Fórum témák
» Több friss téma |
A rossz időre való tekintettel volt időm egy kicsit méregetni a CNC SCHILD V.3-at. Lehet hogy mások számára egyértelmű lesz amit írok, de ez nekem , újdonság amire rájöttem. A mini servo motorokhoz készített GRBL, legalábbis aminek az a feladata hogy a ceruzát le fel mozgassa. Az általam tesztelt verzió GRBL_MI esetébenaz M3 parancs elveszi az áramot a pwm jelen ,így lefele mozdul a ceruza a súlyánál fogva vagy a rugó esetleg gumi miatt. (vagyis bekapcsol és rajzol) Az M5 parancs viszont 4,5V feszültségű jelet hoz létre. Ezzel felemeli a ceruzát és tartóáramot ad a servónak vagyis kikapcsolja a rajzolást. A GRBL1.0 verzió viszont pont fordítva működteti a M3,M5 parancsokat. Ott az M3 utasítás ad áramot a PWM jelre és az M5 elveszi azt. Ez volt az oka annak,hogy amikor tesztelés képpen GRBL 1.1 v-vel akartam használni a rajzoló plotterhez ellenkező irányba mozdította a seró motort.Ennél a verziónál $30 értéke alapértelmezésként 1000. Ez azt jelenti hogy ha egy relével akar elindítani valaki egy marómotort akkor M3S1000 parancsot kell első alkalommal kiadnia( öröklődik) . Így 5 Voltos PWM jel fog kimenni és ez képes behúzni" a relét. Ha csak M3S255 parancsot adnánk ki akkor az 1/4 része csak az 1000-nek,vagyis kb 1,7 Volt menne ki a jelen ,ami nem tudja bekapcsolni a relét,ezért ha GRBL1.1-el lézermodult szeretnénk használni, akkor át kell a$30=1000 parancsot írni $30=255-re. Ez azért fontos mivel a lézerhez való G kód készítő programok a lézer fényerejét S0-és S255 között határozzák meg , a marógéphez pedig az 1000 a mérvadó..Ha jól tudom akkor a GRBL1.1 verzióban nem működik a SPINDLE EN pin a schilden mert itt ennek a bekapcsolását PWM jellel kell vezérelni (a Config.h-ban ezt meg lehet buherálni) Tehát ha a servós plotterről beszélünk akkor az M3 parancs kiadása után a CNC SCHIELD V3- +Z pinen nulla volt feszültséget mérünk. Ha kiadtuk a S255 parancsot az M3 mellett akkor az M5 parancs után 4,5-5 voltot kell mérni ugyanezen a pinen. Ha S" értéke kevesebb akkor természetesen arányosan kevesebb lesz a mért feszültség is.
Sziasztok!
Honnan rendelitek a gravírtűket illetve a "kukorica"marókat NYÁK készítéshez?? Köszi.
Végre eljutottam abba fázisba, ahol már mozdul a mechanika. Arduino R3+Grbl; LightBurn szoftver,TB6600 motor végfok. Mindez Linux alapon. Most egy kis pihi, mert gyűjtök lézerre.
TESZT VIDEO
![]()
Üdvözlet minden fórumtársnak.
Megépítettem egy mini CNC-t lézer gravírozó-marót Vásáriltam egy Kínai 2,5W-os lézeregységet.Annak rendje módja szerint beépítettem és hajrá!! Szépen tette a dolgát. De feltünt hogy ha a vezérlő TTL bemenetét és az Arduínót összekötöm akkor a lézer nem dolgozik csak ha kell neki, csakhogy nem a teljes erővel éget hanem KB fél gőzzel. Az arduino egy V3 vezérlőn keresztül kezeli a motorokat és a lézert. Hogyan tudnám a lézert vezérelni hogy ne fél erővel dolgozzon vagy vezérelni esetleg a teljesítményét is. Igy csak ki be kapcsolgatja és a be csak félerővel laserGRBL V3.0.17. szoftvert használtam. Minden jó ötletre vevővagyok
A lézer módot aktiválni kell a GRBL-ben. Álltalában a Z tengely végállás kapcsolója helyén adja a PWM jelet a lézer erősségéhez. A programban az S utasításokkal lehet az erősséget szabályozni. Javaslom a LaserGRBL progit. Az azzal generált G kód minden sora tartalmazza a megfelelő S utasítást.
Nemtudom talán elkerülte a figyelmed hogy írtam a hozzászólásban.
"LaserGRBL V3.0.17. szoftvert használtam." Értem és nem az S utasítás nekem kell beállítani vagy ........ Jólenne ha legalább angolul tudnák.
Valóban elkerülte a figyelmemet, de a lényegen nem változtat. Az S utasítás tulajdonképpen a főorsó fordulatszáma lenne. Ezzel vezérli a lézer erősségét. Ha egy képet konvertálsz a lasergrbl-ben akkor a készülő G kód minden sorában ott van az S utasítás.
Részlet ez egyik G kódomból:
A hozzászólás módosítva: Okt 5, 2019
Értem az s255 a teljes sebesség lézernél a max erő ha jól gondolom.
Ugye beállítottuk az orsóhoz a motor mennyit forduljon ha 100mm kell mozduljon az asztal Közben azon gondolkodo jó választás volt-e az Arduino v3 shield board? Vagy jobb lenne Ez a GRBL Laser controller board Szoftverrel táppal együtt elfogadható árban megvehető Nem is kelllene semmit változtatnom a masinán csak átdugdosni a vezetékeket A hozzászólás módosítva: Okt 5, 2019
Idézet: Nem igazán értem, hogy mi köze van jelen esetben a fordulatszámnak az elmozduláshoz. A lényeg, hogy a $30 paramétert állítsd 255-re és engedélyezd a laser módot ($32). A lézer vezérlő szálát kösd a Z endstop helyére.„Ugye beállítottuk az orsóhoz a motor mennyit forduljon ha 100mm kell mozduljon az asztal” Az általad linkelt vezérlő semmivel sem tud többet mint a V3 csak össze van integrálva az ardu a léptető meghajtókkal. Nekem működik a lézer a V3-mal. Lásd melléklet.
Igen be akartam kapcsolni a laser módot és nincsen ilyen. Mi a külümbség?
Megvan a nekem 0.8-as GRBL van betöltve! Irány a Net kis keresés után letöltöttem az 1.1-es GRBL-t és azt töltöttem fel. És meg van minden! Próba Most meg minden feketére éget.(2,5W-os Lézer) Korlátoztam a maximumot 100-ra Már sokkal jobb!! Szépen szabályoz! Úgylátom ki kell kisérleteznem a rétegeltlemezhez a lézer erősségét és Jó lessz! Köszönöm az infót!! Tudnál segíteni a gravírozásban is? 775-ös Motor ER11 fej De nincs szoftver vagyis nemtudom mit is is használjak. Jótanács? Valami infó?
A gravírozásra rengeteg szoftver van, attól függően kell választani, hogy mit szeretnél gravírozni. Nyák kontur, felirat, relief, stb, ?
Azért fogtam bele a cnc megépítésébe, hogy nyákot tudjak készíteni.
De érdekelne relief készítése is. Mivel még nem próbáltam semmilyen szinten erre a masinát Valami egyszerűvel kellene kezdenem. Remélem a lineális csapágyak kotyogása miatt a elég pontos lesz. Láttam videót a 3018-as ról és úgyérzem az enyém is van olyan stabil.
A képek alapján szerintem túl magasan van. Tapasztalatom szerint 40-50 mm az ideális. Ehhez kell belőni a fókuszt. A nyák gravírozás kívánja a legpontosabb mechanikát. Milyen progival tervezed a nyákot?
Túl magasan? Kénytelen voltam magasra tenni mert nem tudtam közelebb vinni a fókuszt. Nem szedtem szát a fejet. A 250mW-os fejnél valóban 50mm körül van a fókusz de akkor is gyenge a 250mw. A 2,5w már jó erős annyira hogy a tálca allat 60mm ohol már a pont kb 2mm még ott is azzonnal égeti a fát. De megnézem hátha lehet közelebb.
Álltalában a nyákot Sprint ayout 6-ban terveztem meg, vagy töltöttem le. De PDF formátumba is tőltöttem le néhányat. Valahogy a Cadsoft Eagle 5 nálam nem igazán akar működni sokszor még a letöltött nyáktervet sem tudom rendesen megnyitni vele. Szerinted miért csíkos a kép mintha egy egy sor hiányozna. Vagy csak nem jól állítottam be a GRBL laser programot? A hozzászólás módosítva: Okt 6, 2019
Pedig nekem is ilyen van. Tekergesd a lencsét és figyeld a sugarat, persze védőszemüvegben. Egy idő után látnod kell, hogy egy ideig vékonyodik azután megint vastagodik a sugár.
A sprinthez van jó leírás a témájában. Szerintem a pdf használhatatlan.
Bajnak nem baj, csak lehetne jobb is. A távolság növekedésével a sugár intenzitása csökken. Ha közelebb teszed jobban tud égetni, tehát gyorsabban is tudod mozgatni a mechanikát ugyanannál a feladatnál.
Érdekes tapasztalataim vannak. Valahogy még mindíg nem voltam elégedett a léser erejével gravírozás közben.
Rájüttem hogy mikor generálom a kódot AZ S értékét megadhatom min és max. A max értékét 255-nél nagyobbra is megadhatom. Igy elértem azt hogy olyan erővel dolgozzon a lézer ahogy én szeretném és csak abban a tartományba szabályozzon ahol még minimum fényerőnél egyáltalán nem hagy nyomot az anyagon max erőnél pedig szén feketére égeti. Még az kellene kitalálni hogy miért csíkos a nyomat mintha itt ott 2 sort lépne előre így hagyva egy üres sort. A hozzászólás módosítva: Okt 7, 2019
Szerintem meg kellene próbáld a tartóáram növelését, a mikrolépések számának növelését valamint hogy a mechanika kotty és szorulásmentesen megy-e mindehol.
Üdv mindenkinek.
Egy problémával fordulnék hozzátok. Adott egy valószínűleg ebay ről származó cnc maró vagy gravírozó masina. Kéztől vettem annó.Semmi gond nem volt addig míg a Grbl controller programja amit vele kaptam el nem veszett . Minden fajta gbrl kapcsolatos programot letöltöttem már hozzá de csak felibe harmadába működött. Arduino programozásban van alap jártasságom ezért újra telepítettem rá a Grbl v1.1 et. Jelenleg a Grbl 3.6.1 teljesen jól működik viszont a Z tengelyt nem hajlandó betöltött nc fájlból működtetni . Ha beírom neki G0 Z10 enter működik parancssorból. De Sprint Layor 6 vagy 5 tel készített GBR majd a https://carbide3d.com/apps/rapidpcb/ által készített fájlal nem hajlandó a Z tengelyt működtetni. Más minden jól működik bár még kicsinyít valószínűleg az előtolás nagyobb menetemelkedésre van állítva a programban ezt még nem néztem. Kérdésem, mi lehet a probléma. A hozzászólás módosítva: Okt 13, 2019
Közben odáig sikerült eljutnom , hogy működik a Z tengely is. Limit Z rate be volt pipálva a négyzet. Működik csak fordítva, ha mínuszba számol akkor emeli a marófejet ha pluszba számol fölfele meg lefelé engedi. Az Invert axis-ban hiába pipálom ki a négyzetet a kezelőfelület iránya változik meg . Számolni ugyanúgy ellentétesen számol.Próbáltam a $2=4 parancsot bevinni $2 meg is változik de az irány nem módosul.
Valakinek valamilyen ötlet esetleg? A hozzászólás módosítva: Okt 13, 2019
Udv!
Ez 1610 (160*100mm) munkateruletu? Ha igen, akkor nekem is pont ilyen van, szivesen kimentem neked a GRBL beallitasokat.
A léptető motor bekötésén változtass (az egyik tekercs két végét cseréld fel )
Igen azt, megköszönném. Jelenleg működik , sikerült az irányokat is beállítani de az előtolás hol jó hol nagyon lassú. Grbl Controller programját nem tudnád valahova föltenni? Esetleg emailben átküldeni?
Szerencsére rájöttem hogyan lehet a programban megváltoztatni. De köszi, jó tudni hogy úgy is meg lehet.
Van aki megépítette ezt a CNC-t? Bővebben: Link
Annál es sokkal jobb(nem én hirdetem):
https://forum.hobbycnc.hu/topic.php?topic=19&jump=111480 Létezik ebay-en golyós orsóval is. |
Bejelentkezés
Hirdetés |