Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Rádió javítás
 
Témaindító: Jancsika, idő: Jan 8, 2008
Témakörök:
Lapozás: OK   50 / 68
(#) pucuka válasza Kera_Will hozzászólására (») Márc 27, 2020 /
 
Köszönöm, hogy intézted az áthelyezést a téma felvetője helyett.
Fel nem foghatom, miért kell mindjárt mindent széttekerni, biztos azért, hogy később sokkal nehezebb legyen megjavítani.
Annyiban volt szerencsés a doboztető levétele, hogy láthassa a delikvens, hol vannak a hangolásér első sorban felelős elemek, tekercsek, trimmer kondik, varikapok. De ez nem jelenti azt, hogy mindjárt bele is kell túrni, mert utána sokkal nehezebb lesz visszaállítani.
Az eredeti hiba jelenségből következik, hogy a hangolófesszel van a baj.
Dehát csak pampogok, pampogok, de ahogy látom Te is.
Azért aki javításra adja a fejét, annak ismernie kellene egy AM/FM vevő működési elvét, mert különben nehéz lesz.
Ha meg valaki ismeri, ki lehet legózni, hogy ki kivel van, hol kell keresni a hibát. Az már azért túlzás, ha meg is mondjuk a hiba okát ketten is, és mégse megy át.
(#) pucuka válasza Kera_Will hozzászólására (») Márc 27, 2020 /
 
Az eredeti hozzászólásban még az volt, hogy megy az FM, de rossz helyen, a sáv alja kicsúszott a vételi sávból., tehát működött a rádió.
Az AM részről nem volt információ, meglehet nem is volt lényeges. Ezért sem a két sávhoz tartozó hangoló elemeket piszkálni teljesen felesleges, bár egyértelműen azok voltak könnyen elérhető helyen.
(de ha az embernek a füle viszket, akkor ne a fenekét vakarja)
(#) btamas81 válasza pucuka hozzászólására (») Márc 28, 2020 /
 
Köszönöm mindkettőtöknek a segítséget. Felfogtam, megértettem, hogy a hangolófeszülségen kellene állítani. Sajna a képességeimet ez meghaladja.
Bejelöltem hol álltak eredetileg a potméterek, nem ész nélkül tekergettem. És csak a high/low potikon állítottam, a dobozban nem tekertem el semmit. Mivel csak FM-en hallgatom nekem ez a megoldás megfelelt.
Csak tippelni tudtam volna melyikkel lehet állítani a hangolófeszt, azzal meg szerintem nagyobb bajt csináltam volna (mármint, ha a tippre kiválasztott potit tekergetem. Egyébként a bal felső sarokban lévő egymagában lévő poti a tippem).
A térerőmérő magnó üzemmódban kivezérlésjelző is, az erősítő részre van rákötve, a stereo led is hasonlóan, az erősítőre megy.
(#) Josika001 hozzászólása Ápr 3, 2020 /
 
Üdv mindenkinek!
Van egy Junga típusú szovjet zsebrádióm, hiányoztak belőle az elkók, de azokat pótoltam, mostmár minden alkatrész benne van, de ennek ellenére, csak bekapcsoláskor pattan egyet, és semmi mást nem csinál.
Valaki tudna segíteni, nagyon megköszönném...
(#) fecameca válasza Josika001 hozzászólására (») Ápr 4, 2020 /
 
Ha ez lenne az: Junga-radio egy egyenesvevő, nem lehet egy nagy durranás rendbe tenni. Akármi is lehet. Elég 1 szakadt ellenállás, zárlatos tranzisztor, panel repedés, rossz forrasztás, eloxidálódott alkatrészlábak, stb. Méricskélni kellene benne.
(#) Josika001 válasza fecameca hozzászólására (») Ápr 4, 2020 /
 
Az lesz az köszönöm szépen...
Találtam egy rossz ellenállást, de még nem találtam cseredarabot, ha lesz akkor jelentezem...
(#) Laci66 hozzászólása Máj 17, 2020 /
 
Sziasztok!
Segítséget kérnék egy Vidi RM 5642 S probléma megoldásához!
A kis hülye nem képes tartani a beállított csatornát, állandóan elhangolódik.
Kondi problémára gyanakszom az oszcillátor vagy a modulátor körben, de mivel nem vagyok
műszerész jól jönne egy kis segítség!
Kösz!
A hozzászólás módosítva: Máj 17, 2020
(#) Laci66 válasza Laci66 hozzászólására (») Máj 17, 2020 /
 
Közben "tanyáztam" és letöltöttem a kapcsrajzot.
Melyik alkatrész lehet a bűnös?

vidi.jpg
    
(#) fecameca válasza Laci66 hozzászólására (») Máj 17, 2020 /
 
Mivel forgókondenzátoros, hangolófeszültség hiba kizárt. Gyanúsak lehetnek a hullámváltó kontaktusai, a tápfeszültség változásai is okozhatnak elhangolódást, ha félre van hangolva az FM KF, akkor nem, vagy éppen fordítva működik az AFC, esetleg az oszcillátor tranzisztor környéke (második BF 241). Esetleges beázások okozhatnak random munkapont elmászkálást az oszcillátor körben (de ez látszik fehér sókicsapódás formájában). Az AFC és a hangolásjelző körében levő kondenzátorok esetleg, láttam már 100 nF kerámiát átvezetni, nem tudom, mivel szennyeződött, de nagyon ritkán előfordulhat olyan is.
(#) pucuka válasza Laci66 hozzászólására (») Máj 17, 2020 /
 
Nehéz lesz. AFC probléma, ami eredhet hangolási problémából.
A TDA1220 9. lába, és a BA102 körül kell keresgélned ezek felelősek az AFC ért. A BA243 kapcsoló diódák, csak az OIRT/CCIR átkapcsolást végzik, az oszcillátor, és modulátor tekercsek egy részének rövidre zárásával.
Az AFC helytelen működéséhez hozzátartozik a 12. 13. lábak között található produkt detektor hangolt körének nem pontos frekvenciára hangolása is. Szóval egy újrahangolás nem ártana, de ez műszerek nélkül nem fog menni.
(#) Laci66 válasza fecameca hozzászólására (») Máj 19, 2020 /
 
Sziasztok!
Mindkettőtöknek köszönöm a választ!
Talán a hétvégén lesz időm foglalkozni vele, remélem nem az IC döglődik mert azt már nem biztos
hogy lehet kapni. A rajzot nézegetve pikós, nanós kondik vannak azok nem sűrűn pusztulnak...
Beázva nem volt, kontakt hibák meg nem ilyen lassú elmászást produkálnak.
Esetleg az IC tápjában a 100mikis kondit érdemes lehet cserélni.
A hozzászólás módosítva: Máj 19, 2020
(#) szs hozzászólása Jún 13, 2020 /
 
Szervusztok!
Beszereztem az első képen szereplő rádiót. Működik, szép "faterrádiója" hangja van, viszont egy probléma volt vele. Kizárólag a Kossuth-ot fogta, és bár szinte kizárólag csak azt hallgatom, azért úgy gondoltam, ennek csak működnie kéne, beállítható legyen.
Nosza kivettem a dobozából (kávájából?), hát a 2.-3. képen látható forgókondenzátor volt beragadva. Elkaptam a tengelyét fogóval, nehezen megindult, vagy 25-30szor áthajtottam előre-hátra, mostmár bírja a skálahúr mozgatni.
Miközben nagyon örülök, azért lenne egy kérdésem felétek: mivel ennek a forókondenzátornak levehető a teteje, szokták ezt valamivel befújni, kenni? Vagy isten ments, örüljek, aztán ha megint megszorulna, újra mozgassam ki?
A hozzászólás módosítva: Jún 13, 2020
(#) vajasll válasza szs hozzászólására (») Jún 13, 2020 / 1
 
Nem kell fújkálni sehova,nem is szabad. Viszont: Minden olyan helyre ahol forgó mozgás van (siklócsapágy ,néha golyóscsapágy ) egy-egy csepp műszerolaj (sűrű mozgatás közben) csodákat tesz.A képek alapján a két végén: a tárcsa felől, a tengelynél kivűl-belűl ,ill. a végén a "hézagoló " csavarnál,belül.
A hozzászólás módosítva: Jún 13, 2020
(#) szs válasza vajasll hozzászólására (») Jún 13, 2020 /
 
Ó, köszönöm!
Mondjuk még így a válaszod előtt csak a tárcsa mögötti külső oldali részre mertem volna olajt tenni -ha volna. (De még azon is agyaltam, lehet, oda sem szabad)
De szerzek, és akkor (mostmár) belülről is merek(mármint a tengely csapjaira) Majd veszek injekcióstűt meg fecskendőt, hátha azzal pont oda is tudom juttatni, aková akarom.
A hozzászólás módosítva: Jún 13, 2020
(#) lefituta hozzászólása Jún 13, 2020 /
 
RFT RK88 sensit rádióerősítőm van 1981-ből. Gyárilag CCIR. Ha valaki, aki nálam okosabb megmondaná, mit csináljak vele, ha az URH adók olyan kicsi sávszélességűek, hogy egy tizedmilliméter skálafordítás után elmegy. Ez a programozott és a kézi hangolásnál is fennáll. A térerő megvan a kivezérlésjelző szerint de először a zöld LED gyullad ki, így mono, majd a piros is de többször játszani kell vele, mert túlmegyek rajta. Régen a rövidhullámot fogó készülékeken volt sávnyújtó, valami ilyesmi kellene ide is? Gyárilag lenne ilyen? Köszi, ha valaki tippet ad.
(#) dokidoki válasza szs hozzászólására (») Jún 13, 2020 /
 
Ha nem akarsz várni a tűre és a fecskendőre, akkor egy félbehasított fogpiszkálóval is célt lehet érni. Ezzel nem is lehet túlspriccelni olajjal. Amúgy meg inkább zsír kellene oda. Az nem folyik el semerre, ha szerencsés az ember.
(#) dokidoki válasza lefituta hozzászólására (») Jún 13, 2020 /
 
Az a kérdés, hogy van -e AFC -gomb, és vajon működik -e jól. Ilyen esetben az végzi el a piszkos munkát.
(#) szs válasza dokidoki hozzászólására (») Jún 13, 2020 /
 
Nem a tű meg a fecskendő a nagyobb akadály, -a gyógyszertárban még most is tudnék venni (még 20 percig),- műszerolajt nem kapok így szombat este
A hozzászólás módosítva: Jún 13, 2020
(#) lefituta válasza dokidoki hozzászólására (») Jún 14, 2020 /
 
AFC- je van, de hogy mennyire működik jól, azt nem tudom. Azt sem bánnám, ha ki lehetne iktatni, legfeljebb utána hangolnék, ha elmászik.
(#) dokidoki válasza lefituta hozzászólására (») Jún 14, 2020 /
 
Az AFC pont abban a jelenségben hozna javulást amire panaszod van, már ha jól működik. Ki be kapcsolgatásával ellenőrizhető, hogy hangolás közben mit is reagál.
(#) pucuka válasza lefituta hozzászólására (») Jún 14, 2020 /
 
Próbáltam kapcsolási rajzot keresni, de nem találtam. Jó lenne, ha előkeresnéd.
Ha jól értem, az a probléma, hogy az állomások "összesűrűsödtek". Ezesetben valószínű, hogy varikapos hangolású, és a hangoló feszültséggel van a probléma. Ezt egy multiméterrel ellenőrizheted.
Ha ezt rendbetetted, akkor jöhet az AFC, bár azzal már valószínűleg nem lesz gond.
A hozzászólás módosítva: Jún 14, 2020
(#) fecameca válasza pucuka hozzászólására (») Jún 14, 2020 /
 
Az Elektrotanyáról letölthető. Valóban varicapos. Egy .zip fájl, kibontva tiff képfájlokkal. Hangolófesz. honnan jön, jó lesz lenyomozni. (A KF panel 8-as pont.)
A hozzászólás módosítva: Jún 14, 2020
(#) lefituta válasza dokidoki hozzászólására (») Jún 14, 2020 /
 
Az AFC működése nem valami erőteljes, noha működik. Kis elmászásnál helyre húzza az adót, de ha kicsit jobban kellene, már nem tudja. A beprogramozott adók is elmásznak, működés közben és kikapcsolás esetén is.
(#) lefituta válasza fecameca hozzászólására (») Jún 14, 2020 /
 
Köszi a letöltést, közben feltettem én is egy másik oldalról. Lehet követni a hangolófesz útját, de hogy mennyinek kell lenni és hol mérjem, azt nem tudom.
https://nvhrbiblio.nl/schema/Heli_RK88.pdf
(#) lefituta válasza pucuka hozzászólására (») Jún 14, 2020 /
 
Köszi! Fecameca is letöltötte én is keresgéltem és itt leltem meg
https://nvhrbiblio.nl/schema/Heli_RK88.pdf
(#) dokidoki válasza lefituta hozzászólására (») Jún 14, 2020 /
 
Akkor csak az lesz amit Pucuka fórumtárs ír, Át kell mérni, tunerdoboz 5-ös lába a hangolófeszültség. Ennek a két szélső tartománya mennyi a skála kettő végpontján? A C1 kondi sarkain a feszültség mennyi, R1(felső maximum C1-n mért érték - 1-2Volt) R2(alsó minimum~ 1Volt) trimmer poti nem sokat szabályoz, de lehet, hogy kontaktos(hangoló poti(k) is ), vagy eltekert. C1 szivároghat,... Tuner 7 lábán AFC feszültség mérhető, ott hangolgatáskor ha be van kapcsolva AFC akkor utána szabályoz, ennek a változása követhető egy multiméterrel. Itt esetleg megnézni a C2-t nem -e szivárog, átvezet -e. Egyáltalán az elejéről kezdeni, hogy a tápfeszültségek megvannak-e, stabilak zavarmentesek.
Mindezek után egy komolyabb felkészültséggel, műszerezettséggel átnézni és a hangolást ellenőrizni mindenhol. Elég rosszul követhető a pdf rajzai, nincsenek lényegesebb feszültségadatok, maga a rádió összetett - bonyolult szerkezet, hozzáértés és tapasztalat nélkül nem kis falat, akkor főleg nem, ha távjavításról van szó
Ha nincs komoly baja óvatos szisztematikus piszkálgatással ellenőrizhető a hangolás, ha már valamelyest stabilan működik.
A hozzászólás módosítva: Jún 14, 2020
(#) pucuka válasza lefituta hozzászólására (») Jún 14, 2020 /
 
A hangoló feszültséget a D1 (SZX19/24) kb. 24 V -os zéner állítja elő. Először ezen mérj feszültséget. Azután a hangoló potmétereken, hogy állítják-e rendesen a feszültséget, bár ahogy mondtad a prorammozókkal is ugyanaz a helyzet.
Szóval nézd meg a zénert.
(#) lefituta válasza dokidoki hozzászólására (») Jún 15, 2020 /
 
Köszönöm, annyira alapos amit írtál, hogy szerintem ezt követve, megtalálom a hibát. Köszike!
(#) lefituta válasza pucuka hozzászólására (») Jún 15, 2020 /
 
Köszönöm az útmutatást és a fáradozást. Így biztos sikerülni fog a rendbe tétele. Köszönöm.
(#) pucuka válasza lefituta hozzászólására (») Jún 15, 2020 /
 
Lehet, hogy a modulátor körben valamelyik varikap zárlatos lett, és lehúzza a hangoló feszültséget. Ezt is vizsgáld, egyszerűbb, ha a hangoló feszültséget a varikapra juttató ellenállás (47 k) egyik lábát emeled ki, könnyebben pótolható, ha netán a procedúra alatt megsérül.
Következő: »»   50 / 68
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem