Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Számítógép hűtési módozatok
Lapozás: OK   1 / 2
(#) Darazsx hozzászólása Máj 28, 2008 /

Sziasztok!

Ez a mostani projektem, hogy a számítógépem hangkibocsájtását a minimumra csökkentsem.
Már csak a táp maradt, és gondoltam megcsinálom passzívra a hűtését, és itt a gond. Nem tudom mekkora teljesítménnyel fűt a táp, vagy hogy a tranzisztorokat lehet-e meszebb helyezni a paneltól (vezetékkel), hogy optimálisabb legyen a hűtőfelületen való helye.
Szóval ebben szeretnék segítséget kérni, ha van akkor jöhetnek ötletek, konkrét példák, javaslatok stb...
Elfelejtettem, a táp 350 W-os.
(#) Norberto válasza Darazsx hozzászólására (») Máj 28, 2008 /

Idézet:
„hogy a tranzisztorokat lehet-e meszebb helyezni a paneltól (vezetékkel), hogy optimálisabb legyen a hűtőfelületen való helye.”

Köztudott, hogy a PC tápok kapcsoló üzeműek. Ebből fakadóan nem kellene "fölösleges" kapacitásokat, elemeket beépíteni a rendszerbe (pl. tranzisztorok sem véletlen vannak a panelhoz közel beforrasztva, minél rövidebb lábhosszakkal). Ezt a megoldást semmiképp nem ajánlanám.
(#) Syn7h37ic válasza Darazsx hozzászólására (») Máj 28, 2008 /

A dolog nem egyszerű, ugyanis nem csak a fetek, és a diódák melegednek, hanem a tekercsek is. Amit úgy terveznek (jól-rosszul), hogy számításba veszik a venti hűtését is. Így ha passzívra csinálod a táp hűtést, akkor azok az alkatrészek nem hűlnek. A másik, és szerintem ez a lényegbevágóbb probléma, az életvédelem. A PC tápokban két külön egység található, egyik a nagyfesz. reész a másik a kisfeszültségű. Ezért is találsz két külön bordát. A nagyfesz rész bordáján ráadásul ott a 230V is!
Persze elszigetelhető a nagyfesz alkatrész a bordától, vagy ki lehet cserélni eleve szigetelt kivitelű alkatrészre.

A Probléma legjobb, és legbiztonságosabb megoldása az FSP Zen 400W-os passzív táp megvétele. Az ember élete, és másodsorban a PC élete fontosabb.
(#) Muri hozzászólása Máj 28, 2008 /

Szia!
Ezen az oldalon van egy táp halkítási leírás, szerintem ennél halkabbat már nem igazán lehet házilag csinálni.
(#) Darazsx hozzászólása Máj 28, 2008 /

Szal az én elgondolásom kilőve, nem lenne kellemes ha begerjednének a fetek vagy, hogy megszórja a gép többi alkatrészét "zajjal". A linken található megoldást megcsinálom, sajna nem sok hely áll rendelkezésre a hűtőborda megnövelésére, de majd kigondolom hogy lesz.
Thx all!
(#) kaszarobert válasza Darazsx hozzászólására (») Máj 28, 2008 /

Chipmagazinban láttam már, ilyen célra passzív tápot, mely egy jó nagy darab hűtőbordának nézett ki. Az ára kb 30000Ft-körül volt. Viszont felhívták a figyelmet rá, hogy mivel a táp nem hűti az alaplapot, illetve egyéb részeket, így célszerű azokat, egy plusz ventillátorral hűteni

(#) Darazsx válasza kaszarobert hozzászólására (») Máj 29, 2008 /

Hát a táp nemsok levegőt mozgat meg a gépházban azokon a kicsi lukakon keresztűl. A házba ígyis-úgyis szükséges egy venti, főleg nyáron, 5-8 V-ról hajtva.
(#) kaszarobert válasza Darazsx hozzászólására (») Máj 29, 2008 /

Akkor, meg teljesen felesleges a passzív táp. Én csak akkor ruháznék be rá, ha a gép többi részéből is kidobálhatnám a ventiket, ezt meg nem mindegyik gépnél lehet megcsinálni sajnos.
(#) Darazsx hozzászólása Máj 29, 2008 /

Álltalában a táp a leghangosabb a gépben.
Egyébként meik színnel kapcsol be a táp? Ha jól emlékszem akkor a lila, de nem vagyok biztos benne.
(#) Muri válasza Darazsx hozzászólására (») Máj 29, 2008 /

Nem lila, hanem zöld, ezt kell a nullával összekötni.
(#) Darazsx válasza Muri hozzászólására (») Máj 30, 2008 /

Okok, csak keverem, ezért kérdeztem.
(#) zenetom válasza Darazsx hozzászólására (») Máj 30, 2008 /

vagy kicsit merészebb megoldás=> berakod az egészet egy olajjal telt akváriumba
Bővebben: Link
(#) Darazsx válasza zenetom hozzászólására (») Máj 30, 2008 /

Ez elég durva, mien hatással van ez az alkatrészekre ill. a villamos csatlakozásokra?
(#) tams hozzászólása Júl 24, 2008 /

hello
Én egy régebbi számítógépből akarnék csinálni műholdvevőt és jó volna ha nem nagyon zörögne.
Arra gondoltam, hogy a processzort lehetne hűteni valamilyen termosztáttal. A tápnál arra gondoltam, hogy próbálnék inkább energiatakarékosságra törekedni. Ha mondjuk csak 1 winchester lenne 5400 fordulatos, ha az kevesebbet fogyaszt, egy dvd olvasó de az nem fontos, a processzor(Athlon 1700+ =1,45Ghz), memória, VGA plusz a tunerkártya.
Szerintetek ilyen feltételek mellett ki lehet venni belőle a ventilátort? A tuneren nincs hardveres kódolás.
(#) Feri007 válasza tams hozzászólására (») Júl 24, 2008 /

Nézzük csak:
A tápegység 12V-os ventillátora 7 voltról NAGYON csendesen jár - nem hallod meg.
Vannak processzorok, pl Athlon XP-M underclock-olható annyira, hogy csak passziv hűtés kelljen.
Bármilyen furcsa, winchesterrel szokott zaj gond lenni (nekem legalábbis), mert a magas hangú visitását nehéz elszigetelni. 2,5 collos laptop winchester lehet a megoldás.
Ha a processzor bordáját meg tudod fogni tartósan, akkor mehet. Hőcsöves hűtéssel + nagy borda segithetsz rajta.

viszont a processzor teljesítmény kell, mert nincs hardveres kikódolás a tuneren.
Szóval laptop szerű megoldásra gondoltam, hogy a proci bekapcsol vagy kikapcsol a megadott hőmérsékleten.

a tápegységhez meg akkor berakok egy 7805-öt 2-3 diódával a GND-jén.
(#) tams válasza Feri007 hozzászólására (») Júl 24, 2008 /

egyébként milyen a zavaró winchestered? 5400 fordulatos?
(#) pedrock válasza tams hozzászólására (») Júl 24, 2008 /

Saját tapasztalatomat, megoldásomat szeretném megosztani veled, remélem tudok vele segíteni. A proci hűtés szabályozható ventilátorral ellátott, és mivel jóval jóval nagyobb procikra tervezték, így alig forog. Videokártyára rászereltem egy 8 cm-s ventit, a gyári helyett, szintén szabályozottan így alig van hangja. A táp ventije egy 12cm-es 12v-os, amit fix 5v-ra kötöttem, így szintén halk lett. bár hasonló megoldást más is ajánlott.
(#) Feri007 válasza tams hozzászólására (») Júl 24, 2008 /

Idézet:
„egyébként milyen a zavaró winchestered? 5400 fordulatos?”

Egy házi (nem egyházi ) szerverem a lakásban üzemelt, és egy 120G-s, 5400rpm Maxtor volt a "sikítós". Már nem aktuális a dolog, leköltözött a szerver a garázsba, és már minden más benne.
(#) Muri hozzászólása Júl 25, 2008 /

Nemrég készült el a csendes gépem.
Nagyon csendes, aludni lehet mellette.
A táp egy 250W-os Acorp táp, ennek a ventilátora egy kicsit lett csak lelassítva. A processzort egy 8 centis 12V-os ventilátor hűti, 5V-ról hajtva. Így is megáll a hőmérséklete 40-50°C között.
A chipset már egy kicsit érdekesebb. Eredetileg nagyon meleg volt, kívül mégsem lehetett érezni. Levettem a hűtőjét, kiderült hogy gyárilag nem kenték el a hővezető pasztát, középen volt egy pötty. Bekentem rendesen, mostmár jó meleg a hűtőborda is.
Egy 320GB-os új vinyó van benne, nagyon csendes.
A fogyasztása meglepően sok, 80-100W.
Alaplap: ASUS Tusi-m
Processzor: Intel Pentium III 1133 MHz
Eredetileg én is szervert akartam csinálni, de eddig nem volt rá szükség, videót renderelni tökéletes.
Kép1
Kép2
Kép3
(#) tams hozzászólása Júl 25, 2008 /

nekem csak 2 ventilátor van, egy a procin egy a tápban. Geforce2-es vga-n nincs venti szerencsére.
A processzort, ha termosztátosra csinálom, az oldalon lévő kapcsolással, akkor hány foknál kapcsoljon szerintetk?
(#) Anti71 hozzászólása Júl 17, 2009 /

Sziasztok!
Engem is érdekelne valamilyen spéci megoldás ( ami nem terheli meg a pénztárcámat) a csendes számítógép elérésére. Próbálkozott-e már valaki akváriumba tenni gépet trafó olajba. Szerintem elméletileg megcsinálható. Ti mit szóltok hozzá?

Üdv Anti
(#) kobold válasza Anti71 hozzászólására (») Júl 17, 2009 /

Néhány találat
Az ötlet nem új, valahol láttam egy teljesen korrekt, csatlakozóknál még külön is leszigetelt gépet olajos akváriumba építve.
(#) bgsf hozzászólása Júl 17, 2009 /

Lehet hogy nem a legkorszerűbb gépem van.... De! Netezésre használok egy FUJITSU-SIEMENS PIII gépet.
A tápomnál a hűtés olyan 20-40 percenként kapcsol be kb 15-30 mp-re, a proci passzív hűtésű (kéményhatás...) bár egy kis (486) ventivel 5V-ról még plusszban hűtöm (atom csendes!). A vinyó 20 perc múlva leáll, és ha netezek nem is indul újra, kivéve ha letöltök.
Olyan a gép hogy csak abból látom hogy működik, hogy nem ír ki hibaüzenetet....
Az apple megoldotta a tök csendes gépet és még dizájnos is lett... Ez már 5(!) éve volt. Egyszerűen egy hűtőtorony volt a gép közepén és a procitól kezdve a videókártyán keresztül a tápig minden ott hűlt.
(#) cleetus hozzászólása Júl 17, 2009 /

Nekem a gép zajtalanítása egy másik procihűtővel történt.Egy nagy TITAN márkájú böhömnagy hőcsöves hűtő,radiátorszerű hűtőfelülettel,és egy csendes ventivel.Kis barkácsolással át lehetne alakítani p3-ra is.
Aki olyan procit keres,amit passzívan lehet hűteni,akkor keressen egy VIA C3-at,azok olyan 7w-ot disszipálnak max.Nekem volt egy 500-as,és nagyon jól lehetett netezni vele,és egy chipsethűtővel is elfutott.Kár,hogy nagyon ritka darabok,pedig egész jól futnak.
(#) Anti71 hozzászólása Júl 18, 2009 /

Sziasztok!
Szia Kobold!
Köszönöm a linkeket! Ezek után csak az a kérdés a cégek miért nem alkalmazzák ezt a megoldást, és az hogy a felhasználók miért fizetnek akár 200-300eFT ot egy gyári csendes megoldásra, amikor olcsón meg lehet csinálni az egészet. Néhány videón még a HDD is beletették az olajba. Csak a DVD volt kívül. Azon azért csodálkoztam hogy a ventilátorok bírják a nagyobb közegellenállást és nem purcannak ki.

Legyen szép napotok

Üdv Anti
(#) kobold válasza Anti71 hozzászólására (») Júl 18, 2009 /

Idézet:
„a cégek miért nem alkalmazzák ezt a megoldást”

Valószínűleg azért, mert amíg összerakod a konfigot, és elégedett vagy vele, minden jó. Aztán megunod / meghibásodik, cserélnél benne memóriát, processzort vagy bármit, és először disznóól lesz az eredmény, de könnyen rémálom is lehet belőle, főleg, ha a szigetelésekre, csatlakozókra gondolunk.
Én már csak ezért sem úsztatnám évekig olajban a gépet, na meg egyes alkatrészekbe történő lassú beszivárgás (pl. elektrolitkondik) akár még bajt is okozhat.
Az én gépem nagyon hangos, egy 7200 rpm-es vinyónak, illetve az AMD proci rendkívül magasnak érzett hűtési igényei miatt. Vízhűtéses átépítésen gondolkodtam már, de sosem kezdtem neki - olajba tenni sokkal gyorsabb volna, csak nem szimpatikus.
(#) potyo válasza kobold hozzászólására (») Júl 18, 2009 /

Idézet:
„illetve az AMD proci rendkívül magasnak érzett hűtési igényei miatt”

Hány fokon üzemel a processzor?
(#) kobold válasza potyo hozzászólására (») Júl 18, 2009 /

48-50 környékére tudtam leszorítani úgy, hogy a gép hátsó falán is van egy ventilátor, ami csővezetékbe (papírból ragasztva) nyomja a levegőt, a cső másik végén pedig a procihűtő venti, bazi nagy bordával. Így direkt külső levegővel, két venti soros szállításával tartósan üzemképes lett, kizárólag a procihűtőt használva félóra alatt elérte a 80 °C-t, és lekapcsolt az alaplapi védelem.
Paszta van a borda alatt, cooler a procival együtt lett véve (ugyanakkor alaplap, vinyó, táp is, csak a ház maradt a régi), mégis ezt kellett összekínlódnom, hogy használni is tudjam...
Következő: »»   1 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem