Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Mikrofon (XLR) csatlakozó bekötése
 
Témaindító: kopasz, idő: Ápr 11, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   2 / 3
(#) MPedro válasza pepe62 hozzászólására (») Dec 17, 2008 /
 
OK, örülök neki !
(#) pepe62 válasza MPedro hozzászólására (») Dec 17, 2008 /
 
Köszönöm MPedro! Tudnál véletlenül olyan oldalt, vagy rajzot mondani, ahol ez a miki(shure sm57) szét van szedve, hogy a belseje is látható? Mármint a forrasztások, meg az alkatrészek? Üdv, Peti
(#) karpi válasza Router hozzászólására (») Dec 18, 2008 /
 
nem a csatlakozo hanem a bekotesi mod , a szimetrikus bekotesi mod a fontos.

A hangtekercs valtoaramot ad +/- valtakozik ezt lehet egy transzfrmatorra vezetni aminek a szekunder oldala lehet aszimetrikus es az eloerositore kapcsolodik.
Vagy transzformator nelkul a tekercs ket vege egy diferencial erosito +es - bemenetere kapcsolodik (a neminvertalo es invertalo bemenet-re)

Az tortenik hogy a ket odavezeto huzalon ( mikrofonkabel )a kivulro jovo magneses ter , radio, elektromos kabelek, TV , Monitor , digitalis kapcsolouzemu cuccok zaja egyforma "zaj jelet" indukal.
Vagyis a ket huzal mint egy antenna felvesz egy csomo zavar jelet .
Ha a ket huzal egyforma hosszu es szorossan egymas melett van mind a kettoben "[ontossan
" ugyanaz a zavaro jel keletkezik , ugyanolyan elojelu es ugyanolyan amplitudoju ,Ezt egy diferencial bemenetre vezetve az egyforma modusu jelek kioltjak egymast .Ugyanugy a transzformator primer tekercseben is kioltodnak a transformatoros megoldas eseten.

Igy a kabel ( huzalok) altal felvett zaj-jel "eltunik".
A hangtekercs altal keltett jel az nem egyforma elojelu mert valtoaram ezt a diferencial bemenetu eloerosito felerositi , valamint a transzformator "at viszi".

http://en.wikipedia.org/wiki/Common-mode_rejection_ratio

http://sound.westhost.com/project66.htm

http://cache.national.com/ds/TL/TL082.pdf

itt talalhato egy jominosegu diferencial aerosito szimetrikus jelek erositesehez,(CMMR ...common mode rejection ratio...)

http://www.jensen-transformers.com/apps_sc.html

itt meg tobb kapcsolas trafoval ..

(#) karpi válasza pepe62 hozzászólására (») Dec 18, 2008 /
 
http://www.shure.com/ProAudio/Products/Accessories/us_pro_R57_content

szerintem itt latszik a piros(+) a kek (-) es alatta a fold forrasztasi ful.
(#) pepe62 válasza karpi hozzászólására (») Dec 19, 2008 /
 
Köszi
(#) wir12 hozzászólása Jún 5, 2009 /
 
Hello all!
Szereztem egy dinamikus mikrofont nem tudom a típusát sajnos egy sorszám van benne "101366" utána néztem a neten még a márkáját se tudtam kideríteni de ahogy én az ismerősömet ismerem akitől hoztam nagy esélyel Behringer. Az a gondom hogy bekötötem asszimetrikusra (XLR3 1-3 összeköt és az a hidegpont a 2-es meg a melegpont) és nem akakr megszólalni de ha mozgatom a kábelt meg "kopog" mi lehet a gond? A választ előre is köszönöm
(#) wir12 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jún 5, 2009 /
 
Köszönöm a gyors választ remélem jó lessz
(#) wir12 válasza wir12 hozzászólására (») Jún 5, 2009 /
 
Na az a szent mária most mértem meg a mikrofon magba a tekercs megszakadt nincs kontakt
Dinamikous mikrofonokba mijen mag van? És mi a különbség a sima meg a kondenzátor mikrofonok között?
(#) Frodo94 hozzászólása Nov 17, 2009 /
 
Sziasztok!

Lenne egy kérdésem. Van egy keverőpult, ahol használok kondenzátor mikrofont, vagyis minden csatornán rajt van a fantomtáp.
És szeretnék még asszimetrikus kábelt is kötni erre a keverőre, ahol viszont össze van kötve az 1-es és a 3-as "láb", és a 2-esen megy a jel.
Mint például itt a 3. bekötés.

Na vagyis azt szeretném kérdezni, hogy a keverőnek nem árt-e meg, ha rövidre van zárva a fantomtáp?
Mert ugye a 48 V a 2, 3-láb és a 1 (föld) között van, és össze van kötve az 1-3.

Remélem érthető a kérdésem

Előre is köszi!

U.I.: Ja és persze végig XLR csatlakozóra gondoltam.
(#) flyingdoctor hozzászólása Nov 26, 2010 /
 
Sziasztok,
A kérdésem igazából kizárólag az XLR csatlakozóhoz kapcsolódik. Készítenem kellett egy kábelt a két végén egy RJ 11 6/6, a másikon egy lengő XLR dugóval. Ez utóbbi még korrekt módon forrasztva is elég esendőnek tűnt, tekintve, hogy az XLR bilincs nem a lapos kábel számára készült. Arra gondoltam, hogy az XLR házat kiöntöm műgyantával. Nagyon rossz ötlet?
Laci
(#) mugab válasza flyingdoctor hozzászólására (») Nov 27, 2010 /
 
Annyira nem, de talán jobb ha ragasztópisztolyt használsz (tudod az a kinyomós melegítős) azzal még szétszedhető marad ha netán szükség van rá...
(#) flyingdoctor válasza mugab hozzászólására (») Nov 27, 2010 /
 
Köszönöm a választ. Én arra gondoltam, hogy a stabil és végleges megoldás érdekében (fedélzeti adatrögzítőt fog táplálni) rászánnék egy XLR dugót, úgy hogy többet nem lehet szétszedni, bár ezeket a dugókat mostanság kiskerben 4-500 forintos áron adják az internetes 250-300-al szemben!!! No comment. Még egyszer köszönöm.
Laci
(#) hangszoros hozzászólása Dec 30, 2010 /
 
Szépeket mindenkinek
Van valakinek ötlete, honan lehetne leszivni, a 6, és 7 polusú XLR ( csöves mikrofonok ) bekötését ?
(#) tube_dani hozzászólása Feb 11, 2012 /
 
Sziasztok!
Javításra került hozzám egy Shure SM58 mikrofon. A srác takarítás céljából szétcsavarta és ekkor leszakadt az a két drót a forrfülről, ami a mikrofont és az XLR csatlakozót köti össze. Egy zöld és egy sárga drótról van szó. Nem tudom muliméterrel kimérni, hogy melyik a jel, melyik a test, mert a mikrofon alsó része ki van öntve viasszal, biztos valami elektronika van benne, ezért nem sípol a multi, mikor összeérintem a drótot az XLR lábaival. Ebben szeretném a segítségetek kérni, valamint, hogy a mikrofontól jövő két forrfül közül megyik a jel és a test. Sürgős lenne, már ma este használhatónak kell lennie!
(#) Inhouse válasza tube_dani hozzászólására (») Feb 11, 2012 /
 
Hát, ha dinamikus mikrofon, akkor nem fog sípolni, mivel 650ohm körül van a betét.

Üdv
Inhouse
(#) Zoli_bácsi válasza tube_dani hozzászólására (») Feb 11, 2012 /
 
A zöld és sárga vezetékek a mikrofon tekercsére mennek, illetve az illesztőtrafóra. Az illesztőtrafó miatt nem sípol a multi. Mindegy melyik-melyik. Legfeljebb 180fokos fázisfordítás lesz.

A mikrofon végén az XLR kiosztás: 1-GND; 2- hot; 3-hot A 2-es 3-as pont jön az illesztőtrafóról.
(#) Zoli_bácsi válasza Zoli_bácsi hozzászólására (») Feb 11, 2012 /
 
Szóval azt akartam volna írni, hogy mindegy melyik (sárga, zöld) megy forr fülre, mert a forr fül az a tekercs.
(#) alex98502 hozzászólása Márc 20, 2012 /
 
sziasztok
szeretnék építeni egy fülmonitor rendszert amiben AKG k311 es füleseket használnák és a gitárhoz egy 5 eres (4+árnyékok erenkét ) csoportkábelt használnék ezen fog menni a gitár jele meg a füles jele a kérdés a 2 jel össze fogja-e zavarni egymást?
(#) pucuka válasza alex98502 hozzászólására (») Márc 21, 2012 /
 
Az attól függ, hogy a jelek szintje hogyan viszonyul egymáshoz. Ha a gitár jele vonali, vagy annál nagyobb jelszintű, akkor nincs gond, de ha kisebb, áthallás keletkezik, esetleg begerjed az erősítőrendszer.
(#) Zoli_bácsi válasza pucuka hozzászólására (») Márc 21, 2012 /
 
Szerintem a gitárból mikrofonszintű jel megy a keverőbe, s a keverőből megy vonali szintű jel a fülesbe.
(#) pucuka válasza Zoli_bácsi hozzászólására (») Márc 21, 2012 /
 
Attól tartottam én is, dehát a gazdája csak tudja.
(#) alex98502 válasza pucuka hozzászólására (») Márc 21, 2012 /
 
gitárból mikrofon szintű jel megy a di boxba az a keverőbe meg a erősítőbe megy az erősítőből egy mikrofonon keresztül egy másik csatornán a keverőbe a keverőből egy felhalgató erősítőhőz asztán a fülesbe vonal szintű jel megy
(#) kallaizoli6 hozzászólása Ápr 26, 2012 /
 
Sziasztok. A helyzet az hogy van egy reloop rmx 30 bpm keverőm, amelynek az rca kimenetét szeretném összekötni a végfokom xlr bemenetével. a végfokon van xlr papa és mama bemenet is. Már megvettem két xlr mama és két rca mama dugót meg olyan kábelt ami két eres és mindkét ér külön van árnyékolva. Amit szeretnék csinálni az egy ilyen átalakító féle, amibe beledugóm az rca kábelt a másik fele meg mehet a végfokba. (Tehát a kábel egyik felén egy xlr mama másikon pedig egy rca mama dugó lesz). Na most a kérdésem az lenne, hogy hogyan kössem össze a két dugót. Első ötletem az volt, hogy az xlr 2es pontját kötöm össze az rca belsejével (azaz a forrasztási oldalról nézve rövidebb pöcökkel), az xlr 1es pontját pedig az rca külső (azaz a forrasztási oldalról nézve a hosszabbik pöcökkel). De egyik ismerős azt mondta, hogy eddig jó az elgondolás, csak szerinte össze kell kötni még az xlr dugón az 1es pontot a 3assal. Most akkor hogyan is kell. Légyszi segítsetek, mert nem igazán értem a dolgot.
(#) _vl_ válasza kallaizoli6 hozzászólására (») Ápr 26, 2012 /
 
Sima átalakítóval nem fog menni.

Vagy kell bele egy 1:1 tekercselésű trafó, vagy kell bele áramkör.

Ha két kimeneted van (mert ugye sztereó...) és bekötöd az XLR + és - bemeneteit az RCA jel és földpontjára, a kábel árnyékolását meg csak az XLR oldalán kötöd be, akkor valószínűleg hallani fogod a hangokat, de egy szép 50Hz-es brummogást is mellé.

De árulnak ilyet készen is:
http://monacor.bolt.hu/xlr-rca-szimmetrizalo/1847-neutrik-na-2md0btx.html

Mondjuk két ilyen árából lehet, hogy megérné inkább lecserélni a keverőt egy profibbra, amin van XLR kimenet, hamár sikerült hozzá profi erősítőt venni...
(#) strobi hozzászólása Feb 1, 2019 /
 
Sziasztok!
Interneten nem találtam az adott szituáció kapcsán kimerítő választ.

mikrofon kapszulát szeretnék rákötni a hangkártyámra frekvenciamérés céljából. a kapszulák adatlapján általában 1-10 V közötti feszültség van feltüntetve. a fantomtáp ennek ellenére 48V-ot ad ki.
Kiszemelt kapszula mellékelve,
Hangkártya egy Focusrite 2i2 amin a bemenet egy kombinált 1/4 jack - XLR kivitelű (XLR alkalmazása esetén aktiválja a mic bemenetet, egyébként line in/instrument in)

Alapvető kérdésem, hogyan érdemes bekötni a mikrofont? Illetve a tápot nem tudom, hogyan van jelen. Lekapcsolt fantomtápnál is ad valamekkora feszültséget? Az nyilvánvaló, hogy XLR-en tud adni tápot a kapszulának.
Előre is köszönöm a tippeket
(#) FIGIRI válasza strobi hozzászólására (») Feb 1, 2019 / 1
 
www.verescsaba.com/fantom.html
Itt megtalálod, hogyan lehet megoldani.
https://www.hobbielektronika.hu/forum/topic_post_1634141.html#1634141 Ez pedik plusz segitség.
A hozzászólás módosítva: Feb 1, 2019
(#) Balaa16 hozzászólása Máj 1, 2020 /
 
Üdv! XLR kimenettel rendelkező mikrofont szeretnék régi BEAG erősítőre kötni, ami 3 pólusú tuchel dugót fogad. A kérdésem az, hogy ennek lábkiosztása az xlr-el megegyező, vagyis a dugót szemből nézve bal oldalt van a föld, középen lent a negatív, jobb oldalt pedig a pozitív? Egy olyan kábelt szeretnék összeforrasztani, amelyen XLR aljzat és tuchel dugó van.
A hozzászólás módosítva: Máj 1, 2020
(#) Massawa válasza Balaa16 hozzászólására (») Máj 1, 2020 /
 
Ime
(#) Balaa16 válasza Massawa hozzászólására (») Máj 1, 2020 /
 
Bocsi, de ez nem válasz a kérdésemre, itt egy xlr apát és xlr anyát szerel fel az illető (én legalábbis annak látom). Szóval azt szeretném tudni, hogy az xlr apa és a tuchel dugó bekötése megegyezik? (nekem nem triviális a dolog, a tuchel lábkiosztásáról semmit se találok)
A hozzászólás módosítva: Máj 1, 2020
(#) Massawa válasza Balaa16 hozzászólására (») Máj 1, 2020 /
 
A tuchelen a két szélsö a bemenet, az also középsö a föld (ha szimmetrikusan van bekotve. Ha nem, akkor nem marad más hátra ki kell probálni). Azt sem tudjuk milyen a mikrofonod, lehet, hogy phantom is kell hozzá (48V) . Az rendszerint hiányzik a tuchelröl.
Következő: »»   2 / 3
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem