Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Muzeális készülékek-alkatrészek restaurálása
Lapozás: OK   531 / 577
(#) küzmös Gergely válasza Karsaypeter hozzászólására (») Márc 13, 2020 /
 
Trafó közbeiktatásával szokták. Mondjuk egy középmegcsapolásos, vagy amerikai szabvány szerinti 220-110-220/ 6V.. 8V bármi. Én így csináltam, egy Epson nyomtató trafójával.
(#) FAZ1 hozzászólása Márc 23, 2020 / 3
 
Felajánlok az elektromos "régiségek" iránt érdeklődőknek egy elvileg tán működő orosz (Orbita2) tranzisztoros zsebrádiót. Csak közép- és rövidhullám van rajta.

Nekem utoljára elég normálisan szólt, de annak immáron kb. 10 éve.
(#) Gobe54 válasza FAZ1 hozzászólására (») Márc 30, 2020 /
 
Engem érdekel a rádió, elmennék érte, ha addig nem lesz kijárási tilalom.
(#) hadihajos hozzászólása Márc 31, 2020 /
 
Kedves Csoporttársak!
Kissé félretettem a PC tápot... Ugyan nem gyári, de akár gyári v régi cikk ihletésű...
Kb '70 és '80 között építettem 1 egyszerű ["Ezermester" bolt és kuka kínálatából] valamelyik Oripons-t "kísértő" Wheatstone hidas, varázsszemmel indikáló Förmedvényt. A tárolóból előhalászva, szeretném feléleszteni... Van-e valakinek emléke, hogy melyik Rádiótechnikában vagy évkönyvben találhattam szakmai segítséget?
(#) Kera_Will válasza hadihajos hozzászólására (») Ápr 1, 2020 /
 
Szerintem nézd meg a KaNyi excel verziójában.
Az RT-k cikkeinek a "szószedete" kezdetektől kb.: 2000-ig .
(#) hadihajos válasza Kera_Will hozzászólására (») Ápr 1, 2020 /
 
Köszi! Kedves Vvagy! Milyen szóra keressek?
Az ORION • TYP· 1432/B Kezelési utasítás, leírás, rajz letölthető, és meg vanmegvan. A Rádiómúzeum a D-ről is mutat fotót és rövid leírást. Azonban nekem nem huzal potméter van skálázva [(ld. közép-fent]), hanem 1, kb 50 pF-os forgó kondi. Valszeg VALÓSZÍNŰLEG C mérésre készítettem... [(de már vagy 50 éve, ezért nem emlékszem ]). Lényeg, h HOGY nem magam találtam ki, valszeg VALÓSZÍNŰLEG RT-ban vVAGY Hobby Elektronikában láthattam. Gondolom, csak idősb korosztály találkozhatott vele, amikor még a csövek uralták a piacot, s az Ezermester boltokban ([főként a Rákóczi térnél levőben]) kispénzű diák is hozzáfért "levetett" árukhoz. EM 84 indikátor + egyenirányító dióda ([ezek sincsenek már meg]).
Én azt a csoportbélit keresem aki elvileg találkozhatott vele ([a cikkel, ami után építettem]).
A hozzászólás módosítva: Ápr 2, 2020
Moderátor által szerkesztve
(#) tibibalogh520 válasza hadihajos hozzászólására (») Ápr 1, 2020 /
 
Szia!
A "Kanyi" szerint 68/7-es szám.
Kis kapacitások mérése ORIPONS RC-mérövel. (A mérendö kon- denzátorral párh. kondival.) 68
A hozzászólás módosítva: Ápr 1, 2020
(#) hadihajos válasza tibibalogh520 hozzászólására (») Ápr 1, 2020 /
 
Köszi, hHOGY megnézted! Rákerestem a neten, nem találtam. Szerinted melyik topikban kérdezzek rá.? Talán meglenne vkinek VALAKINEK .pdf formátumban....
A hozzászólás módosítva: Ápr 2, 2020
Moderátor által szerkesztve
(#) _BiG_ válasza hadihajos hozzászólására (») Ápr 1, 2020 /
 
Én az RT 68-as évfolyamában ilyen témába vágó cikkeket találtam.
A hozzászólás módosítva: Ápr 1, 2020
(#) _BiG_ válasza tibibalogh520 hozzászólására (») Ápr 1, 2020 /
 
Idézet:
„Kis kapacitások mérése ORIPONS RC-mérövel.”

Az RT 68-as 7. havi számában ilyen nem szerepel, legalábbis az én digitális példányomban.
(#) _BiG_ válasza hadihajos hozzászólására (») Ápr 1, 2020 /
 
Itt egy "Mit hol találok" cikk a Rádiótechnika vonatkozásában, hátha segít: Bővebben: Link
(#) hadihajos válasza _BiG_ hozzászólására (») Ápr 3, 2020 /
 
Köszönöm a segítséget! Letöltöttem, átnézem.
(#) satlokk hozzászólása Ápr 6, 2020 /
 
Sziasztok!
Régi rádiókat szeretnék gyűjteni,_de nem csöveseket, hanem tranzisztorosakat, '60:-70 évek belit._Pl.:_Sokolokat,_Orbit,_VefVEF,_Selga, Videotonokat, stb._Csak tranzisztorosakat._Akinek van elfekvőben, és ki_akarja dobni, inkább küldje el nekem.! Előre is köszönöm.!_Címem:_***

Ilyen jellegű, személyes adatok nyilvános közzététele rendkívül veszélyes! Amennyiben szükséges, adatlapra a település, privát üzenetbe a pontos cím beírható.
A hozzászólás módosítva: Ápr 6, 2020
Moderátor által szerkesztve
(#) MakSamu hozzászólása Ápr 16, 2020 /
 
Üdvözlet mindenkinek.
Van egy Orion Duna tévém, amit már korábban is említettem. Sikerült fényt varázsolnom a képernyőre. Egy szinkronautomatás készülék sassziját újítottam fel, ami jelenleg benne van. Amikor képjel generátorról megpróbáltam urh jelet küldeni bele, akkor azt tapasztaltam hogy a sor- és képszinkron nem megfelelő beállítású, össze volt esve a kép egy 10cm es vízszintes vonalba. Megpróbáltam ezt a két potmétert tekergetni, jobb lett a kép, de sajnos ennél jobbat sem sikerült kicsalogatni belőle. A jelenlegi állapota ezen a videón látható: video
A kép minden második sora elcsúszik. Egy könyvben olvastam hogy ilyen hibajelenséget produkálhat a szinkron leválasztó fokozat hibája is. Van valakinek ötlete, hogy ez hogyan orvosolható?
(#) küzmös Gergely válasza MakSamu hozzászólására (») Ápr 24, 2020 /
 
Valóban szinkronhiba. Ebben még ECH81.-es cső van, de cserélheted ECH84-re, azt most nem tudom hogy a két cső lábkiosztása ugyanaz-e, mindenképp hasonlíts össze, kehet át kell kötni. Illetve vannak ott vasmagos tekercsek (durva képszinkron) állítási lehetőség. Nézd meg nincs-e megrongálódva, beletörve , agyontekergetve. A másik amit még érdemes megnézni a PCL82 és környéke. (Kaatódelko cseréje) Illetve a PCL82 egy gyenge konstrukció, érdemesebb a későbbi PCL85-el próbálkozni, amihez viszont biztosan át kell kötni a foglalatot, mert más a lábkiosztása.
A hozzászólás módosítva: Ápr 24, 2020
(#) VJ72 válasza MakSamu hozzászólására (») Ápr 24, 2020 /
 
Üdv!
Nem vezérli túl a generátor a tv-t? Mert túlvezérlés esetén a szinkronjelek levágásra kerülnek és nem lesz szinkron. Mondjuk lebegő képet be kell tudni állítani a belső állítókkal ekkor is.
Az AGC fokozatot is érdemes lenne átnézni PCL84 triódája.
(#) MakSamu válasza küzmös Gergely hozzászólására (») Ápr 24, 2020 /
 
Ez már átalakított változat. A függőleges eltérítés PCL85-tel van megoldva. A pcl85 elkóját még nem cseréltem. A 2 darab vasmagos tekercs egyben van, nincsenek beragadva sem. Az ECH84 re való átalakítást még meggondolom. Van másik ECH81 csövem, próbáltam azzal is, de ugyanez volt a hibajelenség.
(#) MakSamu válasza VJ72 hozzászólására (») Ápr 24, 2020 /
 
A generátort más tévéken is próbáltam, egy 10 évvel fiatalabb videoton tévén is, azon jól jeleníti meg a képjelet.
(#) jani1987 hozzászólása Ápr 24, 2020 /
 
Mire lehet hasznosítani az egykori tévés PCL csöveket? Van belőlük pár darab de nem láttam olyan kapcsolást ahol hasznukat venném.
(#) VJ72 válasza jani1987 hozzászólására (») Ápr 24, 2020 /
 
Ügyan arra mint az ECL-eket csak a fűtést kell megoldani.
Bővebben: Link
(#) mohinger válasza jani1987 hozzászólására (») Ápr 25, 2020 /
 
Nem értem a kérdésedet.
Biztosan láttál már pl.: PCL82, PCL86, PL36, PL500, PL504-es csővel végfok kapcsolást.
A többi cső eléggé speciálisan TV alkalmazásra lett kifejlesztve. Néhány kivételtől eltekintve nem használták másra. Nagyfrekvenciás erősítő, KF erősítő, tuner, szinkronjelleválasztó, videoerősítő, stb...
Pontosan milyen csöveid vannak, amivel akarsz valamit kezdeni?
(#) jani1987 válasza mohinger hozzászólására (») Ápr 25, 2020 /
 
Valamelyik topikba felírtam a komplett listát. Szép meg jó hogy van csak valamire használni is kellene. Azt mondtátok, hogy lehet építeni erősítőt nem kimondottan erre a célra készített csőből de amatőr berkekben a szükség és a törvény két különböző dolog.
(#) küzmös Gergely válasza jani1987 hozzászólására (») Ápr 25, 2020 /
 
PCL86 kifejezetten hangfrekvenciás cső. De PL500-ból is lehet nagyon egyszerű SE erősítőt építeni,meg komolyabbat is 2 db csővel, és mondjuk egy PCF80-as meghajtóval. Van sok rajz itt is, s a neten is. Én ezt építettem.
(#) küzmös Gergely válasza MakSamu hozzászólására (») Ápr 25, 2020 /
 
Először is minden csatlakozást nézz meg. Az antennát eltávolítva változik a kép? Ha a csatlakozót távolítva megszűnik, akkor túlvezérelt. Másik kérdés. Kondenzátorok eredetiek-e benne? Ha igen, és a kátránypapír szurkos kivitel, vagy epoxy aluházas, azt cserélni kell, mert ilyen idős korukra már nem jók. Illetve PCL85-re ha át van alakítva, akkor is változtatni kell valamelyik kondenzátor értékén, mert azért nem teljesen ugyanúgy viselkedik mint az eredeti PCL82! Mikor átalakítottam, változtatni kellett egy kondenzátor értékén, pont emiatt, mert futott a kép. Csak már nem emlékszem melyikén. Nem lehet hogy ez elmaradt az átalakításnál anno?
(#) jani1987 válasza küzmös Gergely hozzászólására (») Ápr 25, 2020 /
 
A PCL szériából a 82, 84 és 85-re gondoltam. A 84-nél például azt írja, hogy "pentode fore use as video output tube". A 85 meg "triode pentode for use in television receivers".
(#) VJ72 válasza jani1987 hozzászólására (») Ápr 25, 2020 /
 
Igen mivel ezek a csövek soros 300mA fűtésűre lettek tervezve, megspórolva ezzel a hálózati transzformátort a TV-ben. Egy videó trióda-pentóda nem jó hangfrekvenciát erősíteni? Dehogynem, más kérdés hogy a kivehető teljesítmény nem valami sok.
(#) Gafly válasza VJ72 hozzászólására (») Ápr 25, 2020 /
 
Ha nem diszkóba kell, akkor elég is lehet, jó dobozzal.
Fűtő feszültséget nehezebb előállitani, mert nem annyira járatos a feszültség.
Egyébként meg ahogy mondod.
(#) jani1987 válasza Gafly hozzászólására (») Ápr 25, 2020 /
 
Csak csendbe mondom hogy tervbe van egy nagy impedanciás hangszóró de ez titok. Ja már nem az.
(#) MakSamu válasza küzmös Gergely hozzászólására (») Ápr 25, 2020 /
 
Ha kihúzom az antenna csatlakozót, akkor megszűnik a kép. Közvetlen egy balun trafós vhf közösítővel van rákötve a generátorra. A PCL85 re való átalakítást nem én végeztem, hanem akitől vettem, az vitte 20 évvel ezelőtt tévé szerelőhöz. A kátránykondenzátorok, aluházas kondenzátorok , műgyanta bevonatos kondenzátorok cserélve lettek új típusokra. Néhol a styroflex kondenzátorokat is cserélni kellett, mert meg volt olvadva a borításuk, a tápegység, és az ecc82 környékén. A PCL85 környékén minden kondenzátor olyan kapacitású, mint a kapcsolási rajz leír.
(#) tiko77 hozzászólása Ápr 25, 2020 / 1
 
Üdvözlet mindenkinek!
Egy Philips York W-t próbálok életre kelteni, nagyjából sikerült is viszont a videó vége felé hallható pattogás nem tudom hogy normális e? 1937-körüli a rádió, nem teljesen a megszokott módon működik, konkrét hangerő szabályozója nincs is. Van viszont a hangolás mellet antennacsatolás (ez tulajdonképpen a "hangerő") és visszacsatolás állítási lehetőség, és két hullámcsapda. Van valakinek tapasztalata ilyen készülékkel?
https://www.youtube.com/watch?v=enh0JNocWYA
Következő: »»   531 / 577
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem