Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Gitár torzító / Effekt / Erősítő / Pickup
Lapozás: OK   309 / 315
(#) llax válasza Massawa hozzászólására (») Nov 4, 2019 /
 
Itt más jellegű a probléma, nem is annyira magának a kisfesz. dc-nek kell tisztának lennie, hanem a hálózattól/földtől (és minden mástól) kell alaposan elválasztani, a táp üzemi frekvenciáján és szabályzáskor keletkező zavarok szintjén is.
A gitár állandó föld problémája, nagyon magas ki- és bemeneti impedanciák, mindezek tetejébe torzító/overdrive esetén egyetlen fokozatban brutál erősítés. Sokkal érzékenyebb, mint a HiFi, a PA-hoz nem is hasonlítható (több nagyságrenddel nagyobb impedanciák és erősítések, aszimmetrikus átvitellel, a rendszer kezdetén random érintkezik az user a rendszer földjével...).
(#) Massawa válasza llax hozzászólására (») Nov 4, 2019 /
 
Én is gitár elöerösitön probálgattam meg fejhallgato erösitöre ( arra vettem). A kis 50 W-s gitár kombo teljesen csendes volt ( bezzeg az Ikea lámpára ugy berreg, mint egy ocska traktor, pedig az galvanikus kapcsolatban sincs vele.). Ezek a kis falidugok csak 2 polusuak igy a földhöz semmi közük ( az Ikea is mégis zavar). Persze az elöerösit meg a fejhallgato erösitö csak pár 100 mA-t igényel és a teljesitményigény is stabil azaz nem kell semmit utánnaszabályozni. A kapcsitáp teljes leválasztása alapvetö követelmény.
A gitárnak csak akkor van földproblémája, ha slamposan van megcsinálva. És hány PA erösitöben van (ma már) kapcsitáp és semmi gond nincs velük.
A hozzászólás módosítva: Nov 4, 2019
(#) Rahed Lee hozzászólása Nov 4, 2019 /
 
A szaktudásom hiányát már csak tanácstalanságom tudja felülmúlni.
Nekiláttam egy kétkimenetes modul megépítésének. Vettem egy dupla szekunderes 12V-os nyáktrafót, egy pár 7809-es stabkockát és a további hozzávalókat, ehhez a kapcsoláshoz. Bővebben: Link


Jelenleg ott tartok, hogy a kondik kivételével minden fent van a próbanyákon. Közben folyamatosan méregetek. A szekunderekről 16,7V jön le. Az egyenirányító után 14,8V. A stab IC-t is bekötöttem, de annak a kimenetén már csak 7V-ot mérek. Valamit elrontottam, vagy a kondenzátorok nélkül ez így normális? Addig most megállok, amíg ezt nem tisztázzuk.
(#) tothbela válasza Rahed Lee hozzászólására (») Nov 4, 2019 /
 
Kondenzátor nélkül másodpercenként 100 alkalommal semmilyen feszültség nem jön le a trafóról. Ezt a semmit, meg a 9V-ot átlagolja 7V-nak.

Az a soros dióda nem is kellene most bele, az a véletlen fordított polaritás ellen véd. Bár elfér ha már ott van. A diódahíd úgy is csak egyféle polaritással küldi a stabilizátor felé a feszültséget.
A hozzászólás módosítva: Nov 4, 2019
(#) Rahed Lee válasza tothbela hozzászólására (») Nov 4, 2019 /
 
Köszi, ebben bíztam
(#) pucuka válasza Rahed Lee hozzászólására (») Nov 4, 2019 /
 
Nézd csak:
Bővebben: Link
Kondi nélkül egész más az egyenirányított feszültség átlag értéke (ezzel összefüggésben az effektív értéke is) mint kondival.
(#) Rahed Lee hozzászólása Nov 4, 2019 /
 
No, most már szépen működik, stabilan 8,95V van mindkét szekunder körön. Köszönöm mindenkinek a segítséget. A békés egymás mellett élés miatt most este már csak fejhallgatón keresztül teszteltem, de így is totál zajtalan.

Mennyire szabad melegednie? A trafó melegszik, de egyáltalán nem vészes, a stab IC már kicsit jobban, de forrónak az sem mondható. A hűtőborda milyen melegedéstől ajánlott?
(#) tothbela válasza Rahed Lee hozzászólására (») Nov 5, 2019 /
 
Azt elfelejtettem írni, hogy nagyon különböző az effektek áramfelvétele. Saját mérés alapján egy Dunlop Wah 7mA, egy tyúbszkrímer 13mA. A legtöbbet egy Boss DD3 evett, 60-105mA-t beállítástól függően. Ha kézzel forrónak minősül, akkor érdemes kis hűtőlemezt tenni a stabokra. Egyébként van bennük védelem megsülés ellen. A trafó ne legyen olyan mint a frissen főzött húsleves.
(#) Rahed Lee válasza tothbela hozzászólására (») Nov 5, 2019 /
 
Akartam is kérdezni, hogy melyik effekt eszik annyit, hogy az 500mA-es kimenetet indokolt legyen? A legtöbb gyári tápon van minimum 2db 500-as kimenet is. Ezzel a kis trafóval 250mA van a kimeneteken, ez az átlagos pedálok áramfelvételének bőven a duplája. Vagy az 500-ast polipkábelhez használja valaki? Bár ebben semmi logika, ha van külön kimenet. A "szeparált" kifejezést már óvatosabban használom, amióta rávilágítottatok a lényegre )

Még nem rendeltem meg a többi alkatrészt a komplett táphoz, előtte szeretném tisztázni, hogy kell-e 500-as kimenet, illetve 12 és 18V-os is. A jelenleg használt TC Electronic Hall of Fame 2-esre 100 mA van írva. Ez egy igen nagy tudású cucc, gyakorlatilag effect processzor, mert a 8 féle gyári preset mellett van három egyénileg állítgatható presetre lehetőség. Mobil appal, a telefon hangszóróján át, a hangszedóhöz tartva rá lehet tölteni további gyári hangzásokat, ezeknek vagy 20-30 paraméterét lehet utólag számítógépen, vagy mobil appon állítgatni. A lábkapcsoló egyben expression pedál is. Nagyon innovatív.

Gondolom az efféle pedálok azért többet esznek. Egy friss tartóselemet leszippantott 2 óra alatt.
(#) Massawa válasza Rahed Lee hozzászólására (») Nov 5, 2019 /
 
Ha van olyan pedálod amihez gyárilag is tápot adtak az fog általában sokat fogyasztani - egy elemes berendezés aligha fogyaszthat 0,5A-t, mert az még egy esti zenélést sem birna ki elemekröl. ( hacsak nem goliát elemek vagy modern LiPo akkuk vannak benne.)
(#) tothbela válasza Rahed Lee hozzászólására (») Nov 5, 2019 /
 
Az hogy melyik, jó kérdés. Az analóg pedáloknál egyszerűen akár a kapcsolási rajzból következtethető. Néhány opamp meg pár fet. Ezek tizenpár mA- el megelégszenek. Ha valamelyik "őrült" tesz bele egy ecc82-t, az plusz 300mA. Digitális effekteknél pedig a csíkszélesség függvénye, mint a prociknál. Legjobb lenne megmérni őket mert az a pontosabb. Vélhetően nem mindegy, 14nm, vagy 120nm a csíkszélesség.
(#) Rahed Lee hozzászólása Nov 5, 2019 /
 
Most nézem a manualt, ott ez áll:
"Power input Standard 9V DC, centre negative, >300 mA (power supply not included)"
Eszerint 300mA feletti táp kellene neki? Nálam most csak 250mA. pedálon ellenben csak 100mA van a feliraton. Elvesztettem a fonalat.

Szóval lehet, hogy érdemes lenne felkutatnom egy nagyobb nyáktrafót és csinálni két nagyobb áramú kimenetet is?
(#) tothbela válasza Rahed Lee hozzászólására (») Nov 5, 2019 /
 
Gyakran a bekapcsolási áramlökést is beleszámolják. Nekem van 2000W-os flexem. Van benne lágyindító. 16A-es megszakító szívbaj nélkül elbírja. Viszont a másik 900W-os amiben nem volt, az bekapcsoláskor többször lecsapta. Nem bonyolult dolgok ezek, csak nem lehet egy mondatban megfogalmazni.
(#) Rahed Lee válasza tothbela hozzászólására (») Nov 5, 2019 /
 
Elnézést kérek, hogy egy sokak számára evidens dolgot kérdezek, de erősen amatőr vagyok.
Ha meg szeretném mérni a pedál áramfelvételét, azt szakszerűen hogyan kell csinálni?
Tudtommal áramméréshez sorba kell kötni a műszert. Ha leforrasztom a kimenő kábel pozitív pólust a panelről, és az egyik mérőkábelt a panelre, a másikat a leforrasztott kábelre, akkor az rendben lenne?
(#) llax válasza Rahed Lee hozzászólására (») Nov 5, 2019 /
 
A feltüntetett tápigények és a valós fogyasztás gyakran távol állnak egymástól. Az értékeket sokkal inkább tekintheted "biztosítás igénynek", a készülékben lévő pufferek miatt bekapcsoláskor kisebb biztosító kiolvadhat / rövidzárvédelem leállíthatja a tápot (vagy hálózatot ráadva el sem indul).

Először mérj: az állandó fogyasztásnak kell beleférnie a trafó terhelhetőségébe, hagyományos trafóknál a pillanatnyi (bekapcsolás) túlterheléssel nem kell foglalkozni (legalábbis kicsiben nem).
(#) tothbela válasza Rahed Lee hozzászólására (») Nov 6, 2019 /
 
Mérés szempontjából igen.
(#) Rahed Lee válasza tothbela hozzászólására (») Nov 6, 2019 /
 
Ítad hátrébb, hogy a wah, a booster és a tuner legyen leválasztva a a többi, loopba fűzött effektről. Ez miért jó és van jelentősége, hogy milyen sorrendben vannak?

Csak azért kérdezem, mert ahogy említettem, van a szűkebb családomban zenész és éppen tegnap mondta, hogy stúdióban voltak lemezfelvételen és olyan földhurkot sikerült létrehozni, hogy alig tudtak úrrá lenni a helyzeten. A hangmérnök úgy oldotta meg, hogy egy basszus előfokot rakott a gitár után, ezzel sikerült olyan zajszűrést produkálni, hogy tudják folytatni.

Azt nem tudom, hogy pontosan milyen tápról megy a board, de úgy rémlik, hogy polipkábeles a rendszer.
A hozzászólás módosítva: Nov 6, 2019
(#) tothbela válasza Rahed Lee hozzászólására (») Nov 6, 2019 /
 
Kicsit nehéz lesz, mert telefonról írok. De megpróbálom. Azt már írtam, hogy vannak az erősítő elé, és az effekt hurokba rakott kütyük. Első közelítésben semmi gond, mert az erősítő fej gnd-je közös minden ponton. Csakhogy minden drót valamekkora hurkot alkot a térben, ami még mindig nem lenne baj, de a transzformátorok (és most az erősítő transzformátorán kívül a zenész kolléga trafója is) szórja a mágneses teret. A mi drótjaink meg azt hiszik, hogy ők a szekunder tekercs, és feszültség keletkezik a két végük között. Nem sok, néhány vagy néhányszor tíz mV. Szerencsére a koaxiális kábelnek mind az árnykolásán, mind a belső erén ugyanakkora, így tulajdonképpen nem is lenne baj, mert nem érvényesül a brumm. Csak mi a két kör tápjánál rövidrezárjuk az árnyékoló harisnyán indukálódott feszültséget. Ezzel megszüntettük a zavart, de csak az árnyékoláson. A belső éren ott marad, ami már zavaróan brummogtatja az erősítőt. Ennek elkerülése érdekében a bemeneti, és az effekt kör pedáljainak nem szabad összeföldelődnie, csak a jelkábeleken keresztül. Ahogy írtam is, ha csak egy kör van mint most neked, akkor felfűzhetsz bármennyi pedált egy tápra, nem lesz baj. Természetesen ha nincs köztük különc. A mai pedáloknak szabványos a tápcsatlakozó bekötése, azokkal nincs gond.
(#) tothbela válasza Rahed Lee hozzászólására (») Nov 6, 2019 /
 
Néhány előfok rendelkezik XLR szimmetrikus kimenettel, és ezek nem érzékenyek a földhurokra. Néha jól jön egy-két leválasztó trafó is a jelútba ha más már nem segít.
(#) Rahed Lee válasza tothbela hozzászólására (») Nov 6, 2019 /
 
Ja értem, tehát különbséget kell tenni az effekt loopba fűzött és a fejre közvetlenül kötött perifériák között. Lehet, hogy valahol itt lesz a gond. Ő egy nagy 135W-os Fender Twin Reverb-en nyomja, azon szerintem van effekt loop. És mintha azt mondta volna, hogy minden egy karikába van felfűzve.
(#) tothbela válasza Rahed Lee hozzászólására (») Nov 6, 2019 /
 
Az effekt hurok send és return vezetékét ezenkívül össze kellett fogatni gyorskötözővel, mert ha nem egymás mellett haladt s hurkot képeztünk vele, szintén jött a maci.
(#) Massawa válasza tothbela hozzászólására (») Nov 6, 2019 /
 
Az effekt kimenetén kösd le az árnyékolást. ( elég a kábelban).
(#) tothbela válasza Massawa hozzászólására (») Nov 6, 2019 /
 
Az miért lenne jó?
(#) Massawa válasza tothbela hozzászólására (») Nov 6, 2019 /
 
Mert akkor nem lesz hurok. A send/return inserteken ezt kell csinálni a return oldalon meg kell szakitani az árnyékolást.
(#) tothbela válasza Massawa hozzászólására (») Nov 7, 2019 /
 
Abban az esetben ez megoldás, ha rövid 20-30cm-es kábelekkel csatlakozunk az effekt körbe. Viszont akkor nem is okoz problémát a folytonos árnyékolás. Rack- be szerelt rendszernél lehet ilyet csinálni, ahol csak a kontrollert kell a gitáros lábához vinni. De többnyire az van, hogy a send és return kábelek hat méterre kell hogy el és visszajuttassák a jelet a fejtől. Minél nagyobb területet ölel át a két kábel közötti rész, annál több mágneses erővonal kelt benne feszültséget. Vagyis brummot. Nem az árnyékolás folyamatossága a gond, hanem a jelvezetéken indukált feszültség. Az összekötegelőzött kábelezés jó megoldás, csak roppant kényelmetlen egy ilyen kábelpárost elcsomagolni. Ezért inkább a gitárosnak kell megtanulni hogyan fektesse le a vezetékeit.
(#) Massawa válasza tothbela hozzászólására (») Nov 7, 2019 /
 
Alapvetöen mindenhol megvan a teljes árnyékolás. Az effekt bemeneti oldalán kapja meg a földet a rackbol, a kimeneti oldalon ( returnbe) meg a kábel szintén a rackbol kap árnyékolást egészen a csatlakozoig ami az effektbe megy, azaz sehol nincs semmi lyuk az árnyékolásban és hurok sincs. Már láttam olyan effekt berendezést is, ahol a kimeneti XLR-n az árnyékolás a dobozon belül be sem volt kötve ( parametrikus EQ volt) és nem kell kábelpárokkal vacakolni.
Ráadásul a send/return alacsonyabb impedanciáju, mint a hangszer, igy eleve kevésbé érzékeny.
A hozzászólás módosítva: Nov 7, 2019
(#) Rahed Lee hozzászólása Nov 15, 2019 /
 
Megépítettem a tápmodulokat. Csináltam három duplaszekunderes 160 mA-est és egy szintén dupla 500 mA-est. Így most van 8 db 9V-os stabilizált és galvanikusan szeparált kimenetem. Raktam a stab kockákra hűtőbordákat, mert rendesen melegszenek. Kimértem a reverb áramfelvételét, 90mA-t eszik.
A hűtőbordán mérve is 50 fok fölé melegszik. Ez még természetes?
(#) tothbela válasza Rahed Lee hozzászólására (») Nov 16, 2019 /
 
Az már minden igényt kielégít. A stabkocka nem megy tönkre ha túlmelegszik, viszont én azért viszem túlzásba a hűtés méretét (alu doboz falára szigetelten szerelve), nehogy egy forró napon lekapcsoljon. Ugyanis ezt teszi ha túlhevül. Az a legnagyobb botrány, ha egy fellépés közepén elhallgat a gitár a színpadon. A gitáros meg nem tudja sokszor melyik effekt mennyit zabál, aztán jön a gond. Ezért szoktak nagyobb tartalékot hagyni. Természetesen ha magadnak csinálod, akkor te tisztában vagy hogy mekkora áramokra van igény.

Még valami. Vagyis kettő. Egy darabig az elvan az ember hogy lepakolgatja a padlóra a kisvonatot, de hosszú távon fárasztó lesz, és kell egy board. Bár van gyári is, de több alkalommal ha a méret elég volt, egy öreg úgynevezett diplomata táska volt az alany. A fenekére egy kemény lemezt lehet ragasztani, arra meg filcet. Az effektek aljára pedig 50mm-es tépőzár csíkot. Ezt legjobb kétoldalas ragasztóval ragasztani. Ha lehet ne valami szuper 3M minőségben, mert azt utána nehéz eltávolítani. Helyette inkább a gazdaságos szupermarket szőnyeg rögzítő szalagját ajánlom. Ha egy pedál gazdát cserél, tisztán eredeti állapotban nagyobb értéket képvisel.
De nem is ezt akartam feszegetni, hanem hogy ajánlott egy csatlakozó modul. Ez egy passzív dobozka benne 2 vagy 4 esetleg több pár jack aljzat. Pár, mert kettesével vannak összekötve. Ez a modul fogadja a be és kimeneti kábeleket, az effekt sor pedig fixen rövid patch kábelekkel vannak hozzákötve. Így nem az első és az utolsó effekt aljzata szopósodik ki, hanem csak a modulé. Azt meg lehet cserélni.
Másik dolog az csak az erősítő effekt loop brumm elleni védelem, de ez téged nem érint most.
(#) Rahed Lee válasza tothbela hozzászólására (») Nov 16, 2019 /
 
Nyitott kapukat döngetsz )

Már tervezés alatt van a board. Mivel nem színpadra készül, ebbe pakolnék mindent, a tápokat, a bépített be- és kimenetekkel együtt. Lehet, hogy egy EMI szűrős hálózati elosztó is kerül bele így arról lenne etetve minden gitáros cucc. Mivel a nappaliban van, a feleségtűrési faktort is figyelembe kell venni, de a sok porfogó kábelt én sem szeretem.

Most is szűrt aljzatról megy, egy a hifinek épített egyenként szűrt aljzatokkal ellátott elosztóról, csak itt már kevés lesz a szabad aljzat. De szerintem érdemes áldozni rá, mert így totál zajtalan a gitáros szekció. Igaz egy Gibson Les Paul-ról van szó, ami a humbucker-ek miatt eleve sokkal zajtalanabb, mint egy single coil-os gitár, de ezeket a figyelmességeket általában meghálálják a rendszerek.
(#) EcoPityu hozzászólása Dec 18, 2019 / 2
 
Sziasztok!
Csak, mint pickup van köze a témához, de megalkottam egy elektroakusztikus citerát, másfél hét alatt, ajánlom figyelmetekbe a róla készült videót!
Elektroakusztikus citera Ecopityu
Következő: »»   309 / 315
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem