Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Csöves erősítő készítése
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Beállítottam a PP meghajtást , még végcsövek nélkül.
Fentebb említett beállítási műveletek képekben .
Sziasztok, fel szeretném mérni hogy milyen állapotban van a felhalmozott EBL21 készletem. Valami ilyesmire gondoltam, nagy hülyeség?
Ez így nem teljesen kerek, így hogy adsz a csőre negatív feszt? Nem rácsáramos a beállításban akarod használni sem...
![]() A másik, hogy ne triódásan próbálgasd, hanem pentódásan. Tehát fékrács földre, g1-re szabályozható negatív fesz, g2-n állandó + fesz, és az anódot direkt (A mérőn keresztül) a + tápra.
Valami ilyesmi? Állítsak be a potival egy új csövön 36mA-t anódáramnak, majd nézzem meg hogy egy másik csővel ugyan ez a beállítás mekkora áramot produkál?
Szerintem egy 9V-os elem elég, mivel -6V-nál áll be 36mA-re. Én betennék egy potit a katód és a föld közé, hogy lehessen a tápfeszt is állítani. Persze kellően nagy terhelhetőséggel. A 9V elemet pedig potin keresztül g1 és katód közé kötném be, így az előfesz nem függene a katódpoti állásától. Ja és plusz két feszmérő a g1 és test, ill. anód és katód közé.
A g1 potival beállítanék egy tetszőleges neg. előfeszt, majd a katódpotit állítgatva adott tápfesz mellett meg lehet határozni az anódáramot. (Jó)néhány tápfesz és neg. előfesz méréssel a teljes görbecsalád felrajzolható, s a gyárival összevethető... Egy ötlet volt... Soha nem csináltam, majd a szakik megerősítik vagy cáfolják....
Nem jó most sem.
A negatív rácselőfeszt így nem tudod állítani, hiába van a poti, az mindíg -18 V lesz, hiszen nem folyik áram. Feszültség osztót kell csinálni, vagy elemek helyett a katódba egy pótméter (akkor a rács a testre). ![]()
Oké, akkor minden marad így csak az 1Megás (vagy inkább kissebb értékű) potit beteszem párhuzamosan a telp(ek)kel és a csuszka megy a G1-re?! A 100ohm a G2-re jó? Azt csak úgy hasraütésszerűen választottam!
Ott a pont, benéztem! Persze, hogy nem folyik ott áram!!!
Sziasztok mindenki!
![]() ![]()
A williamson-erősítővel elég sokat "szórakoztam"annak idején,és sztem van egy lényeges fogyatékossága.mint vki helyesen említette,itt a katodin fázisfordítót megfejelték +egy erősítőfokozattal,így nagyimpedanciás terhelése biztosított.igen ám,de a fesz-erősítés két fokozatban történik,minekáltal a visszacsatoló hurokban két R-C tag,plusz a trafó fázistolása munkálkodik.ez általában elkeni az egész hangképet,s a végfok gerjedékennyé válik/válhat a sávszéleken,éppen a visszacsatolás hatására!!ha megfigyeljük a márkás erősítők rajzait,kivétel nélkül csak egy R-C tag található a hurokban(vagy egy sem,erről később).ez a kiváló hangminőség egyik záloga!ezt a kapcsolást sokáig hallgattam-ez volt a "tanuló-erősítő",de valahogy nem volt meggyőző a hangja.majd kitaláltam hozzá egy módosítást,amely azt eredményezte,h így már ZENE szól róla...vagyis "hátra lehet dőlni a fotelban"...ha érdekel vkit,már írom is
![]()
Engem érdekel természetesen!
Egyébként elég sok apró módosítás látott már napvilágot. A szekunderről történő visszacsatolásból például a legelső verzióhoz képest eltűnt a kondi, és egykét érték meg is változott. Ha jól emlékszem a fázisfordítóról és a következő fokozatról csatoló kondi pont valami hasonló okok miatt lett megnövelve.
Visszacsatolásban az ellenállással párhuzamosan kötött kondi a kimenő minőségének fügvényéven változhat , akár el is maradhat egy jól méretezett kimenővel ...
Amennyiben csak összehasonlítja, akkor elég a g1-re a -9V. Ha "karakterisztikát" is felvesz, akkor pl. voltonként mérheti az anódáramot, nyilvánvalóan magasabb fesz kell (a 2x 9V elég). Amennyiben jól terhelhető a tápfeszültségforrás, akkor ez elég korrekten elvégezhető.
Figyelj a határadatok betartására. A g2-ben felesleges a 100 Ohm ilyen esetben, de a feszültség mérés alatt ne változzon.
szia Gory.ennél a végfoknál egy bibi van:nem célravezető a nvcs-t úgy használni,ahogy az eredeti rajz mutatja.én a következőt tettem:a ktr tekerésénél felraktam egy teljesen különálló szimmetrikus visszacsatoló tekercset,amely 2x100-150menetből áll.a konkrét menetszám lényegtelen,ahogy kifér...a közepe letestel,két végéről pedig visszavezettem a vcs-t a két meghajtó-cső katódjába.előtét itt is kell immár két db,ugyanúgy fesz-osztót képez,csak a vcs így szimmetrikussá vált,mert nem a hangszórótekercsről vesszük a jelet.az eredetileg zavaros hang így kristálytisztává vált.(a gépben 6P45SZ-ek fűtöttek).egy a lényeg:mindenképp el kell kerülni,h.a visszacsatoló hurokban 2R-C tag legyen egymás után,mivel a fázistolással nem tudunk mit kezdeni,s a fáziskésés miatt az eredetileg negatív feedback a sávszéleken-főleg a k.trafó hibái miatt-átfordul(hat) pozitívba.a kellően nagy erősítést egy fokozatban kell +valósítani.(srpp v.kaszkód-kacsolás,v.pentóda a trióda helyett).ez a kapcs.a leírt módosítással az egyik legjobb hangot produkálta...
![]()
Sziasztok, nem csöves téma illetve közvetve az, mert fűtés stabilizáláshoz kell és tudom hogy tudjátok ugyhogy légysz-légyszi...
Szóval hülyét kap az LM317 ha 2200 mikro farad van a kimenetére akasztva, mert mintha lenne valami limit mint az egyencsöveknél?
Ma nem volt sok munka ezért megtekerődött
![]()
Szép darab, egy ilyen láttán el kell ismételnem magamban hogy "NEM, Barna te nem tekersz trafót". Csak az a kék ledet a háttérben ne...
Tehát ha jól értelmezem, akkor egy szimmetrikus visszacsatolás a végcsövek előtti fokozatra. És ilyenkor az első RC tag kimarad a visszacsatolásból.
Ha úgy csinálok a kimenőre mégegy tekercset a visszacsatolásnak ahogy leírtad, akkor az egyik katódra ellentétes fázisban érkezik a visszacsatolt jel mint a másikra? (Mert ugye ott az kellene) Kipróbálom szimulációval kíváncsiságból, hogy a 220nF és 470Kohm RC tag fázistolása hogyan alakul a hangfrekvenciás tartományban. Elméletileg ezekkel az értékekkel jócskán 180 fok alatt kéne maradnia a két fokozatnak együtt, mert úgy emlékszem pont ezért lett megnövelve az érték. Az eredeti kapcsolásban 100nF-ok voltak a kondik, azt is megnézem szimulációval.
Konkrétan miaz ,hogy hülyét kap ?
Rövidzár védelme kapcsol be ? Vagy gerjed ? 100nf -ok vannak ?
Ez a + neg.vcs. tekercs nem rossz ötlet , de csak akkor lesz jó , ha pontosan a szek. tekercsekkel elosztva tekered fel , úgy osztogatva a primerek közé .
Egy -egy tekercs nem elégséges , csak úgy felbiggyesztve a csévére pluszban .... A kimenő sokkal több fázishibát okoz mint a kondik ..
A hülyét kap alatt azt értem, hogy a bekapscolás pillanatában fellépő áramot nem birja ki. Nincsenek 100nF-ok mert annyra nem akartam túl precízkedni (gondolom a 100nF alatt a pufferrel párhuzamos kis kondit érted).
A fűtés-szűrési precízkedés hiányát gondolom el lehet fogadni egy EZ80+ECC82+EM83-as kizárólag kivezérlés mérésére használt kütyü esetében!
Inkább az IC kivezetéseihez közvetlen beforrasztva ki és bemenet és GND-re , van olyan tipus ami gerjedékeny ...
Mennyi a bejövő DC , mekkorát disszipáltatsz az IC -én? Mennyi az áram igényed , van LM317 ami többet tud , gyártója válogatja .
Az a baj hogy így már tényleg nagyon bonyolult és nagy kimenő kéne, nemtudom réfrne-e egyáltalán a csévére, ha minden szekunder után tekerek mégegy ugyanolyat. Így lenne 4*71 menetem a visszacsatolásnak. Azokat sorba kapcsolva meg lenne 2*142 középen meg földre.
De így már tényleg agyonbonyolított kimenő lenne. Plusz 4 réteg szigetelés plusz 4 réteg tekercs. Egyelőre még szigetelőt meg zománchuzalt kell valahonnan guberálnom.
Az ötletet az adta hogy a trafóról csak 6,1-6,2 V jön le, én meg féltem főleg az EM83-omat de az EZ80-at meg az ECC82-t os sajnálnám. Szóval szekunder 6,2 V - greatz - 10.000 mikro Farad (azért ekkora mert ez van otthon) (így lesz 8,74 V egyen fesz) - LM317 (az 1,5 A-es és a doboz alja a hűtőborda) - 2200 mikro Farad. Az áramigény 1,2 A.
Akkor ez lesz a gond , 8,74 V kevés , ebből nem lesz stab fesz .., alacsony drop out-tú Ic kellene oda
Így igaz ..
Szerintem elsőre az eredeti verziót csináld meg , hangját döntően a kimenő fogja meghatározni , az legyen minél jobb , késöbb ráérsz modosítgatni rajta .
Állítólag az LM317-nél Ube min.=Uki+1.5V és ez bőven teljesül is! Rosszúl tudom?
Bedobáltam szimulátorba két RC tagot egymás után. A fázistolás kb úgy néz ki a 220nF 470Kohm kombinációkkal, hogy 20Hz-nél 12-13 fok, 55Hz-től meg gyakorlatilag 0.
100nF 470K kombinációval pedig 20Hz-nél 25 fok, és 50-60Hz-től már ott is gyakorlatilag 0 fok. 50KHz-ig végeztem a szimulációt. A fázistolás görbéje olyan 1Hz-ről olyan 100 fok körül indul és meredeken megy lefelé az említett értékekig. Szóval vagy valamit elrontottam, vagy a kimenőtrafó a felelős gyakorlatilag önmagában a fázistolásért. |
Bejelentkezés
Hirdetés |