Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Számítógép hiba, de mi a probléma?
Lapozás: OK   861 / 1116
(#) Epu2 válasza Skori hozzászólására (») Feb 16, 2020 /
 
Idézet:
„illetve én Grub4Dos-al használom”

Na ezért nem használom a linuxot és klónjait. Mi az hogy lárva4?
Amióta a linux grafikus felülettel rendelkezik többször, több féle variánst próbáltam. Még gyári új linux támogatottságú gépen is. Szótárat is csináltam a megnevezéseikre. De kivétel nélkül működési problémákba ütköztem. Az utolsó kísérlet óta, (négy öt éve),van normális számítógépem.
A hozzászólás módosítva: Feb 16, 2020
(#) Epu2 válasza golem hozzászólására (») Feb 16, 2020 /
 
Nagyon sok uninstallálható, kiszedhető benne.
(#) fecameca válasza Epu2 hozzászólására (») Feb 16, 2020 /
 
Az egy szoftver, ami arra szolgál, hogy egyetlen pendrive-ra több bootolható operációs rendszert tehess.
Idézet:
„GRUB4DOS GUIDE - how to make a multi-boot drive”
Bővebben: Link
Semmi köze egyébként a linuxhoz. Működési problémák: Én azt tapasztaltam, és tényleg fura, hogy éppen azok a grafikus felületek bugosak, amiket bizonyos Linuxokkal " gyárilag" szállítanak. Egy Debianra például én felteszem bármelyik grafikus felületet, vagy akármilyen ablakkezezelőt, az sohasem lesz bugos. Érdekesek ezek a származék származékának származékából továbbfejlesztett Linuxok. Sohasem pártoltam az olyat. El kell menni az alapokig. Meg kell tanulni azt úgy berendezni magadnak, hogy jó legyen. Ezek után lesz egy olyan előnye, hogy tizenéves gépen olyan gyorsan mennek a dolgok, mint egy Win10 megy egy vadonat új gépen.
(#) Skori válasza Epu2 hozzászólására (») Feb 18, 2020 /
 
Idézet:
„Mi az hogy lárva4?”
Szerinem ha rákerestél volna a google-al....
Amúgy 4...5 év a számítástechnikában rengeteg idő. Pl manapság ha felteszek egy linuxot (ha nem nagyon régi verzió, akkor szinte mindegy melyiket) az az esetek 99%-ában kapásból kezeli a hardvert, és nem kell drivereket keresgélni hozzá. A linux multimédiás részét elég jól rendbe tették, jól szokott működni többképernyős környezetben, mindenféle hangkártya kezelése megoldott, és jól működik a gyakorlatban. A hálózatkezelésben pedig már jó ideje jobb mint a windows-ok. A sokféle ablakkezelő közül a leg-ismertebbek már kiforrottak, stabilak (gnome, kde, xfce). A játékprogramok terén vannak hiányosságok - nem lesz még egy darabig a játékosok oprendszere. Egyre többen fejlesztenek multiplatformos szoftvereket, azaz sok program egyszerre jelenik meg windowsra, linuxra és osx-re. Mindeközben a wine-t is fejlesztik ezerrel, egyre hosszabb lesz az a lista, amin a linux alatt futtatható windows-os programok szerepelnek.
Csak halkan megjegyzem a wine itt ugyanúgy nem a bor-t jelenti, mint ahogy a grub sem lárvát, hanem mindkettő egy-egy hasznos programnak a neve.
(#) Skori válasza Epu2 hozzászólására (») Feb 18, 2020 /
 
A grub4dos egy program, nem kötődik operációs rendszerhez, hanem egy úgynevezett boot manager. Még az operációs rendszer betöltődése előtt indul el, megjelenít egy menüt, amiben kiválasztható, hogy melyik operációs rendszert akarjuk elindítani. Így egyetlen számítógépen szépen megfér több operációs rendszer. Nem csak pendrájvra, hanem bármilyen számítógépes adathordozóra telepíthető. Pl winyóra, SSD-re, de még hálózatról történő bootolás is megoldható vele, pl. ha egy tftp szerverre telepítik.

A wine egy a windows környezet rendszerhívásait megvalósító program ami nem kizárólag linux, hanem pl. OSx alatt is futhat. Ennek segítségével a szabványos windows rendszerhívásokat használó, windowsra készült programok jelentős része futtatható lesz linux vagy OSx alatt. Ez nem egy virtuális gép, ami kisebb teljesítményű mint a host rendszer ami futtatja, hanem csak egy "illesztő felületet" ad, így amelyik program képes futni ebben a környezetben, az szinte ugyanazt a teljesítményt nyújtja mint windows alatt.
A hozzászólás módosítva: Feb 18, 2020
(#) Doky586 válasza Skori hozzászólására (») Feb 18, 2020 / 1
 
Idézet:
„Így egyetlen számítógépen szépen megfér több operációs rendszer.”

Hagy' pontosítsak: csak egyetlen fizikai lemezre 2os esetén szükséges. Ha két külön fizikai lemezen van a két OS akkor a bios F11/F12 menüjében lehet váltani köztük lárvák nélkül és mindkét OS-en működhet a SecureBoot is!. (ki se kell kapcsolni)
A hozzászólás módosítva: Feb 18, 2020
(#) Epu2 válasza Skori hozzászólására (») Feb 19, 2020 /
 
Ügye észre vetted, milyen megnevezések vannak benne? Ehhez kell a Google. Pedig létezik magyar megfelelője, csak nem menő úgy írni. Hiszen Linux.
(#) Epu2 válasza Skori hozzászólására (») Feb 19, 2020 /
 
"grub4dos egy program," "boot manager"
akkor miért nem az? Mert egy Windowsos is értené. Ezért oly kicsi a táboruk.
(#) Skori válasza Epu2 hozzászólására (») Feb 19, 2020 /
 
Nagyon sok számítástechnikai (és elektronikai) szónak vagy kifejezésnek van magyar megfelelője, vagy lefordítható magyarra, de mégsem használjuk. Nem azért mert úgy "menő", hanem mert a magyar fordításnak pl "lárva" semmi köze nem lenne a valódi funkcióhoz, vagy azért mert a magyar név kevésbé praktikus, pl. hosszabb, vagy már elterjedt az eredeti szóhasználata, ill. magyarosodott az eredeti kifejezés.
Pl.
pendrive - tollmeghajtó - pendrájv
A Debug-olást sem bogártalanításra fordítjuk, hanem hibakeresésre - de mégis mindenki tudja miről van szó, amikor debugolás-t említi valaki.
Ezen idegen eredetű szavak nagy részének az ismerete, a számítástechnikai alapműveltséghez tartozik.

Persze értem egyszerűbb háborogni, mint utánanézni. Meg nem is kötelező használni. Bár ha már véleményt írunk valamiről, akkor előtte illene utánanézni, mert a végén még sikerül butaságot írni, és esetleg megmosolyogják

Idézet:
„"grub4dos egy program," "boot manager"
akkor miért nem az? Mert egy Windowsos is értené.”

Más oka van. Ha valaki "windows-os", attól még lehetnek ismeretei, vagy utána is olvashat ha valami nem világos, mert a világ többi részét nem izgatja, teljesen hidegen hagyja, hogy egy windows-os érti-e. Sok féle boot manager program létezik, pl. a windows-ba is van beépítve (pl. az XP-be épített egész könnyen használható volt), csak az átlag felhasználó viszonylag ritkán találkozik vele. A sokféle boot manager közül pedig az egyik a GRUB, ami többnyire a linux telepítésekor kerül fel. A Grub4dos nem ugyanaz mint a GRUB, ez egy másik boot manager program. Az alapjai a GRUB-ból származnak, de kicsivel egyszerűbb annál, telepíhető pl. akár windowsból is. Valójában egyikhez sem feltétlenül kell linux.
A hozzászólás módosítva: Feb 19, 2020
(#) Skori válasza Doky586 hozzászólására (») Feb 19, 2020 /
 
Így van. A számítógép BIOS programja is tartalmaz boot managert. De sajnos nem mindegyiké, és az F11/F12 sem minden PC-n működik így. A windows-ok is telepítenek boot managert, csak addig nem jelenik meg a menüjük amíg csak egyetlen rendszer van telepítve. Arról nem beszélve, hogy bár működik a windowsokkal telepített boot manager program is, korlátozottabbak a lehetőségei, és bizonyos esetekben nem túl felhasználóbarát a konfigurálásuk. A Grub4dos viszont könnyen használható, nem véletlenül használják olyan sokan. Pl. a windows boot managerével valószínűleg nem sikerülne egy .ISO lemezkép fájlt úgy elindítani, mintha fizikailag beleraktuk volna a CD-t egy optikai meghajtóba és arról indítanánk a PC-t - míg a Grub4dos-al pl. ilyen feladatok is megoldhatók.
(#) Doky586 válasza Skori hozzászólására (») Feb 19, 2020 /
 
Idézet:
„De sajnos nem mindegyiké, és az F11/F12 sem minden PC-n működik”

Tudnál erre példákat mondani? (valami gagyi brand gép?) Csak hogy messze elkerülhessem.
Nekem már a 20éves gépemen is ott van, igaz azon F8 -al érhető el.

Konfigurálni meg nem tudom mit kéne rajta? háttérszínt? háttérzenét? Nevetadni? Felesleges, alap használathoz tökéletes.
(#) Skori válasza Doky586 hozzászólására (») Feb 19, 2020 /
 
Sajnálom, de nem jegyeztem fel azon PC-k típusát, amiknél belefutottam a boot menü hiányába, mert azoknál is lehetett a BIOS-ban változtatni a boot sorrenden, így kissé kényelmetlenebb ugyan, de megoldható a dolog. Meg eleve ritkán van szükség erre. Most hogy jobban belegondolok, talán régebbi brand gépeken (HP, Fujitsu) mintha gyakrabban előfordult volna,de nem általánosan, és egyes laptopokon volt még gyakori.

A konfigurálást a win boot managere kapcsán (is) említettem, és pontosan azt értem alatta, amikor szeretnénk beállítani, hogy többféle oprendszer szerepeljen a menüben, és ne csak a menüben szerepeljenek, hanem korrektül el is induljanak... Azaz a boot manager tegye azt amire való. A háttérszín, háttérkép, stb. is a konfigurálás része, ha valakinek van igénye ilyesmire is, de nyilván nem ez a leg-lényegesebb része a dolognak. De egyébként nem baj, ha van ilyesmire is lehetőség.
(#) Epu2 válasza Skori hozzászólására (») Feb 20, 2020 /
 
Bocsi! Nem azokat az elvevezések magyarra fordítását hiányolom, hanem a magyar elnevezést.
Idézet:
„Idézet:
„"grub4dos egy program," "boot manager"
akkor miért nem az? Mert egy Windowsos is értené.”
Más oka van. Ha valaki "windows-os", attól még lehetnek ismeretei,”

Ezért nem terjed a LINUX hiába ingyenes. Egy kezdőnek mindegy, de az meg Windows-zal kezd, mert ezzel találkozik. Aki meg Windows-tól ráncosodott, az nem akar kezdő lenni, hogy megértse azt a száz elnevezést amit a Linux használ. Ezért a Win-t soha nem váltja le a Linux, bár hogy azt ajánlják, mint megoldást arra a hibára, ami nem rendszerfüggő, hanem felhasználó függő. Lásd azt a két-három állami szintű oprendszerváltást, ami pár év után megbukott.
(#) Skori válasza Epu2 hozzászólására (») Feb 21, 2020 /
 
Szerintem nem is cél az, hogy mindenki cserélje le a windowst, a többségnek teljesen jó a win úgy ahogy van, néhányan morognak kicsit a hibái miatt, de azért használják. Viszont vannak páran, akik nem érik be annyival, hogy ez van, hanem elkezdenek érdeklődni, hogy milyen alternatívák vannak. Ezeknek az embereknek érdemes lehet kipróbálniuk egy linuxot. Ezzel saját véleményt alakíthatnak ki, persze lesz akinek nem jön be, és lesz akinek meg igen.

Mivel a linux ingyenes, ezért nem produkál hatalmas, a felhasználói tábor növekedésével arányos bevételt - ezért aztán nincsenek olyan erős érdekek sem, hogy minél több felhasználó legyen, vagy hogy rá kelljen beszélni a felhasználókat a linuxra. A Linux felhasználóit valószínűleg ugyanúgy nem igazán érdekli, hogy még több felhasználó legyen, az sem, hogy nem olyan elterjedt mint a windows, és az sem hogy esetleg nem is lesz olyan elterjedt.

Amikor ezt írod: "Ezért nem terjed a LINUX hiába ingyenes." arra csak azt lehet mondani, hogy kit érdekel? Senkit. Ha nem tetszik akkor sincs semmi probléma, na bumm, legfeljebb nem használod. Magánvéleményként pedig: a linux robbanásszerű elterjedéséhez csupán annyi kellene hogy a modern játékprogramok jól fussanak alatta - de erre jelenleg közel nulla az esély.

Az állami szintű oprendszerváltást a felhasználók gyakorlati oktatásával kellett volna kezdeni, és fokozatosan váltani. Jelenleg az iskolákban is csak windowst, és windows-os alkalmazásokat tanítanak. Ennek sem lenne muszáj így történnie. Egy ingyenes oprendszer sok szempontból problémás, pl. nem lehet az árából visszajuttatni...

Amikor muterom PC-jén lehalt a win, akkor egy darabig (amíg rendbe nem raktam a windowst) ubuntut használt (mert az van második oprendszerként telepítve). Kicsit morgott az elején, hogy másmilyen, de ahhoz képest, hogy 82 éves, nagyon gyorsan belejött a használatába. Ez annyit azért elmond a dologról, hogy egy átlag felhasználó is simán boldogulhat vele, ha rászán egy kis energiát.
(#) Epu2 válasza Skori hozzászólására (») Feb 21, 2020 /
 
Köszi az infókat. Borítottam. Két hónap ismerkedés után áttértem a W 10-re. Ha bánom, vissza a 7-re. Nálam a szerencsétlensége ellenére inkább a méretével van gondom. Nem fér bele, csak PCI express és egy 2,5 "-os meghajtó.
(#) kala1982a hozzászólása Feb 21, 2020 /
 
Sziasztok, új laptop, Asus FX505-DD, Windows 10 (1903) szépen felmegy, befrissülnek az illesztőprogramok, újraindítás után olyan mintha nem lenne a kijelzőjének háttérvilágítása. Megvilágítva látszódnak az ikonok. van benne egy processzorba integrált VGA(Radeon Vega 8), és van egy Nvidia GTX 1050. Ha letiltom a Vega 8-at és újraindítom akkor van háttérvilágítás. Találkozott valaki ilyennel? Nem találok neten megoldást. Asus honlapról legfrissebb drivereket letöltöttem így sem volt jó, majd külön az amd és az nvidia oldaláról is a legújabbakat, de egyik sem hozott sikert.
(#) Skori válasza kala1982a hozzászólására (») Feb 21, 2020 /
 
Lehet, hogy csak valami beállítási probléma (pl. az energia kezelés), csak a sötét képernyő miatt nem látszanak a beállítások Ilyenkor érdemes lehet megpróbálni, hogy rácsatlakoztatsz egy külső monitort is, hátha azon látszik...
(#) kala1982a válasza Skori hozzászólására (») Feb 21, 2020 /
 
Hdmi-n még nem próbáltam, viszont a energiagazdálkodást is néztem. A Radeon beállításoknál kontraszot+fényerőt is maxra tolva is éppenhogy látszanak az ikonok. Próbálok egy 10 1909-es verziót, hátha az oprendszerrel van gond, nem a driverekkel. Lehet még túl új? UEFI-t is frissítettem 308-ról 310-re.
(#) kala1982a válasza Skori hozzászólására (») Feb 22, 2020 / 1
 
Megoldódott, a 1909-es Windows 10-el működik rendesen.
(#) Tomi20 hozzászólása Feb 23, 2020 /
 
Sziasztok
Olyan gondom lenne, hogy a PC integrált hangkártya hangereje kicsi. A gép egy DSM Computer 96M5985o-2, Realtek ALC892 integrált hangkártyával. A driver 6.0.1.6873 verzió, a gyártó honlapjáról való, próbáltam már a legfrissebbel is, viszont elűnt a hangkezelő panel a vezérlőpultról, és csak sztereóban működik, hangerő azzal sem változott. Tettem a gépbe egy Sound Blaster X-fi hangkártyát, ez a régi gépben tökéletes volt, jó volt a hangereje is, de ez a gép fel sem ismeri, mintha be sem raktam volna. Ismer-e valaki olyan megbízható oldalt, ahol nem a gyári, hanem módosított driver lenne ehhez a hangprocesszorhoz. Előerősítőt nem szeretnék, házi készítésű 5.1 erősítő van rákötve a gépre, munkás is lenne 6 csatorna előerősítése, hangerő szabályzó potméter sincs, így is induláskor nagyot pattannak a hangszórók, mikor a gép bekapcsol. Például VLC lejátszóban szépen fel lehet venni plusszba a hangerőt, nem torzít semmi, de pl Youtube-on előfordulnak olyan videók, hogy olyan halk, a gép hangerő maxon, de még kellene.

Válaszokat előre is köszönöm. Üdv. Tamás
(#) xitibi válasza Tomi20 hozzászólására (») Feb 23, 2020 /
 
Szia. Op rendszer?
(#) Tomi20 válasza xitibi hozzászólására (») Feb 24, 2020 /
 
Bocsánat, elfelejtettem, win7 x64.
(#) xitibi válasza Tomi20 hozzászólására (») Feb 24, 2020 /
 
Szia. Tudsz egy képet fel tenni erről az alaplapról?
(#) Epu2 válasza Tomi20 hozzászólására (») Feb 24, 2020 /
 
Kicsit hasonlóan jártam. Nem volt mikrofonérzékenység. A kártya típusára keresve, mentem visszafelé a drájverekben. Az egyik jó volt és el is arhíváltam.
A hozzászólás módosítva: Feb 24, 2020
(#) Tomi20 válasza xitibi hozzászólására (») Feb 24, 2020 /
 
Szia

Igen, igaz, hogy x16-os PCIe csatiban van a PCIe x1 hangkártya, de elvileg így is kellene működnie, Nekem az is megoldás lenne, ha azt sikerülne beüzemelni. Próbálkoztam ma is mindenféle driverekkel, de eddig nem jutottam semmire sajnos.
(#) Tomi20 válasza Tomi20 hozzászólására (») Feb 24, 2020 /
 
A helyzet javult, sikerült feltelepíteni az X-fi-t érdekes, hogy az eszközkezelőben nem írta ki ismeretlen eszközként, az 5. driver felismerte, fel is települt, és érdekes módon működik is, de ez is halk, nem értem, az előző gépben ezzel a hangkártyával max 10%-ra kellett a gép fő hangerejét felvenni, most meg ezt is fel kell tekerni maximumra, és akkor sem hangos, próbálkozok ezen a vonalon tovább, ehhez a kártyához nagyobb a driver választék, legalább kiderült, hogy működik, csak nem úgy, ahogy Én szeretném.
(#) bbb válasza Tomi20 hozzászólására (») Feb 24, 2020 / 1
 
Nem akarsz beledugni egy fülhallgatót? Ha minden kártya halk, akkor lehet a másik végen is a problémád...
(#) Tomi20 válasza bbb hozzászólására (») Feb 24, 2020 /
 
Igazad lehet, zárjuk ki a másik oldali hibalehetőséget, a fejhallgató szubjektív, nem szoktam használni, nem tudom, hogy a régi gépen hogy szólt volna, nincs összehasonlítási alap, csak az erősítő van, bár nem hinném, hogy a gépcserekor mind a 6 csatorna egyszerre hibásodott volna meg, holnap megmérem a kimeneti jelszintet szkóppal, az a biztos. Egyébként 5db TDA2030, hidalt TDA7294 a végfok subnak, hangerő szabályzás nélkül, csak a gép fő hangerejét állítjuk.
(#) Epu2 válasza Tomi20 hozzászólására (») Feb 25, 2020 /
 
Keverőben esetleg?
(#) xitibi válasza Tomi20 hozzászólására (») Feb 25, 2020 /
 
Szia.
Érdekes alaplapod van . Elméletileg a BIOS-osban lehet állítani a pci sebességét, a csatlakozókat is nézd meg, illetve a vezetékeket is hogy nem e ott rejlik az ördög.... ( főként amivel a gép és az erősítő közt van.) Még valamit érdemes lehet megnézni, ic k hőmérsékletét,(volt olyan gép főleg a 775 foglalatúaknál hogy ha túl nagy porcit tettél bele nem bírta és túl melegedet az egyik ic, ez eleinte furcsa dolgokat művelt, majd full meghalt az alaplap)Hirtelen ennyi jutott eszembe.
Következő: »»   861 / 1116
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem