Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Teljesítmény mérés
 
Témaindító: Doky586, idő: Aug 27, 2020
Témakörök:
Lapozás: OK   1 / 4
(#) Doky586 hozzászólása Aug 27, 2020 /
 
Sziasztok.
Ti hogyan és mivel méritek meg pl a hűtőgép (induktiv motor) vagy TV (kapcs. táp) fogyasztását teljesítményét Watt-ban a 230V-os hálózaton?

Célom az OBI és Conrad féle "háztartási fogyasztásmérők" pontosságának ellenörzése is. Valóban trms-t áramot mérnek cosfí-vel korrigálva.(?)

Sajnos a sima trms lakatfogó alkalmatlan erre (tudtommal), mert vagy feszültséget vagy áramot mér, de ebből csak (látszólagos) VA számolható, de W nem mérhető. Használatához is fel kell vágni egy hosszabbítót hogy a fázis és null szálat elválasszuk.
És persze csak olcsó (<20eFt) eszköz ami szóba jöhet.
(#) Gafly válasza Doky586 hozzászólására (») Aug 27, 2020 /
 
Azok nem mérnek true RMS-t...
(#) Doky586 válasza Gafly hozzászólására (») Aug 27, 2020 /
 
Ezzel azt állítod hogy a "dugasz fogyasztásmérőkkel" csak a hűtőgép/ mosógép/ vasaló teljesítménye/fogyasztása mérhető meg, de a TV, PC, Dvd lejátszóké NEM..?
A hozzászólás módosítva: Aug 27, 2020
(#) Gafly válasza Doky586 hozzászólására (») Aug 27, 2020 / 3
 
Inkább azt állitanám, hogy egyikkel sem hitelesen...
De nem értek hozzá....
(#) granpa válasza Gafly hozzászólására (») Aug 27, 2020 / 1
 
Továbbgondolva a dolgot: A háztartási fogyasztásmérő Wattot (U×I) mér, nem mér meddőt. Akkor mit is szeretnénk mérni (cos φ-vel, mi-egyébbel), összehasonlítani?
(#) compozit válasza granpa hozzászólására (») Aug 27, 2020 /
 
A háztartási fogyasztásmérő U x I x cosfi-t mér. Ez a hatásos teljesítmény képlete szinuszos mennyiségek esetén. Ugye, ha egy néhány mikrós kondit rákapcsolunk a hálózatra, a villanyóra meg sem mozdul, hiszen a cosfi=0.
Ha nem szinuszos mennyiségekről van szó, pl. kapcsi tápok, akkor ez a képlet sem igaz.

A legjobb megoldás beszerezni egy villanyórát...
(#) Doky586 válasza granpa hozzászólására (») Aug 27, 2020 /
 
Onnan ered a kérdésem hogy a régi fogyasztásmérőm mért
- feszültséget (V)
- áramot (A)
- látszólagost (VA)
- teljesítményt (W)
- cosfi-t
- fogyasztást (kWh)

De tönkrement (időnként lefagy), ezért vettem gyorsan obiban egy újat ami ezeket méri:
- feszültséget (V)
- áramot (A)
- látszólagost (VA)
- üzemidőt (óra:perc)
- fogyasztást (kWh)

Amint látható hiányzik a W mérés, de mégse 'kVAh'-nak nevezi hanem kWh-nak.
Meg kéne mérnem hogy a real-time értékek (V-A-VA-W) valójában hogy alakulnak ha a kettőt sorbadugom különböző fogyasztóknál. Valami megbízható műszerhez képest. (nem kell jegyzőkönyves hitelesnek lennie)

compozit: azt javaslod vegyek egy mehanikus forgókerekes villanyórát? (<10eFt)
A hozzászólás módosítva: Aug 27, 2020
(#) majkimester válasza Doky586 hozzászólására (») Aug 27, 2020 /
 
Ha műszert keresel, akkor az Uni-T UT71E-hez adnak egy adapter-t, amivel 2500W-ig lehet teljesítményt mérni 2% pontossággal (True RMS), de az nem a 20 ezer forintos kategória.
(nem használtam, csak láttam, hogy van ilyen.)

UT71E user manual 45. oldal

Ali-n lehet kapni peacefair PZEM-021-et. Én ezzel mérek, de ez kb. a "háztartási fogyasztásmérők" kategória, csak sorkapocs van rajta és nem dugó/aljzat.
(#) szalamandra válasza Doky586 hozzászólására (») Aug 27, 2020 / 1
 
"Célom az OBI és Conrad féle "háztartási fogyasztásmérők" pontosságának ellenörzése is. Valóban trms-t áramot mérnek cosfí-vel korrigálva.(?)"
Hirtelen rákeresve ezek az eszközök eleve 5%-os pontossággal bírnak. Bármilyen olcsó, egyszerű eszközzel (akár épített, akár vásárolt) ellenörzöd öket, azok is hasonló hibával fognak mérni. Legrosszabb esetben előállhat 10% mérési hiba. Innentől szerintem nem nagyon érdemes ezért összehasonlítást végezni, bevihet az erdőbe.
Ha ezek az eszközök TRMS, cosφ mérésére alkalmasak lennének (szerintem sem, nem hinném, hogy egy ~3 ezer Ft-os eszköz képes erre) és összehasonlítod egy másikkal, azonos értékeket kapva mihez kezdesz az eredménnyel? Hátradölsz, hogy jól mér. A villanyszámlát viszont a villanyóra mutatványa után fizeted...
~5-6 ezerért kapsz sinre tehető digitálist, -3 ezerért régi forgókerekest. Egyik sem hiteles és szerintem a digitális sem mér meddőt.
A hozzászólás módosítva: Aug 27, 2020
(#) compozit válasza szalamandra hozzászólására (») Aug 27, 2020 / 1
 
Melyik digitális fogyasztásmérőre gondolsz? Ez a lapos, ami előtt 1 percet állsz, mielőtt le tudod olvasni? ( mekkora gagyi...szegény leolvasok... már menne, de még nem jelent meg az érték... ) Valószínű, egy mikroszámítógép van benne, egy szoftver, ami Fourier analízist csinál és úgy számol cosfi-t, teljesítménytényezőt, meg bármit. Az más kérdés, hogy csak a hatásos teljesítményt jelzi ki, de biztosan meg tudnák csinálni, hogy mást is kijelezzen.

Jó ez az UNI, de ez is csak 3-as crest faktorig mér. Az nem sok. Ami ettől többet tud, az sokkal drágább. Egyébként, minek ez az egész dolog? Régen ez úgy volt, hogy voltak effektív érték mérésre lágyvasas, meg elektrodinamikus műszerek. Nevezzük tábla, vagy laborműszereknek. Tükörskálával, meg 0,2 % pontossággal. A deprez-ek meg középértéket mértek, de effektívre voltak kalibrálva. Ez jó volt, míg a szinusznak nem volt nagy torzítása. De az elmúlt 40 évben egész jól el voltam velük.
(#) granpa válasza compozit hozzászólására (») Aug 27, 2020 /
 
Ezt gondold át. Az én háztartási fogyasztásmérőim nem mérnek, mutatnak cosφ-t. A mérő nem áll le a konditól, mert akkor sokan nem fizetnének villanyszámlát. (Én sem, mert van néhány kVAr-nyi kondim; cca. 50 kg, amivel javíthatom a fázisszöget, mivel a fogyasztók zömében induktívak, de a mérő ugyanúgy mér). Mérésgyakorlaton is külön mérők voltak a meddő teljesítmény, cosφ mérésére. A kapcsolóüzemű tápokat nem kell idekeverni (külön lajstromozni), mert ugyanúgy meddő teljesítményt is vesznek fel, mint az egyéb, nem szinuszos fogyasztók (mosógép pl.).
(#) granpa válasza Doky586 hozzászólására (») Aug 27, 2020 /
 
Így más a "leányzó fekvése".
Kis szerencsével előkeríthetem (remélem megvan még valahol) a hagyományos forgó-morgómat, ha kell.
A hozzászólás módosítva: Aug 27, 2020
(#) Doky586 válasza szalamandra hozzászólására (») Aug 27, 2020 /
 
Ha ezek az eszközök tényleg 5%-os pontossággal bírnak akkor nagyon nagyon boldog lennék. De van egy olyan gyanúm hogy ezt TV és hasonló kapcs tápos készülék esetén meg se közelíti egyik másik, inkább ±100% a pontosságuk. Pl egy fogyasztó 5ms ideig 10A-t vesz fel majd 995ms ideig semmit, de ezt se pontosan rendszeresen. Mit mutat ekkor? (feszültséget vehetjük fix 230V~nak)

Egy olcsó villanyórát lehet hogy veszek, sajnos ezek (pillanatnyi) teljesítményt (W) nem tudnak mérni (kijelezni).
A hozzászólás módosítva: Aug 27, 2020
(#) compozit válasza granpa hozzászólására (») Aug 27, 2020 / 1
 
"Ezt gondold át."

Ezt már másodszor írod nekem. Nem lehet, hogy értőbb szellemben kellene olvasnod?

Én egy szóval sem mondtam, hogy a konditól leáll a villanyóra. Javaslom, hogy olvasd el még egyszer a postomat.

A kapcsitápok kétségtelen felvesznek meddőt. De arra akartam utalni, hogy esetükben a cosfi semmit nem jelent. Ezért vezették be a teljesítménytényező fogalmát. Ez csak szinuszos mennyiségek esetén azonos a cosfi-vel.
(#) Doky586 válasza compozit hozzászólására (») Aug 27, 2020 /
 
Igen. Én is ilyet kaptam nemrég. Akkor kell leolvasni (fotózni) amikor villant a ledjével. Remélem a valódi teljesítményt (W) méri és integrálja fel kWh-ra. Remélem nem keveri bele a meddőt is. A mehanikus forgótárcsásban jobban megbíztam (hogy nem csal a szolgáltató úgy mint a dízelbotrányban).

Végső soron a cél hogy pontosan tudjam a havi villanyszámlámból mennyi jut a TV-re mosógépre, világításra, PC-re stb. Nemrég emiatt lecseréltem a hűtőgépemet kisebbre, de lehet más fogyaszt sokat..
A hozzászólás módosítva: Aug 27, 2020
(#) Gafly válasza Doky586 hozzászólására (») Aug 27, 2020 /
 
Idézet:
„Egy olcsó villanyórát lehet hogy veszek”

Ha engem kérdezel, akkor nem lesz olcsó.

villo.JPG
    
(#) Doky586 válasza Gafly hozzászólására (») Aug 27, 2020 /
 
Nem lesz olcsó? Miért?

Szalamandra is 3-6eFt mond, én is így hirtelen láttam 7e alatt a neten. Vagy azok hibásak lennének? Gondolom hogy az Elmü most kezdi lecserélni ezen jó kis órákat villogós digitálisra, a régieket meg leselejtezi és eladja, így majd csökken az áruk.
A hozzászólás módosítva: Aug 27, 2020
(#) szalamandra válasza Doky586 hozzászólására (») Aug 27, 2020 / 1
 
Nemrég nekem is digitálist raktak fel, én sem bízom benne, nagyon kinai. Én is gondolkozom egy sinre tehető digitálison, de ami nem túl gagyi az ~6 ezertől indul. Az meg majdnem egyhavi villanyszámla pluszban. A mineken is elgondolkoztam, ha picivel kevesebbet mér mint a szolgáltatóé, mit tegyek? Felülvizsgálat költség és macera. Ismerjük a szolgáltatókat...

"Végső soron a cél hogy pontosan tudjam a havi villanyszámlámból mennyi jut a TV-re mosógépre, világításra, PC-re stb. Nemrég emiatt lecseréltem a hűtőgépemet kisebbre, de lehet más fogyaszt sokat."
Szerintem van egyszerűbb módszer: kb. mindennek ismeretes a fogyasztása, papíron osztás, szorzás. Vagy én úgy jártam az egyes nagyfogyasztók végére, hogy egyenként csak azok mentek éppen és megnéztem a villanyórát (a régin voltak még tizedesjegyek), hogy pl. mennyi egy kör mosás, villanybojlerezés, egynapi hütőzés.
Nálunk pl. a karantén alatt egyértelműen megugrott a fogyasztás az állandóan menő laptop miatt, pedig 60W körüli. Azon is meglepődtem, hogy pl. a kombihűtő elvisz 1 kW/h naponta, de nem tudok ellene tenni. A hűtő A+++os, amit úgy érnek el, hogy a kompresszor ugyanúgy 150W-os, mint a régiben, csak vastagabb a szigetelés, magyarul belül kisebb lett a hűtőm, de kevesebbet fogyaszt (elvileg). Példaképpen pl. a világítás ledesítése szinte semmit nem hozott a konyhára.

De szerintem nem érdemes a wattokat számolgatni, megeszi az embert, élni kell és fogyasztani, mértékkel. Ha tudod is mi mennyit eszik, mi fogyaszt sokat, akkor majd esetleg nem mosol, nem tv-zel? Persze, ésszerűen lehet racionalizálni, utánajárni, de egy határon túl nem is tudsz mit tenni.

Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Aug 27, 2020
(#) granpa válasza compozit hozzászólására (») Aug 27, 2020 /
 
Egyértelműbb fogalmazás lehet a kulcs. Valamint a (hagyományos) fogyasztásmérők tanulmányozása.
(#) compozit válasza granpa hozzászólására (») Aug 27, 2020 /
 
Mi nem volt neked egyértelmű?
(#) Gafly válasza Doky586 hozzászólására (») Aug 27, 2020 /
 
Idézet:
„Nem lesz olcsó? Miért?”

Mert az enyémet nem adom el "semmi pénzért".
Na jó, tudjuk, van az a pénz...
(#) Doky586 válasza szalamandra hozzászólására (») Aug 27, 2020 /
 
Idézet:
„van egyszerűbb módszer: kb. mindennek ismeretes a fogyasztása, papíron osztás, szorzás.”


A TVm adatlapján 425W szerepel. Számoljak ezzel?
A régi fogyasztásmérőm ennek felét se mérte.
Mivel internetrádiót is asztali médiaplayeren hallgatok, aminek nincs kijelzője, ezért az is TV képernyőn jelez ki mindent (rádió neve, hangerő, stb) ezért a TV napi 15 órát megy (menne)..

A hűtőgép motorja se megy non-stop, sokszor áll, ekkor 0 a fogyasztása. De nem fogok mellette állni éjjel-nappal stopperrel a kezemben..
A hozzászólás módosítva: Aug 27, 2020
(#) szalamandra válasza Doky586 hozzászólására (») Aug 27, 2020 /
 
Szerintem a 201 W-tal átlagban számolhatsz a tv esetében, ahogy írja is a másik sorban. Lehet ezért mérte a régi fogyasztásmérőd is jól.
(A papir-ceruza módszert a legegyszerűbb módszerként említettem, természetes hogy nem egzakt és nem minden esetben alkalmazható. Azért írtam, hogy ha lehetséges, meg lehet nézni, hogy pl. a mosógépnél mennyi egy adag mosás. Ezek persze időigényes és csak saccoló módszerek, de nekem arra jó volt, hogy ha elmegyek egy hétre otthonról és csak a hűtő megy, akkor se essen le az állam, hogy beleteker a villanyóràba 6-7 kW/h-t a 150 W-os kompresszor.)

@compozit: én úgy tudom, hogy a régi forgótárcsás fogyasztásmérő nem foglalkozik a cosφ mérésével, mivel háztartások esetén eltekintenek ettől, gondolom jut is, marad is alapon.
A digitálisokról végképp nem tudom mit és hogyan mérnek, lehet hogy már az U x I x cos φ-t is tudjàk, lehet ezért mondják sokan, hogy a digitális villanyóra többet mutat, mint a régi.
A hozzászólás módosítva: Aug 27, 2020

image.jpeg
    
(#) Doky586 válasza szalamandra hozzászólására (») Aug 27, 2020 /
 
A régi forgótárcsás fogyasztásmérők nem áramot, nem feszültséget hanem telljesítményt mérnek. Ez forgatja a tárcsát, az integrálást pedig a fogaskerekek és a számláló végzi.

Ezzel szemben az új elektronikus mérők feszültséget és áramot mérnek. Minden mást számolnak.
(#) Hp41C hozzászólása Aug 27, 2020 /
 
PM5310 Egy modern hálózatminőség és fogyasztásmérő műszer leírása, amiben megtalálhatók azok a szabvány utalások, amiket az adott méréshez előírnak. A fogyasztási adatok tárolására is képes. Csak egy baja van .... drága.
A hozzászólás módosítva: Aug 27, 2020
(#) ktamas66 válasza Doky586 hozzászólására (») Aug 27, 2020 /
 
Én anno kaptam valami hasonlót az ELMÜ-től, de mobiltelefonos is létezik.
(#) compozit válasza szalamandra hozzászólására (») Aug 27, 2020 /
 
Nem, nem foglalkozik a cosfi mérésével. Egyszerűen csak a rajta átfolyó hatásos teljesítményt méri, illetve kijelzi. Neki mindegy, hogy a cosfi mekkora, csak a hatásos teljesítményt jelzi ki, ezután kell fizetni. Ilyen a műszer felépítése. Egyszer hallottam egy projektről, ( KKVMF, Kandó ) ahol az volt a cél ( kérdés) hogy hogyan lehet a villanyórát átverni. Sehogy. Csak ha a mérő előttről vételezel...( Hogy a rosseb egye meg... különben rögtön meglenne az ingyen fűtés metodikája... )

Az induktív meddő felvétele nem olyan nagy probléma, különben már azért is fizetni kellene. ( vesztesség a dróton ) Nálam meg kapacitív meddő felvétel van ( LED, kondis előtéttel, az egész ház, még a nyaralóm is ) de ez még egy nulla az áramszolgáltató szempontjából. Tudok olyan helyről, ahol MVAr az induktív meddő felvétele és mégsem fizetnek érte...

Azt nem hiszem, hogy a digitálisak többet mutatnának. Abból nagyon komoly problémák lennének.

Egyébként meg ne utalj a seritalra, mert egy darab sincs a kezem ügyében és nagyon kívánós lettem...
A hozzászólás módosítva: Aug 27, 2020
(#) szalamandra válasza Doky586 hozzászólására (») Aug 27, 2020 / 1
 
"A régi forgótárcsás fogyasztásmérők nem áramot, nem feszültséget hanem teljesítményt mérnek." Azt meg hogyan?
Én úgy tudom, hogy van bennük egy feszültség és egy áramtekercs, ezek együttesen pörgetik a tárcsàt. Leegyszerűsítve.
(#) Bakman válasza szalamandra hozzászólására (») Aug 27, 2020 / 1
 
P = U * I

A feszültség és áramtekercs által keltett mágneses terek 90°-ok zárnak be egymással. Ezek örvényáramot generálnak a tárcsában. Az örvényáram keltette mágneses tér és a tekercsek által generált mágneses tér egymásra hatnak, a gyengébbik elmozdul, forog a tárcsa. Nagyon sommássan leírva.
(#) szalamandra válasza compozit hozzászólására (») Aug 27, 2020 /
 
Ahogy olvasgatom a digitális már egy nagyon más világ, a cos φ-t akár ki is számolja.

Villany.pdf
    
Következő: »»   1 / 4
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem