Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Tápegységgel kapcsolatos kérdések
Lapozás: OK   142 / 171
(#) Karesz 50 válasza kaqkk hozzászólására (») Márc 18, 2020 /
 
Természetesen te most nyilván nem kötekedni akarsz ahogy látom. Gondolkodj, ha van rá mód. Befejeztem a vitát.
(#) kaqkk válasza Karesz 50 hozzászólására (») Márc 18, 2020 /
 
Tényleg nem kötekedni akartam , de te annak vetted .... Bocs ha megbántottalak volna és egyszer mégis rájönnél hogy kár volt beletenni az időt-pénzt a generátorba . Nem attól lesz szép a hangja egy hangrendszernek (egyébként igényes szép munka !)
(#) pucuka válasza Karesz 50 hozzászólására (») Márc 18, 2020 /
 
Én az ezoterikus dolgokhoz nem értek, így a hangzáshoz sem. Ezért eddig sem foglalkoztam vele, ezután pláne nem fogok. Pedig több mint 6 évet töltöttem a királyi rádióban hangtechnikus/hangmérnökként, és hidd el találkoztam néhány megszállott kollégával is. Hallottam olyan csodálatos "hangzásokat" is, amilyet azóta sem. És mindezt pontos, precíz beállításokkal értük el, semmi ezoterika.
De mindenki a saját sikerének a kovácsa. Eddíg is azért tetszett a munkásságod, mert arra törekszel, hogy minden jelenségnek megtaláld a műszaki okát,.
A hozzászólás módosítva: Márc 18, 2020
(#) Massawa válasza Karesz 50 hozzászólására (») Márc 18, 2020 /
 
És hol van az megirva, hogy mekkora lehet a hálozat torzitása? A hálozatra csak a feszültséget irják elö meg az átvihetö energiát. Semmi mást!
Amugy ha megfogod a szkop szondáját akkor is könnyen kapsz olyan jelet amit mutogattál, lehet, hogy még az amplitudo is stimmel. Akkor vajon belöled, az ujjadbol jön a zavarjel?
A hozzászólás módosítva: Márc 18, 2020
(#) Karesz 50 válasza kaqkk hozzászólására (») Márc 19, 2020 /
 
Ezt a tápizét 2002-ben terveztem és azóta használom. Ha véletlenül elviszi valaki a háztól, addig nem hallgatok zenét amíg nem pótolom a hiányát. Van aki azt is meghallja, hogy mivel van impregnálva egy csöves végfok kimenő trafója.... nekem nincs ennyire jó fülem, én csak azt hallom meg ha nem szinusz jön ki a hálózatból. (Természetesen az erősítők tápegységeit továbbra is ugyanolyan jól kell megcsinálni.)

Sokan mások is gondolják úgy, hogy nem volt kár idő/pénzt/energiát beletenni ebbe a projektbe.

MS2.JPG
    
(#) Karesz 50 válasza Massawa hozzászólására (») Márc 19, 2020 /
 
Nem írtam olyat, hogy meg lenne írva mekkora lehet a hálózat torzítása, csupán azt, hogy ennek a tápgenerátornak a kimenetén kicsi a hálózat torzítása és ez kihallatszik a hangsugárzókból. Nem vagyok energetikus (sem).

Könnyítésül kiteszem neked ennek a tápizének a blokkvázlatát és közlöm, hogy a szkóp mérőcsúcsa a végfok kimenetére volt "akasztva" (az a "pow. amp." feliratú háromszög) amelynek meglehetősen kicsi a kimeneti impedanciája és semmit változott a közel féltápfesznyi hibajel bármennyire tapogattam a "szkop szondáját".

A többi stimmel. Már megint.
A hozzászólás módosítva: Márc 19, 2020

MS Block.pdf
    
(#) Massawa válasza Karesz 50 hozzászólására (») Márc 19, 2020 /
 
Ezotéria nem éppen az a tudomány, amivel érdemes foglalkozni. Az életemben talán ezer erösitöt meg hangszorot meghallgattam (nem éppen az olcso kategoriákban), mindegyiknek egy kicsivel más volt a hangja, de azt még legnagyobb ászok sem tudták megállapitani, hogy melyik szol élethübben. Azaz minden megoldás más hangot fog adni, ugyanarrol a hálozatrol.
Eldönteni soha senki nem fogja tudni, hogy melyik jobb, és egyáltalán nem biztos, hogy azért szol másképp, mert kiszürted a hálozati torzitásokat vagy azért, mert annak az áramforrásnak ( tápnak) más a karakterisztikája, mint a hálozatnak. Ilyen alapon pl minden erösitönek, amiben kapcsolotáp van, alapbol jobban kell szolnia ( hiszen az alapbol nem vihet át semilyen hálozati torzitást), mint a hagyományos trafoval stb. És azt tudjuk, hogy ez sem igaz.
Itt a pont.
(#) Ge Lee válasza Massawa hozzászólására (») Márc 19, 2020 /
 
A kapcsitáp is átviszi, meg még tesz is hozzá. A mostani erősítőm anódfesze stabilizátoros szűrőről kap tápot, ami egyben kapacitássokszorozó is, nem nagyon érdekli mik vannak a hálózaton.
Pedig ott lehet sok minden, megmértem magamat, azaz bekapcsoltam a szkópot és megfogtam a szonda végét, látszik az 50Hz-es alapjel plusz ami még rajta van. A másik ábrán rátettem még az FFT-t is, 10MHz-ig elég szép amplitúdóval vannak tüskék. A vízszintes osztás 2MHz/div a függőleges pedig 20dB/div.
(#) Massawa válasza Ge Lee hozzászólására (») Márc 19, 2020 /
 
Idézet:
„A kapcsitáp is átviszi”


Erröl irhatnál egy tanulmányt, de ha lehet, ne ide, mert ez nem egy ezoterikus forum.
A hozzászólás módosítva: Márc 19, 2020
(#) pucuka válasza Ge Lee hozzászólására (») Márc 19, 2020 /
 
Ha megfogod a szonda végét, akkor az EMI sugárzást észleled. Nem méred, mert az mást jelent. Ez tulajdonképpen az a bizonyos elektroszmog.
Vannak olyanok, akik ebből az általános egészségi állapotodra is tudnak következtetni. Mondjuk, valamilyen szinten lehet is, a vizsgált esetek különbségei megmutatják, hogy milyen antenna vagy.
Az a kapacitás sokszorozó meg mi a frászkarika? Az, hogy szűrő, rendben van, az is, hogy aktív szűrő. De kapacitás sokszorozó, olyan azért nincs.
Létezik ugyan Q sokszorozó, de az egy összetett folyamat, amikor pozitív visszacsatolással, vagy negatív ellenállású eszközzel kompenzáljuk a veszteségi ellenállást. Áthallani a fogalmak közt, azért nem kéne.
Azért egy egyszerű analóg táp (trafó, egyenirányító, puffer) is képes olyan zavarokat előállítani, amit igen nehéz legyőzni, ha már előállt. Ez az a bizonyos keresztmoduláció, ami az egyenirányító görbe (közel négyzetes) karakterisztikáján áll elő. Minél nagyobb frekvenciájú a táp, annál szélesebb a spektruma.
A hozzászólás módosítva: Márc 19, 2020
(#) erbe válasza pucuka hozzászólására (») Márc 19, 2020 /
 
Idézet:
„De kapacitás sokszorozó, olyan azért nincs.”

Tápegységek típusainak ismertetésénél az áteresztő tranzisztoros stabilizátor előtt szokták ismertetni a tranzisztoros szűrőket. Pl. Magyari... Rádiótechnikai zsebkönyv, 1975, 147 oldal:
"A soros kapcsolású tranzisztoros szűrő hatásos kapacitása: Chat = C * h21e "
(#) Bakman válasza pucuka hozzászólására (») Márc 20, 2020 /
 
Idézet:
„Az a kapacitás sokszorozó meg mi a frászkarika?”
Egy szűrőtípus elnevezése. YouTube - EEVBlog.
(#) Ge Lee válasza pucuka hozzászólására (») Márc 20, 2020 /
 
Idézet:
„De kapacitás sokszorozó, olyan azért nincs.”
Nem létező dologra (capacitance multiplier) ritkán ad a gugli 1 millió 270 ezer találatot.
Ahogy előttem erbe már leírta, egy mezei RC szűrőhöz képest egy sokszorozó (ami egy plusz áteresztő elem) az áteresztő elem béta szorosára "növeli" az adott RC szűrő hatékonyságát, azaz olyan mintha az adott kapacitás értékét a tranyó bétaszorosára növeltük volna.
Nálam FET van ezen a helyen, és konkrétan 2000-ed részére (azaz 3 nagyságrenddel) csökkenti a hálózati búgófeszt a kimeneten, miközben az RC szűrő értékei változatlanok maradnak.
(#) pucuka válasza erbe hozzászólására (») Márc 20, 2020 /
 
Van ennek becsületes neve, Miller effektus, Miller kapacitás. Az a kimeneti kapacitás erősítés szeres transzformálása a bemenetre. De ezt egy "szakembernek" tudnia kellene. Az, hogy olyan minta, az nem az. Egyébként ez a jelenség a visszahatás hatása, ami minden erősítő fokozatban megvan kisebb nagyobb mértékben (a fokozat erősítésétől függően), és ezért van az a bizonyos tápfelőli zavarok elnyomása. A nagyjelű fokozatok tápjának szűrése ezen ok miatt sem feltétlenül szükséges.
Az áteresztő tranzisztoros szűrő pedig azt használja, hogy egy tranzisztor más ellenállást képvisel egyenáramú, és váltóáramú szempontból. Így az ugyanakkora kapacitás mellett a szűrés is hatékonyabb mintha egyszerű ellenállást használnánk. Az áteresztő tranzisztoros stabilizátorban is ez működik, csak emellett a referencia feszültséghez is szabályoz.
(#) jani1987 hozzászólása Ápr 4, 2020 /
 
Tudtok javasolni egy jó transzformátor programot PC-re? Több kimeneti feszültségre kellene tudni számolni. Van nekem egy régről de valamiért nem engedi módosítani az adatokat.
(#) chipi hozzászólása Ápr 9, 2020 /
 
Sziasztok,

Segítséget szeretnék kérni. Az alábbi videó-ban levő tv tápegység érdekes cicergő hangot add ki, egyszer van áram, egyszer nincs áram. A kondikat kicseréltem, egyedül a nagy 450v 330µF kondit nem cseréltem. Az ellenállásokat a kapcsolási rajz segítségével végigellenőriztem és stimmeltek az értékek. A tápnak van néhány kimenő értéke, az alap készenléti 5V megvan! De van 7,5V helyette csak 3V -t mértem, és ez mindig eltűnik, illetve 15V helyett csak 11V-t.
A tápegységben hol keressem a hibát, vagy mit mérjek, hogy kiderüljön mi okozza ezt a kapcsolást?

Mellékletként csatolom a táp kapcsolási rajzát is!
(Ahogy látom elég kicsi lett a feltöltött kép. Itt egy jobb minőség.
Köszönöm előre is a segítséget!
A hozzászólás módosítva: Ápr 9, 2020
(#) erbe válasza chipi hozzászólására (») Ápr 9, 2020 /
 
A 7,5 V-os ágon van valahol egy zárlatos eszköz. Nem a tápegységnél, hanem távolabb. Így nem esik le nullára a tápfesz, csak túlterhelődik. Lesz mit keresgélned.
A többi kimenet értékeit is ideírhatnád. 142 V -?
(#) chipi válasza erbe hozzászólására (») Ápr 9, 2020 /
 
Szia,

142 V ágon 140 -t mértem. Van továbbá még 3.3V -s ág ott is 3,1 -t mértem. A többi ágon ahogy nézem stimmelnek a feszültségek.
(#) chipi válasza chipi hozzászólására (») Ápr 10, 2020 /
 
Jóhír, hogy sikerült úgy mérnem, hogy a 7.5V meglett. Valami a digitális panelon van a probléma.
(#) Ge Lee válasza jani1987 hozzászólására (») Ápr 10, 2020 /
 
Írsz egyet magadnak excelben, 50Hz esetén nagyon egyszerű a dolog, mivel csak 2 változó marad, a vaskeresztmetszet és a gerjesztés. A képlet által meghatározott cellában pedig automatikusan számolódik a menetszám a kívánt feszültségre. Kb. addig tart megcsinálni amíg bepötyögtem ide ezt a pár sort.
(#) Lacika válasza jani1987 hozzászólására (») Ápr 10, 2020 /
 
Ez Bővebben: Link megfelel?
A hozzászólás módosítva: Ápr 10, 2020
(#) jani1987 válasza Lacika hozzászólására (») Ápr 10, 2020 /
 
Kösz. Most már zajlik a munka.
(#) jani1987 válasza jani1987 hozzászólására (») Ápr 15, 2020 /
 
A második szekunder tekercs még nincs betekerve de végeztem egy mérést. A primer 230V-hoz 0,1718A tartozik. A szekunder 215V.
(#) jani1987 hozzászólása Ápr 26, 2020 /
 
A trafó lemezek egyenletes összeszorításához készítettem két keretet. Mivel nincs középső oszlop része így gondolom nem zavarja különösebben a trafó működését. Vagy?
Bővebben: Link
(#) granpa válasza jani1987 hozzászólására (») Ápr 26, 2020 /
 
Nem zavar. Szigetelést rakj alá. Én a (külső) széleit felhajtottan volna, úgy merevebb.
(#) jani1987 válasza granpa hozzászólására (») Ápr 26, 2020 /
 
3mm vastag acél lemez. Azért a rögzítésre is volt gondom.
(#) jani1987 válasza granpa hozzászólására (») Ápr 26, 2020 /
 
Az átmenő csavart is szigetelni kell?
(#) granpa válasza jani1987 hozzászólására (») Ápr 26, 2020 /
 
Lehetőleg, de sok anélkül is évtizedekig üzemel. A "spéci" s.réz csavar (vagy nem mágnesezhető acél), szigetelő cső.
(#) Ktulu hozzászólása Ápr 27, 2020 /
 
Szép napot.
Van egy régi Gossen tápegységem.
Csatoltam a rajzát.
Meg tudná mondani valaki, hogy mi a szerepe a 10 Ohmos R103 ellenállásnak a segédtápban?
Köszönöm.
(#) proli007 válasza Ktulu hozzászólására (») Ápr 27, 2020 /
 
Hello!
A T301 emitteréhez képest készít egy kis negatív feszültséget, hogy a T302 letudja zárni a T301-et.
Következő: »»   142 / 171
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem