Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Töltésszabályzó napelemhez
 
Témaindító: kokok, idő: Ápr 5, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   16 / 18
(#) GPeti1977 válasza Töröcsik Tibor hozzászólására (») Júl 25, 2017 /
 
Áramgenerátoros CC labor tápegységgel.
(#) Töröcsik Tibor válasza GPeti1977 hozzászólására (») Júl 25, 2017 /
 
Szia!Ez nekem héberűl van,bolhapiacon vettem egy öreg papától,lövése volt,hogy mi az.A fia garázsában volt,csak ki ment Angliába,aztán rá bizta a lomtalanítást.
(#) deak francis hozzászólása Feb 18, 2018 /
 
Üdv.
Egy 15-20W napelemmel szeretnék tölteni egy autó akkumlátort villanypásztor ellátására.Szükségem lenne egy napelem szabályzó kapcsolási rajzra.Köszönöm.
(#) proli007 válasza deak francis hozzászólására (») Márc 1, 2018 /
 
Hello! Rajzoltam már ilyesmi kapcsolást itt. Ha az aksi "alacsony feszültség védelme" nem feltétel, akkor az aksitól jobbra eső elektronika rész elmaradhat.
(#) Remci hozzászólása Feb 15, 2020 /
 
Sziasztok!

Tanácsra lenne szükségem. Adott egy külterületi telep, ahol nincs villany, de kamerát és riasztót kellene működtetni. A riasztó idáig működött, 4 pár 100m-es 4 sugaras infra sorompóból és egy DG75-ös beltéri mozgás érzékelőből áll. Az áramfelvétel 12v-on max 4-500mA. Ez idáig egy 180Ah-ás munka akkumulátorról ment, amit kb 2 hetente töltöttek. Viszont fel kellene még szerelni 2-3 db THD kamerát, a hozzá való rögzítővel és egy SIM kártyás routerrel. Itt viszont már az egész eszik kb 4,5-5A-t. Tehát az akku magában nem játszik, fel kellene szerelni rá egy napelem táblát. Ilyesmi táblához tudunk hozzájutni. Az lenne a cél hogy a riasztó és a kamera is külön aksiról kapná a tápellátását, de nem tudom hogy ehhez 1 vagy 2 db napelem tábla kellene. A riasztóhoz elég lenne 1 db 18Ah-ás akku, a kamerához meg maradna a meglévő nagy. Lehet ezeket a táblákat párhuzamosan kötni? Vagy létezik olyan töltésvezérlő, ami két napelem táblát tud fogadni és esetleg 2 akkut tud tölteni egymástól függetlenül? Vagy két külön táblával és két külön töltésvezérlővel kellene tölteni az akkukat? Vagy egyáltalán milyen töltésvezérlő lenne jó erre a feladatra?
(#) proli007 válasza Remci hozzászólására (») Feb 15, 2020 /
 
Hello! A napelemről nem tudok sokat, de.. (Egyébként biztos hogy párhuzamosan lehet kötni, hiszen áramgenerátor jellegű a karakterisztikája.)
Logikailag nem értem, mi értelme lenn egy 180Ah-ás aksi mellett egy 18Ah-ásnak. Hogy több legyen a probléma? Ha arra gondoltál, hogy ha a 180-as lemerül, még tudjon működni a riasztó? Akkor talán sokkal célszerűbb egy áramkört készíteni ami lekapcsolja a kamerákat, ha az aksi feszültsége már le csökkent. A töltésvezérlő, úgy is lekapcsolná a terhelést, ha kimerült az aksi nem?
(#) erbe válasza Remci hozzászólására (») Feb 15, 2020 /
 
Ennél alacsonyabb bruttó áron kapsz 300-320 W-os napelemtáblát. Lehet őket párhuzamosítani. Töltésvezérlőt legalább 30 A-eset kell feltenni a kettő modulhoz. Ha 4-5 A kell a teljes rendszerhez, vegyél a 180-as mellé még egy 180-asat. Télen vannak időszakok, mikor a 3250 Wp-s rendszerem sem termel semmit. Nyáron meg legfeljebb nem veszi le az áramot a töltésvezérlő a napelemekről. Nem lesz semmi bajuk.
(#) Remci válasza proli007 hozzászólására (») Feb 15, 2020 /
 
Szia! Én sem tudok róluk sokat, ezért is érdeklődöm. Pontosan azért gondoltam 2 akkura, hogy ha a kamerás feldobja véletlen a pacskert, akkor a riasztónak még működnie kellene. De a lekapcsoló automatika is jó ötlet. Viszont akkor vissza is kellene kapcsolnia,ha az aksi ismét feltöltődött a megfelelő feszültségre. Milyen kapcsolás lenne jó ehhez? Valamint egy ekkora akkuhoz 1 vagy 2 napelem kellene párhuzamosan,hogy megfelelő árammal tudja tölteni? Bár ez függ a környezeti hatásoktól is,hogy milyen hatásfokkal működik.
(#) Remci válasza erbe hozzászólására (») Feb 15, 2020 /
 
A link csak a tájékoztatás miatt van,nem onnan lesznek a napelemek. Azokat máshonnan kapjuk, dolgozunk egy cégnek, ők adnak 2 db-ot ha kell. Tehát ha párhuzamosan kötöm őket, akkor egy db 30A-töltésvezérlő kell?
(#) proli007 válasza Remci hozzászólására (») Feb 15, 2020 / 1
 
Egy hiszterézises komparátorra van szükség. Annyi a "kellemetlenség", hogy amikor leveszed a kamera terhelést, akkor vissza fog emelkedni az aski feszültsége. De ha a visszabillenési pontot pld. 13V fölé teszed, akkor csak akkor kapcsol vissza, ha már tölti a napelem az askit. (Legalább is elvileg.)
(#) erbe válasza Remci hozzászólására (») Feb 15, 2020 / 1
 
Két napelemtábla töltőárama elérheti jó esetben a 18 A-t. Bár ehhez a 20 A-es töltésvezérlő is elég lenne, de jobb a békesség. Árban meg jelentéktelen az eltérés. Sok értelme nincs ilyen áramkört házilag barkácsolni. Kivéve, ha magadnak ezt szeretnéd tanulás céljára.
1_MPPT 30A
2_MPPT 30A
Pár példa, de korábban is volt már szó róla.
(#) Gafly válasza proli007 hozzászólására (») Feb 15, 2020 /
 
Ahogy olvasom, legalább dióda illik a párhuzamos kapcsoláshoz.
De én még csak most próbálom megérteni az alapokat.
(#) proli007 válasza Gafly hozzászólására (») Feb 15, 2020 /
 
Az nyilvánvaló, de ha jól tudom az már "benne van" a napelemben manapság. (De én még egyet sem láttam közelről..)
(#) Gafly válasza proli007 hozzászólására (») Feb 15, 2020 /
 
Én most akarok majd csinálni, csak nehéz elforgatni hozzá a házat.
Kacsaláb Kft. meg nem játszik.
A hozzászólás módosítva: Feb 15, 2020
(#) erbe válasza Gafly hozzászólására (») Feb 15, 2020 /
 
Egy-egy panel párhuzamos kapcsolásához felesleges a dióda. Ha azonos típusúak és fekvésűek, nem okozhat gondot. Fontos, hogy ne kapjanak árnyékot.
Az áramszolgáltatók hosszú stringek párhuzamos kapcsolásához kérnek diódát, de ennek amúgy sincs sok értelme, hiszen az invertereken van több bemenet, az kezeli, de vannak több MPPT-s inverterek is.
Ami dióda gyárilag kerül a napelem panelekbe, az pl. 6 cellasornál 2-2 soronként bypass dióda. Feladata, hogy árnyékolás vagy cellahiba esetén a többi cella áramának kerülő utat biztosítson.
(#) Remci válasza proli007 hozzászólására (») Feb 16, 2020 /
 
Világos. Ilyen mély kisütés védő létezik gyáriban is? Próbáltam a neten keresgélni,de amit találtam, azoknak a vissza kapcsolási szintje kb 1v-al több mint a lekapcsolásé. Vagy ez is megfelel a célra? Persze az akkutól jobbra eső részre értem.
(#) Remci válasza erbe hozzászólására (») Feb 16, 2020 /
 
Köszi a linkeket. Tehát ha a két 280W-os napelemet párhuzamosan kötöm, akkor a 30A-es vezérlő elég. De akkor lehet hogy egy 180Ah-ás akkut teszek rá, amiről megy a riasztó, és proli007 javaslatára egy mély kisütés védőn keresztül a kamera rendszer. Persze ezt valószínűleg 11v körüli értékre kellene belőni,mert a töltésvezérlő gyárilag 10,5v-nál kapcsolja le a terhelést. Viszont ha a kamerákat 11v-nál lekapcsolja, akkor a riasztó még tud működni. Jól okoskodom?
(#) proli007 válasza Remci hozzászólására (») Feb 16, 2020 /
 
Hello! Én nem szoktam gyári készülékeket keresni. De ez is megfelelhet, csak ne 10,5V-ra kell választani a lekapcsolási szintet, mert ott már lemerült az aksi. De az osztóval beállíthatod. A zéner feszültségének fele kell legyen a leosztott, a lekapcsolási értéknél.
(#) Remci válasza proli007 hozzászólására (») Feb 16, 2020 /
 
Igen,ezért is írtam hogy 11-11,5v körül kellene lekapcsolnia. Csak az a fránya számolás ne lenne, abba mindig bele kavarodom
(#) proli007 válasza Remci hozzászólására (») Feb 16, 2020 /
 
Először meg kell mérni a zéner feszültségét, amikor a lekapcsolási értékkel van táplálva az IC. Ekkor a zéner feszültségnek a felét kell venni. Ez után kell számolni a feszültségosztót. Ha nem megy, majd gyakorolod.. Bementet tudod, a kimentet is tudod. Soros kapcsolásnál az ellenállásokon eső feszültség, az ellenállások értékével arányos.
(#) Remci válasza proli007 hozzászólására (») Feb 16, 2020 /
 
Rendben,köszönöm. Akkor próba panelon össze rakom és mérek. Köszi
(#) JZoli válasza Remci hozzászólására (») Feb 17, 2020 / 1
 
Azt azért ne felejtsd el, hogy azt írtad a komplett rendszered 4,5-5 Ampert fog felvenni. Az 5 A-es áramfelvétel naponta veszteségek számolása nélkül el fog használni 120Ah-t az az egy akku, ha borús az idő maximum másfél napot bír ki. Elég ez nektek? Mert akár napokig is lehet borult idő!
(#) Remci válasza JZoli hozzászólására (») Feb 17, 2020 /
 
Mondjuk ez is igaz. Át kell gondolnom mégegyszer.
(#) Andralin hozzászólása Feb 27, 2020 /
 
Sziasztok!

Tervezek összerakni egy egyszerűbb kis napelemes rendszert, ami éjszakára folyamatos kerti világítást biztosít, akkumulátorral, töltésszabályozóval. Ezzel kapcsolatban szeretnék tanácsot kérni tőletek.

Megérkezett a kínai napelem, ami adatlap szerint 20 W-os. Azért ezt válaszottam, mert a vásárlói visszajelzések alapján elvileg ez tényleg hozza azt, amit kellene neki.

Ezt rendeltem: Bővebben: Link

Ma sütött a nap és tesztelgettem is különböző műterhelésekkel. A legmagasabb kivehető teljesítményt 45 ohmos terhelésnél mértem, ekkor 8,7 W-ot adott le teljesen felhőmentes égboltnál, délben.

Szerintetek az csak azért ilyen alacsony, mert február van és kisebb szögben esik be a napfény? Nyáron várható, hogy ennél magasabb teljesítményt is adjon? Vagy ennél többet már ne nagyon várjak tőle?
A hozzászólás módosítva: Feb 27, 2020
(#) Andralin válasza Andralin hozzászólására (») Feb 28, 2020 /
 
Találtam egy leírást, erre gondolok:

"A Föld forgástengelye 23,5°-os szöget zár be a
Nap körüli keringés tengelyével. Ez a ferdeség okozza
azt, hogy a nappalok hossza, vagyis a napsütés
elméleti időtartama változó. De nem csak a napsütés
időtartama, hanem a napsugarak beesési szöge és ezzel
a Föld felületegységére eső energiabevitel is változó.
Kis beesési szög mellett (alacsony napmagasság) a
napsugár útja hosszabb a légkörön keresztül, és ezáltal
nagyobb a sugarak energiavesztesége. "

A téli alacsonyabb beesési szög miatt lehetséges, hogy a most februárban mért 8,7 W maximális teljesítmény jóval magasabb lesz majd a nyári hónapokban? Elméletileg felmehetne akár 15 W-ig is?
(#) erbe válasza Andralin hozzászólására (») Feb 28, 2020 /
 
Milyen szögbe állítottad be a napelemet? Ilyen picinél könnyű forgató keretre szerelni és mindig az aktuális napálláshoz fordítani.
A napelemek a télvégi hideg, eső után pl. teljesen tiszta vagy éppen száraz, páramentes légkörnél tudják a legnagyobb teljesítményt nyújtani. Nyáron nem lesz ilyen jó.
Télvégi, őszeleji időben akár meg is haladhatja a névleges teljesítményt. Ha mégse tette, rossz volt a szög vagy mégse volt olyan ragyogó a napsütés.
A hozzászólás módosítva: Feb 28, 2020
(#) Andralin válasza erbe hozzászólására (») Márc 2, 2020 /
 
Köszönöm a választ, ez elég lehangolóan hangzik.

Sütött a nap és a nap felé fordítottam a napelemet.
Abban reménykedtem, hogy csak az alacsony beesési szög miatt ilyen alacsony a teljesítmény és később, tavasszal, nyáron majd jobb lesz.

De akkor valószínűleg csak a szokásos kínai átverés áldozata lettem és ennyit tud a 20 W-osnak hirdetett napelem.
(#) erbe válasza Andralin hozzászólására (») Márc 2, 2020 / 1
 
Megnéztem, ilyen áron nem szabad napelemet venni. Bontott 235-250 W-os napelemek már 8000.-től is kaphatók. Ez aránytalanul drága. Ha meg nem is tudja, amit kellene, az már szomorú. Be lehetne mérni, de hitelesen nem egyszerű. Ha mellé tudnál tenni egy 250-est, aztán egy összehasonlító mérést lefotózni, talán lehetne reklamálni.
A hozzászólás módosítva: Márc 2, 2020
(#) Andralin válasza erbe hozzászólására (») Márc 31, 2020 /
 
Szia!
Köszönöm a tippet! Végül elengedtem a kínai napelemet és rendeltem egy magyar forgalmazótól egy jó minőségű 55W-os modult. Ez most már hozza a ráírt paramétereket.

Össze is kötöttem a kínai PWM töltésvezérlővel és az akksival. De most meg nem akar rendesen tölteni nagyobb teljesítménynél.
Gyengébb napsütésnél semmi gond, tölt rendesen.
Viszont ha a napelem leadott teljesítménye kb. 40W felett van és az akksi töltés közben mért kapocsfeszültsége 14 V fölé emelkedik, akkor megáll a töltés és az akksi felé folyó áram iránya elkezd folyamatosan váltakozni, kb. másodpercenként vált töltés és kisütés között.

Ezt vajon miért csinálja? Hibás lenne a töltésvezérlőm?
Próbáltam rajta minden paramétert változtatgatni, napok óta ezzel kísérletezek, de hiába.
A vezérlő egy Excellway 30 A-es, a kínai forgalmazó oldalán több mint 700 pozitív értékelés van róla, minden vevő csak dicséri, hogy mennyire jó:

Bővebben: Link

Szerintetek mi lehet a gond és hogy lehetne megoldani?
A hozzászólás módosítva: Márc 31, 2020
(#) proli007 válasza Andralin hozzászólására (») Márc 31, 2020 /
 
Hello! Lehet semmi gond. Vagy is "nem fér be az aksiba" a többlet energia. Mert ha eléri a 14V-ot akkor nem töltheti tovább. Amikor meg lekapcsolja lecsökken az aski feszültsége, erre visszakapcsol. Másik változat, hogy nincs meg az aksi kapacitása már..
Következő: »»   16 / 18
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem