Fórum témák
» Több friss téma |
OpenOffice, LibreOffice nagyon jól támogatja a kiadványszerkesztést és a végén még html-be is legenerálja, ha kell a végeredményt, mivel tömörített XML alapú maga a szerkesztő és a fájlok. A QuarkXpresshez hasonló a logikája, jól kitalálták (jobban, mint a MSOffice RTF-et). Ha úgy lenne időm, mint ahogyan sajnos már nincs - felajánlanám, hogy átszerkesztem, és még a wikipediában is szép helye lenne, mondjuk "Csináld magad CNC" alatt. Ezek költségmentes megoldások. De ha visszakapom a régi tárhelyem, akkor én is tudok helyet biztosítani akár. De lehet, hogy itt a cikkek között is elférne több részben, ha már hobbielektronika
.
Minden program magasabb szintű használata tanulást igényel. Jelenleg is tanulgatok" 3-4 különféle programot, Nincs sem időm ,sem energiám hogy még plusz dolgokat felvállaljak . Az is lehet hogy kiderül tele van hibákkal
Aki tanulni akar belőle szerintem így is használhatja
Tudna segíteni nekem valaki abban hogy megérthessem íves felületekre való gravírozás ,marás vagy pl nyáklemez letapogatásához szükséges művelet használatát. Az autoleveler programot nézem, de egyenlőre nem igazán értem hogy pontosan hogyan is működik. Még nem döntöttem el hogy Mach3-al vagy GRBL-vel szeretném e használni. A 3D nyomtatásnál használatos bedleveling funkciót értem és használom is, továbbá a marógépemen az Autotool zero " funkciót is használom. Egy részletesebb magyarázat, vagy esetleg valami könnyen értelmezhető weboldal ajánlása segíthetne előbbre vinni ennek megértésében.
Az X0 Y0 Z0 pontra állítod a gravírtűt. Ezután általában 5mm-es raszter felbontással egy-egy ponton megérinti a panelt. Mivel a vezérlés "tudja", hogy az érintés milyen magasságban történik, az eltérést hozzáadja vagy kivonja az eredeti Z0-ból.
Ezt a részét értem a dolognak. A kezelő programban ( Mach3 vagy bármilyen más) a műveletnek a kivitelezésével van a gondom. Ha jól értem akkor az Autoleveler -ben meghatározom a területet amit szeretnék feltérképezni, raszter pontok száma stb ez készít egy fájlt amit a cnc kezelőprogramban végre kell hajtani (letapogatás ) majd ennek az eredményét vissza kell tölteni az Autoleveler-be, ahova a végrehajtani kívánt g kódot is betöltjük. Majd ez a program a Z eltolásokat felülírja a g kód fájlban. Ezután a módosított g kódot végrehajtatjuk a Cnc kezelőprogrammal. Jól gondolom hogy így működik? Nincs ennél egyszerűbb megoldás?
Én egy másik hasonló progival próbálkoztam, az felülírja a g kódba a Z koordinátákat. Mondjuk az végre is hajtja, nem kell hozzá egyéb, de el is lehet menteni és másik meghajtóval megcsinálni ha az szimpatikusabb.
Melyik programot használod hozzá? Erről a témáról részletes leírást sehol nem találok. Angol youtube videókban biztos lenne rá segítség, de nem beszélek angolul.
Közben én nézelődök és találtam hozzá EZT Probálni fogom mindkettőt. Kösz a segítséget
Ez is jó lehet Mach3-hoz. Az Opencncpilot kimondottan GRBL-hez készült.
Üdv Fórumtársak!
Szeretnék megoldást találni a problémámra , minden segítséget előre is köszönök! Szóval , adott egy "made in China" arduino panel + cnc shield ... A problémám pedig az lenne , hogy a servo motor nem működik , meg sem mozdul a mellékelt ábrán mutatom a cnc shield-en lévő bekötést! kihangsúlyozom , hogy cnc shielden lévő bekötés, mert csak ott nem működik! Az arduino panelon a teszt servo programmal működik , aminek a bekötéséről megintcsak megosztottam egy képet! Tehát a servo motor működik , csak a cnc shield panelon nem akarja az igazságot! Az universal g code sender nevű progit elindítottam , és elővettem a multimétert feszültségeket mérni! Érdekes dolgot tapasztaltam , amíg nem nyomok a send gombra , addig a gnd-hez képest a cnc panelon lévő 5 v , az megvan , a z+ viszont pár milivolt (60-70mv) kb , ahogy elindítom a gkód feltöltését , elkezdenek mozogni a stepper motorok , a z+ tüskén pedig stabil 5 voltot mérek , ami szerintem nem jó ,ha megmarad 5 volton! Néha nem elkellene engednie azt a feszt pár milivolt környékére? Javítsatok ha tévednék! Köszönöm előre is a segítséget ! További szép estét!
Emlékeim szerint a 9-es pin az X limit nem a Z. Multival sípold ki, melyik láb hová megy.
Így van!! Viszont a cnc shieldet mérve, csak a z+ lábon van fesz, ami sajnos fix marad g kód feltöltést elindítva! Az x pin 60 mv környéke!
Két dolog:
1. Az ardu 9. kimenete a cnc panel X végállás kapcsolója, tehát nem jó helyre kötötted a motort, ahogy az előző hozzászóló is mondta. 2. Multival soha nem fogsz tudni kimérni egy másodpercenként több százszor szintet váltó jelet.
Amiket leírtatok mindennel tisztában vagyok!!! Semmi köze a cnc panelhoz az arduinonak, az arduinora feltöltöm azt a servo tesztert az működik, a 9 pinen kapja a jelet, de a grbl-ről van szó!!! Ha azt töltöm fel akkor nem működik a servó!! Összeszerelős videókban mindenki a z+ pinre köti servót, nekik megy, nekem nem! Az x pinen sem megy, mivel tudom hogy a 9 láb oda csatlakozik a shielden ezért ott is próbáltam! !
Tehát ha a servo test programot használod akkor a CNC panelon is működik?
spindle_control.c-t is lecserélted a módosítottra?
Azt sem tudom mi lenne az ???
Nagyon kezdő vagyok én még, de szeretném megtanulni azért van a sok kérdés!
Egyébként lenne még egy olyan kérdésem ,hogy kb hányszor lehet feltölteni programmal az arduino panel?? Mekkora memóriája van?
Nézd át ezt: GRBL servo
Jó sokszor!
Van a panelon egy ATmega XXX ic annak az adatlapja írja, hogy mennyiszer lehet programozni, és hogy mekkora a memóriája.
Sziasztok!
Az a helyzet , hogy kezdek kiakadni! ![]() Megoldódott a problémám a servóval kapcsolatban, szépen teszi a dolgát! Hibás volt a grbl amit feltöltöttem, vagy 100x egymás után többet is! Ezért ezer köszönet! Viszont most jött egy újabb galiba mégpedig az ,hogy a mi inkscape progival csinálgattam pár gkódot , amit szépen fel is lehet tölteni , csakhogy olyan nagyban akarja elkészíteni a rajzokat , hogy nem fér el a plotter 30x30 cm asztalán! Egyszerűen nem lehet pozicionálni , jelzem hogy a mi inkscape-ban 20x20 mm-re állítom a lapméretet , és ha azt szeretném kitölteni , na az már lehetetlen! Tépi le az égszíjakat mind két motor olyan messze van a 0 pont , aztán szembesülök vele , hogy nem csak az a baj ,hogy távolról kezdi hanem , hogy a 15mm-es rajzot 1méteresben akarja megrajzolni! ! Hát hova fokozzam már , mikor 1,5 cm-es rajz nem fér a 30cm asztalon!
Bocsánat a helyesírási hibákért, de kicsit sokkoló, hogy más dvd mechanika segítségével kicsiben megépíti és elsőre szuper!
Tegyél fel ide egy g kódot, hogy lássuk nem abban van-e a hiba. Ha a kód jó akkor a grbl beállítások között lesz a gond.
Rendben van, ahogy munkából hazaértem! Köszi a segítséget!
Sokszor előfordul, hogy inchre van belőve a grbl. (Csak egyetlen G-kód a kódsorod elején G21 vagy G20 nem mindegy)Aztán jössz te és a mm-ben megadott rajzod és persze, hogy felnagyítja... Persze olyan is van, hogy nincs kalibrálva a hardver. Ezt mindenképpen érdemes megcsinálni.
Sziasztok !
Itt a gkód ahogy igértem... Előre is köszönöm a segítséget!
Szia!
Megosztottam egy szimpla gkódot , hátha kiderül belőle valami! Köszönöm a segítséget! |
Bejelentkezés
Hirdetés |

.