Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » USB-soros port konverter
 
Témaindító: tams, idő: Feb 6, 2008
Témakörök:
Lapozás: OK   6 / 6
(#) proba válasza glaci hozzászólására (») Aug 18, 2019 /
 
Még nem egészen világos a dolog mit nem értesz. Ha az STK500- al akarod feltölteni az atmegára a programot, az DTR jel nélkül is működik, a MOSI, MISO, SCK, meg talán a RESET láb haszmálatával. Ezt már tudod.
A DTR jel ahhoz kell, hogy a bootloaderrel rendelkező processzor szinkronba induljon a programozás kezdetén a program küldéssel, ne kelljen a reset gombbal bűvészkedni. ( mivel neked bootloadered nincs, ezért a DTR felesleges.)
Az arduinó mint keretprogram önállóan képes hex filet készíteni. ( beégetni beégetheted bármivel, ha van a processzorban bootloader, azzal, ha azt nem akarod használni, akkor STK500-al. ) Működésben annyi különbség lesz, ha STK500- al töltöd le, reset után azonnal indul a programod ( és kigyilkolja a bootloadert, de pótolható ha kell), míg bootloaderes processzorral később, mert az elején ellenőrzi, nem-e programozni akarod.

Az utána következő lépés már érdekesebb, a 89C2051 programozása hogyan történik. Azt már szerintem az atmega8 ba töltött programon múlik, milyen protokolt használ. (gondolom a DTR jel ehez sem kell) Tippem szerint sorosan intel hex formátumban megkapja a beégetendő filet, és elrendezi az égetést. Ehhez mi szükséges, azt már csak az atmega8 software írója tudja megmondani. Szerintem magához az arduinóhoz, mint fejlesztő keretrendszerhez sok köze nincs. Igazából valahogyan külön kellene választani, mikor beszél az ember a PC-n futó programról, és mikor a fizikailag fogható panelről. A te esetedben az arduinóval programozzunk 89C2051-et szerintem a fizikai eszközt takarja, a PC-n futó programhoz nincs köze.
A hozzászólás módosítva: Aug 18, 2019
(#) glaci hozzászólása Aug 18, 2019 /
 
Köszönöm a választ!
Mindenképpen többször átolvasom és értelmezem. Ha még lesz kérdés kérdezek.
(#) Andralin hozzászólása Pé, 8:06 /
 
Sziasztok!

Segítséget kérnék soros csatlakozás kialakításához.

Vásároltam egy mérőeszközt, ami soros porton küldi a mért adatokat és nem egyértelmű a csatlakozás fizikai kialakítása.
A leírásban azt írják angolul, hogy muszáj soros-TTL konvertert használni:
"When communicating with a computer, it is necessary to prepare a USB-TTL converter on the computer side and connect it with the instrument."

Viszont maga a soros csatlakozó az eszközön egy USB-TTL feliratú mikro USB csatlakozó.
Most akkor fizikailag hogy tudok erre csatlakozni? El kell vágjak egy USB kábelt, azt rádugom és a két középső adatvezetéket kötöm a soros-TTL konverter Rx/Tx lábaira?

Az ember azt várná, hogy ha konverterre kell csatlakozni, akkor modjuk két csavarral rögzíthető végpont lenne az Rx/Tx és ha USB csatlakozó van akkor direktbe lehetne a PC-het csatlakozni. De a leírás ennek ellent mond, ezért vagyok bizonytalan.

Tudnátok ebben segíteni nekem?
Ezt lenne maga a mérőeszköz: Bővebben: Link
(#) Medve válasza Andralin hozzászólására (») Pé, 8:36 / 1
 
Ravasz egy dolog, az biztos! Én azt vettem észre, hogy a leírásban ez áll: Data output and USB power supply. Tehát az USB csak a tápfeszellátásra kell. Ez megszokott dolog. De van még: USB used as the output of TTL serial port data. Vagyis az USB csatlakozón nem USB a protokol, hanem TTL UART! Ez aztán az ellenség megtévesztése, jót nevettem rajta, hogy lehet ilyen. Még megéljük azt is, hogy 5 pólusú DIN csatlakozóra teszik ki az USB-t! Thank You China!
Tehát a megoldás, igen, a China-USBt rákötöd egy UART-TTL konverter TTL oldalára, az EU-USB oldala pedig mehet a PC-be.
De van még lehetőség, (de tetszik!) RS232-es IC-vel helyreteszed a szinteket, TTL-ből "UART-szinteket", +-12V, és mehet a PC UART csatlakozójába, ha van. Így a COM1-et kell kiválasztanod például
A hozzászólás módosítva: Pé, 8:45
(#) Doky586 válasza Andralin hozzászólására (») Pé, 16:54 /
 
Hogy kell megnézni ezt a linket???
Nálam csak valami bejelentkezési oldalt mutat. Mondhatnál egy usernevet és jelszót is hozzá. Én nem akarok regisztrálni.

Valószínű a szokásos minden ATX PC gépen ottlevő RS-232 port az, csak kihagyták belőle az invertert amit egy MAX232 IC-vel pótolhatsz..
Vagy eleve USB-TTL soros portot veszel hozzá.
A hozzászólás módosítva: Pé, 17:01
(#) Andralin válasza Doky586 hozzászólására (») Pé, 17:54 /
 
Elnézést, fogalmam sem volt, hogy az Aliexpress-en nem lehet bejelentkezés nélkül megnézni a termékek adatlapját.
(#) Andralin válasza Medve hozzászólására (») Pé, 17:55 /
 
Nagyon köszönöm a tanácsot, én is erre gondolnék, amit te írsz.
Akkor megpróbálom így.
Következő: »»   6 / 6
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu