Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » CNC építése házi alkatrészekből az alapoktól
Lapozás: OK   330 / 372
(#) kaqkk válasza Pali79 hozzászólására (») Nov 26, 2019 /

Nekem ennek az elődje volt
A hozzászólás módosítva: Nov 26, 2019
(#) pipi válasza Macsek71 hozzászólására (») Nov 26, 2019 /

Hali!
Hw ismeret nélkül mit lehet válaszolni? Szerintem nagyon kevés az 1A táp. a motorokhoz meg kevés lesz a kb 5V, ki tudja milyen motor driver ic-t használsz, mekkora áramot állítottál be, mekkora sebességű mozgást progizol. Ha valahonnan koppintottad, ott milyen teljesítmény környezet van?
(#) Pali79 válasza Macsek71 hozzászólására (») Nov 26, 2019 /

Szerintem a elsőre a GRBL beállítások között vedd visszább a tengelyen max sebességét. Ilyen összeállításban talán még a 100mm/min is sok lesz. A táp is biztos gyengusz, legalább egy PC tápot használj, azt fillérekért lehet szerezni.
(#) Pali79 válasza kaqkk hozzászólására (») Nov 26, 2019 /

És milyen progival hajtottad?

Van saját vezérlőprogramja amit ha megveszed a vezérlőt kapod hozzá cd-n
(#) kaqkk válasza mapetek hozzászólására (») Nov 26, 2019 /

Idézet:
„(Két helyen feltett kérdésre nagyobb esélyel kapok választ (nem csak olyat hogy nem lehet
megoldani))”
Akkor olvasd át az oldal szabályzatát , egy kérdést csak egy témába teszünk fel ...
(#) kaqkk válasza Macsek71 hozzászólására (») Nov 26, 2019 /

Emeld a tápfeszt (attól gyorsabb lesz) és az áramot (ha a meghajtó engedi) attól erősebb lesz , amit leírtál tipikus lépésvesztés ,ez két okból adődhat . 1: akad szorul a mechanika 2: gyenge a motor (nagyobb áramot kér)
(#) Gafly válasza kaqkk hozzászólására (») Nov 26, 2019 /

Meg van, aki szándékosan nem válaszol, ilyen esetben.

Most hogy jobban elolvastam az apróbetűs részt a rajz alatt nekem a nano programja tűnik hibásnak
(#) Macsek71 válasza pipi hozzászólására (») Nov 26, 2019 /

Köszi a gyors reakciót !

Ahonnan másoltam a HW-t, ott is 6V tápdelejt írt, illetve megemlíti, hogy ezek a léptetők együtt sem kérnek 5-600mA-nél többet.

Az az érzésem mérnem kell , most nézem az A4988 vezérlő 8-35V közt szeretne dolgozni ...
(#) kaqkk válasza Macsek71 hozzászólására (») Nov 26, 2019 /

nyugodtan emeld a feszültséget 12-vagy akár 24 v ra , gyorsabb is lesz és nem kinlódik a stepper
(#) Pali79 válasza kaqkk hozzászólására (») Nov 26, 2019 /

Annó én is vettem kínai vezérlőt, ahhoz adtak egy kínai névre regisztrált mach3-at. Szerintem itt is valami hasonló lehetett. A lényeg, hogy a programba beépített plugin "pótolta" a hiányzó dolgokat a drill vagy hpgl fájlokból. Annak idején a Mach3 is tudott képet importálni és abból reliefet készíteni, de ettől még nem ez a legegyszerűbb standard eljárás.

Nem ez nem mach3 programmal megy és nem is tudja a mach 3 at használni saját vezérlő programja van (amit a kínaiak feltörtek és adnak hozzá)
(#) mapetek válasza kaqkk hozzászólására (») Nov 26, 2019 /

(Elnézést ha megsértettm nem szokásom ordibálni , a szabájzatra való figyelmeztetés jogos.)

Igen a nano programja a hibás. És abból is csak a pwm jel hiányzik az egyik irányba.
Soros monitoron ellenőriztem, ott látható, hogy a jel feldolgozásra kerül. Kiirja az új pozició értékét (hogy hova kellene eljutnia ) .

Nem sértettél meg , csak az volt furcsa hogy elutasítod a leglogikusabb megoldást ... És azért csak rátapintottam a hibára még ha nem is volt túl sok információ ...
(#) Macsek71 válasza kaqkk hozzászólására (») Nov 26, 2019 /

Megtettem

Sokkal szebben jár, de az áramfelvétel érdekes :
Mindhárom tengely nagy sebességgel másik végállásba ~ 1 A.
Majd egyesével vissza 0-helyzetbe végig 1 A ?

G1 X28 Y28 Z28 F1000
G1 X0 Y28 Z28 F1000
G1 X0 Y0 Z28 F1000
G1 X0 Y0 Z0 F1000
(#) KKobra válasza Macsek71 hozzászólására (») Nov 26, 2019 /

A Motor vezérlő alatt (V3 sield) vannak jamperek magas állásba tettem.
A motorok mozgása tökéletes lett. Ha jól értelmezetem a leírást a motor lépés számát változtattam meg? Így szinte hagtalanul működik és nem hibázik mozgás közben
(#) Macsek71 válasza KKobra hozzászólására (») Nov 26, 2019 /

A leírás szerint a fél-, negyed-, nyolcadlépést engedélyezted vele
(#) mapetek válasza kaqkk hozzászólására (») Nov 26, 2019 /

"csak az volt furcsa hogy elutasítod a leglogikusabb megoldást"

Próbálok rövid lenni. Építettem már gépet (sírkőbe gravírozok), de nem tartom értéknek ,ha valaki vesz egy gépet és üzemelteti.Számomra az a lényeg, hogy egy bizonyos problémát megértsek ( valaki elmagyarázza ) és elháritsam.Most az a cél, hogy dc motort vezéreljek enkoder pozicionálása alapján.Több projektem is volt az elmult öt évben , és sok emderrel találkoztam akik csak beleszóltak( pl: vegyél ezt-azt) de érdemben nem tudtak segíteni.Ha ön nem ezek közé tartozik mély tisztelettel kérek elnézést ujra. Leginkább bontott alkatrészekből szeretek dolgozi, az nyujt igazi kihívást.
(#) mapetek válasza mapetek hozzászólására (») Nov 26, 2019 /

Lényeg a progra ránézhetne valaki hogy hol is va benne hiba . Én nem találtam meg.
(#) iamrob válasza kaqkk hozzászólására (») Nov 26, 2019 /

Nem vitatom a leírt módszer használhatóságát, de azt se írtam, hogy a kontúr marás ne lenne közvetlenül használható. Én ehhez csak annyit írtam, hogy az Altium - tudomásom szerint - nem tud közvetlenül kontúrmaró filet exportálni, tehát ott szükség van a "trükközésre". Arduinoval soha nem próbáltam marógépet vezérelni, de az biztos, hogy a drill file csak koordinátákat tartalmaz. Így azt közvetlenül fúrásra használni egészen biztosan csak erre a feladatra megfelelő cnc vezérlővel lehet használni, ami lehet akár egy külön erre a célra létrehozott plugin is. Nyersen G-kódként értelmezve csak végigszalad a szerszám az éppen aktuális magasságban a furatok fölött. Ez az állítás is csak az Altiummal generált drill file esetére igaz - bár ebben valószínűleg nincs eltérés a többi drill formátumtól.
Ez a kínai, vezérlőhöz adott cncusb tud gravírozás előtt felületet letapogatni? Illetve a belinkelt usb-s vezérlő működhet mach3-mal? Csak mert a tétel címében és a leírásban is hivatkozik rá.
(#) kapu48 válasza mapetek hozzászólására (») Nov 26, 2019 /

Ott a gond, hogy nincsen definiálva a:
A0 analóg bemenet a DIR bemenet.
  1. #define encoder0PinA  2 // PD2;
  2. #define encoder0PinB  8  // PC0;
  3. #define M1          13
  4. #define M2           10 // motor's PWM outputs
  5. #define ENDSTOP 4
  6. #define STEP 3

A STEP megvan, de a DIR-t nem is használja!
Ezért nem is tud csak egy irányba mozogni.
(#) mapetek válasza kapu48 hozzászólására (») Nov 26, 2019 /

Igen ez fel tünt nekem is.
De mégis érzékeli, mert soros monitoron figyelhető (esetünkben a nano) és ott uj poziciót ír a céliránynak mind a két irányba. Ergo valahogy érzékeli az irányt. ( Videót tudok feltölteni , csináltam a folyamatról felvételt)

Talán ebből is látszik
Ha autput -255 akkor megy
Ha autput 255 akkor nem

Ha jól emlékszem már próbáltam, de megpróbáljam?

#define encoder0PinA 2 // PD2;
#define encoder0PinB 8 // PC0;
#define M1 13
#define M2 10 // motor's PWM outputs
#define ENDSTOP 4
#define STEP 3
#define DIR 0

Esetleg így?
(#) kapu48 válasza mapetek hozzászólására (») Nov 26, 2019 /

Idézet:
„De a DIR-t nem is használja a programban!”
(#) kapu48 válasza mapetek hozzászólására (») Nov 27, 2019 /

Bővebben: L298 adatlap(pdf)
6. oldal Figure 6 : Bidirectional DC Motor Control.
C = H ; D = L Forward
C = L ; D = H Reverse
C = D ; Fast Motor Stop

Ezért legyen az M2 = 255, Folyamatosan H szinten
  1. void pwmOut(int out) {
  2.    if(out<0) { analogWrite(M1,255); analogWrite(M2,abs(out)); } // Az L szint hossza szabályozza a feszültsége
  3.    else { analogWrite(M2,255); analogWrite(M1,abs(out)); }
  4.   }

Ezt megcsináltad?:
Felhívjuk figyelmét, hogy a kp, ki, kd PID nyereségeit az egyes beállításokra kell hangolni.
A hozzászólás módosítva: Nov 27, 2019
(#) kaqkk válasza iamrob hozzászólására (») Nov 27, 2019 /

A cnc usb magában nem képes a felület letapogatásra , autoleveller kell még mellé. És nem használható a mach 3 programmal ez helyettesíti a mach ot
(#) kaqkk válasza mapetek hozzászólására (») Nov 27, 2019 /

Idézet:
„Leginkább bontott alkatrészekből szeretek dolgozni, az nyújt igazi kihívást.”

Így már teljesen érthető a dolog Hajrá Egy pár képet láthatnánk a gravírozódról ?
Én most építem a második cnc gépemet ez faipari gép lesz 1*1méter munkaterülelettel ., de nagyon megfogott a gránit is mint anyag...
A hozzászólás módosítva: Nov 27, 2019
(#) iamrob válasza kaqkk hozzászólására (») Nov 27, 2019 /

Értem, köszönöm. Tehát a komplett vezérlőt tartalmazza a procija. Akkor a g-kódot USB-n sorosan kapja a cncusb-től (ahogy az arduinos vezérlők szokták) vagy van valami spéci kommunikáció ezen kívül? Csak mert ebben az esetben gyakorlatilag bármelyik vezérlő szoftverrel használható lenne.
Továbbá az autoleveller kapcsán az lenne a kérdésem, hogy az milyen módon befolyásolja a Z koordináta vezérlését? A g-kódot egészíti ki Z irányú komponensekkel vagy létre hoz egy cncusb számára importálható formátumú filet, ami alapján végül a cncusb korrigálja a Z mozgást?
Én is most építem a második cnc gépemet és majd tennék vele egy próbát gravírozott nyák gyártásra is...
Következő: »»   330 / 372
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem