Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kettő aggregátor összekötése
Lapozás: OK   1 / 2
(#) kortez17 hozzászólása Márc 25, 2013 /

Üdv minden elektronika rajongónak
Avval a kérdéssel fordulnék hozzátok, hogy lehet-e 2 "mobil" aggregátort valahogy összekötni?
Erre azért lenne szükségem, mert sok helyen ahol dolgozok, nincs hálozat és hegesztőt és egy 4kw-os motort szeretnék róluk hajtani, de külön-külön gyengék ( nagy stabilan 3-3.5kw kicsi 2kw )
Remélem hamar megkapom a kérdésemre a választ, előre is köszönöm
(#) erbe válasza kortez17 hozzászólására (») Márc 25, 2013 /

Nem!
Amik összeköthetőek és szinkronizálhatóak (anélkül nem megy ) az nem ez a kategória.
(#) mpisti hozzászólása Márc 25, 2013 /

Ezt a módszert felejtsd el. A legtöbb mobil aggregátor szigetüzemre készül, nincs benne szinkronizálási lehetőség. Alapfeltétel,hogy a motorok olyan fordulaton járjanak, hogy a frekvenciák teljes mértékben azonosak legyenek, mert egyébként komoly lengések következnek be az összekötött szakaszban.Ezt a lengést viszont a mobil aggregátorok nem képesek kezelni.
A hegesztőhöz a hegesztőgép névleges felvett teljesítményének minimum kétszeresét illik figyelembe venni,Tehát alaphangon 5kW (ez kb. 7-7,5kVA)kell a hegesztőnek ha nem nagyobb mint 100-110A, a 4kW-os motornak -ha nem frekiváltóról indul- kb.10kW-os aggregátor kell.
Tehát a biztos üzemhez szükséges aggregátorteljesítmény kb.15kW, azaz kb. 20kVA.
(#) mpisti válasza erbe hozzászólására (») Márc 25, 2013 /

Szia Béla!
Látom egyszerre írtuk a választ, és azonosképpen látjuk a dolgot.

köszönöm a válaszokat és van valami kapcsolás, hogy elbírja a motort vagy hegesztőt?
mpisti köszi, de 20kVA az már nem teljesen mobil aggregétor, hisz a nagy aggregátorom cirka 60-70 kg
(#) mpisti válasza kortez17 hozzászólására (») Márc 25, 2013 /

Igen, a 20kVA-es az vontatható, mint egy utánfutó. De az igényeid sem praktikeres aggregátorhoz vannak méretezve...

Tudom, hogy van nagy aggregátor, amit vontatnak, de nekem ezekhez kéne valami összekötési mód vagy valami inverter féleség, ami az áramot növeli a kimeneten anélkül, hogy nagyon leterhelné az aggregátort.

A motor az még csak-csak megoldható lenne egy frekiváltóval, ha mondjuk egy valódi Honda 5-6kW-os aggregátorról menne. De a hegesztő az más dolog. Az aggregátor nem igazán tolerálja a lökésszerű terheléseket, a hegesztő pedig a terhelésváltozás okozta feszültséglengéseket nem viseli el.
Ezért kell a hegesztőnek lényegesen nagyobb teljesítményű aggregátor, mint amekkora a hegesztőgép névleges teljesítménye. Szerezzél be egy olyan aggregátort,amelyik tartalmazza a hegesztőgépet is. Tudom hogy drága dolog, de ha esély van rá hogy megtérül, akkor talán érdemes rá beruházni.

Ne haragudj, de amit te szeretnél, az felülírná az energiamegmaradás törvényét. A mobil kis aggregátorok jó esetben kb. 70%-ig terhelhetők. Tegyük fel, sikerül olyan csodainvertert szerezni, ami a két aggregátor által leadott teljesítményt képes összegezni. Még akkor is kevés lesz a rendelkezésre álló energia az igényeidhez képest. Tehát más megoldást kell kitalálnod a probléma megoldása érdekében.

Hát akkor ez sajnos felejtős ügy lesz
köszönöm szépen az infókat, megint okosabb lettem, csak előrébb nem jutottam :S
(#) mugab hozzászólása Márc 25, 2013 /

Csak elméletben.
Ha két aggregátort akarunk összekötni ez akkor lehetséges ha szinkronban vannak. Ezt két sorba kötött izzóval lehet indikálni. Amikor szinkronban vannak akkor az izzó nem világít. Ha ebben a pillanatban összekötjük a két aggregátort, akkor azok szinkronban is maradnak. Legalábbis extrém eseteket kivéve.
(Legalábbis én így tanultam)
(#) erbe válasza mugab hozzászólására (») Márc 25, 2013 /

Az elektromos iparban vannak olyan módszerek is, amivel aggregátorok szinkronba hozhatók és égő lesése nélkül automatikusan összekapcsolhatók. A mobil (bóvli) aggregátorok mechanikai felépítése, szabályzása, ráadásul két ismeretlen típusú, szabályzású aggregátor összekapcsolása túl sok bizonytalansági tényezőt tartalmaz. Ráadásul a két aggregátor összes teljesítménye is kevés a kívánt feladat üzembiztos ellátásához.
(#) proba válasza mugab hozzászólására (») Márc 27, 2013 /

Azért itt egy csomó feltételnek még teljesülnie kellene ,hogy ez igaz legyen.Két szinusz oszcillátort kimenetét is összekötheted, ha nem pontosan egyenlő a két frekvencia ,és nincsenek fázisban ,nem lesz belőle csak modulálás.
Szerintem legalább az egyik szerkezetnek képesnek kellene lenni szinkronizálódni ,ha egyik sem "enged " (szerintem ezek az aggregátorok nem erről híresek) akkor a gyengébb meghal,azután az erősebb vinni akarja a "hátán" és ő is belehal.
Összekötni max két akkutöltő ,ezekkel egy nagy akku tölthető,erre egy rendes invertert téve működhetne ,de ez megint nem az ésszerűen megvalósítható kategória.
(#) mugab válasza proba hozzászólására (») Márc 27, 2013 /

Az aggregátorok pont hogy nem merev hálózatok. A legnagyobb probléma inkább a terhelés eloszlás, még két egyforma gépnél is.
(#) mpisti válasza mugab hozzászólására (») Márc 27, 2013 /

És a különböző hajtómotor fordulatszámból adódó frekvenciakülönbséggel mit kezdesz? Az erősebb motor fogja vinni a gyengébbet is hogy szinkronban maradjanak? Mert ugye a párhuzamos üzem alapfeltétele a feszültség és frekvencia azonosság. Mobil aggregátort én nem kötnék párhuzamosan.
(#) mugab válasza mpisti hozzászólására (») Márc 28, 2013 /

Hol az egyik, hol a másik. Mivel amelyik épp viszi a terhelést az le szeretne lassulni, és ekkor kiegyenlítődik a terhelés, kicsit túlleng, ekkor a másik veszi át a javát, stb.
(#) mpisti válasza mugab hozzászólására (») Márc 28, 2013 /

Próbáld ki . Meglepődnél, hogy mit művelne egyik a másikkal. A kimeneten megjelenő feszültség pedig használhatatlan.
(#) tungsram hozzászólása Márc 28, 2013 /

Kivitelezhetetlen mert a gyakortlatban is csak azonos feszültségű, kapcsolási! csoportú azonos teljesítményű gépeket szoktak összekapcsolni. Lásd erőművek.. Ott is a szinkronizmus a legnagyobb probléma. Ezért nem szoktak a terhelési szöggel sem 30-35fok felé menni. Hirtelen terhelésváltozásnál nem jön létre lengés ami köztudottan nem igazán jó a hálózat üzemére. A megoldást máshol kell keresni..
(#) proba válasza mpisti hozzászólására (») Márc 28, 2013 /

Nekem is gyanús ,hogy négy független szabályzás mit kezd egy teljesen kiszámíthatatlan max terhelés min terheléssel.Nem csak a terhelés kiszámíthatatlan hanem a többi szabályzó válasza is. ( két mechanikus fordulatszabályzó,két elektromos feszültségszabályzó) Ezek felét is elég összehangolni ,nemhogy az összeset, rádaásul egymásnak ismeretlenül.
(#) SCsaba130 válasza mpisti hozzászólására (») Szept 22, 2019 /

Itt egy videó az összekapcsolás mikéntjéről, és az eredményéről.

https://www.youtube.com/watch?v=bYJxcKsh3UQ&list=PLmUsPx9RmtgOO...p;t=1s
(#) mpisti válasza SCsaba130 hozzászólására (») Szept 22, 2019 /

Ez mit bizonyít szerinted? Adott két olyan áramfejlesztő, amelyet ékszíjjal hajt a hajtómotor, a hajtómotorokon van kb. 150kg-nyi lendkerék motoronként, az egyenletes járás elérése miatt.
Hogy a generátorokon belül mi történik, azt sose tudjuk meg, mert a lengési hajlamot megeszi az ékszíj, ez egyébként a 8kW körüli terhelésnél jól látszott is. No de mindegy, azért azt megnéztem volna hogy merev tengelykapcsolt kínai áramfejlesztők hogy viselkedtek volna egy ilyen teszt esetében, különösen annak fényében hogy azonos típuson belül sem tudnak gyártani két egyforma áramfejlesztőt.
(#) Bakman válasza mpisti hozzászólására (») Szept 22, 2019 / 1

Engem sokkal jobban érdekel, hogy egyesek hogyan találnak rá (perpillanat) hat és fél éves hozzászólásokra és ezért képesek reisztrálni is.
(#) Gafly válasza mpisti hozzászólására (») Szept 22, 2019 /

#1: Pont ilyen műszerem van nekem is.
#2: Mindig szerettem volna egy MIA vagy MIB stabil motort, mert olyanom még nincsen (és dögös a hangja).
(#) mateatek válasza Gafly hozzászólására (») Szept 22, 2019 /

Csodálatos gépek. Nekem van egy szalagfűrészem, amin van egy benzines MIA és egy 3 fázisú villanymotor is meghajtás gyanánt. Az ékszíjakkal variálva meg tudom hajtani a MIA motorral a villany motort is. 3 kondival fölgerjesztve a villanymotort, megy az generátorként is. Gondoltam, hogy meghajtom vele a szalagfűrész köszörűjét. De sajnos a köszörű ugyanúgy járt, mint egy MIA motor. Minden pöffenést, minden egyenetlenséget átvitt az általa termelt áram. A köszörű pöfögve járt előttem, nem tudtam rajta köszörülni.
(#) mpisti válasza Bakman hozzászólására (») Szept 22, 2019 / 1

Ez jó kérdés. Én is csak azért néztem meg ezt a posztot mert úgy emlékeztem, ezt a témát annak idején kitárgyaltuk. Áramfejlesztőket is javítok, így van némi tapasztalatom e témában. Próbálkozni lehet, -néha kell is, de az áramfejlesztők párhuzamos üzemét én ebben a formában nem erőltetném. Mivel Csaba friss tag, lehet hogy végignézte a témákat és pont e téma iránt érdeklődik-gondolom én, majd belinkelt egy "megoldást". A videóban szereplő iparost olyan dolgok mint armatúra visszahatás, meg szinkron fordulatszám+azonos fázishelyzet, láthatóan nem zavarták, simán készített egy -eleve életveszélyes- összekötő vezetéket és "össze szinkronizálta" a generátorokat.Ez a próba engem inkább valamelyik TV csatornán futó "pedig jó ötletnek tűnt"-című műsorra emlékeztet, csak a mester nem várta meg amíg az egyik áramfejlesztő térdre esik.

Kínai aggregátor is szerepel a történetben 6000 W terheléssel a végén.
(#) SCsaba130 válasza Bakman hozzászólására (») Szept 22, 2019 /

Nos úgy találtam rá, hogy kerestem, a google a barátom. Mert engem konkrétan érdekelt a kérdés. De mivel nincs sok találat a témában esetleg érdekel más valakit, valakiket. Ezért linkeltem be.
A hozzászólás módosítva: Szept 22, 2019

A térdre esés kb. fél nap alatt nem következett be, annyi ideig tartott a leghosszabb teszt 6 KW terheléssel a két MIA motoroson. Viszont engem konkrétan az érdekelt, hogy ha megszorulok és szükséges ekkora teljesítmény elérhető-e ezen a módon. Az inverteres hegesztőgép remekül működik többre nincs szükségem. Ha valamelyik megfekszik tegye, filléres ócskaságok, főleg a kínai.
(#) SCsaba130 válasza Gafly hozzászólására (») Szept 22, 2019 /

Be kell szerezned egyet.
(#) mpisti válasza SCsaba130 hozzászólására (») Szept 23, 2019 /

Hát akkor csak rajta, bátran próbálkozz. Én mindenesetre nem kísérletezek efféle megoldásokkal.
Következő: »»   1 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem