozzá usb soros átalkító. Azt is találtam szintén atmega8-al működőt.Bővebben: Link
Az lenne a kérdésem, hogy ezeket megépítve, a rendszer működne e?
(#) pipi válasza glaci hozzászólására (») Aug 17, 2019 /
 
Nyilván nem működik, ha "bótban" vásárolt atmegád van. Fog kelleni még egy programozó is amivel a bootloadert beégeted, ezután már tudod programozni az usb-soroson, nem kell a továbbiakban az égető.
(#) glaci válasza pipi hozzászólására (») Aug 17, 2019 /
 
Szia!
Igen azt tudom, hogy a gyári ickbe be kell tenni a működtető programokat. Ehhez van zombee által közzétett stk500 programozóm. Lehet a kérdés nem volt jól feldolgozható. Piceket programoztam és építettem velük eszközöket, de az avr-ekkel eddig nem volt kapcsolatom, bár régóta vágyakozok rá. Van jó néhány bontásból származó régebbi avr-em, azokkal szeretnék valamit kezdeni és az aurdinoval programozni őket mert a neten sok bíztatást olvastam erről. Olyan programozóm viszont nincs ami azokhoz jó lenne, ezért jutottam el az aurdinoig. Venni nem szándékozok "bótban", ha van hozzávaló cucc itthon. Ezért érdeklődök mert ezen a téren még nincs tapasztalatom. A picekkel más a helyzet. Megírom a programot, lefordítom hex-be, veszem a szintén magam építette pickit2-t, egy pár gombnyomás és az ármkörben már működik is felprogramozaott pic. No eddig nem látok az avr körüli ködben.
(#) pipi válasza glaci hozzászólására (») Aug 17, 2019 /
 
Ugyanilyen "egyszerű" avr-nél is...
A bootloadert egyszer beprogramozod az stk500-al. Utána az arduinó felület alól le tudod tölteni a programot az usb/soros konverterrel.
(#) glaci válasza pipi hozzászólására (») Aug 17, 2019 /
 
Az előtő kérdés ehhez csatlakozott.
kell hozzá usb soros átalkító. Azt is találtam szintén atmega8-al működőt.Bővebben: Link.
Az volt a kérdés, hogy az igy összeépített rendszer (a megépítendő soros port és a hozzáépített arduinó) tartalmazhat e olyan buktatókat ami előre látható, csak én nem veszem észre a témában való járatlanságom miatt ?
(#) baloghzoli1 válasza glaci hozzászólására (») Aug 17, 2019 /
 
Szia ez nem jó?Bővebben: Link
(#) proba válasza glaci hozzászólására (») Aug 17, 2019 /
 
Legegyszerűbb a te esetedben, fogod az arduinó keretprogramot, megírod amit szeretnél, utána lefordíttatod vele, ( a hex valami eldugott helyen megtalálható némi netes segítséggel) majd az avrdudes nevű programmal tetszés szerinti hardveren keresztül beégeted. Mintha a programozódat a keretprogramba is be lehetne integrálni, de erre már pontosan nem emlékszem. Akkor talán a feltöltést a file menün keresztül lehetett kezdeményezni, a gomb kevés volt hozzá.
Ha a soros port igény felmerül, mert teszteléshez jó ha van, ugyan azt használhatod amit a picekhez használtál. Az arduino nem egy csoda, a panel egy processzor a szükséges sallangokkal meg egy bootloaderrel , a keretprogram meg egy egyszerű fordító + egy program, ami soros porton kiküldi a lefordított tartalmat. Ami buktató lehet az avr-es soros portban, ha nem tartalmazza a DTR jelet, mert akkor a reset gombbal kell bűvészkedni minden feltöltés előtt.
(#) glaci hozzászólása Aug 18, 2019 /
 
Szia!
Köszönöm az információkat, bár ezekkel nincs probléma. Leírom, hogy mi a helyzet: van egy zombee által publikált és általam megépített stk500. Ez egy avr programozó ami pl. az avrdude szoftwerrel együtt alkalmas az avrdude által preferált avr-ekbe a hex fájlt beírni. Viszont nekem olyan avr-ek is vannak bontásból, amiket az avrdude és más újabb programozók nem ismernek, pl. AT89C2051,AT89S5224. Arduinóval, utánna olvasva a neten megoldható a programozásuk, ha van hex fájl. Na mármost épitek egy arduinot (ez megoldva, mellékelve a kapcsolás) ennek ugye soros porton keresztül kell a pc-hez csatlakozni, ami egy usb soros átalakítoval történik. A kérdés innen következik: ha építek egy ilyen áramkört Bővebben: Link, letöltöm hozzá az AVR-CDC szoftwert, hogy felismerje a windows, majd a atmega8-ba az stk500-al betöltöm a CDC-RS232-t. Ez a probléma eddig.
Időközben felmerült egy másik lehetőség is bennem. az stk500 egy mcp2200-ás icvel oldja meg az usb soros átalakítást, majd ennek az RX és TX jelét haszálja fel az stk500-ban az atmega8. Az mcp2200-t a windows látja mint usb soros portot COM3 név alatt.
Viszont az MCP2200 többi lehetősége nincs kihasználva, vagyis a DTR jel nincs kivezetve. Ha az stk500 mcp2200-ás icjéről kjvezetem a DTR jelet és ezeket az arduino megfelelő bemenetére kötöm, akkor rajta keresztül az arduino használható eszközzé válik.Gondolom én. Kérek megerősítést, vagy más segítséget a továbblépéshez.
Következő: »»   5 / 6
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem