Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » BEAG APX 100
Lapozás: OK   41 / 43
(#) Longa György válasza mxy21 hozzászólására (») Dec 31, 2018 / 1
 
Odáig tiszta, hogy trafó szétszed, leteker két szekundert. A 12 menetet, aztán a 204 menetet.Szerzel 1 mm-es zománc szigetelésű huzalt.Rátekersz 60 menetet szépen sorba soronként szigetelni.Megjelölni melyik a kezdés, melyik a befejezés kivezetése. Aztán megismételni. A két kezdést és a két befejezést kell összekötni, így lesz párhuzamos. Most az én véleményem: nem érdemes ilyenformában vacakolni vele. Érdemesebb tekertetni hozzá szakemberrel trafót, vagy még egy illesztőt használni!
(#) Longa György válasza zolika60 hozzászólására (») Dec 31, 2018 /
 
Ha nincs hozzá illesztő trafója, hogy próbálja ki, ellenállással?
(#) mxy21 válasza Longa György hozzászólására (») Dec 31, 2018 /
 
aha,már értem a dolgot. hát majd akkor átgondolom hogy hozzá kezdek e egyáltalán. Vagy megcsináltatom valakivel. Csak miskolci vagyok és nem tudom hogy vállalná e itt valaki a környéken. Ha meg postaztatom, tekertetem, ennyit nem biztos hogy akarok e szánni a dologra. Köszönöm szépen a segítséget!
(#) mxy21 hozzászólása Dec 31, 2018 /
 
A kipróbálásra arra gondoltam hogy egy 220/12voltos trafót rákötnek a kimenetre és akkor ugy rá egy hangszórót. Ez egy járható ut? igy kellenne hogy szóljon? elv. igen ugye?
(#) safranek válasza mxy21 hozzászólására (») Dec 31, 2018 /
 
Üdv.
Kipróbálni ki lehet így, szólni is fog de nem kell csodát várni tőle. Ha tudsz szerezni egy APT100 kimenőt, az jobb lenne mint egy hálózati trafó, de a legjobb megoldás mint ahogy előttem is írták az áttekercselés.
Privátban küldök egy miskolci elérhetőséget áttekercseléssel kapcsolatban.
A hozzászólás módosítva: Dec 31, 2018
(#) Longa György válasza mxy21 hozzászólására (») Jan 1, 2019 /
 
Látom megoldódik a dolog! Én át tekertem így ahogy a linken volt, Gitárra sem volt a legjobb. Aztán szétszedtem a trafót, és áttekertem az RT-évkönyv egyik számában közölt, PL509-re ajánlott értékekkel. Szokták mondani csodát ne várj!! Volt csoda! Kijöttek a mélyek, ugráltak a hangszórók, pedig csak gitárral játszottam rajta. 70-es években basszusgitárra használták hatalmas sikerrel. Később, amikor ezt elkunyerbálták tőlem, építettem nagyobb anódfeszültséggel ugyanilyen erősítőt, amiből 160 wattot kivettem 1 Khz-n. Többet sem tekerek trafót hálózati feszültség felett!
(#) zolika60 válasza Longa György hozzászólására (») Jan 1, 2019 /
 
Kamaszkoromban úgy próbáltunk ki ilyet, hogy sorba kötöttük a hangszórót egy százas égővel. Tudom nem szabályos, de egy próbára megfelel.
(#) mxy21 válasza Longa György hozzászólására (») Jan 1, 2019 /
 
Igen, sikerult is megoldódnia a dolognak. Felvettem az illetővel a kapcsolatot és el is vállalta a tekercselést nagy örömömre . Köszönöm a segítségeket, gondolatokat!
BÚÉK
(#) muat hozzászólása Jan 1, 2019 /
 
Köszönöm, hogy még nem felejtettetek el! Boldog új évet mindenkinek! Kimenőtrafóval, hangszóróval keressetek bátran!
(#) safranek válasza mxy21 hozzászólására (») Jan 1, 2019 /
 
Ez jó hír. Örülök neki
(#) kristóf002 hozzászólása Jan 24, 2019 /
 
Sziasztok javítsatok ki de a kimenő és a táptrafó az ugyanaz a méret? Valaki meg tudná mondani nekem a mondani a méreteit? Az érdekelne hogy a forrtábla mekkora (cm*cm), hogy a 4 db összeszorító csavar furat közepek mekkorák? Lehet hogy béna vagyok de nem találom sehol sem a leírásokat. Válaszokat előre is köszönöm.
(#) johnred válasza bakos13gab hozzászólására (») Máj 29, 2019 /
 
APX200 Másfél milla. 2xAPX100 russzki csövekellel 4 vagy 8 O-ra illesztve ohne tulfesz kimeneti vedelem(APX 1 ECC808 vedelem cső nuku) Robuszt ház ezoterikus kivitelben. Nyiregyházán gyartja a BEAG eyik pici utodcége.
(#) zolika60 válasza johnred hozzászólására (») Máj 29, 2019 / 3
 
4 év alatt szerintem már kinyomozta.
(#) Villanymozdony hozzászólása Jún 14, 2019 /
 
Sziasztok!
Kaptam két APX100-as erősítőt, még nem próbáltam ki őket, de egyben vannak.
A kérdéses dolog az, hogy kimoshatom-e a trafókat és egyéb részeit valamilyen szerves oldószerben? Hígítóra vagy sebbenzinre gondolok.
Ahol voltak, macskák éltek a helyiségben és sajnos előfordult, hogy folyó ügyeiket a lészüléken intézték az egyébként általam nem hibáztatott és kedves állatok. Magyarul elviselhetetlenül büdösek az erősítők, valahogyan szagtalanítanom kellene azokat a részeket, amelyeket nem moshatok le hypós vízzel.
Régi vágyam egy ilyen, "olimpikon" készülék, hiszen amellett hogy (megfelelő illesztéssel és beállítással) nagyot szól, ikonikus darabja a hazai erősítő gyártásnak, és a típus a 80-as olimpián is bizonyított. (Ha minden igaz, és nem az APT-vel bonyolították le.)
(#) pucuka válasza Villanymozdony hozzászólására (») Jún 14, 2019 /
 
Olyan tisztítószert használj, ami nyom nélkül elpárolog. Erre denaturált szesz, (alkohol) vagy sebbenzin jó. De csak óvatosan, kis mennyiségben, és csak külső takarításra. (agyonmosott rongy, fültisztító piszka segédletével) Ahol kenés szükséges, akkor tisztítás után vazelin.
(#) blasz válasza pucuka hozzászólására (») Jún 14, 2019 / 1
 
Én az ilyen takarításokhoz féktisztitó spray-t használok.Szinte minden szennyet levisz,és nem marad nyoma sehol.És pikk pakk szárad.
(#) Villanymozdony hozzászólása Jún 14, 2019 /
 
Van itthon féktisztító, azzal megoldható.
Attól féltem csak, hogy nehogy a huzal lakkrétegét feloldja.
(#) johnred válasza bakos13gab hozzászólására (») Júl 13, 2019 /
 
most 1400000Ft....
(#) konyak6 hozzászólása Dec 14, 2019 /
 
Sziasztok!
APX 100 kimenő lemezeit lehet-e helyettesíteni APT 100 lemezeivel. Van itthon 4 bontott, és jobb állapotban vannak mint az APX 100-aké. A vastagságuk megeggyezik.
(#) fery45 válasza konyak6 hozzászólására (») Dec 14, 2019 /
 
Kedves konyak6!
Az APX100 csöves, az APT tranzisztoros erősítő. Csak az eredeti tekercs átlemezelésével lehetséges. A két trafó tekercselése teljesen eltér!
Tisztelettel H.F.
(#) mohinger válasza fery45 hozzászólására (») Dec 14, 2019 /
 
Szerintem pont ezt kérdezte konyak6 is. A lemezeket át lehet tenni.
(#) konyak6 válasza fery45 hozzászólására (») Dec 14, 2019 /
 
A cséve 4-8 Ohmra illeszt. Még Nyíregyházán készült(2012-ben). Nevezhetjük gyárinak. Annó igen nehezen jött szét a trafó. Sok lemez sérült. Van 4 APT trafóm, aminek a lemezei tökéletes állapotban vannak. Ezeket raknám bele.
(#) Cinema válasza konyak6 hozzászólására (») Dec 15, 2019 /
 
A vasakat igen, lehet cserélni, nagyjából azonos minőségűek, méretük azonos.

Üdv!
(#) konyak6 hozzászólása Jan 3, 2020 /
 
Sziasztok!
Két APX egyesítésén dolgozom(egy dobozban). Lehet hogy ez már nem is ide való. Más a táp, más a meghajtás. A bekapcsolással van gondom. Szeretném külön kapcsolni az anódfeszt. Nem akarok sok kapcsolót, egyszerre kéne kapcsolni két APX-ben a 6,3 , 40 Voltot, majd késöbb a nagyfeszt. Megfordult a felyemben hogy nem használok késleltetést. Eredetileg sem volt, és gond nélkül üzemelt évekig. Vagy relékkel. Egy három állású kapcsoló. O, fűtések, nagyfesz.
(#) Cinema válasza konyak6 hozzászólására (») Jan 3, 2020 /
 
Nehéz lesz, súlyban egészen biztosan. Nem tudom, hogy mi jár a fejedben.
Nos a javaslatom: Mire a csövek felfűtenek, addigra minden feszültségnek be kell állnia a normális működéshez. A közös kapcsolást egy KR-tipusú(KR11S) 230V-os relével megoldhatod, akár lágyindítással, vagy anélkül. A lágyindítást egy, a relével és annak behúzótekercsével sorosan kapcsolt 470Ohm/10W-os ellenállás adja, az egyik érintkezőpár erre alkalmazható, a másik kettő pedig kapcsolja a két végfokot. Nagyjából egy-két-három másodperc ez a késleltetés, elég "finom" bekapcsolást eredményez és az automatát sem veri le a bekapcsoláskor.

Üdv!
(#) tdi75 hozzászólása Jan 19, 2020 /
 
Na kérem szépen jelentkezek helyzetjelentést adok. Tekergettem egy kicsit azt a trafót az APX kimenőjét. Felment rá 60 menet. Gondoltam tesztelgetek egy kicsit. Egész jól sikerültek elsőre, bár nagyon látszik hogy a táp szűrői bezony régiek. Az az 1975.03 nagyon régen volt talán még tervbe sem voltam véve
szóval előbb megépítem Gubán Gabi féle módosított tápot, Megpróbálok szerezni még egy APX et, és szerintem megcsináltatom egy trafókészítővel vagyitt valakivel a hiperszil kimenőket. Egyelőre ennyi. Majd jön az EAG is, de majd csak szépen sorban.
(#) patkany hozzászólása Ápr 15, 2020 /
 
Üdv a csöveseknek!

Na akkor élesztjük fel a topikot egy röpke időre, mert úgy néz ki, hogy örök reneszánsz marad ez az erősítő!
Én is beszereztem 2db ilyen jószágot. Csövek tekintetében még alkudozásban vagyok, ami biztos, hogy az eredeti PL509-eseket megkapom, hogy aztán triódáknak mit sikerül beszereznem, még képlékeny. A végvcsövek tekintetében annyi kis aggályom van, hogy igen öregecskék. Van 4db új PL500-asom. Érdemes ezekkel a csövekkel használni? Alapvetően miben más a két cső? Annyit már kihámoztam a topikból, hogy a PL504 gyengébb az 509-től.
Meghajtásnak én is a Williamson kapcsolásra hajlanék. Mennyire számít a csövek típusa, illetve az elektroncső oldalon közölt kapcsolás használható-e 1/1-ben?
(#) Longa György válasza patkany hozzászólására (») Ápr 15, 2020 / 2
 
Szia! A pl500-hoz más illesztésű kimenő kell, anód fesz is kevesebb. A meghajtás jó úgy ahogy van, kár lenne eltérni az eredetitől. Ha esetleg modernizálni szeretnéd, akkor mindent át kéne alakítani, ami többe fájna mintha előröl kezdenél egy újat. Olvasd elejéről a fórumot.
A hozzászólás módosítva: Ápr 15, 2020
(#) Cinema válasza patkany hozzászólására (») Ápr 15, 2020 / 1
 
Elég, ha egy topicban felteszed a kérdésed-kérésed.
Az APX jobb, ha eredeti állapotába kerül, akkor tudja azt, amit írnak róla. Más csövekkel nem működik, csak megfelelő átalakítások után, amikor abból már egy egészen más erősítő lesz.
Össze-vissza nem érdemes variálni, hogy ilyen-olyan meghajtás, ilyen-olyan kimenőtranszformátor, a csövek pláne nem csereberélhetők tetszőlegesen, tessék az adatlapjaikat tanulmányozni.
Ha pedig nem látod, hogy a kétféle teljesítmény-cső között milyen eltérések vannak, inkább ne csinálj az erősítőkkel semmit.

Üdv!
(#) patkany válasza Cinema hozzászólására (») Ápr 15, 2020 /
 
Egy topikban tetem fel a kérdésem, a másik kérdésem kimenővel kapcsolatos. Úgy véltem, hogy a két téma nem feltétlen egy, még ha össze is kapcsolódik, ezért a csöves részt itt, a trafós részt a trafós topikban tettem fel.

Esett itt szó 504-ről, bár arról is, hogy az kisebb teljesítményű. Azt sejtettem, hogy a PL500 is kisebb lehet az 509-től, és hogy tartottam is tőle, hogy más illesztésű.
Nagyon nem foglalkoztam az összehasonlítással, mert lesz PL509 csövem. De kíváncsiságból rákérdeztem. Most a kimenő a fontosabb, mert csövet bármilyet tudok szerezni, és úgy voltam, addig úgy is kapok választ, míg a kimenő körül elrendeződnek a dolgok, és nem vesződök a katalógusok hasonlítgatásával.
Tisztában vagyok vele, hogy csak úgy szabadon nem cserélgethetőek a csövek, mert más a lábkiosztásuk és illesztésük.
Következő: »»   41 / 43
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem