Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Li-Ion akku+hangszóró védelem
Lapozás: OK   1 / 1
(#) macmac hozzászólása Dec 10, 2019 /
 
Sziasztok! próbáltam 2 napig a fórumban keresgélni hátha találok magamnak megoldást de nem igazán "világosultam fel"így leírom itt mit szeretnék!
csináltam egy Akkumulátoros hangládát amelyet egy Parkside 20v akksiról üzemeltetek (az akksi kivehetős így gyári töltőjével töltöm,nincs külön töltés beépítve) az erősítő rész egy digitális erősítő elvileg 2x50w 1x100w mélynyomó. egy egyszerű multiméterem van csak amivel méregetni tudom itt "sima zenehallgatásnál"legnagyobb hangerőn kb max 1A vesz ki az akkuból. (egyébként az akku cellák benne 5x3.7v /gondolom van benne valami step-up hogy kiadja a 20v-ot/ és szerintem a samsung féle INR18650) sajnos a tapasztalat az hogy 1-2 hét használat után 1-2 cella kipurcan/szerintem cellazárlatos lesz/ és gyanítom a bekapcsolásnál valami iszonyat szuflát kihúz az erősítő az akksiból mert az összes hangszóró puffan egy nagyot! arra gondoltam hogy ha lenne egy nagyon egyszerű pár alkatrészből álló "védelem" ami bekapcsolásnál csak lassan kis feszültségről indulva pár másodperc alatt éri el a 20v ot talán megoldás lehetne! (a kapcsoló az akku + ágát kapcsolja ki-be) nem vagyok nagy szakértő így bármi javaslatot hálásan megköszönnék!
(#) macmac hozzászólása Dec 11, 2019 /
 
uhh azt hittem valamivel egyszerűbb lehet a megoldás mintsem hogy 1 nap alatt nem kaptam hozzászólást.. talán túlbonyolizáltam.. leegyszerűsítve első körben valami olyasmire gondoltam mintha a bekapcsoló gomb helyett egy potmétert tekernék 0-ról 20v maximumra! létezik ilyen megoldás?
(#) kaqkk válasza macmac hozzászólására (») Dec 11, 2019 /
 
Nézz be Ebbe a témába
(#) macmac hozzászólása Dec 11, 2019 /
 
köszönöm többször is végigolvastam de olyan leírást nem találtam ahol a bemenő 20v akku feszültséget bekapcsolásnál szépen lassan (3-4másodperc) alatt kapcsolja 20 maximumra.
Tényleg ha nem lesz jobb keresek egy erős Potmétert és berakom a bekapcsoló gomb helyére
(#) jimmi12 válasza macmac hozzászólására (») Dec 12, 2019 /
 
Szia,
A Parkside akkukban nincsen semmilyen konverter, a 20V-os feszültség csak a "névleges", valójában kevesebb. Viszont van benne védelem, ami túláram esetén megvédi az akkucellákat, tehát nem hiszem, hogy a bekapcsoláskori áramfelvételtől tönkre mennének a cellák. Az erősítőd paramétereihez képest az 1A áramfelvétel igen kevés (max. 20w), de gondolom nem teljes hangerőn dübörög. Ha megírnád az erősítő típusát talán többre mennénk, a potméter nem a legjobb megoldás, ha van rá lehetőség talán van rajta valami némítás funkció. Esetleg megpróbálhatsz valami 4700/35v puffert berakni az erősítő elé.
(#) macmac válasza jimmi12 hozzászólására (») Dec 13, 2019 /
 
szia! köszi a választ, névleges vagy sem én a multiméterrel 20.2V-ot mérek feltöltött állapotban.. de ez nem is lényeg. A túláram védelem valóban benne van és legtöbbször szerintem meg is védi az akku cellákat viszont elég 1x ha nem jól teljesít a védelem s akkor kapufa .. valóban én is keveslem a kb 1Ampert viszont gondolom a sima multiméteremmel nem tudom rendesen megmérni ezért írtam ennyit/ ehhez még érdekességként: az akku 20v 2Ah és ha teljes hangerőn megy akkor is bírja kb 6-8 órát így 1A sem igazán lehet..továbbá azt is furcsállom hogy mégis szól majd akkorát mint az itthoni sony erősítőm 2x 80W torony hangfalakkal.../
az erősítőről linket tudok adni(nem reklám céljából) Bővebben: Link
van benne egy 30cm 1x 250w mélynyomó 2x "100w" ciripelő meg 1 40W körüli Közép..
(ez volt itthon ebből indultam ki,tudom hogy nem passzol semmi semmivel de legalább összedobtam kb 5000Ft ból és az erdei bulikra tökéletes ahol semmi áram lehetőség )
A 4700/35v puffer az csak a kikapcsolásnál "lassítja" a dolgokat nem? gondolom a bekapcsolásra nincs hatással.. vagy tévedek?
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem