Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kapcsolóüzemű (PWM) végfok építése
Lapozás: OK   219 / 238
(#) possim válasza tothbela hozzászólására (») Szept 16, 2019 /
 
Szia TothBela, csináltam egy blokk sémát az egész áramkörről , hogy tisztább legyen az összkép. Az RF erősítő 4MHz-megy, összesen 6 fokozat van benne, ezek mind hangolva vannak, ennek a végfok része egy légmagos "transzformátort hajt meg" ami szintén hangolva van 4MHz-re primeren is és szekunderen is. A tápegységnek 2 feszültség szintje van vagy egy 100V-os ami megy a végfokhoz és van egy 12Vos ami viszi a periféria áramköröket stb. A végfok 50V-tól kezd el éledni és 100V a névleges feszültsége . Itt 100Von ~1.7A-t vesz fel folyamatosan így kábé a végfok terhelő impedanciája olyan 60Ohmra adódik. A táp adott és nem is nagyon szeretnék változtatni rajta értem ezalatt a H osztályt, hogy több feszszintet hozzak ki a névleges környékén. Ezért is gondoltam , hogy D-osztályban lenne jó megoldani egy SingleEnded elrendezésben ahol a kitöltési tényezőt közel 100% ig lehet kitolni igy 75% on menne üresjáratban és 50-100% változna bemeneti jel esetén. Na de , ez nyílván nem lehetséges a deathtime miatt főleg magasabb frekvenciákon , ugyhogy valahogy kompromisszumos megoldás kellene ami mondjuk 50-90% között mozog.
Link egy korai verzióról:
1link
2link
3link
A hozzászólás módosítva: Szept 16, 2019
(#) tothbela válasza possim hozzászólására (») Szept 16, 2019 /
 
Szia!
Így már értem. A 4MHz-et leosztanám valamennyivel, és ha a hangminőség nem annyira gáz, egy vezérelhető fix frekvenciás step down feszültség szabályzót lehetne használni. Ott nincs holtidő, tehát koppig mehetne pozitív irányba. Azért nincs holtidő, mert féloldalasan terhelt a PWM mimenete, így a negatív oldalon csak egy gyors dióda kell. Szerintem 125kHz optimális lehet a szabályzónak.
(#) tothbela válasza tothbela hozzászólására (») Szept 16, 2019 /
 
Most néztem a videókat. Nem rádióadó, hanem plazmahangszóró. Akkor nem kell szinkronban lennie a PWM végfoknak. Itt ez nem előírás. Nézünk egy ebay-est.
(#) mlaci989 válasza TAttila77 hozzászólására (») Szept 18, 2019 /
 
Szevasz.
Lecseréltem a kimeneti szűrőkondit 1uf 630voltos wimasra. Az volt itthon. Tantál kondit X7R-es smd-re. Továbbra is fennáll a probléma. Szól meg okés is lenne a hangja. Egyedül gyors diódám nincs itthon. Meg kisebb low esr-se szűrőelkók. Habár megpróbálhatom 50Hz-es trafóról meghajtani,ahhoz vannak elkóim. Szerzek diódát és ha nem lesz jó,akkor újraépítem új nyákra.
(#) TAttila77 válasza mlaci989 hozzászólására (») Szept 18, 2019 /
 
Előszedtem az enyémeket, egyiken se tudtam a hibádat előidézni sehogy sem.Még ha a visszacsatolással gyorsítom vagy lassítom, még akkor is jók. Én IRFB4227-eket használok. építettem vagy hat panelt, hidat is, de még nem építettem be egyiket sem, még várat magára.
hirtelen kifogytam az ötleteimből de most sajna nincs időm a jelenségeddel agyalászni. Ami még be szokott válni, hogy kezd el az alkatrészeket egyenként jobbakra cserélni, értem itt azt, hogy kezded az összes kondival a két IC körűl, majd bekapcs. és szkópolsz, utána folytatod az összes ellenállással és ismét nézed jobb e. Aztán az összes elkó, dióda, végűl a két IC és fet. Meg kell javúlnia, valamelyik alkatrészed nem tuti, én diódára gyanakodnék, de lehet az LM is rosszúl dolgozhat. Ki kéne cseréljed másikra háthaaz. Én a 820 ohmmal sorba tettem be egy 47-100u elkót a test felé, így nekem nem pattan bekapcsoláskor. Ge Lee ír is erről a hidas cikkében. Azt is tanúlmányozd. Az ő frekvevciabeállításaival módosításaival is nagyon stabílan megy.
(#) krisz69 hozzászólása Dec 12, 2019 /
 
Sziasztok nem épp végfok építés. Inkab javítás lenne a kérdésem. Adott egy T.amp tsa2200 végfok. A vezerlő panelen valami még nem ok . Sajnos a kapcsolási rajzot nem adja ki a gyártó. Vezerlő jel megvan. A tap be is kapcsól viszont a vegfok panel vissza helyezését követően le is tilt. Addig se jut el hogy vegig ellenörize a végfokot jó e . Lm339 6 6-os lába és a negativ 16V között van egy smd kondi az repedt. Alatta van még egy kondi ami az lm 339 7-es lábát húzza a negativ 16V ra . A 2 kondezator ránézésre teljesen egyforma . Az alsó beforrasztva 6.8nf et mérek. Kérdés mi lehetett az a kondenzátor vagy mit nézek még meg. ? És az smd tranzisztorok be azonositasában kérnék segitséget ha tudna valaki segíteni.Mert sok lehetőseget feldob a beazonosító program.
(#) gulyi88 válasza krisz69 hozzászólására (») Dec 12, 2019 /
 
SMD tranyók és más smd állatok beazonosításához.
http://www.s-manuals.com/smd
Felirat+tokozás típus alapján többnyire beazonosíthatók.
pl:
1P sot23 tokban az egy 2222 npn tranyó valamelyik gyártótól.
2F sot23 meg 2907 PNP tranyó valamely gyártótól.
EF5 meg minden bizonnyal BZT52H-B75 EF (75V-os zenner, adatlapról derül ki)
Műszerrel érdemes dióda állásban megcsipogtatni úgy közelebb lehet kerülni ahhoz, hogy fet-e vagy bipoláris-e, vagy dióda-e, dupla dióda-e stb...

A repedés a nyákon is látszik, a vezetősávok is elrepedhettek, biztos ami biztos át kellene hidalni egy vékony rézdrótszállal az adott területen futó vezetősávokat.
(Lötstopot óvatosan le kell kaparni, ésvagy bőven meggyantázott és teliónozott ónszívószalaggal pákával melegítve és finoman rányomva dörzsölgetni, úgy kíméletesen lejön a lötstop és beónozódik a vezetősáv).
(#) krisz69 válasza gulyi88 hozzászólására (») Dec 12, 2019 /
 
Nem repedt a vezető sáv valam szörszál szerű kerűlt rá. Smd kondi a fő kérdés mi lehet. ? :/
(#) gulyi88 válasza krisz69 hozzászólására (») Dec 12, 2019 /
 
Esélytelen hogy kiderüljön.
Méretéből (és tápfeszből) lehet saccolni egy max értéket, azon belül bármi lehet.
Visszarajzolhatod a környékét, amíg valami felismerhető áramköri részlet kirajzolódik.
Majd utána meg lehet fejteni, hogy milyen funkciót töltött be és milyen érték lehetett.
Bizonytalan kimenetellel az is vezethet eredményre, ha kipróbálod hasra egykét értékkel, elsőként ugyanakkorával, mint ami alatta van, de tönkre is mehet a masina, tisztázni kellene a funkcióját!
Mindenképpen áramkorlátot kell alkalmazni a táplálásnál!
A hozzászólás módosítva: Dec 12, 2019
(#) ferci válasza krisz69 hozzászólására (») Dec 12, 2019 /
 
Ha az LM339 6-os lába ( inv.bemenet ) és a negativ 16V között van ( tényleg ) egy repedt smd kondi, akkor valószínűleg hidegítő. Próbálj betenni egy 47..100 n nagyságrendűt.
Ez az erősítő sztereo - nincs ebből a panelből 2 db, összehasonlítani?
(#) krisz69 válasza ferci hozzászólására (») Dec 12, 2019 / 1
 
Ez a panel a táp vezérlést látja el és figyeli a terhelést rövidzárlatot stb. Komparator szerepe van
(#) ferci válasza krisz69 hozzászólására (») Dec 13, 2019 / 1
 
Oké, az IC is komparátor - éppen ezért az a kondi csak hidegítő azon a lábon.
(#) latyakosa hozzászólása Jan 11, 2020 /
 
Találkozott már valaki ezzel a modullal ?
A szekunder oldalon az erősítő szimmetrikus tápról működik, azonban csak a pozitiv táp stabil, a negatív oszcillál. Új panel csak a ferdeszeműektől érkezett.
(#) hzs3921 válasza mlaci989 hozzászólására (») Feb 16, 2020 /
 
Szia! Csak nekem tűnik föl, hogy a középső képen a tekercs szigeteletlen menetekkel van megtekerve és így annak a menetei tulajdonképpen rövidzárként viselkednek? Tudtommal az ilyen tekercseket több, vékonyabb szál összesodrásával, de szigetelt zománchuzalból kell elkészíteni.
(#) hzs3921 válasza TAttila77 hozzászólására (») Feb 16, 2020 /
 
Szia!
mlaci989 tekercse (lásd 218.oldal) szigeteletlen menetekkel van megtekerve így tulajdonképpen rövidzárként viselkedik. Igaz hogy több, vékony szigetelt zománchuzal összesodrásával kell elkészíteni, de én azon a képen csak a fém tiszta rezet látom, bárhogyan nagyítom.
(#) mlaci989 válasza hzs3921 hozzászólására (») Feb 19, 2020 / 1
 
Bizon hogy szigetelt az a bizonyos tekercs huzala. Nyugodtak lehettek benne.
A hozzászólás módosítva: Feb 19, 2020
(#) TAttila77 válasza mlaci989 hozzászólására (») Feb 20, 2020 /
 
Hát akkor az igen igen a legnagyobb baj, ha még lakkozás sincs rajta. A szűrő tekercsen lévő huzalnak zománcozott, vagy legalább lakkozott szigetelésűnek kell lennie! Honnan szeditek, hogy szigeteletlen dróttal kell azt tekerni?? Ez marhaság. Sehol soha senki nem mond ilyet, dwe nem is írt. Ne is csodálkozzatok, ha nem fog működni az erősítőtök.
A hozzászólás módosítva: Feb 20, 2020
(#) TAttila77 válasza TAttila77 hozzászólására (») Feb 20, 2020 /
 
Bocsi mlaci989. Nem neked ment volna.
(#) mlaci989 válasza TAttila77 hozzászólására (») Feb 20, 2020 /
 
Semmi gond.
(#) game4812 hozzászólása Feb 25, 2020 /
 
Sziasztok!
Adott egy EV ZLX erősítő része, ami egyszer már javítva volt, így a csere mellett döntöttünk. Nem sürgős megcsinálni, de hobbiként belefognék. Találtam egy kapcsolási rajzot, ami gyanús, hogy nem tökéletes ehhez a NYÁK-hoz, időközben módosítva lehetett. A C122 R54 és R55 tuti, hogy problémás, máshol nyilvánvaló gondot nem látok. Kérdés, hogy mitől. Nem csináltam még ilyet, de érdekelne. Ami adott: Multiméter, LCR mérő, DS0138 oszcilloszkóp 1:10-es mérőfejjel. Csinálok egy izzófoglalatos konnektort, hogy azzal biztostva tudjam majd éleszteni. Hogyan kezdjek hozzá?
Itt találjátok a képeket.
(#) TAttila77 válasza game4812 hozzászólására (») Feb 25, 2020 /
 
Hát a képeket nézve, ha én hozzám bekerűl ilyen alkotás, eszeveszett barkácsolás, a percen visszaadom a delikvensnek amint meglátom a művet. Ez sajnos már menthetetlen. Ne haragudj meg érte, ilyenekkel már találkoztam, el lehetne még indítani de már labilis lenne a végfok is meg a táp is a rettenetes tákolás miatt. Kár belefogni, csak súlyos tízezreket költesz alkatrészekre és a vége teljes kudarc lesz már. Ezt előre meg merem jósolni.
Hébe hóba az ebayen fel teszegetnek ilyen bontott aktív modult, vedd meg, tedd bele a hangfaladba a és jól jársz. Pláne ha nem javítgatott.
A hozzászólás módosítva: Feb 25, 2020
(#) gabor1566 hozzászólása Márc 20, 2020 /
 
Üdvözletem! Megépítettem ezt a D osztályú erősítőt ami itt van hobbielektronikán. Következő a helyzet hogy nem indul el, nem csinál semmit illetve az az mpsa92 aminek a bázisa testre van kötve elszállt már kétszer 40W izzóval a primer körben és nem értem miért. A táp feszültség +-54V esetleg ez lehet a probléma?
(#) latyakosa válasza gabor1566 hozzászólására (») Márc 20, 2020 /
 
Forrasztási hiba vagy a panelon zárlat nincs ? A kisebb táptól nem kellene tönkre mennie.
Fotót tudsz feltenni a pproblémás panelről?
(#) gabor1566 válasza latyakosa hozzászólására (») Márc 21, 2020 /
 
Így néz ki amit én kiszitettem!
(#) TAttila77 válasza gabor1566 hozzászólására (») Márc 21, 2020 /
 
Olyan nem lehet, hogy nem működik. Akar hányat csináltam az mind elsőre indúlt. Valamit nagyon elrontottál ott. A nyákot tartsd lámpa fény felé, vagy világítás át és nezegesd hogy hol van hiba a fóliákon, nem ér-e össze valami hajszál vékony hiba folytán valamelyik sáv a másikkal. IC nem szokta túlélni a zárlatot, minden félvezetőt cserélj! A test fóliát is nézzed nagyító alatt, minden oda kapcsolódó alkatrész kapcsolódik hozzá? Az LM is? Valami nagy árúlás lehet.
Tranzisztorok bekötését megnézted? Összenyitnak és azért száll el.
A hozzászólás módosítva: Márc 21, 2020
(#) Karesz 50 válasza gabor1566 hozzászólására (») Márc 21, 2020 /
 
Az IRF540 100V-os FET, nem fogja kibírni az emelt tápfeszt (ha jól látom, hogy ez van benne).

Emeld ki a foglalatból az LM311-et és ellenőrizd a +/-3.3V-ot.
(#) TAttila77 válasza Karesz 50 hozzászólására (») Márc 21, 2020 /
 
Helló.Nézd meg jobban a képet. Én nem IRF540-et látok a képen, hanem 840. Itt lesem már egy ideje de csakugyan 840-et látom.
A hozzászólás módosítva: Márc 21, 2020
(#) gabor1566 hozzászólása Márc 21, 2020 /
 
A vegtranyok IRFP250 a segedtapos tranyo meg ksh13007!
(#) Karesz 50 válasza gabor1566 hozzászólására (») Márc 21, 2020 /
 
Én még nem láttam TO220-as tokozású IRFP250-et, de legyen az.
Attila: nekem már nincs ilyen jó szemem.
Következő: »»   219 / 238
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem