Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Mikrofon előerősítő
 
Témaindító: Takee, idő: Okt 22, 2005
Lapozás: OK   21 / 21
(#) suszitibi válasza Massawa hozzászólására (») Jan 17, 2020 /
 
Szia
A féltáp előállítására erre az esetben is elég a két ellenállás?
A legnagyobb gondom ezzel az, hogy akkor a jobb oldali panelt is újat kellene tenni, az viszont keményen rá van ragasztva a mikrofon panelre. A jobb oldalon is ez a szisztéma, csak ott 7 kapszula van mixelve, majd egy neminvertáló fokozaton illesztve, kb. 1 - 1,5 x erősítéssel. Ott is egy 22k trimmerrel állítom az erősítést. Az előfokról egy felüláteresztő szűrőre megy a jel, majd onnan a potira. A jobb oldali rész teljesen csendben működik, semmi recsegés, sercegés. Csak a bal oldalon.
Ami még érdekes, kipróbáltam a bal oldali mikrofon panelt és előerősítő panelt, külön, a hangszerből kivéve. Egy 30 centis kábellel rákötöttem a keverőre, közvetlen kapta a 9v-ot. Egy jó órán keresztül rá volt kötve, közben kocogtattam, fújtam a mikrofonokat, de semmi probléma. Már cseréltem IC-t és komplett panelt is előtte, de a hangszerbe téve, mindig rossz.
Ezért gondolom, hogy a 140 cm-es kábel miatt (amit cseréltem már), valami illesztési gond lehet.
Ha átépíteném 3 fokozatúra, hová, milyen előfokot érdemes tenni?
Ha elsőnek egy noninvert, másodiknak a hangszín, majd harmadiknak egy invertáló kimeneti egységet tennék, az jó lenne?
Lényeg, hogy a fázis ne változzon, mert a jobb oldalon, nincs fázis fordítás.
A hozzászólás módosítva: Jan 17, 2020
(#) Massawa válasza suszitibi hozzászólására (») Jan 17, 2020 /
 
Igy nehéz tippet adni, a hangszer lehet, hogy nagyobb hangot ad, jo lenne bemérni meg kideriteni hol keletkezik a recsegés. Szerintem a mikrofon van tulvezérelve. S miután nem azonnal mászik a munkapontja ez azt is jelentheti, hogy valami nem stabil a környezetben. Ha nincs semmi müszered dobj össze egy primitiv fejhallgato erösitöt, amivel le tudod ellenörizni, hogy hol recseg a mikrofonkimenet, elsö és 2. Fokozat.
(#) Massawa válasza Massawa hozzászólására (») Jan 17, 2020 /
 
Megprobáltam utánnanézni az osztonak. Müködnie kell, hiszen keményen hidegitve van a 4,5 V, a mikronak ( habár nem találtam infot ) a 4,5V is elég.
A hozzászólás módosítva: Jan 17, 2020
(#) suszitibi hozzászólása Jan 17, 2020 /
 
Szia, köszönöm a segítséget. A mikrofonok nincsenek túl vezérelve, főleg ebben a kapcsolásban. Az a gond, hogy nyitott hangszernél is recseg, amikor nem kap hangot a mikrofon. Tehát nem használat közben, hanem nyugalmi állapotban, amikor hozzá sem nyúlok. A régebbi, hangszín nélküli panelnél, nem volt ilyen gond. Megpróbálom a régebbi panellel, aztán kiderül. Amúgy ebben az átalakított kapcsolásban, nem tudnak túlvezérlődni a kapszulák.
(#) suszitibi válasza Massawa hozzászólására (») Jan 17, 2020 /
 
A fejhallgató erősítőn elsiklottam, most látom csak.
Ja, ez jó ötlet. Gondolom, úgy érted, menjek végig minden alkatrészen és hallgassam, az adott ponton, már meg van-e a recsegés. Van is itthon LM386, abból összedobok egyet.
Köszönöm.
(#) Massawa válasza suszitibi hozzászólására (») Jan 17, 2020 /
 
Gyakorlatig csak 3 ponton kell vizsgálnod, a mikron, az elsö fokozat kimenetén meg a második fokozat környékén. A jelszintek mindenhol elég nagyok ilyen hibaelháritásra..
(#) suszitibi válasza Massawa hozzászólására (») Jan 21, 2020 /
 
Szerinted egy LM386-al ha építenék egy mélykiemelést szabályozható panelt, mennyire lenne használható? Max. 2x-es erősítésre lenne szükség. 2, vagy 3 kapszulát kellene fogadnia. A kimenetét 10k-val terhelve, gondolom nem lenne akkora zaj, mint 8 ohmon?
Nem is tudom, hogy így magában, invertáló, vagy nem.
(#) Massawa válasza suszitibi hozzászólására (») Jan 21, 2020 /
 
Nem igen tudom követni mit is akarsz. Azt hittem, hogy a kimenet egy erösitöbe megy. Ahhoz teljesen felesleges az 1 W-s erösitö. A zajnak az okát meg kell találnod. Az igen valoszinü nem az erösitöben keletkezik. Rossz illesztés rossz beállitás lehet az ok.
Nem tudom milyenek a kapszulák, a jobb hanghoz (basszushoz) backelectret kellene, azok sokkal jobb hangu és dinamikáju mikrofonok. A mikrofont valahova ugy kell beszerelni, hogy a hang majdnem tulmodulálja a kapszulát. Szivacsokkal esetleg le lehet csillapitani, ha vágna ami a backelectretnél majdnem kizárt ( 120-130 dB SPL).Azon az oldalon ahol a basszus van, oda esetleg egy rezonátor kell - vékony fa vagy plexi lap amiröl a mikrofon veszi a mélyebb hangokat. Esetleg probáld a hangszer falához erösiteni. A beszerelésük is igényel némi kisérletezést. Nagyon régen egy zongoŕval honapokig kisérleteztünk, hogy hova kell szerelni a pickupokat ( piezo testmikrofon) hogy olyan hangot kapjunk ami tetszett a zenészeknek. Esetleg kiprobálhatsz egy régebbi technikát. A mikrofont beragasztod egy masszivabb fadarabba ( 1-1,5 cm vastag keményfadarab), majd ugy szereled a hangszerbe, hogy a mikrofon kb 1-2 mm-re legyen a hangszer falátol ( rezonátor), és arra irányuljon, de ne érjen hozzá a keményfadarabka meg a test közé 1-2 mm gumi- vagy szivacszlapot téve ki kell kisérletezni az optimális távolságot.. Igy a hangszer falának rezgéseit veszi elsö sorban és azok a mélyebb hangok.
A hozzászólás módosítva: Jan 21, 2020
(#) suszitibi válasza Massawa hozzászólására (») Jan 22, 2020 /
 
Szia
A lényeg, hogy minél kisebb méretben, minél kisebb fogyasztással, egy olyan illesztő erősítő kellene, ami kb. 2x erősítést végez és van benne 8-10 dB mélyemelés.
A mikrofonok back electret típusok, omni karakterisztikával. Ebböl van 3 db. Ezeknél nem a mikrofon, hanem a benne lévő fet van túlvezérelve. Ezért van átalakítva az ún. Linkwitz féle 3 kivezetésre. Így már nincs olyan harmonika, ami túl tudná vezérelni. Amúgy a gyári két kivezetéssel is kevés vezérli túl, az is csak állat módon húzva-tolva.
A mikrofonok helye már ki van kísérletezve. Kb. 9 éve építek harmonikába mikrofonokat. Pl. a Mydros zenekar, a mai napig használja, de a Paddy and the rats-nek is én csináltam.
A régi, egyszerű előerősítő panellel, soha nem volt gond. Ez most viszont, egy új kapcsolás. A lényeg, hogy a basszus oldalon, ne kelljen a keverőn állítani a mélyeket, hanem már a harmonikában megtörténjen. Ennek oka, hogy sokan monó rádiós szettel használják, így nincs lehetőség a két oldal külön hangszín szabályozására, amire a jobb oldalon, nincs is szükség.
A mikrofon panel egy 20 cm-es nyák, ebben 3 furat (két széle, közepe), amibe a kapszulák be vannak ragasztva. Az egész, filc kockákkal van felragasztva, a harmonika testhez.
A hangzás hibátlan, csak az a mocsok sercegés ne lenne.
(#) Massawa válasza suszitibi hozzászólására (») Jan 22, 2020 /
 
Akkor igy már nem igen lehet segiteni. Meg kell találnod mi okozza a sercegést. Azt nem lehet igy a távolbol megmondani. Ahogy korábban irtam, fejhallgato erösitövel (jelkeresövel) pontrol pontra meg kell keresni hol, mi serceg. Azt a basszus emelést bármelyik jobb kapcsolással meg lehet oldani, ahhoz nem kell az 1 W-s erösitö.
A sercegés nem biztos, hogy a mikrofonbol jön, valamelyik alkatrész, rossz forrasztás, kosz a NYÁKon is "fözhet".
Ezt csak te helyben tudod megtalálni. A kapcsolási rajzot és a innen a távolbol felmerülö okokat már kizártad. Ezek szerint nem az elsö amit épitettél, hasonlitsd össze a korábbival.
Sok sikert!
(#) suszitibi válasza Massawa hozzászólására (») Jan 24, 2020 /
 
Szia
Úgy néz ki, sikerült megoldani. Sajnos, hogy mi okozta a sercegést, még most sem tudom. Kicseréltem mindent. A lényeg, hogy másik mikrofon panelt kapott, ami más kapcsolástechnikával megy. Most 3db jó minőségű (20Hz-20kHz) kapszula van benne. Ezek párhuzamosan kapcsolva, 4k7-el előfeszítve, majd soros 4u7-en keresztül megy a jel a 22k-s trimmerre.
Nekem a másik mikrofonok jobban tetszenek, kevésbé gerjednek és nem kell vágni magasban, mint ezeket. Viszont, ha nem alakítom át őket, akkor nem bírják a hangnyomást, betorzítanak.
A fejhallgatós teszt nem jött össze, mindenhol sercegett, a mikrofonoknál is. Amikor a mikrofonok jelszálát levettem, akkor azok kimenetén, már nem sercegett, a hangfalon viszont továbbra is. Na gondoltam, egyértelmű, hogy az előerősítő. Kicseréltem egy teljesen másik kapcsolásra, akkor is csinálta a mikrofonokat visszakötve. Már nem volt idegzetem mikrofonok nélkül újra próbálni, így mindent cseréltem.
Na azóta zaj nélkül muzsikál.
Azért köszönöm a segítséget, még egy ideig nálam lesz a hangszer, még lehet próbálkozom a másik kapcsolással.
(#) Massawa válasza suszitibi hozzászólására (») Jan 24, 2020 /
 
Nekem az tünt fel, de nem szoltam, hogy még eddig sohasem került a kezembe 3 kivezetéses back electret. Amit én használtam ( jo 10 éve ) azok mind 2 kivezetésesek voltak ( ha jol emlékszem Panasonic) és mind nagyon jo hangu volt. Minap miattad is rákerestem a gugli megint csak 2 kivezetéses back electretet dobott ki.
Örülök, hogy sikerült megoldanod a problémát.
A hozzászólás módosítva: Jan 24, 2020
(#) suszitibi válasza Massawa hozzászólására (») Jan 25, 2020 /
 
Itt van egy példa az átalakításról. Én is így csinálom, csak más kapszulával. A billentyű oldalon is, mind a hét át van alakítva és 10k-n keresztül közösítve. Nem kis meló, de megéri. A jó hangú mikrofon, még jobb hangú lesz és iszonyat hangnyomást bír.
(#) suszitibi válasza suszitibi hozzászólására (») Jan 25, 2020 /
 
(#) Massawa válasza suszitibi hozzászólására (») Jan 25, 2020 /
 
Szerintem ez nem back-electret.
Én a Panasonic WM-61a-t használtam.( az biztos az, de talán van más is).
A back-electret egy más technologia a klasszikus electrethez képest.
A hozzászólás módosítva: Jan 25, 2020
(#) suszitibi válasza Massawa hozzászólására (») Jan 28, 2020 /
 
Na ennek utána járok. Amit a külső mikrofonhoz használok 6mm-es, az biztosan az. Jó is, piszok jó a hangképe, de a basszus oldalon, valahogy nem szól úgy, mint ez a 9,7 mm-es. Ez viszont, nem tud 110 dB-t, csak 95-öt, ezért kell az átalakítás. Most csináltam szimpla mikrofonos panelt, rövid vonalakkal, közel a mikrofon az előerősítőhöz. Ha lesz időm, beteszem próbára. Kapott egy kis vágást is magasban. A nagy kapszulánál, nem kell hangszínezni, nagyon jól szól. A kicsinél le kell venni a közepet és magasat negyed és harmad közé.
Majd írok, mi lett a próba eredménye.
(#) Dióda hozzászólása Márc 19, 2021 /
 
Lenne egy érdekes kérdésem.
Találkozott már valaki mikrofon előerősítő rajzal ami elmegy az usb 5v-jával és dinamikus mikrofont tud fogadni úgy hogy a gép vonal bemenetére fel tudja erősíteni?
(#) Gafly válasza Dióda hozzászólására (») Márc 19, 2021 /
 
Emitterbe a mikrofon, kollektor és bázis közé 220 K, bázis és a föld közé akkora kondenzátor ami belefér. 3.5 mm-es jack dugó házába belefér.
A hozzászólás módosítva: Márc 19, 2021

din_mik.JPG
    
(#) Feri007 hozzászólása Ápr 23, 2021 /
 
Sziasztok!
Probléma: video/telekonferencia (Zoom, Teams, akármi), többen egy szobában, de a távolságtartást betartva . Sokszor bekapcsolva marad a mikrofon és kellemetlen, sőt, tolerálhatatlan, hogy az ember saját hangját késleltetve visszahallja - másnak a mikrofonja által.
Hogy lehetne olyan mikrofont csinálni, (vagy ha nem drága, venni) ami erős háttérzaj, háttérbeszéd elnyomással rendelkezik?

Gondoltam arra, hogy 2 mikrofonnal: egyik a fülemnél, veszi a háttérzajt, másik a számnál, veszi a háttérzajt ÉS a beszédet: megfelelő amplitúdóval és fázissal ki lehetne egymásból vonni.
Valami kipróbált megoldás?
(#) pucuka válasza Feri007 hozzászólására (») Ápr 23, 2021 / 1
 
Mikrofon irány karakterisztikát kell megfelelően kiképezni. Vagy olyan mikrofont használsz, ami eleve ilyen, kihangosítókhoz, ruhára feltűzhető, konferenciáknál használt mikrofonok, olyasmi talpas mikrofonok, amiket híradókban láthatsz tanácskozás közben.
Vagy a mikrofon kapszula köré olyan tokot gyártasz, mint a mobiltelefonban is van. A kapszula lágy gumitömbben, zárt dobozban, a kapszula előtt egy vékony, kb. 0,5 mm átmérőjű, 1 - 2 mm hosszú lyuk. (a doboz falvastagság)
Elektronikus úton nem nagyon fog menni, ilyet csak céláramkörrel, DSP -vel láttam megoldani.
A hozzászólás módosítva: Ápr 23, 2021
(#) Feri007 válasza pucuka hozzászólására (») Ápr 23, 2021 /
 
Ja, találtam irányérzékeny mikrofont, nem is problémás az ára.
Kb. 15-20dB a max érzékenység különbsége hátulról-előről.
Nem sok, de nem is nagyon kevés.
Nem tudom, az említett lágy gumitömb - szilikongumiból, pl. - mennyire tud ezen javítani.
ABM-712
(#) pucuka válasza Feri007 hozzászólására (») Ápr 23, 2021 /
 
Ha szedtél szét mobiltelefont, akkor megfigyelheted, hogy a kapszula egy lágy, szivacsszerű kabátban ül. Ilyesmi megoldásra gondoltam.
A 15 - 20 dB körüli irányérzékenység jól hangzik, ilyesmivel találkozhatsz kihangosítók mikrofonjaiban.
(#) jimitek hozzászólása Nov 12, 2021 /
 
Sziasztok!
Van egy elektret mikrofon előerősítőm egy LM4562-es IC-vel, 9v feszültségről meghajtva.
A kérdésem az lenne, hogy ki lehet-e cserélni (és konkrétan mire?) egy OPA vagy bármi más (azt hiszem JFET az amire gondolok), szóval egy olyan típusra lenne szükségem, aminek a nyugalmi áramfelvétele 1mA körül van. (LM4562 10mA körül alakul)
Persze, de nem feltétlen ugyan azon lábkiosztással, viszont hangminőségben közel ugyan az legyen. (jel-zaj, dinamika ilyesmi közel azonos legyen)
Egy egyszerű IC cserével működőképes ez az elképzelés?
(#) mcc válasza jimitek hozzászólására (») Nov 12, 2021 / 1
 
TL062 400uA körüli áramfelvételű. Persze nem lesz olyan a hangja, mint a 4562-vel, de filléres darab, ki lehet próbálni könnyedén.
(#) game4812 hozzászólása Dec 24, 2021 /
 
Sziasztok!
Nem teljesen előerősítő, de talán ide illik a leginkább, hiszen az előerősítésnél szokott megtörténni a vágás is.
A DJ kontrollerem mikrofon bemenete fizikai magasáteresztő-szűrővel nem rendelkezik. A "belső" módot választva egy ADC feldolgozza a jelet, a PC-n szoftveres szűrés van, aztán ezt egy DAC küldi ki a kimenetre. "Külső" módban simán a teljes jel egy potméteren keresztül átkerül a kimenetre. Az elsővel az a baj, hogy a 4 szoftveres csatornából egyet elfoglal, és van egy minimális késése is, a második pedig gerjedékeny. Létezik a Shure-nak egy erre való céleszköze, de az ára elég húzós (~25K). Mivel aszimmetrikus a keverő bemenete, elég ennek a felét megépíteni a ~100-120 Hz-es 12dB/oktáv vágáshoz?

Azt hinném, hogy igen, de itt azt írják, hogy az értékek akkor helyesek, ha 1-2 kΩ a keverő bemeneti impedanciája. A mikrofonom 150Ω az adatlapja szerint, a keverő bemenete multiméterrel 9,3kΩ ellenállású. Kell rajta változtatnom?
(#) toth1996 hozzászólása Aug 4, 2022 /
 
Sziasztok.
Tudtok olyan kapcsolást ajánlani amit autó kihangosítóhoz lehet használni . Sajnos keveset erősít. Az autó tápja nagyon zajos azt is szeretném szűrni.
Egyszerű tranzisztoros szerintem elég.
Segítségeteket előre köszönöm.
A hozzászólás módosítva: Aug 4, 2022
Következő: »»   21 / 21
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem