Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Mikrohullámú sütő javítás, magnetron csere, stb.
Lapozás: OK   114 / 138
(#) Ge Lee válasza gyulank hozzászólására (») Márc 3, 2020 /
 
Ki beszélt itt relésről? Ez volt a kérdésed:
Idézet:
„A mikrót milyen sűrűn lehet kapcsolgatni? Szóval hogy működik a teljesítményszabályzás? És mivel szokták ezt megoldani? Nem szoktam hallani relét kattogni benne.”
amire a linken szereplő kép volt a válasz. A képen tökéletesen látszik hogy miért nem kattog, és az is, hogy hogyan van megoldva a teljesítmény szabályozása, vagyis a ki-be kapcsolgatás. Mechanikus, fogaskerekes áttételekkel, amiknek az aránya változik a forgató (teljesítményszabályozó) gomb állásaival.
Az oldalon lejjebb görgetve meg ott a táblázat, hogy a kapcsoló mely állásaiban mennyi ideig van be illetve kikapcsolva a trafó.
Akkor most mit nem értesz? Mi az a kérdés amire nem kaptál választ? A digitálisakban pedig, amikben nincsen ilyen mechanikus kapcsolgatás ott van elektronikus időzítő meg triak, az kapcsolgatja a trafót.
(#) gyulank válasza Ge Lee hozzászólására (») Márc 3, 2020 /
 
Az első kérdésem kiegészítése a második. Bár nem tudom, hogy lehet máshogy érteni azt, hogy milyen sűrűn lehet kapcsolgatni, de a biztonság kedvéért azért odaírtam, hogy konkrétan a teljesítményszabályzásról beszélek, nem a gomb élettartamáról, de úgy tűnik ez is kevés. De viszont továbbra sem tudom, hogy mi másnak lehet még érteni az a kérdést, hogy milyen sűrűn lehet kapcsolgatni, mint hogy milyen sűrűn lehet kapcsolgatni, így nem tudom, hogy kérdezzem meg, hogy arra kapjak választ, hogy milyen sűrűn lehet kapcsolgatni. A harmadik kérdésemet ugyanígy a negyedikkel egészítettem ki, és először az előző hozzászólásodban merült fel csak triak, előtte a linkben szereplő relés megoldás volt, meg a mechanikus. Az oldalon lentebb görgetett dologra is reagáltam úgy, hogy ha kaptam volna arra választ, az válasz lett volna az első két kérdésemre is, de nem derült ki.
(#) Ge Lee válasza gyulank hozzászólására (») Márc 3, 2020 / 1
 
Akkor utoljára, mielőtt még valami nagyon csúnyát találnék mondani. Írd már le, de tényleg, hogy a 4 kérdés melyikére nem kaptál választ azon a linken? 1. Ott van táblázatban az adott fokozatok bekapcsolási ideje. 2. A bekapcsolások ideje maga a teljesítményszabályozás, de ezt már más is leírta. 3. A linken az is ott van, még képen is, hogyan van mechanikusan megoldva, a nem mechanikus meg triakos. 4. A képen az is látszik, hogy miért nem hallod kattogni.
A milyen sűrűn lehet kapcsolgatni kérdésre meg talán azért nem adtak választ, mert nincs rá, mivel az egy olyan okos kérdés, mint hogy milyen színű egy autó? Ha az egyiket nézem krémszínű, ha a másikat szürke, ha a harmadikat az meg zöld.
Milyen sűrűn lehet kapcsolgatni? Mármint mit? A gombot az elején? Vagy a magnetront ki-be? Hát már ezt is kikövetkeztethetted volna. Ha akarom (maxra tekerem) akkor nem fog kikapcsolni perceken keresztül egyszer sem. Ha meg minimumra, akkor csak pár másodpercet fog üzemelni percenként. Vagy itt most az lett volna a kérdés, hogy hányszor lehet bekapcsolni egy magnetront mielőtt az tönkremenne? Mert azt itt senki nem fogja megmondani, de még a magnetron gyártója is csak egy hozzávetőleges számot tudna mondani. El kell hozzájuk menni, meg kell tőlük kérdezni.
(#) gyulank válasza Ge Lee hozzászólására (») Márc 3, 2020 /
 
Jajjmá tényleg. Ez kimaradt? "Egyik se. Attól, hogy valaki csinált egy reléset, nem biztos, hogy relével szokták vezérelni. Attól, hogy a kínai mechanikus 1 perces PWM-nel vezérel, nem biztos, hogy nagyobb frekvenciát nem lehet alkalmazni. " Meg ez? "Miért pont 1 másodpercig mehet és 9-ig nem, miért nem 1 tizedig, és 9 tizedig nem, vagy akárhogy?" Az a baj, hogy olyanok vagytok, mint a Google kereső automatikus javaslatai. Feltételezitek, hogy nem azt nem tudom amit kérdezek, hanem mást nem tudok, csak nem tudom azt kérdezni. 1. Az idézetekkel már reagáltam erre a témára, és ezekre utaltam az előbbi hozzászólás utolsó mondatában. 2. Senkinek nem kellett leírni, mert nem azt kérdeztem, hogy úgy működik-e a teljesítményszabályozás, hogy valameddig be és valameddig ki van kapcsolva, hanem azt, hogy "milyen sűrűn lehet kapcsolgatni", meg azt írtam, hogy "a kínai mechanikus 1 perces PWM-nel vezérel, nem biztos, hogy nagyobb frekvenciát nem lehet alkalmazni." meg hogy "Miért pont 1 másodpercig mehet és 9-ig nem, miért nem 1 tizedig, és 9 tizedig nem, vagy akárhogy?".3. Oké, hogy triakos, de erre ne hivatkozz már úgy mintha én nem értettem volna, hisz úgy tetted fel a kérdést, hogy mire nem kaptam választ, miközben a kérdésed előtt nem volt triakról szó. A milyen sűrűn lehet kapcsolgatnira meg nem tudom miért nem kapok választ. 800 THz PWM működik? A bekapcsolás többet árt mint a működés? Óvni kell a kapcsolgatástól, azért 1 perces? A többi mikró is 1 perces szokott lenni, vagy van megfelelőbb frekvencia a PWM-nek?
(#) Ge Lee válasza gyulank hozzászólására (») Márc 3, 2020 /
 
Az a baj hogy nem csak kérdezni nem tudsz, azt sem érted hogy amit kérdezel azt miért kérdezed, közben pedig bőszen írod hogy értesz mindent. Ja, pont úgy néz ki. Hol látsz itt pwm-et? Van valami halvány fogalmad róla hogy a pwm kifejezés mit takar? Nos, a mikróban nincsen pwm.
Amikor be van kapcsolva a magnetron akkor melegít, amikor meg nincs bekapcsolva akkor nem melegít. Ez sem érthető? Kapcsolgatni meg nem muszáj. Nálunk a konyhai mikró talán már 25 éves, de még egyszer sem kapcsolgatta magát, azaz be van kapcsolva, el van fordítva az időzítő, és amíg az le nem jár, vagy kézzel vissza nem tekerem addig folyamatosan megy, nem kapcsolgat! Azért nem, mert nincs rá szükség, ha egy pohár valamit melegít benne az ember. Kapcsolgatni akkor kell ha valami nagyon hideg, vagy nagyon nagy méretű valamit teszel bele, aminek sok idő kell a felmelegítéséhez, mert ilyenkor nem jó ha a mikró folyamatosan melegíti. A mikrónak sem jó ha mondjuk 25 percig melegít folyamatosan, meg az ételnek sem, mert egy ponton forralni fogja, máshol meg hideg marad (pl. hűtőből kivett főzelék).
Elmentem, mert sajnos én nem vagyok óvónői türelemmel megáldva.
(#) gyulank válasza Ge Lee hozzászólására (») Márc 3, 2020 1 /
 
Nem. Az a baj, hogy most is jobban tudod, hogy mit nem tudok, mint én, és elmagyarázod azt amit nem kérdeztem, mert tudok, azt nem amit nem tudok, mert jobban tudod, hogy mit akarok kérdezni. A PWM impulzusszélesség-moduláció, márpedig az, hogy 5mp-ig megy 55mp-ig nem megy az PWM...
(#) vargaf válasza gyulank hozzászólására (») Márc 3, 2020 / 2
 
Idézet:
„5mp-ig megy 55mp-ig nem megy az PWM”

Ebből is látható, hogy fogalmad nincs arról, hogy mi a PWM! Amit idéztem tőled az ON és OFF, de semmiképpen nem PWM. Nem várok rá választ, tőled elbúcsúzom ebben a témában. Tudod, " egy bizonyos szint felett nem megyek egy bizonyos szint alá". Csodálom Ge Lee türelmét.
A hozzászólás módosítva: Márc 3, 2020
(#) Ge Lee válasza gyulank hozzászólására (») Márc 3, 2020 / 1
 
Nagyon jól látom, hogy semmit nem tudsz. A pwm az az, amikor folyamatosan feszültség van, és annak a feszültségnek a kitöltési tényezője van modulálva. A mikró működésének ehhez semmi köze, mert az kb. olyan mint amikor odaállsz a villanykapcsoló mellé, és elkezded a villanyt fel le kapcsolgatni. Ha csak 2-3 másodpercre kapcsod fel percenként akkor az izzó hideg marad. Ha már 20 másodpercre percenként akkor már langyos lesz, talán már meleg is. Ha meg 50 másodperre és 10 másodperc a szünet, akkor meg forró. De ez nem pwm. Ez mezei ki/be kapcsolgatás. Ezt teszi a mikró mechanikus órája is, olyan időközökkel amilyenekkel a gyártója kitalálta. Hogy miért pont olyan időközökkel találta ki a gyártó? Kérdezd meg tőle. Gondolom gyakorlati oka volt, milyen étel, hogyan, mennyi idő alatt melegszik benne fel, mennyi idő alatt olvad ki benne a lefagyasztott hús, stb, stb.
Mellesleg ennek az égvilágon semmi köze a mikrós topikhoz, inkább valami főzőműsorba, vagy gasztroblogra való a kérdésed.
(#) erbe válasza gyulank hozzászólására (») Márc 3, 2020 / 1
 
A magnetron lelke egy fűtött katód. Ennek van felfűtési ideje. Ha a bekapcsolási idő túl rövid, nem fűt föl eléggé. Nem tudja leadni a teljesítményt és károsodik az emittáló felület. A gyártó biztos többet tud, mint mi, ezért meghatározott egy minimális bekapcsolási időt, ami még nem károsítja túlzottan a katódot. Biztos nem tesz jót neki, de valamivel állíthatóvá kellett tenni a teljesítményt.
(#) erbe válasza erbe hozzászólására (») Márc 4, 2020 /
 
Nemrég hoztak egy mikrót. Zárlatos a magnetron. Volt egy ugyanolyan bontott. Berakom, nem megy. Szétbontottam őket és átraktam csak a bevezetőt. Máris működött minden.
Később furdalt a kíváncsiság. Bár többször szedtem már szét magnetront a mágnes miatt, volt köztük zárlatos is, de nem szedtem szét a bevezetőt.
Többen emlegették itt, hogy "átvezető kondenzátor". Már akkor gyanús volt ez a megfogalmazás. A képen látható, hogy nem sok köze van a kondenzátorhoz. Műszer legyen a talpán (asztalon), ami megméri. Ellenben a középen látható vöröses töredék, párja az egyik bevezető nyakán, alul-felül ezüstös. Ott síkban vezet is, de a két oldal között ellenállás nem mérhető. A zárlat ebben keletkezett.
Túlfeszültséglevezető.
(#) erbe válasza erbe hozzászólására (») Márc 4, 2020 /
 
A kép lemaradt.
(#) vargaf válasza erbe hozzászólására (») Márc 4, 2020 /
 
Az bizony átvezető kondenzátor: olyan kondenzátor, amely a fémlemezen átvezet egy vezetéket, miközben a vezeték nagyfrekvenciásan földelésre kerül (hidagités). Célszerű alkalmazási területük a tápegységek, mikrofon- és hangszóró vezetékek, oszcillátor tápvezetékek. A kapacitás az üzemi frekvenciától függ.
(#) Ge Lee válasza erbe hozzászólására (») Márc 4, 2020 /
 
Zavarszűrő az, gyári rajzon is akként tüntetik fel, soros LC szűrő ha a magnetron felől nézed, előtte vannak ugye a tekercsek. Kondenzátornak én már olyan fizikai kivitelét is láttam katonai berendezésben hogy hanyatt estem a székkel amin ültem. Ott volt a kapcsolási rajzon egy kondenzátor, fizikailag meg nem találtam sehol. Aztán kiderült, hogy a 8W-os kis adó trióda anód kupakja (ami egyben hűtőborda is volt) és a föld között volt egy teflon szigetelő gyűrű, na az egyben kondenzátor is volt, azaz a gyűrű volt a dielektrikum, a borda és a fém ház meg a 2 fegyverzet. És ha a kelleténél jobban meg volt húzva a menetes borda, akkor biza a teflon gyűrűn (kondin) áthúzott a nagyfesz. És számtalan ilyen megoldás, amire az embernek magától kellett rájönnie, fiatal, tapasztalatlan fejjel...
(#) vargaf válasza erbe hozzászólására (») Márc 4, 2020 /
 
Itt van egy részletes leírás erről, kár hogy a fordítás nagyon gyenge:
Mikrohullámú sütő átvezető kondenzátor
(#) erbe válasza Ge Lee hozzászólására (») Márc 4, 2020 /
 
Az látszik, hogy zavarszűrő, a két ferrites tekercs pontosan olyan volt, mint az idézett cikkben. Az a kerámia, ami benne van, az viszont szerintem túlfeszültséglevezető anyag. 2,4 GHz-en valóban nem kellenek összetekert négyzetméteres felületek, de ennek a kondenzátornak annyi az összes felülete, amit a lapos csatlakozó alatt a vastagított gyűrű ad, a távolság meg a kerámia csövecske hossza. Talán még a tekercseknek is nagyobb a kapacitása a doboz falához. Osztott kapacitás.
A rúdon a hosszabbik vékony cső műanyag, a vastagabb fehér porcelán. Ha a vörösesnek csak dielektrikum szerepe lenne, az is fehér lehetne, egybe a másikkal.
(#) Ge Lee válasza erbe hozzászólására (») Márc 4, 2020 /
 
Nem tudom, lehet. Jómagam nem tervezek és nem is gyártok mikrót.
(#) Tamas71 hozzászólása Márc 22, 2020 /
 
Sziasztok! Szeretnék segítséget kérni egy mikróhullámúval kapcsolatban. Elnézést kérek előre, ha naív kérdéseket teszek fel, de szeretnék valami normális megoldást találni.
Akkor a részletek: Tönkrement a Ikea/Whirlpool mikrohullámú sütőnk. Beépíthető, MWN 200S a típusa. Elindul, dolgozik, majd error 5 üzenettel leáll. Kihívtam random egy szerelőt, aki annyit mondott, ez inverter vagy magnetron, egyszerre kellene cserélni, mivel lehet, hogy a magnetron hibás, és kivégzi a kicserélt invertert. 80-90 ezerre taksálta a szerelés díját. Nem kértem. Legombolt 7 rugóra, majd távozott.
Kimértem a magnetront, elvileg az ellenállása rendben, és a test is ok.
Szóval idáig tartott a tudomány, mert az inverterhez nem értek. Komplett inverter elektronikát lehet rendelni, "mindössze" 54 ezer forintért, amit icipicit sokallok. Vagy naív lennék?
Kérdés: lehet ebben a féltenyérnyi inverterben alkatrészt cserélni? Mezei felhasználó, ha ki is méri, mi a rossz, tud hozzá alkatrészt rendelni? Van még Bp-en olyan szaki, aki ezzel elbíbelődik, vagy már mindenki egyben kicseréli a panelt?
Whirlpool szervízről olyan horror történeteket hallottam, hogy ez az utolsó lehetőség, amivel élnék.
(#) kadarist válasza Tamas71 hozzászólására (») Márc 22, 2020 /
 
Szia!
Amikor dolgozik, akkor melegít is?
(#) Ge Lee válasza Tamas71 hozzászólására (») Márc 22, 2020 /
 
Egy kép többet mondana 1000 szónál. Milyen inverter? Igaz, hogy nem beépíthető és biztosan nem is olyan esztétikus, de használtban lehet venni 2db működő mikrót azért a kiszállási díjért amit kifizettél. Nálam a csúcs az 2500Ft, egyszer elcsaltak Devecserbe, ennyiért vettem ott egy használt mikrót ami a mai napig működik.
(#) Tamas71 hozzászólása Márc 22, 2020 /
 
Nem melegít, mivel csak 5-10 mp-ig megy, elég nehezen kideríthető, hogy mit csinál. Lehet, hogy addig próbálkozik.

Lefotózhatom később a belsejét, most éppen össze van rakva, de amúgy ez az:
https://www.4whirlpool.se/microwave/60182573-mwn-200-s-858779101771...613128
(#) kadarist válasza Tamas71 hozzászólására (») Márc 22, 2020 /
 
Meg kellene mérni, hogy kap-e áramot ez a panel, az IGBT-k állapotát ellenőrizni, a nagy ellenállást megmérni, a két nagyfesz. diódát tesztelni stb. Ilyenkor is a szokásos protokollt kell követni.
A hozzászólás módosítva: Márc 22, 2020
(#) Ge Lee válasza Tamas71 hozzászólására (») Márc 23, 2020 /
 
Nem tudom hogy az az inverter mi célt szolgál, de ha az hajtja a magnetront a hagyományos trafó helyett akkor azt meg lehet nézni hogy külön működik-e, amikor nincs rajta a magnetron, esetleg rá lehet tenni valami más terhelést is ami elbírja azt a nagyfeszt. És akkor kiderül hogy az inverter a rossz vagy a magnetron, szerintem előbbi, és az javítható, nem vészesen nagy összeg.
(#) Tamas71 hozzászólása Márc 23, 2020 /
 
Diódát és ellenállást még kimérek, de nagyfesszel nem játszanék... ahhoz nincs rutin. Hozzátok képest töredék a tudásom, villanytan sem ment annó a BME-n ))
Amúgy mi másra lenne az inverter, ha nem a magnetron meghajtására?
(#) kadarist válasza Tamas71 hozzászólására (») Márc 23, 2020 /
 
Nem kell nagyfeszültséggel játszani, csak az alap ellenőrzéseket elvégezni. Ha nem akarsz saját magad foglalkozni vele, akkor biztosan lesz a közeledben valaki, aki szívesen megjavítja.
(#) Lestate hozzászólása Ápr 7, 2020 /
 
Sziasztok! Borzasztó régen voltam utoljára aktív, de ez betudható a három gyerkőcömnek.
Szóval van egy Candy CMG 9423 DS típusú mikrónk (legalább 10 éve), ami olyan tünetet produkált a feleségem leírása alapján, hogy:
Az a műanyag ami forgatja a tányért szikrázott és láthatóan égesnyomok vannak rajta és körülötte, söt még a forgó tányéron is van egy "hegesztésnyi" lyuk. Tegnap mikor a babóca cumisüvegjét fertőtlenítettem, arra lettem figyelmes, hogy szikra hangot hallok. 2 percről indítottam és 17mp volt még hátra, de amikor kivettem az üveget, akkor olyan forró volt, mintha 1 órára raktam volna be. Kérlek szépen titeket, hogy adjatok tippet mit kezdhetnék vele.

Köszönöm!
(#) Gafly válasza Lestate hozzászólására (») Ápr 7, 2020 /
 
Gyakrabban tisztitani?
Az a barna trutyi ott a "műanyagban" nagyon nem kell oda. Ha ki tudod venni, körömkefével és társaival mosószeres vizzel jó eredményt tudsz elérni. Leöblitve és szárazon tedd vissza.
Tányért meg azért cserélném le, mert ezen a lyukon keresztül mostantól fogva minden le fog folyni alulra (nem véletlenül van pereme a tányérnak). Ideiglenesen ha ezt is elmosogatod, lehet hogy nem lesz baj vele.
(#) erbe válasza Lestate hozzászólására (») Ápr 7, 2020 /
 
Valaki fémet hagyott a mikróban, amiről az üvegen keresztül is áthúzott az ív. Ugyan nehezen hihető, hiszen az üvegnek nagyon nagy az átütési feszültsége, ráadásul vastag is, de lehetett benne mikrorepedés, amiben megült a víz. A többihez valami fém kellett, pl. kislábos, zománcos bögre, ...
(#) Lestate válasza Gafly hozzászólására (») Ápr 7, 2020 /
 
Köszönöm, megpróbálom valahogy levakarni. Remélem megoldja a gondunkat.
(#) Lestate hozzászólása Ápr 7, 2020 /
 
Na újabb infók, hogy az ami látszik, az csak korom. Viszont talán új tünet (eddig nem figyeltem), hogy még a forgó tányér is tűz forró. Azt garantálom, hogy fém nen került a mikróba.

Szerk.: a megállást követően egy erősebb kattanás is hallatszik valahonnan belülről.
A hozzászólás módosítva: Ápr 7, 2020
(#) pipi válasza Lestate hozzászólására (») Ápr 7, 2020 /
 
A tesztelésed alatt ugye tettél be valamit, pl pohár vizet a mikróba, nem üresen járattad?
Következő: »»   114 / 138
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem