Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PEN, PE, EPH
 
Témaindító: manó10, idő: Jún 27, 2020
Lapozás: OK   1 / 1
(#) manó10 hozzászólása Jún 27, 2020 /
 
Üvözletem,
Lenne egy olyan kérdésem, hogy szeretnek gázkazánt beepíttetni az epületbe! Ennek ugyebár feltétele az eph nyilatkozat.Nemrég lett teljesítmeny bővítve, kábel cserélve az óra es a fő lakáselosztó között (5vezeték, tehét PEN már szétválasztva). Van egy alelosztóm is, az is korrekt. Na most jön a csavar. Alelosztóban van FI, de az most nem játszik. Van egy mellekepületem, ahova viszont csak 4ér megy az elosztóból.3 fazis es test. Es a mellékepületben minden kék és zöld sárga össze van kötve. Főelosztómban ahonnan ez a kábel jön, nincs FI. (Ha lenne soha nem maradna fennt). Ebből az eloaztóból kéne kúlön FI-vel védett áramkör a kazánnak meg eph gerinc a kazánhoz! De hogyan? Ha teszek egy FI-t a főelosztóba, akkor ugye a kazán aramköre is védett lesz, de nem fog fennt maradni.(Melléképület miatt) Ha csak egy Fi- t epitek be és onnan külön áramkört viszek kazánnak az jó! Viszont nem vsinálok azzal hibát, hogy hagyom összekötve a zöld sárgákat es kekeket a mellekepületben. Ugye minden csövem az eph miatt földpotencialra kerül, viszont melléképuletben kékek is rá vannak aggatva erre!
(#) Bakman válasza manó10 hozzászólására (») Jún 27, 2020 / 2
 
Idézet:
„a mellékepületben minden kék és zöld sárga össze van kötve”
Meg kell csinálni a melléképület villamos hálózatát. Ez az összekötősdi mondhatni nem túl egészséges. Ideigelens megoldás lehet, ha a melléképületet a szerelésig teljesen áramtalanítjátok.
(#) manó10 hozzászólása Jún 27, 2020 /
 
Én arra gondoltam, hogy a mellékepületbe hatramenő 3 fázisvezető közül az egyiket lekötöm, és azon nullát küldök hátraaz elosztóból és már jó is. Annyi, hogy a melléképület akkor 2 fázisra lesz leosztva. Akkor az FI is fenntmarad, nyugodt szívvel kötöm rá a csöveket az eph gerincre amit az elosztó PE sínjéről húzok.Melléképületemben nem lesz 3 fázis, de annyi baj legyen. Ez jó megoldás lehet?
(#) vargham válasza manó10 hozzászólására (») Jún 27, 2020 / 1
 
Idézet:
„Ha lenne soha nem maradna fennt”

Szerintem legelőször azt kellene megoldani, hogy minden áramkörön működjön a fi. (Hibaelhárítás.)
(#) Zsolt 73 válasza manó10 hozzászólására (») Jún 27, 2020 /
 
Ne bütykölj, hívj egy villanyszerelőt ! A Fí-relé fontos, sokat spórolhatsz vele, akár egy temetés árát !
(#) manó10 válasza vargham hozzászólására (») Jún 27, 2020 / 1
 
Igen! Erre irányulna a melléképület rendbetétele. Jogy külön nulla és védővezető menjen hátra és így mindenhol rendesen működjön az FI. Utána jöhet az EPH a lakáselosztó PE sínjéről és akkor nyugodt az ember.
(#) manó10 válasza Zsolt 73 hozzászólására (») Jún 27, 2020 /
 
Természetesen hívok, csak érdekel a téma, nem vagyok villanyszerelő, de nem vagyok teljesen laikus. Szeretem tudni és érteni, jogy mit hogy csinálnak nálam!
(#) proba válasza manó10 hozzászólására (») Jún 27, 2020 /
 
Milyen vastag vezeték megy a melléképületbe? Ha 10mm2 van, akkor ott helyben teszel rá egy földelést, a jelenlegi nulla vezetőt kinevezed PEN-nek. és már lehet is felrakni a FI relét a melléképületbe.
(#) manó10 válasza proba hozzászólására (») Jún 28, 2020 /
 
Hát nem elgendő a keresztmetszet. Max 4es.Szerinten azt fogim tenni, mivel kábelcserére nincs lehetőség és rombolni sem nagyon akarok, hogy csak 2 fazist küldök át plusz N és PE és már jó is. Nincs 3fázisú fogyasztóm hátul.
(#) Sebi válasza manó10 hozzászólására (») Jún 30, 2020 / 1
 
Ha a melléképületbe 3f + nullavezető megy és úgy oldották meg a "védőföldet", hogy a meglévő külön vezetett zöld-sárgákat egy ponton rákötötték a nullavezetőre, az szabálytalan ugyan, de nem verhetné le a FI-relét. Valószínű, hogy valahol a melléképületben a zöld-sárga kap egy (majdnem) igazi földet is pl.gáz,vagy vízcsőtől. Ebben az esetben terhelés nélkül nem, de akár 100W-os izzóval terhelve már leold a FI-relé, mert a nulla ágat söntöli a föld, tehát azon csak fele áram folyik, mint a fázison.
(#) ötfelezős hozzászólása Dec 10, 2020 /
 
A megoldás attól függött volna, hogy vajon a melléképületbe menő vezeték keresztmetszete (és anyaga) megfelelő-e PEN vezetőnek.
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem