Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Rádió javítás
 
Témaindító: Jancsika, idő: Jan 8, 2008
Témakörök:
Lapozás: OK   44 / 68
(#) laczika hozzászólása Máj 26, 2019 /
 
Sziasztok! Meridian 211- ről van valakinek tapasztalata? Ma szereztem egy ilyet. Középhullámon szépen teljesít, magas és mély szabályzás is van, 3 rádióadó menthető. Áthangoltam az FM részt, igaz az átfogás nincs meg. Ez nem is érdekelne, jobban zavar az hogy elhangolódik. Van AFC de ezt bekapcsolva csak leromlik a vétel. Érdemes ezzel foglalkozni tovább, vagy ez is csak olyan lenne mint a Videoton rádiók?
(#) martin66789 hozzászólása Jún 10, 2019 /
 
Sziasztok

Segítséget szeretnék kérni egy RFT Saturn MR 422 régi rádió hangolásához. Már pár éve is feltettem ide de akkor még nem működött az URH rész, most nem régen sikerült ezt a hibát orvosolni az összes alkatrész egyesével kiforrasztottam és kimértem így sikerült a hibát orvosolnom. A hangolással addig jutottam el hogy adókat már fogok és a 73 MHz után a skála legvégére nehezen de beállítottam a Retro rádiót tisztán foghatóra. A skála 71.5 72 MHz között a Petőfi rádiót fogom viszont ezt már nem olyan tisztán. A skála 71 MHz elkezd recsegni ahogy tekerem majd innentől lefelé semmit nem fogok (se adó se zaj) arra gyanakszom hogy a forgókondenzátor lemezei esetleg összeérhetnek ?
Hogyan tudom a régi skálára (66-73 MHz) behangolni a rádiót hogy a legtöbb mai adót (88-104) fogjak rajta?
A hozzászólás módosítva: Jún 10, 2019
(#) ONKYOS válasza martin66789 hozzászólására (») Jún 11, 2019 /
 
üdv. nem igazán értem a kérdésedet, hogyan tudnád fogni a régi 66MHz-73MHz, Oirt, sávra méretezett rádióval fogni, a ,mai CCIR-sávban található,sugárzó adókat?
Elárulom neked, hogy így eredeti gyári állapotában sehogy, ahhoz hogy venni tud a Retro-t, 101,6MHz-en, illetve a Petőfit 98,8MHz-en, 96,7MHz-en, át kellene hangolni a vevő FM, hangolóegység tuner részét..
Ez szakértelmet igényel, tekercseket kell cserélni, továbbá kerámiakondenzátorokat is, át kell húzni az oszcillátort, a bemeneti fokozatot is, enélkül nem megy.
(#) pucuka válasza martin66789 hozzászólására (») Jún 11, 2019 /
 
Valamiért leáll az oszcillátor. Lehet forgó zárlat is, (de ezt egy ellenállás mérővel kimérheted) de szerintem inkább az a gond, hogy magasabb frekvenciákon nem állnak fenn az oszcilláció feltételei. Ez lehet tranzisztor probléma is, de én inkább a rezgőkörre visszacsatoló kondenzátort találnám oknak.
Először az oszcillátort kéne beállítanod. hogy 98 - 115 (120) MHz között stabilan hangolható legyen. (ha már erőtejesen bele kell nyúlnod az oszcillátor kör áthangolásába, megoldható, hogy a teljes CCIR sávot vegye. Az OIRT -s skála amúgy is csak a nagyjából való tájékozódást segíti)
Ezt egy frekimérővel tudod ellenőrizni. Ezután jöhet a modulátor kör hangolása egy gyengébb adó vételének segítségével.
A hozzászólás módosítva: Jún 11, 2019
(#) martin66789 válasza pucuka hozzászólására (») Jún 11, 2019 /
 
A skála hibája megoldódott tényleg zárlatos volt. Multiméter szakadásvizsgálójával mértem és így egyértelműen zárlat lett a hiba amit javítottam is. Vékony kis papírcsíkokat vágtam amiket betoltam a forgókondenzátor lemezei közé majd egyesével kihúzgáltam és meglett a ludas.

Külön frekvencia mérőm nincsen, viszont van multifunkciós multiméterem amiben van frekvencia menüpont nem tudom hogy ezt tudom-e hozzá használni (teszek fel róla képeket).

A forgókondenzátoron a kis panelen lévő tekercseket és trimmer kondenzátorokat állítgattam eddig. A 6 számúhoz nem nyúltam, a 4-nél csak ebben a pozícióban van jel máshol nem, az 5-nél több helyen is van jel, a 2-nél is kb itt a legjobb a jel, a 3-sal tudom tolni a csatornákat fel és lefelé az 1-sel inkább pontosítani tudom
(#) pucuka válasza martin66789 hozzászólására (») Jún 11, 2019 /
 
Nem hiszem, hogy a multiméter frekvencia mérője tud 100 MHz körüli frekvenciákat mérni, a képen látható is csak 1 MHz. Frekvencia mérő híján használhatsz egy jól működő, jól skálázott vevőt is, az oszcillátor frekvenciának (amit a vevővel vehetsz) +10,7 MHz -el kell nagyobbnak lenni. Azaz, ha 100 MHz en hallod a hangolandó oszcillátor jelét, akkor a vételi frekvencia 88,3 MHz lesz. Jó, ha az ellenőrző vevőd digitális skálájú. Így nem tudod az egész skálát ellenőrizni, de legalább tudod, hogy hol vagy, és ehhez lehet igazodni.
- Az 5, és 6 tekercsek a 10,7 MHz KF tekercsei, az nem kellett volna macerálnod.
- A 4 tekercs az oszcillátor tekercs, a 3 a hozzá tartozó trimmer. Ennek 3 menetnek kéne lenni, 1 menetnél leágazással. Lehet viszont hogy elég a forgóval, trimmerrel párhuzamos kerámia kondit 10 - 12 pF -re cserélni.
- A 2 a modulátor tekercs, az 1 a hozzá tartozó trimmer. A tekercsnek 4 menet kellene, az oszcillátorhoz hasonlóan a párhuzamos kerámia kondit 15 - 20 pF -re cseréled, lehet, hogy be lehet hangolni.
Nem látom a forgókondit, ha lemezes, légréses, akkor éles vékony késsel óvatosan lehet jusztírozni, megszüntetni a zárlatot.
(#) martin66789 válasza pucuka hozzászólására (») Jún 12, 2019 /
 
A multiméter f-Generator menüpontjában egészen 5000.000Hz-ig lehet állítani a frekvenciákat.
Lemezes a forgókondi.
A hozzászólás módosítva: Jún 12, 2019
(#) pucuka válasza martin66789 hozzászólására (») Jún 12, 2019 /
 
Szerintem ez csak 5 MHz. Ha jól számolom a tizedes pontot bár akkor kHz -et kellett volna írni. 5000 kHz. Az még csak 5 MHz, és 120 MHz -ig kéne mérni.
(#) martin66789 válasza pucuka hozzászólására (») Jún 12, 2019 /
 
Hol tudok a panelen frekvenciát mérni kipróbálnám hátha működik még nem mértem frekvenciát. A panelen több helyen 2-3V feszültségek vannak a műszer nem hiszem hogy szeretné a kondikat is ki kell sütni mérés előtt.
(#) pucuka válasza martin66789 hozzászólására (») Jún 12, 2019 /
 
Az ilyen készülékekben ahol nincs kialakítva rendes mérőhely, a frekvencia mérőt pl. laza csatolással, (az oszcillátor tekercs megcsapolásán kisértékű kondin keresztül, vagy csatolóhurokkal) lehet vizsgálni.
De ezzel a műszereddel ne fáradj, nem fogja mérni a kb. 20 -szor magasabb frekvenciát. Nagyságrendi a különbség.
A hozzászólás módosítva: Jún 12, 2019
(#) oriza hozzászólása Jún 19, 2019 /
 
Sziasztok!
Mint korábban jeleztem, kaptam egy szinte gyári új (külső/belső) állapotú RM 5642 Videoton rádiót. A jelenség az, hogy nem szól sztereóban! A hangoláshoz nem értek és nincsenek is eszközeim! Ám az extrém meleg napok változást hoztak: a kertben dolgoztam, a rádió egy asztalon szólt, már órák óta. Sütötte a nap rendesen, főleg az állomáskereső gomb felőli oldalát/élét érte. Leültem mellé pihenni kicsit és arra lettem figyelmes, hogy milyen telten szól, sztereóban szól! Világít a LED is! Tekergettem más állomásokra, ami sztereó az stabilan úgy is szólt! Igen csak meleg volt az oldala! Másnap reggelre elmúlt a csoda! De kb. 1 óra "melegedés" (a keresőgomb felőli oldalán) után újra jó! De nem mindig süt a nap! Hozzá teszem; messze szebben szól, mint a mostani alacsony, hosszúkás, négyzet-hasáb alakú, 2 kazettás rádiók többsége!
A hozzászólás módosítva: Jún 19, 2019
(#) kadarist válasza oriza hozzászólására (») Jún 19, 2019 /
 
Szia!
Állítsd be az IC418 pozíciószámú PLL-sztereo dekóder IC oszcillátorának az alapfrekvenciáját a P410-es trimmerpotméterrel. Addig tekergesd, amíg a legstabilabb lesz a sztereó vétel. Rajz: Bővebben: Link.
A hozzászólás módosítva: Jún 19, 2019
(#) Tomi94 válasza kadarist hozzászólására (») Jún 19, 2019 /
 
Vagy inkább cserélje ki egy modern, zárt műanyagtokos darabra. Ezek a lemezből hajtogatott, bakelit alaplapos keleti trimmerek nem valami jók, valószínűleg rég nincs biztos kontaktusa a lábaknak a szénpályával. BRG magnómechanikák motorvezérlőjéből is halomra dobálom ki, mert a gyáriakkal két indítás nincs, hogy egyforma sebességgel indulna meg. Nem kell azt a 30 Ft-ot sajnálni tőle, valóban jó kis gép amúgy.
(#) oriza válasza kadarist hozzászólására (») Jún 19, 2019 /
 
Köszönöm a rajzot is!
Középen, pont 12 órán állt, balra kezdtem fordítani 9 óránál kigyulladt a LED és stabilan szól sztereóban! Találtam itthon fehér, kerámiatestű trimmert. A vastag lábai (nem drót, apró rudacskák) miatt fúrni kellett a nyákot, de már a helyén van. Rendben szól!Köszönöm az útmutatást Mindkettőtöknek!
(#) Savi64 hozzászólása Jún 30, 2019 /
 
Sziasztok!
Van egy hibás AIWA NSX-320 rádióm. Minden funkciója jól működik, de a T-Bass funkciója ami kapott egy külön dedikált gombot is a bekapcsolásához eléggé hangszóróra veszélyes dolgokat produkál. Ugyanis amikor bekapcsolom kb 2-3 másodperces periódussal iszonyat hangosan pulzálva dürrög. Gondolom valamelyik kondi mehetett ki, de mivel nem értek hozzá nem tudom, hogyan kezdjek neki. A BBE funkciója ami kb ugyan ezt a cél szolgálja csak a magas hangokat emeli ki tökéletesen működik. Multiméterrel próbáltam oszcilloszkóp híján rámérni a kimenetre eredménytelenül ugyanis se DC fesz, se kritikusan nagy AC feszültséget nem tudtam vele mérni rajta. Ti hogyan indulnátok neki a hiba felkeresésének? UI.: Neten megtaláltam a kapcsolási rajzát.
(#) taxi92 válasza Sebi hozzászólására (») Jún 30, 2019 /
 
Köszönöm szépen a segítséget!
(#) taxi92 válasza gaben62 hozzászólására (») Jún 30, 2019 /
 
Köszönöm a segítséget!
(#) taxi92 válasza Hx-2 hozzászólására (») Jún 30, 2019 /
 
Köszönöm!
(#) Josika001 hozzászólása Aug 23, 2019 /
 
Üdv!

Van egy Selena B211 típusú rádióm, de sajnos nem hibátlan.
Nagyon halknak találom, volt már egy okean 214 esem, de az valósággal ordított ehhez képes, hangszóró probléma nem lehet, mert az néztm, és nincs baja, a trimmerpotikkal állítgattam így mostkihoztam belőle a maximumot, de még így is gyengének érzem.

Ha valaki tudna nekem segíteni, megköszönném.
(#) CHZ válasza Josika001 hozzászólására (») Aug 23, 2019 /
 
Szia!
C124,125, 128,134,136,138 elkokat ellenőrizd.
Kivezetéseikre próbára tegyél egy új kondit, meghallod ha rátalálsz a hibásra.
A hozzászólás módosítva: Aug 23, 2019
(#) FLaci81 hozzászólása Aug 28, 2019 /
 
Sziasztok!

Nem rég vettem olcsón egy rádiós scannert (uniden bearcat ubc60xlt-1), kipróbáltam rendben működött.
Aztán sajnos kapott egy fordított polaritást, azaz a 6v-ot fordítva kapta meg.
A rádió a helyes polaritásra visszatérve bekapcsol ugyan, de a kijelzőjén az információk alig látszanak és a vételi készsége is jócskán leromlott (olyan, mintha valami nem kapna elég áramot).
Főleg sistergés van csak, ugye a szokásos FM zaj.
A sistergés mellett csak a kijelző háttér világítása maradt jó és erős, az ugyanolyan jól világít, mint a baj előtt.

Miket nézzek meg , egyáltalán hol kezdjem? Kondik, diódák, ellenállások stb. ?

Köszönöm ha így látatlanban is tudtok segíteni!
(#) Heavykrisztian8 hozzászólása Aug 29, 2019 /
 
Találtam a padláson egy Ra4301 S szuper-vevőt és kötöttem rá egy hang ládát. Halkan lehet fogni vele a Kossuth rádiót viszont bármit tekerek vagy nyomok nem vált el róla. Lehet az a baja hogy nincs antenna? Vagy esetleg valami hiba okozza?
(#) pucuka válasza Heavykrisztian8 hozzászólására (») Aug 29, 2019 /
 
Kérd a hozzászólásod áthelyezését a Rádió javítás topikba. (a rádióamatőrhöz semmi köze, közönséges műsorvevő)
(#) Ktulu válasza FLaci81 hozzászólására (») Aug 29, 2019 /
 
Elég sok minden szokott károsodni fordított tápnál.
Csatolom a rajzot, nem túl jó minőségű.
Amiket ellenőriznék elsőnek: D15, Q8,
IC2, IC5, IC4, IC201 (és a tápjaikon levő kondik)
IC5 és IC201 állítja elő a processzor (és nem csak) feszültségeit.
A hozzászólás módosítva: Aug 29, 2019
(#) FLaci81 válasza Ktulu hozzászólására (») Aug 30, 2019 /
 
Köszönöm a segítséget.
Egyenlőre az összes "hagyományos" kondit kicseréltem, amitől jobb nem lett, de rosszabb sem. Szerintem javíttatás lesz a vége. Nincs megfelelő célszerszámom a többi alkatrész kiméréséhez, cseréjéhez, na meg annyira vérprofi sem vagyok ezen a téren.

Most már csak az a kérdés, kihez érdemes elvinni, hol foglalkoznak ilyen jellegű javítással mondjuk Veszprém környékén?

Köszönöm előre is.
(#) Ktulu válasza FLaci81 hozzászólására (») Aug 30, 2019 /
 
IC4 4-es lábára kötött ellenállás után (talán R38) 16,8V -ot kellene mérj.
IC5 4-es lábán pedig 3,8V -ot.
(#) pucuka válasza FLaci81 hozzászólására (») Aug 30, 2019 /
 
Erős a gyanúm, hogy nem érdemes javíttatni. Jól meggyilkoltad.
(#) Zole hozzászólása Szept 4, 2019 /
 
Sziasztok A Tesla Duetto rádió retenetesen recseg. Ha ezt potenciométer okozza akkor az olyan potmétert hogyan lehet grafit zsirozni ami zárt? Ha a hangeröt növelem recseg ha hangolom a skálát akkor is recseg. Kétnormás urh van benne.
(#) pucuka válasza Zole hozzászólására (») Szept 5, 2019 /
 
És ha a kasznit finoman ütögeted akkor is recseg?
(#) FLaci81 válasza Ktulu hozzászólására (») Szept 5, 2019 /
 
Igen igen, szinte stimmel is (16,9 illetve 3,7V).
Következő: »»   44 / 68
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem