Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektromos kéziszerszámok motorjának működési elve
Lapozás: OK   3 / 3
(#) Massawa válasza Larida hozzászólására (») Máj 25, 2020 /
 
Más a tekercselése.
(#) Massawa válasza granpa hozzászólására (») Máj 25, 2020 /
 
Ezeket felejtsétek el, nem véletlenül vagy unalombol használnak 110 V-s hálozatot az épitkezéseken. ( a nyilvános hálozat mindenhol 230 V - legalább 40 éve már).
Náluk az a gond, hogy a hálozat kiépitése más mint a kontinensen. Náluk nincs elosztoszekrény meg kismegszakitok (biztositékok), és a hálozat az épületen belül hurok. Azért használnak olyan idétlen stekkereket (dugokat), mert abban van a biztositék. Ugyanez érvényes az épitkezésekre is, és biztonsági okokbol használnak ott 110 V-t - ismét megszakitok nélkül.
(#) pucuka válasza Massawa hozzászólására (») Máj 25, 2020 /
 
Attól még működik az autotrafó, mert a 110 V -os hálózat földfüggetlen. A földelés külön van, és nincs összekötve a 110 V hálózat egyik vezetőjével sem. Az érintésvédelem a földfüggetlenségben rejtőzik.
(#) granpa válasza Massawa hozzászólására (») Máj 25, 2020 /
 
Tisztában vagyok azzal, hogy nem földfüggetlen az autótrafó, csak egyszerű (olcsóbb), gyors megoldás. Igazi a leválasztó, csak drágább. Az ottani rendszert nem ismerem, de itthon dolgoztam a 48 V-os biztonsági rendszerrel. Mondjuk a 110 V is megrúgja az embert rendesen.
(#) Massawa válasza pucuka hozzászólására (») Máj 25, 2020 /
 
Csak nem kivánatos az épitkezésen, ha a szabály 110V-t ir elö, akkor netanácsolj senkinek autotrafot meg 230 Voltot. (Az épitkezési vállalat cipeli oda a leválaszto trafot, hogy a nyilvános 3x400V-os hálozatbol lássa el a munkásokat alacsony feszültséggel).
(#) pucuka válasza Massawa hozzászólására (») Máj 25, 2020 /
 
Ha a földfüggetlen 110 V -ba beköti az autotrafót, az is földfüggetlen lesz. Hogy ez mennyire szabályos, azt nem tudom pláne építkezésen, valószínűleg nem fogják megdícsérni a buherálásért, de ez legyen az ő dolga. Technikailag megoldható.
Egyébként minő véletlen, mindkét nagytestvérnél így van, legalábbis háztartásban.
Az, hogy nálunk másképp van, az más kérdés. Az is kérdés, hogy mit szólnak az építkezésen (feltehetően nedves környezetben) a 220 -hoz, azt sem tudom. Érintésvédelmileg nem probléma a földfüggetlen hálózat, elvileg a 110, és a 220 V -os földfüggetlen hálózat bármelyik vezetékét érinted, az lesz földpotenciálon. Természetesen, hogy ez mennyire egyezk az előírásokkal, azt nem tudom.
Az is ésszerű lenne, ha a megfelelő szerszámokat használná. Soha sem vezet jóra, ha egy szerszámot az eredetitől eltérő kultúrájú helyen használják.
A hozzászólás módosítva: Máj 25, 2020
(#) Massawa válasza pucuka hozzászólására (») Máj 25, 2020 /
 
Valoszinü pontosan emiatt használnak az angol épitkezéseken 110V-t, mert akkor valoszinü kézben tudják tartani a szerszámok minöségét ( sima boltokban az Albionban nem láttam 110V-s kéziszerszámot) és meg tudnak felelni valamilyen biztonsági elöirásoknak. Egészen biztosan nem örülnének, ha valaki odaállit valamilyen autotrafoval meg hazulrol hozott 230V-s sarokcsiszoloval vagy furogéppel.
(#) pucuka válasza Massawa hozzászólására (») Máj 25, 2020 /
 
Az autótrafó használatával nem sérül az érintésvédelem, de hogy milyen szabályok vannak, arról fogalmam sincsen. Az viszont nagyon valószínű, hogy sokkal gyakoribb, és szigorúbb az ellenőrzés.
(#) Massawa válasza pucuka hozzászólására (») Máj 26, 2020 /
 
Akkor már egy hosszabito kábel olcsobb. Ott van a 230 V-s hálozat a fö trafonál.....
(#) Larida válasza VIM hozzászólására (») Máj 26, 2020 /
 
Szia. Nem lehet trafót használni. Pont az a lényeg hogy a szerszámokban 110 volt legyen, 110 voltról müködjön. A hálózat itt ugyanugy 220 mint otthon. Nem létezik más megoldás?
(#) Larida hozzászólása Máj 26, 2020 /
 
Inditó relék cseréje, az nem megoldás?
(#) Larida hozzászólása Máj 26, 2020 /
 
Konkrétan erre gondoltam.
(#) Sebi válasza Larida hozzászólására (») Máj 26, 2020 /
 
A képen 220nF-os zavarszűrő kondenzátor látható...
(#) Massawa válasza Larida hozzászólására (») Máj 26, 2020 /
 
Még mindig nem érted és ott akarsz dolgozni? Ha a szabály olyan, hogy az adott épitkezésen csak 110V-s szerszámok használhatok, akkor olyat kell venni, kérni, kölcsönözni, és nem spekulálni hogyan kell a szabályt kikerülni. És vigyázni, nehogy meglássák a táskádban a szerszámot amire 230V van irva.
(#) Gafly válasza Sebi hozzászólására (») Máj 26, 2020 /
 
Én meg azon gondolkoztam, hogy honnan jön ez a 110 Volt?
Ha Amerika, akkor még OK, de UK?
(#) Larida válasza Massawa hozzászólására (») Máj 26, 2020 /
 
Naívan azt gondoltam ez az csoport azért van hogy segítsen ha valaki kérdez. Nem szabály kirerüléséröl van szó hanem arról hogy a már meglévő kisgépeim ne a kukába kerüljenek vagy a polcon porosodjanak, hanem egy kis "átalakitással" használhatóak legyenek.
(#) Gafly válasza Larida hozzászólására (») Máj 26, 2020 / 1
 
Lehet hogy külsőre nem látszik, de pontosan ez történik.
(#) Massawa válasza Larida hozzászólására (») Máj 26, 2020 /
 
Ha átalakitod sem fogsz megfelelni az ottani szabványoknak érds már meg végre.
Nem ismerem pontosan az angol törvényeket, de talán már észrevetted, hogy az ottani bolti gépek is kivétel nélkül 230V-sak, a kollégáid az épületen viszont nem olyanokkal, hanem erdeti 110V-s gépekkel dolgoznak. Nagyon valoszinü, hogy ezt valaki ellenörzi is. Miért nem a kollégákkal tárgyalod a dolgot - honnan van nekik 110 V-s gépük, vagy mi a szabály?
Mi itt mást nem igen tudunk mondani. A motorok a gépekben nem egyformák - azokat áttekercselheted, de hogy azután meg-e fog felelni az ottani szabályoknak azt ne rajtunk kérd számon.
(#) Massawa válasza Gafly hozzászólására (») Máj 26, 2020 /
 
Biztonsági okokbol, ahogy sok "nedves" gépgyárban csak 48 V-s gépeket szabad használni, valoszinü Albionban az épületekre 110V-t tartották megfelelönek - talán azért is, mert igy még arányllag olcson jutnak 110V-s szerszámokhoz a tengerentulrol.
(#) Massawa válasza Larida hozzászólására (») Máj 26, 2020 / 1
 
Elég lett volna elolvasni az alábbi szabályt;

Idézet:
„Portable electrical equipment

Tools, plugs and cables designed for DIY and domestic use are not suitable for site conditions. You should use cordless tools or those that operate from a 110V centre tapped to earth (CTE) supply system so that the maximum voltage to earth does not exceed 55V.

Regularly inspect power tools and take them out of service if they are damaged. Tools should be serviced by qualified electricians. Do not do makeshift repairs.”


A törvény
Következő: »»   3 / 3
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem