Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Vinyl lemez zenéinek CD-re írása
 
Témaindító: zozz12, idő: Szept 1, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   4 / 5
(#) natzol válasza Inhouse hozzászólására (») Feb 23, 2012 /
 
Ne érts félre, te legalább segíteni akarsz. Sajnos az ismerősöm, akinek van ez a HighEnd-es lemezjátszója, messzebb lakik, meg eléggé elfoglalt, így nehéz kideríteni bármit is...
Talán, egy másik lemezjátszóval egy próbafelvétel, ha lenne...
(#) Inhouse válasza natzol hozzászólására (») Feb 24, 2012 /
 
Akkor addig nem jutsz előbbre. Ha újra odakerülsz először teszt mindkét oldalon...

Üdv
Inhouse
(#) pjg hozzászólása Aug 5, 2016 /
 
Bakelit lemez és tűje.
(#) rokko99 hozzászólása Márc 8, 2017 /
 
Sziasztok. Kérdésemnek nem igazán találtam helyet, de itt megpróbálom.

A kérdésem a következő lenne: Lehet-e egy DVD lemezt sima, 80 perces audio CD-ként megírni, amit lejátszik a mezei CD lejátszó.

Gondolkodtam rajta, hogy végül is miért ne lehetne. Valahogy ritkábban "kisebb felbontással" kellene írni, mert végül is a DVD képes lenne szerintem fogadni a dolgot, csak erre valami programot kellene találni.

Valaki csinált már ilyet, vagy egyáltalán kivitelezhető?

U.i: Gondoltam, hogy nem veszek külön DVD-t, és CD-t ha ezt meg lehet oldani, mert régi Sony CDP-791 lejátszóm nem szeretne MP3-at, és én sem
(#) pittti válasza rokko99 hozzászólására (») Márc 8, 2017 /
 
Idézet:
„Lehet-e egy DVD lemezt sima, 80 perces audio CD-ként megírni, amit lejátszik a mezei CD lejátszó.”

Rövid leszek, nem lehet - a formátum és az adatsűrűség teljesen eltérő.

(ez ugyanolyan nonszensz, mintha CD íróval akarnál DVD lemezt írni!)
(#) fecameca válasza pittti hozzászólására (») Márc 8, 2017 /
 
Szerintem az audio az csak CD-n van. A DVD-t filmeknek találták ki, de van tömörítési eljárás, amivel CD-re is meg lehet írni akár egy mozifilmet is számítógéppel, például írtak a gyerekeim .avi filmeket 700 MB-os CD lemezre. Át kell konvertálni azt a fájlt sima audio . vaw -ba és megírni CD íróval. Az én gépemben van. Lehet, hogy mert olyan régi, hogy még a gyerekek sulinetes gépében volt. Mp3 lejátszó meg van olyan, amibe lemez sem kell, akkora, mint egy pendrive, és 3x annyi anyag fér rá, mint egy lemezre, a fiam szerint 1-2 ezres körül kapni, csak addig kínlódtam CD lemez írással, amíg nem kaptam tőle egyet. Olvasd el ezt a cikket:
(#) uniman válasza pittti hozzászólására (») Márc 8, 2017 /
 
Remélhetőleg csak rosszul fogalmaztál ?! Egy írható üres DVD lemezt persze, hogy nem lehet CD-ként megírni. Az örök időkre DVD lemez marad!
DVD lemezen található hanganyagot (ez akár filmnek a hangsávja is lehet) át lehet konvertálni olyan formátumra, amelyet aztán írható CD-re írva már a mezei Audio CD-lejátszó le tud játszani (már amennyiben az képes a megírt CD-k lejátszására)...
(#) benjami válasza rokko99 hozzászólására (») Márc 8, 2017 /
 
Nem kivitelezhető. A főbb okok:
- a DVD lemezen a 6-7-szer több adat miatt sokkal hosszabb spirálvonal van (igen az üres írható CD és DVD lemez már tartalmazza ezt a lemez közepéről kifelé haladó spirálvonalat)
- A DVD lemezen az adattároló réteg a lemez középvonalában helyezkedik el (ezért létezik megfordítható lemez is két középső réteggel, vagy akár 2 dupla réteggel), míg a CD-n a felső festék és lakkréteg alatt, amit alulról olvasnak.
- Eltérő hibajavító algoritmust használnak.
- Az audio CD szektoronként 2352 bájtnyi hasznos információt tartalmaz (az adat CD és a DVD 2048-at)
A hozzászólás módosítva: Márc 8, 2017
(#) Massawa válasza benjami hozzászólására (») Márc 9, 2017 /
 
Ráadásul a CD lézerje gerenda vastagságu a DVD lézeréhez viszonyitva. Igy azon egyszerre kb 8 "barázdát" lát .
(#) pittti válasza uniman hozzászólására (») Márc 9, 2017 /
 
Idézet:
„...Remélhetőleg csak rosszul fogalmaztál”

Nem, nem fogalmaztam rosszul - csak nem annyira szakmailag magyaráztam el, mint az utánam írók - a lényege viszont ugyanaz.

Egyébként létezik kifejezetten audio célra írt DVD lemez, igaz speciális lejátszók kellenek hozzá. Az SACD 24 biten tud 192 Khz-et 5 csatornás hanggal, a DVD audio (DVDA) pedig a hanganyag lejátszása mellett képi információt is tartalmazhat.
(#) rokko99 válasza benjami hozzászólására (») Márc 9, 2017 /
 
Köszönöm a választ, igazából ebbe benne van a lényeg. Akkor nem is töröm rajta a fejem
(#) Inhouse válasza rokko99 hozzászólására (») Márc 10, 2017 /
 
Azt elárulnád, mi lenne az értelme? Beragadt egy nagy adag DVD lemezed? A CD lemez is bagóért kapható még, ha megfelelő helyen veszed...
(#) steelbird válasza pittti hozzászólására (») Márc 10, 2017 / 1
 
Te kevered a különböző szabványokat.
Az SACD, a DVD AUDIO és a Compact Disc különböző szabványok. Különböző lemezek kellenek hozzájuk, azokhoz pedig a lejátszásukra alkalmas készülékek.
Ezek a szabványok nem átjárhatók, nem kompatibilisek egymással.
DVD lemezt CDA formátumba soha nem fogsz tudni megírni, a CD lejátszó pedig soha az életben nem fogja tudni lejátszani a DVD lemezt.
(#) uniman válasza pittti hozzászólására (») Márc 10, 2017 /
 
Hello Pitti!
Bocsi, nem is neked kellett volna írnom, hanem "rokko99" eredeti kérdésére, aki időközben már megtudta a választ...
/Ezek az "idézgetések" megtévesztettek/:
"Lehet-e egy DVD lemezt sima, 80 perces audio CD-ként megírni, amit lejátszik a mezei CD lejátszó."


Nálam is porosodik a sarokban egy "Super Audio CD" lejátszásra képes DVD lejátszó.
Persze lemez, az egy sincs hozzá...
A hozzászólás módosítva: Márc 10, 2017

DVD763SA.jpg
    
(#) Inhouse válasza uniman hozzászólására (») Márc 10, 2017 /
 
Még ha azt kérte volna a kérdező, hogy DVD video formátumban hogyan lehet audio-t felírni úgy, hogy számonként léptetni is lehessen, mint az audio CD-t (ezt minden DVD player lejátszotta volna)...ennek lett volna értelme, de ilyen program sem volt elérhető. Ma meg már ez sem kell...
(#) uniman válasza Inhouse hozzászólására (») Márc 10, 2017 /
 
Ismert még a "DVD-Audio" lemezformátum (DVD-A)...de ma meg már jelen van a BD lemez is...
De egy biztos, hogy egy "régi" CD lejátszó már alkalmatlan a mostani igények kiszolgálására...
(#) mikldesign válasza pittti hozzászólására (») Dec 11, 2017 /
 
Kicsit rossz az információd: Az SACD 1 biten, és 2,5Mhz mintavételezéssel rögzíti a zeneszámot. Valóban lehet stereó, és multichanel, 5,1 rendszerben is. A DVD lemez más tészta. A DVD-Video rendszerben, ahol a VIDEO_TS mappában van a cucc, lehet rögzíteni zenét 96Khz 24 bit csak stereo felbontásban, ezt minden DVD lejátszónak tudnia kell. Ugyanúgy léptetheted, mint egy sima CD-t, csak a hang sokkal jobb. Kb. 70 percnyi műsort (zenét tudsz így rögzíteni).
Van a DVD-Audio formátum, ami egészen más tészta. Ha erre vagy kíváncsi, nézd meg a weboldalamon: www.dvd-audio-guru.eoldal.hu Ha ezután van kérdésed, nyugodtan kérdezz.
(#) mikldesign válasza uniman hozzászólására (») Dec 11, 2017 /
 
A nagyobb boltokban, vagy a vaterán tudsz venni SACD lemezeket, le fogsz döbbenni, hogy milyen jó hangú formátum. Ennél jobb hangot csak a DVD-Audio formátum biztosít. Sajnos az SACD lemezeket csak SONY PS3 konzollal lehet másolni, mással nem. De rengeteg lemez jelenik meg még ma is ebben a formátumban. Én a helyedben nem hagynám porosodni a sarokban. Azt is megnézném, hogy ismeri-e a DVD-Audio formátumot, mert olyant magad is tudsz készíteni. Sőt, ha sima CD-ket ebben a formátumban írsz ki DVD-Audiora, akkor egy lemez 10-12 órányi veszteségmentes zenét tud rögzíteni.
(#) mikldesign válasza tolnai72 hozzászólására (») Dec 12, 2017 /
 
Irjad ki a filet egy DVD re, DVD-Video, vagy DVD-Audio formátumban. A DVD lejátszót kösd egy erősítőre, és utána pislogj elképedve, hogy milyen remekül szól. Komolyan. Nézd meg a weboldalam, hogy kell csinálni: www.dvd-audio-guru.eoldal.hu
(#) Inhouse válasza mikldesign hozzászólására (») Dec 12, 2017 /
 
Idézet:
„Kb. 70 percnyi műsort (zenét tudsz így rögzíteni).”
Ez hogyan lehetséges egy DVD-n, ha videóból is sokkal többet lehet?
(#) mikldesign válasza Inhouse hozzászólására (») Dec 19, 2017 /
 
Ok, igazad is van meg nem is. A DVD-Audioszabvány kimondja, hogy egyetlen stream sem lehet nagyobb 9,5Mb/s nál. Ebből kifolyólag, a 192Khz/24bites stereo anyag már eleve 9,3Mb/s ot produkál, éppen ezért nem is lehet sem veszteségmentesen tömöríteni, vagyis mlp formátumra konvertálni, ami hasonlít a flac által használt eljáráshoz. Ezért a 192Khz/24 es zenék mérete óriási. Kb. egy 4 perces zene olyan 300-400Mb. A játékidő pedig 70 perc. Ha a felbontást csökkentjük 94khz/24 re, ezt már lehet mlp be tömöríteni, a minőség romlása nélkül, így már stereó anyagok esetében lehet a lejátszási idő olyan 4 óra is. Ha 5.1 es rendszert írsz ki, akkor azt muszáj mlp be tömöríteni, mert anélkül a stream sebessége 13,700Mb/s, vagyis több mint amire a lejátszó képes. Ebben a formában egy surround lemez játékideje 2 óra körül van. S ami a szép, a SACD pont ugyanezt a paraméter korlátot használja, vagyis egy SACD albumot simán ki lehet DVD-Audio formában írni, úgy hogy rajt van az eredeti stereo, és surround sáv is. A DVD-Video hangsávja azonban csak 48Khz/16 bit, és AC3 tömörítéssel van elkészítve. Ez erősen hajaz az mp3 formátumra. Kicsi, veszteséges tömörítésű hanganyag, ami ugyanolyan szar, mint mp3 társa. A Blu Ray ebben is sokkal több, mer ott minden hangsáv veszteségmentes, vagyis rohadt jól szól. S a jó hír, egy Blu Ray zenesávot szuper minőségben 192-96Khz/24 formátumban is ki tudod írni.
A hozzászólás módosítva: Dec 19, 2017
(#) Inhouse válasza mikldesign hozzászólására (») Dec 20, 2017 /
 
Nem DVD-Audionál vagy SACD-nél írtad.
Idézet:
„A DVD lemez más tészta. A DVD-Video rendszerben, ahol a VIDEO_TS mappában van a cucc, lehet rögzíteni zenét 96Khz 24 bit csak stereo felbontásban, ezt minden DVD lejátszónak tudnia kell. Ugyanúgy léptetheted, mint egy sima CD-t, csak a hang sokkal jobb. Kb. 70 percnyi műsort (zenét tudsz így rögzíteni).”
A hozzászólás módosítva: Dec 20, 2017
(#) mikldesign válasza Inhouse hozzászólására (») Dec 20, 2017 /
 
Ha DVD Video formában írod, ott nincs video, csak audio sav. Viszont nem tomoritheted, mert a szabvány nem engedi. Igy a jatekido 70 perc. Ha 48/16 ban írod a zenét, akkor több óra a jatekido, ha ac3 ban, meg hosszabb, de a minőség?
(#) Inhouse válasza mikldesign hozzászólására (») Dec 20, 2017 /
 
Idézet:
„Ha DVD Video formában írod, ott nincs video, csak audio sav.”
Ezt most nem értem, mire gondolsz.
Tehát te a PCM kódolásra írod, hogy DVD-video 96kHz/24bit sztereó, ekkor jön ki a 70perc?
(#) mikldesign válasza Inhouse hozzászólására (») Dec 20, 2017 /
 
Bocsánat, mobilról ment. Na akkor ismét fussunk neki. Mivel a DVD-Video rendszerben nem lehet veszteségmentesen tömöríteni, csak veszteséggel, ezért a DVD-Video formátumban, amit minden DVD lejátszó támogat, veszteségmentes LPCM 96/24 stereo formátumban a játékidő (az előző téves) kb. 180 perc. Ebben a formátumban beágyazva kell lennie valamilyen video tartalomnak. Ez lehet egy fekete kép is. A DVD 4,7GB kapacitásából kb. 4 GB ot tudsz zenei célra felhasználni, de inkább kevesebbet. A maradék helyet a video tartalom foglalja el. A DVD_Audio esetében nem kell video sávnak lenni a lemezen, de itt is csak 4.2GB adatot tudsz felírni. Ilyen audio célra írt DVD-Videot legegyszerűbben a MacIntosh Titanium írójával tudsz készíteni. Tökéletes rá. Win alatt pedig erre írt segédprogramok vannak.
(#) Inhouse válasza mikldesign hozzászólására (») Dec 21, 2017 /
 
Akkor megint ott vagyunk mint az eredeti kérdés, hogy a 70 perc az hogyan jött ki...
Idézet:
„DVD-Video rendszerben nem lehet veszteségmentesen tömöríteni, csak veszteséggel, ezért a DVD-Video formátumban, amit minden DVD lejátszó támogat, veszteségmentes LPCM 96/24 stereo
(#) mikldesign válasza Inhouse hozzászólására (») Dec 21, 2017 /
 
Kevertem a DVD audio 192/24 felbontassal. Az kb 70 perc. Pontosabban 68 perc 42mp nagyfelbontasu 192/24 es zene tarigenye 4,2 Gb. Igy jon ki a 70 perc. Pontosabban 68-70 perc
(#) orcika70 hozzászólása Okt 6, 2019 /
 
Üdv urak. Lehet nagyon le vagyok maradva mai korszakalkotó technikai csodáitól, és nem kimondottan vinyl lemez témával kapcsolatos kérdésem volna, inkább a CD lemez írása a probléma tárgya. Mégpedig MP-3 formátumú dalok milyen zenei formátumra kell konvertálni, és CD-R lemezre írni ahhoz hogy autóban, és a lakásban használt CD lejátszóval is meghallgatható legyen. Jelenleg az MP-3 formátumot nem hajlandók lejátszani az említett eszközök egyike sem.
(#) vision61 válasza orcika70 hozzászólására (») Okt 6, 2019 /
 
Szia!
Nem kell konvertálnod semmit, szerintem az összes CD-DVD író szoftver tud audió formátumot írni.
Én régebben a Nero-t használtam ilyen célra. Beteszed a lemezt, kiválasztod az Audió írást, hozzáadod a fájlokat, és írás. Anno némelyik olvasó miatt nem volt célszerű 4x-es írási sebességnél gyorsabban írni. Javaslom a CD-RW újraírható lemezt. (Bár emlékeim szerint nem mindegyik lejátszóval működött régebben.)
(#) pittti válasza orcika70 hozzászólására (») Okt 6, 2019 /
 
Bármelyik Nero képes arra, hogy az mp3 zenéket audio track formájában kiírja (vagy először wav formátumra konvertálod, de így kicsit bonyolultabb).
A dolog hátránya, hogy egy audio CD maximum 80 percnyi hanganyagot tartalmazhat.
Még egy, a minőség erősen kérdéses - sok függ az mp3 bitrátájától.

(viszont így tényleg minden mezei lejátszó le tudja játszani)
Következő: »»   4 / 5
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem