Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Weller hőfokszabályzó
 
Témaindító: devid, idő: Feb 28, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   32 / 32
(#) proli007 válasza fecodat hozzászólására (») Jún 10, 2020 /
 
Hello! Jóska is érdeklődni fog, hogy a kimenten kívül, mit is mértél.. Pld. az IC lábain. És hogy hőelem volt-e az áramkör bemenetén.
(#) tönöpö hozzászólása Aug 19, 2020 /
 
Sziasztok! Nekem a a régi "kattogós" Wellerhez kellene egy analóg hőfokszabályzó, amit találtam többet is az oldalakon. De ehhez csak a termisztoros változat jöhet szóba, de a termisztorról sehol nem találtam iránymutatást. Tudja valaki, hogy milyen termisztor lenne erre a célra jó, ami bírja az 500 fokot is, és betolható a mágnesvezérlésű kontaktus felől. Sajnos nagyon drága egy új kapcsoló, a régi teljesen tönkre ment. Egy éve már úgy üzemelt elég jól, hogy a kapcsoló egy plusz szál behúzásával egy relét vezérelt a trafó dobozában, és ez kapcsolta a teljesítményt. de már ez is betojt, a kapcsoló teljesen kuka. Nem akarom a Wellert eldobni, mert sokszor 8-as hegyet kell használnom rézcsapok forrasztására, és erre a többi olcsó 48W-os pákák ebből a szempontból alkalmatlanok. Van nekem is SMA 051-es, nagyon jó, de erre alkalmatlan. Tud valaki segíteni?
(#) sector99 válasza tönöpö hozzászólására (») Aug 19, 2020 /
 
Még nem csináltam ilyent, de az én javaslatom egy "K" tip., multiméterhez kapható szonda(hőmérő).
Olcsó, bőven elfér a fűtőbetétben és a sokak által megépített - analóg, műveleti erősítős - szabályzóval újra használhatod kedvenc (most már nem kattogó) pákádat.
De azért hallgasd meg mások javaslatait is...
(#) tönöpö válasza sector99 hozzászólására (») Aug 19, 2020 /
 
Köszi, jó az ötlet. Nem tudom, milyen az a K típusú multiméter, de utána nézek. Esetleg tudod, hol kapható az a szonda?
(#) sector99 válasza tönöpö hozzászólására (») Aug 19, 2020 /
 
Bocs, talán rosszul fogalmaztam: nem a multiméter a K tipusú, hanem a hozzá kapható mérőszonda. A hőmérséklet mérésre is alkalmas multiknak általában tartozéka is, de külön is kapható. Most mobilról nem tudok hirtelen linket beilleszteni, de google segít. És abban is, hogy mekkora az általa leadott fesz. a hőmérséklet függvényében.
A max. méréshatárat figyeld, többfélét árulnak.
(#) tönöpö hozzászólása Aug 19, 2020 /
 
Helyesbítek: hol kapható a multiméterhez való K-típusú szonda, amelyik bírja az 500 fokot? Mert én csak 290 fokig találtam, és tudtommal ezek termoelemek, hőelemek, nem? Én a mellékelt rajzon látható Thermisztor típusát keresném, meg a vásárlási helyét. Köszi

paka.gif
    
(#) tönöpö hozzászólása Aug 19, 2020 /
 
Te értelmesen, jól írtad elsőre is, én írtam hülyeséget, elnézést.
(#) sector99 válasza tönöpö hozzászólására (») Aug 19, 2020 /
 
Ok, akkor például ilyesmire gondoltál ?
(#) proli007 válasza tönöpö hozzászólására (») Aug 20, 2020 /
 
Hello! Ez az eredeti Weller PTC. Az eltúlzott árától nem leszel boldog.
A hőfokszabályzós pákához más forrasztóbetétek valók, mint ami a pattogósban van. Mert a Curie fémmel nem tudsz tisztességes termikus kapcsolatot létrehozni.
(#) kissi válasza tönöpö hozzászólására (») Aug 20, 2020 /
 
Szia!

A kapcsoló óvatosan szétszedhető és óvatosan, "finom" csiszolóvászonnal, kontaktspray-el még megjavítható egy időre ( főleg, ha a teljesítményt leveszed róla egy relével vagy triakkal !) !
(#) tönöpö válasza sector99 hozzászólására (») Aug 20, 2020 /
 
Hmm. Az árakat nézegetve a Te K-tipusu szondáddal valo megoldás a legolcsobb, és talán a legjobb is, mert egy höelem talán nehezebben megy tönkre, mint egy termisztor, valamint a kis höelem végét bele tudom dugni a betétröl eltávolitott Curie- pontos elem helyére. Csak találjak olyan termoelemet, ami 500 fokig birja tartosan.
Köszönöm mindenkinek a válaszokat!
(#) proli007 válasza tönöpö hozzászólására (») Aug 20, 2020 /
 
(#) tönöpö válasza proli007 hozzászólására (») Aug 21, 2020 /
 
Igen, ez höelem! A végén elirtam, köszi.
(#) proli007 válasza tönöpö hozzászólására (») Aug 21, 2020 /
 
Nem írtad el, mert a termoelem és a hőelem ugyan az.
(#) tönöpö hozzászólása Aug 23, 2020 /
 
Akkor nem értem, miért írtad oda, hogy hőelem K? Igen a thermo az magyarul hőt jelent. Amúgy tényleg ugyan az, de szerintem mégsem, kis különbséggel. A termoelem az egy csőbe rejtett hőelem, ami a kazánok, sütők hőmérsékletét figyeli. A hőelem szerintem nincs csőbe rejtve, hanem közvetlen hőálló vezeték végén van a csatlakozás. Szerintem! De ez a legkevesebb. Ráadásul találtam egy korábban vásárolt digit műszerhez egy szilikonos vezetékkel ellátott hőelemet, ráadásul K típusút. Ehhez megcsinálom a hőfokszabályzót, ami hőelemhez készült. Sajnos a kapcsolóját nem lehet megmenteni, szorul, nem az érintkezőkkel van a baj. Viszont ebbe a csőbe rejtem a kis hőelemet, amelynek végeit a kapcsoló saruira forrasztom, és innen viszem tovább a kábelben az elektronika felé. legalábbis így tervezem. Maga az hőelem érzékelőjét pedig bevezetem a kattogós Weller-betétből eltávolított Curie elem helyére. Remélem, így a pontos hőmérsékletet fogja mérni.
(#) proli007 válasza tönöpö hozzászólására (») Aug 23, 2020 /
 
A megnevezésnek semmi köze a fizikai kialakításhoz. Abból viszont százféle van. Az hogy ki hogy nevezi, fordítás és alkalmazási szokás dolga. Thermocouple "TC"
A lényeg a működése, hogy két különböző fémet összehegesztünk, akkor hevítésre feszültség képződik. A "K" ennek egy típusa, ami a karakterisztikát is meghatározza. Olvasni való.
Kicsit nézz utána a hőelem dolognak a hálón, vagy a fórumon, ha ilyesmivel kívánsz foglalkozni
(#) tönöpö válasza proli007 hozzászólására (») Aug 25, 2020 /
 
Köszönöm!
(#) TGaba hozzászólása Okt 25, 2020 /
 
Sziasztok! A szomszédom áthozott egy WSD81-et. A WSD81 potival próbálva jónak tűnik. A WPS80 páka PT20 -a 23C fokon 31,2ohm. Mi lehet vele? Jól sejtem, hogy javíthatatlan?
(#) Bakman válasza TGaba hozzászólására (») Okt 26, 2020 /
 
Mindent meg lehet javítani, csak az a kérdés, megéri-e. A szenzor nem cserélhető?
(#) eSDi válasza TGaba hozzászólására (») Okt 26, 2020 /
 
Hali!

Csavard le a nyelet a fűtőbetétről, majd a forrasztásait nézd meg a kis nyákon, illetve forraszd át.
Ha ott is ennyit mérsz, akkor sajnos ennyi volt a történet. A betét nem szétszedhető.
(#) rockersrac hozzászólása Okt 26, 2020 /
 
Sziasztok! Kérdés: jól sejtem, hogy a weller HAP1 hőérzékelője is olyan gyatra, mint a ws80-é?
(#) eSDi válasza rockersrac hozzászólására (») Okt 26, 2020 /
 
Hali!

Mit értesz azon, hogy gyatra? Nekem semmi problémám nincs a WSP80-ban lévő érzékelővel.
Meg kell mérned, hogy megtudd milyen van benne. Hivatalos információt nem nagyon közöl a Weller a hőérzékelőkről.
(#) rockersrac válasza eSDi hozzászólására (») Okt 27, 2020 /
 
Azt hogy pl semmivel sem kompatibilis. Solomon pákát tudom használni rex c-100 hőfokszabályzóval, a wellereket meg nem.
(#) Ge Lee válasza rockersrac hozzászólására (») Okt 27, 2020 /
 
Hogy abban a c-100-ban mi van nem tudom, de van ez a faék egyszerű (LM358-optotriak-triak) jlt-nek vagy minek nevezett szabályozó, az égvilágon minden pákát meghajt (kivéve a 2 vezetékeseket mint JBC, Hakko) függetlenül attól hogy hőelem vagy termisztor van-e benne, csak a műveleti erősítő erősítésén kell változtatni. Az enyémen volt egy átkapcsoló, és egyszerre 4 fajta páka is működött ugyanarról az állomásról (Ersa, Solomon, Weller, Fahrenheit) csak a poti skáláján kellett picit igazítani mert nyilván 1db skála nem passzolt a 4 fajta pákához. WSP80-am is volt néhány hétig de eladtam mert nekem nem jött be, az is erről az állomásról ment.
(#) eSDi válasza rockersrac hozzászólására (») Okt 27, 2020 /
 
És pont azért gyatra, mert nem tudod használni egy általános célú iparban használt hőfokszabályzóval, illetve annak egy kínai koppintásával?
Szerintem semelyik nevesebb gyártó (bár elvileg a SORNY ROONG INDUSTRIAL is már 36 éve nyomja) pákáját sem tudod egy ilyen hőfokszabályzóval használni. Magadnak kell kimérned a pákát és építened hozzá egy vezérlőt. Vagy megveszed és egyszer fáj a pénzkiadás. Viszont kitart az életed végéig, ha össze nem töröd. Örülj neki, hogy Solomonéknál egy általános típusú hőelemet, vagy RTD-t raktak bele. Másrészről semmivel sem bonyolultabb egy ilyen Weller-hez szabályzót építeni, mint egy Solomon féle pákához.
(#) eSDi válasza Ge Lee hozzászólására (») Okt 27, 2020 /
 
Ha precízek akarunk lenni akkor a hőelemeshez kell hidegpont kompenzáció, de sokszor ez lemarad. Ettől függetlenül még működik, csak a páka hőmérséklet, a környezet hőmérsékletétől is fog függeni.
(#) rockersrac válasza eSDi hozzászólására (») Okt 28, 2020 /
 
Amit használok hőfokszabályzó emlékeim szerint rendelkezik beépített hidegpont kompenzációval...
(#) eSDi hozzászólása Nov 8, 2021 /
 
Sziasztok!

Az elmúlt héten elérkezett az a nap, amikor a WSP80-as pákám elhalálozott. Érdekes módon, nem a fűtőbetét ment tönkre, hanem a hőérzékelő. Jól meg tudja viccelni az embert. Forrasztgatok, forrasztgatok, aztán egyszer csak nem elég meleg. Ránézek a kijelzőre és össze-vissza ugrál a hőmérséklet. Na mondom, valami "napkitörés" volt és meghülyült a PIC (egyszer előfordult már hasonló jelenség), vagy megtört a kábel. Egy lekapcsolás után látszólag jó lett, aztán újra kezdte. Úgy láttam, hogy mozgatásra változik, uccu neki, akkor kábel. Akár hogy méregettem, minden jó volt. Visszadugtam, és akkor láttam, hogy kb 230 fok felett kezdi el a hülyeséget. Visszább tekertem, javult a helyzet. Aztán üzem közben is mértem a hőérzékelőn eső feszültséget, úgy gondoltam, talán az áramgenerátor fáradt el. Végülis sajnos a hőérzékelő szakad meg a fent említett hőmérséklet körül.

Nem tudom mennyire hasznos infó nektek, mindenesetre érdekes.
Következő: »»   32 / 32
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem