Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés
 
Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   733 / 959
(#) Balaa16 válasza Kovidivi hozzászólására (») Jan 7, 2020 / 1
 
Dehogynem, feltéve, hogy cos fí~0.174-el (nyilván nem életszerű egy műhelyben).
A hozzászólás módosítva: Jan 7, 2020
(#) bgsf válasza Kovidivi hozzászólására (») Jan 8, 2020 /
 
1000W 4A esetén 25 méteren esik 2 volt, 10A terhelésnél esik 5,014V(2,8%). Ha rossz kötéseket nem számolok bele..... 10A-nél a teljesítmény veszteség 50,141W.
(#) bgsf hozzászólása Jan 8, 2020 /
 
Van itt egy ilyen....
(#) bgsf válasza Kovidivi hozzászólására (») Jan 8, 2020 1 /
 
Csak az életszerűségre gondoltam, ha egyedül dolgozik a műhelyben (ami valószínű), nem hiszem hogy egyszerre 3 elektromos eszközt fog használni..... Elosztó betáp biztosíték 20A a vezetéknek, műhely elosztó szekrény 16A minden leágazásnak. Minden egyes konnektor, világítás külön biztosítva. De ha biztosra akar menni, akkor egy 16A/100mA-es ÉV relé...... Gondolom így már korrekt......
A hozzászólás módosítva: Jan 8, 2020
(#) Balaa16 hozzászólása Jan 8, 2020 /
 
Kedves villanyszerelő kollégák! Hogyan lehet megkönnyíteni egy kábel kihúzását gégecsőből? Koax kábelről van szó, egy rövidebb szakaszt már sikerült, de egy kb 15m-es szakasz annyira szorul, hogy nem tudom elindítani. Dobozok nincsenek, a cső részben falban, részben gipszkarton álmennyezet felett fut. Arra gondoltam, hogy behúzószalag végére valamilyen kenőanyagba áztatott szivacsot rögzítenék és ezzel többször áthúznám a csövet. Ez szerintetek segítene, esetleg van erre jobb megoldás?
(#) BarnaPili válasza Balaa16 hozzászólására (») Jan 8, 2020 /
 
A vezeték mindkét vége elérhető? Ha igen,akkor oda vissza húzgálva kijöhet.Lehet,hogy egy saroknál akad el. Én kompresszorral fúvatnék a csőbe egy kis mosószeres vizet,hátha megindulna.
(#) mraulajos válasza Balaa16 hozzászólására (») Jan 8, 2020 / 1
 
Hali!
Idézet:
„behúzószalag végére valamilyen kenőanyagba áztatott szivacsot rögzítenék és ezzel többször áthúznám a csövet”

Az ötlet szerintem nem rossz.
Nálam, a szilikon zsír/spray sokszor segített. Volt olyan is, persze hozzáférhető helyen, hogy megfúrtam a csövet vékony fúróval, és ott nyomtam be a sprayt.
A hozzászólás módosítva: Jan 8, 2020
Moderátor által szerkesztve
(#) pucuka válasza Balaa16 hozzászólására (») Jan 8, 2020 /
 
Baba púder csodákra képes, és nem szárad bele a csőbe.
(#) Gafly válasza pucuka hozzászólására (») Jan 8, 2020 /
 
Ez rendben is lenne, csak hogy kerül be a púder a csőbe, hogy ki tudja húzni szegény kolléga a drótot?
(#) Balaa16 hozzászólása Jan 8, 2020 /
 
Köszönöm a tanácsokat!
BarnaPili, mindkét vége elérhető, de az oda vissza húzogatás nem hozott eredményt. Kompresszor nincs kéznél sajnos.
Mraulajos, pucuka, mepróbálom a szilikon zsírt vagy a babapúdert a behúzószalagos módszeremmel. A belefúrás az én esetemben esélytelen, mert akárhol futhat a gipszkarton fölött és a falban.
(#) Balaa16 válasza Gafly hozzászólására (») Jan 8, 2020 /
 
Ez a púder valami olajszerűség, vagy a "hintőpor"?
(#) granpa válasza Balaa16 hozzászólására (») Jan 8, 2020 /
 
Hintőpor=talcum. Csak a tiszta, mert az illatosítottak ragadhatnak (tapasztalat).
(#) pucuka válasza Gafly hozzászólására (») Jan 8, 2020 /
 
Mondjuk porszívó inverz használatával bele lehet fújni, és ide oda húzogatással el lehet oszlatni.
Ígyis, úgyis macerás.
(#) elektrorudi válasza pucuka hozzászólására (») Jan 8, 2020 /
 
Esetleg beszívni? Én úgy csinálnám.
(#) Kovidivi válasza bgsf hozzászólására (») Jan 8, 2020 /
 
Kivéve, ha kell melegvíz a kávéhoz, és szeretne fűteni is, mert "elfogyott a fa" vagy bármi más okból.
Mindegy, majd kitalálja a kérdező, hogy mit csinál.
(#) gyuszo válasza Balaa16 hozzászólására (») Jan 8, 2020 /
 
Ha el van törve a gegecső vagy meg van tekeredve akkor a kozbeeső szakaszon dobozt kell csinálni, így könnyebb lesz behuzni a másikat is.
(#) nedudgi válasza pucuka hozzászólására (») Jan 8, 2020 /
 
Homokfúvó pisztoly, vagy festékszóró alapos munkát végezhet.
(#) granpa válasza elektrorudi hozzászólására (») Jan 8, 2020 / 3
 
Nekem utána fájni szokott a fejem.
(#) VIM válasza Balaa16 hozzászólására (») Jan 8, 2020 /
 
Szia! Ha ilyen sprőd, kábelszerű vezetéket kell behúzni akkor a befűzőszalag végére való rögzítést követően a felületet akadálymentessé kell tenni. Ez abból áll, hogy a felcsupaszított részt követően ne maradjon sarkos szintkülönbségbeli eltérés a rögzített véghez képest, mintegy kúposan szigetelő szalaggal végig kell tekerni a blankolt részt a középső ér rögzített pontjáig. Nagyon sokat segít a csőben való haladásban ez a kis bandázsolás a behúzási végen. Ha ez még kevés volna, mert nagyon tapadnak a felületek egymáshoz akkor mosogatószeres szivacs vagy jobb híján szalonna, mint kenőanyaggal lehet próbálkozni a felületet előkenni. A 15m sikere az kicsit soknak tűnik ha azt egyben kell ilyen körülmények között behúzni még egyenesben is! Ezt feltétlenül vedd számításba. Ha beszakad a vége (leszakad a befűzőről) és visszafelé sem jön ki, nem sokat tehetsz mint bontasz.
(#) Joe_001 válasza Balaa16 hozzászólására (») Jan 8, 2020 /
 
Üdv!
Nem írtad, fut e más is a csőben? az álmennyezet alatt elérhető-e a gégecső? Végig dugtad-e már a befűzőt a csőben? Ha át bírtad dugni akkor valószínű hogy a kábel le van tapadva. Mi minden féle testápolóval segítettünk neki mert ugye ez mindenütt van. A nedves szivacs jó ötlet, persze addig ha 230 van benne, akkor okos ötlet az adott szakasz áramtalanítása. Húzz egy darab kábelt be, nem biztos, hogy mégegyszer mellé dugod a befűzőt.
Ha hozzáférsz az álmennyezet felett törd el, bár lehet van fenn toldva, elődödnek is szenvedős volt a dolga, a fél szakasszal jobban elbánsz. Ott már flakonból is önhetsz bele vizet. Rongyokkal készülj fel, fenn is a kimenetnél is. Később eggyel nagyobb csőmérettel betoldózható a gégecső. Ha szárazon húzták be és beleégett a koax, akkor csak a rángatás segít.
(#) Joe_001 válasza VIM hozzászólására (») Jan 8, 2020 /
 
Egyenlőre a koax kábel kihúzásával tréningezik.
(#) Joe_001 válasza gyuszo hozzászólására (») Jan 8, 2020 /
 
Jó arra egy ugyanolyan méretű keményfalúcső toldója is...
(#) erbe válasza Balaa16 hozzászólására (») Jan 8, 2020 /
 
15 m-es szakasz a javasolt csövezés szerint nem lehetne egyben. Talán valahol van egy doboz elrejtve, ahol van hurok is a kábelből. Tavaly pl. 2 cm vakolat alatt találtam dobozt.
Igazán sajnállak. A gégecső a legocsmányabb dolog, amit egy villanyszerelő a többiekkel szemben elkövethet.
(#) Atis57 válasza erbe hozzászólására (») Jan 8, 2020 /
 
Szia!
A gégecső sem rossz -főleg 2 mérettel kisebben , előre behúzva/rá simogatva a vezetékre.

De az igazi a régi Bergmann cső, --ha valaki újrahúzza + a kátránypapirt összecsomózza benne .
s kólásflakonból a konektor doboz?
(#) VIM válasza Joe_001 hozzászólására (») Jan 8, 2020 /
 
Az az apró kis részlet, hogy "gégecső", elkerülte a figyelmemet. Ezt a felállást álmennyezet felett dobozok nélkül .... esélytelen próbálkozásnak tűnik. Ha rángatva van a rögzítetlen gégecső ami meg tud nyúlni a húzási irányba ezáltal csökken a keresztmetszete, mintegy még jobban rászorulva a koaxra .... Meg kell enni amit főztek. Ez a gégecső számomra olyan mint a szigszalagos javítás, hogy "jónak jó de mégse jó". Talán csavargatva, forgatva mindkét végét azonos irányba és közben visszafelé húzni a rövidebb rész felé .... Persze a koax ezen része az már eldobós lesz ha ki is jönne véletlenül.
(#) VIM válasza erbe hozzászólására (») Jan 8, 2020 /
 
Szinte biztos, hogy nem villanyszerelő követett el ilyet, mert az tudná, hogy lehetetlen ilyen távolságon bármit is befűzni rögzítetlen gégecsőbe. Persze lehet, hogy a mostani szakemberek (az új generáció) már megtanulta a gégecső fektetés csínját-bínját, már csak a befűzés van hátra. Ha egy kicsit nagyon ki karnék magammal babrálni akkor én is gégecsövet használnék de 20m hosszban, hogy rekordot döntsek.
(#) Atis57 válasza VIM hozzászólására (») Jan 8, 2020 /
 
Szia!
A Lindab csarnokokban láttam ,hasonlót gégecső kifektetve vezetékre rásimogatva 5 ember 1/2 óra alatt ezt a 15m-t elintézte. Utána felrakták--s kész .

De a Zágrábi Tesco ról még vadabbakat mesélhetnék 80X120m csarnok kb 2000 áramkörrel , 3 műszakban nyomva --mint az állat !? --na olyan minőség is lett belőle.
De a kötbér miatt be kellett fejezni , különben fizetés sincsen.

Tehát szabványos ,precizen szerelt,mindenben kiváló? Igen?
(#) erbe válasza VIM hozzászólására (») Jan 8, 2020 /
 
Láttam olyan épületeket, amiben kizárólag gégecső volt. Jó vastagok, az újfajta téglákat vésés helyett szó szerint szétverték. Egyik elkövető munkatársam is volt egy darabig. Mikor kifogásoltam a tevékenységét (mert munkának nem igazán lehet nevezni), mondta, "-Jó lesz az.".
(#) gyuszo válasza Joe_001 hozzászólására (») Jan 9, 2020 /
 
Minek toldani, így is hosszú a szakasz, ha 15 m-es rész szorult meg, a leírás szerint ez a hosszabb, akkor van még valamekkora, tehát kb. 20 m is lehet. Ez túl hosszú.
El kell legalább 3 részre osztani,( ha szükséges lehet 4 is ) közbülső behúzást segítő dobozt készíteni.
De az is lehet, hogy van, csak a festők eltüntették.
Ha meg van a legalább 3 szakasz, a beszorult koaxot el kell vágni, darabokba ki lehet venni.
Ha valamelyik szakasz nem jön ki, lehet ott lesz egy "eltüntetett " doboz.
Így a legkönnyebb kivenni és a másikat majd befűzni is.
(#) gyuszo válasza VIM hozzászólására (») Jan 9, 2020 /
 
Idézet:
„egy rövidebb szakaszt már sikerült, de egy kb 15m-es szakasz annyira szorul,”

Ez sem 15m, több annál. Önjelölt szerelő volt,nem villanyszerelő.
Koaxot gégecsőbe álmennyezetbe kanyarokkal a legrosszabb párosítás.
A hozzászólás módosítva: Jan 9, 2020
Következő: »»   733 / 959
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem